Denk je erover na om met WordPress een website te maken? Je wilt aan de slag, maar je vindt het misschien allemaal wat overweldigend. Want waar begin je? Geen zorgen, daarin ben je niet alleen en we helpen je graag! Stap voor stap leggen we uit hoe jij een website in WordPress maakt, zonder dat kennis van programmeren is vereist.
WordPress is enorm populair en al jarenlang wereldwijd het meestgebruikte CMS. Niet zo gek. Het is gratis, gemakkelijk te gebruiken en er zijn tal van thema's en plugins beschikbaar. Daarnaast wordt het goed onderhouden, verbeteringen en nieuwe functies worden voortdurend toegevoegd. Kortom, het ideale systeem om je eigen website mee te maken!
Overzicht is bij het bouwen van je eerste eigen website erg belangrijk. Hieronder vind je dan ook terug welke stappen we met je doorlopen, van begin tot eind.
WordPress installeren: het ultieme stappenplan geüpdatet voor 2019!
Je hebt drie dingen nodig als je wilt starten met je WordPress-website.
Voordat je aan de slag gaat, moet je goed nadenken over welke domeinnaam je graag wilt. Je domein is het adres wat bezoekers intypen als ze je website willen bezoeken. Je wilt dus een sterk, gemakkelijk te onthouden internetadres. Een goede naam gekozen? Mooi, dan op naar de volgende stap.
Als dit je eerste website wordt en je bent niet van plan om er op korte termijn meer te maken, dan is de keuze simpel: kies voor het Slim-pakket. Dat is de perfecte instap. Het is snel, compleet en je hebt geen omkijken naar het maken van backups. Bestellen gaat als volgt.
Zodra de bestelling is afgerond, ontvang je een e-mail met daarin de inloggegevens van je webhostingpakket. Ontvangen? Goed, ga dan verder met de stappen hieronder.
Er wordt nu om een aantal gegevens gevraagd die voor de installatie nodig zijn.
Wij adviseren om https://www. te kiezen, gevolgd door je domeinnaam. Je website is dan over een versleutelde verbinding bereikbaar en zal een slotje in de adresbalk tonen.
Het veld bij Directory kun je leeglaten, tenzij je graag wilt dat WordPress in een submap wordt geplaatst. Het gevolg daarvan is dat je de website dan via bijvoorbeeld https://www.voorbeeld.nl/submap/ is te bereiken.
Je kunt ook kiezen om wél je CMS, plugins en thema's automatisch te laten updaten. Zo ben je altijd up-to-date. Een nadeel is dat een update iets binnen je website kan breken. Het is dan lastiger herleiden welke update daarvoor precies heeft gezorgd.
Vervolgens kom je bij het kader Settings.
Met twee-factor-authenticatie (2FA) voeg je een extra beveiligingslaag aan je website toe. Naast het invullen van een gebruikersnaam en wachtwoord is er dan ook een derde stap vereist. We adviseren dit te activeren, maar dit kun je ook na de installatie alsnog doen.
WordPress Multisite is een functie, waarmee je een netwerk van sites binnen één WordPress-installatie kunt opzetten. Laten we simpel beginnen, er later een WordPress Multisite van maken kan altijd nog.
Je krijgt na installatie een overzicht van je applicatie te zien. Hier kun je eerder opgegeven instellingen altijd weer aanpassen, als je dat zou wensen. Denk aan bijvoorbeeld je gebruikersnaam of wachtwoord.
Nu je WordPress hebt geïnstalleerd, wil je er natuurlijk mee aan de slag! Daarom volgt nu uitleg hoe je inlogt op jouw dashboard en worden de belangrijkste instellingen besproken.
Aanpassingen aan je WordPress-website gaan via het dashboard. Daar log je als volgt in.
Weet je de inloggegevens niet meer? Klik op 'Wachtwoord vergeten' en voer je e-mailadres in voor wachtwoordherstel. Je kunt het ook aanpassen via DirectAdmin met dit handige stappenplan.
Als je bent ingelogd op het dashboard, dan zie je een menu aan de linkerkant. Lees de onderstaande toelichting door en klik door de opties heen. Zo krijg je een beter beeld waar de specifieke opties voor dienen.
WordPress introduceerde in versie 5 (Bebo) de Gutenberg Editor aan het grote publiek. Daarmee bouw je via een soort blokkensysteem je posts op. Liever de klassieke editor blijven gebruiken? Dat kan! Bekijk de instructies.
Gefeliciteerd, je hebt nu succesvol WordPress geïnstalleerd en bent bekend met de basis! Er is een kleine leercurve, maar die is het absoluut waard. Als je het eenmaal onder de knie hebt, dan heb je veel vrijheid en flexibiliteit hoe jij je website inricht.