Voor velen is internet op dit moment cruciaal. Zij ondernemen juist nu actie om online aan de slag te gaan. Begrijpelijk, want je website en het internet zijn nagenoeg het enige contact met de buitenwereld. Ben je ook van plan aan je website te werken? Benut dan de middelen die je al hebt! We helpen je graag op weg en delen onze kennis, zodat jij het maximale uit je online aanwezigheid haalt.
Inhoudsopgave
- Onze ervaring van de afgelopen weken
- Positief blijven
- Opdelen in groepen
- Je website helemaal up-to-date
- Je diensten online voortzetten
- Een website beginnen of uitbreiden
- Je website verbeteren
- Je website promoten
- Starten met bloggen
- Python en Node.js
- Online veiligheid
- Hulp nodig?
- Doe mee met Folding@home
Onze ervaring van de afgelopen weken
Inmiddels werken we ruim drie weken thuis. Ondanks de afstand, zit de sfeer er goed in. Onze dienstverlening en klantenservice draaien ongestoord verder. En er is geen gebrek aan creativiteit en ideeën. Zo schonken we aandacht aan een nieuw initiatief. Ook is de planning voor de komende periode uitgewerkt, waarin we weer aan de slag gaan met ambitieuze projecten. Ditmaal voor het eerst volledig vanuit huis, want wij houden vast aan deze maatregelen.
Natuurlijk merken wij het ook, maar gelukkig kunnen wij (vanuit huis) gewoon doorwerken. Online draait immers bijna alles door. Dat geldt niet voor iedereen. Veel bedrijfstakken hebben het zwaar en bijna iedereen zit thuis. We willen je daarom graag helpen met de online middelen die je toch al gebruikt. Door deze maximaal te benutten en breder in te zetten, kun je snel resultaat boeken. Met wat uitleg proberen we de aanpassingen hiervoor zo gemakkelijk mogelijk te houden. Zo hopen we er samen het beste van te maken!
We zien dat velen juist dit moment aangrijpen om online aan de slag te gaan. Dat is logisch. Je hebt nu de tijd voor taken, waar je eerder niet aan toe kwam. En voor veel ondernemers is online juist nu cruciaal. Zo krijgen we veel vragen over websites, e-mail, updates, nieuwe versies en plugins. We beantwoorden we deze vragen uiteraard met plezier.
Maar als één vraag vaker wordt gesteld, dan zijn er vast meer die ermee zitten. Hoe kunnen wij ook hen bereiken en ons steentje bijdragen? Vandaar dat we proberen mee te denken om je online (verder) op weg te helpen. Daarnaast is het goed om elkaar een hart onder de riem te steken.
Positief blijven
Er is op dit moment erg veel negatief nieuws. Gezien de ernst van de situatie is dat heel begrijpelijk. Toch komen we ook lichtpuntjes tegen. Bert Hubert, de oprichter van PowerDNS – wat Antagonist ook gebruikt, schrijft hierover
“Onze wetenschappers zijn prachtig werk aan het verrichten. Erasmus MC en de Universiteit Utrecht kwamen als eerste met een ‘monoclonal anti-body’ tegen COVID-19. RIVM en Sanquin hadden de wereldprimeur met serologisch bloedonderzoek om te bepalen wie er al immuun was. Universiteit Groningen kwam in no-time met een techniek om een potentieel medicijn in te kunnen ademen. Een van de veelbelovende COVID-19-vaccins wordt ontwikkeld in Leiden.”
Het is fijn dat ook dit positieve nieuws ons bereikt. Het inspireert om aan de slag te gaan en niet bij de pakken neer te gaan zitten. Zo hebben we bedacht, dat we naast de dagelijkse gang van zaken (het draaiende houden van 100.000 websites), gaan proberen websites te helpen. We hebben de afgelopen jaren immers heel veel informatie verzameld. De kunst is nu om het voor iedereen zoveel mogelijk op een presenteerblaadje aan te reiken.
Opdelen in drie groepen
Velen denken nu na om online te beginnen of uit te breiden. Toch zal een groot deel dit niet doen, omdat ze te veel beren op de weg zien. Dat is verklaarbaar. Je moet noodgedwongen online aan de slag, waar je misschien weinig verstand van hebt. Dat zorgt voor stress. En er is ook nog een crisis die neerslachtigheid met zich meebrengt. Voor hen willen we zoveel mogelijk drempels verlagen. Zomaar ineens je business online zal niet lukken. Maar met hapklare brokjes informatie die je stapsgewijs vooruit helpen, kun je wel snel resultaat zien.
Op basis van bezochte handleidingen en vragen die binnenkomen op onze klantenservice, zien wij drie categorieën. De eerste is al online en neemt nu de tijd om techniek te updaten, designs te faceliften en content uit te breiden. De tweede doelgroep was vooral offline bezig, had een website puur voor erbij en gaat nu (noodgedwongen) meer inzetten of overschakelen naar online. De derde groep wil haar huidige online dienstverlening uitbreiden om nieuwe kansen te grijpen, bijvoorbeeld door (nog) een website of webshop te starten. Om iedereen te bedienen, hebben we hieronder onze tips verzameld.
Je website helemaal up-to-date
Ga aan de slag met je website. Misschien vind je het niet het leukste om te doen, maar een website vereist ook onderhoud. Neem daar even de tijd voor en geef je website even een nieuwe APK. Met onderstaande tips bekijk jij of je het maximale uit je website haalt.
Controleer je PHP-versie
PHP 7.4 is al een tijdje beschikbaar. Laat geen snelheid liggen en kijk of jij de nieuwste, beste versie al gebruikt.
Benut onze gratis SSL-certificaten
Met SSL versleutel je verkeer van en naar je website(s). Stuur bezoekers door naar HTTPS, stel HSTS in en gebruik CAA-records.
Stel twee-factor-authenticatie in
Met 2FA en maak je het inloggen op jouw accounts veiliger. Activeer het nu voor Mijn Antagonist, DirectAdmin en je cms.
Gebruik veilige wachtwoorden
Het is slim om regelmatig je wachtwoorden te vernieuwen. Check hoe je veilige wachtwoorden bedenkt en pas ze aan.
Houd je CMS up-to-date
CMS’en als WordPress of Joomla krijgen regelmatig updates. Zorg daarom dat je CMS, plugins en thema’s zijn bijgewerkt.
Versnel je website
Naast het configureren van caching, kan er ook winst gehaald worden door je database te optimaliseren.
Redis
Heb je een Plus- of Pro-pakket? Zorg dan dat je Redis hebt ingesteld. Deze cachingtechniek slaat veelgebruikte data op in het snelle RAM. Je website wordt daardoor vliegensvlug. Specifiek voor Magento 2, WordPress (met WooCommerce) en Joomla hebben we handige stappenplannen gemaakt, waarmee je Redis gemakkelijk instelt.
Misschien wordt e-mail op dit moment wel het meest gebruikt om met elkaar te communiceren. Des te belangrijker dat je het goed instelt, zodat je zeker bent dat je berichten goed aankomen en je optimaal beveiligd bent tegen kwaadwillenden. E-mail is één van de oudste protocollen van het internet en zonder maatregelen te treffen zo lek als een mandje. De meeste nemen wij voor onze rekening. Toch zijn er een paar, die je zelf kunt doen.
Voorkom dat je e-mail in de spam belandt. Je wil er immers verzekerd van zijn, dat wat je verstuurt ook echt aankomt bij de gewenste ontvanger. Zorg ervoor dat het SPF-record correct is ingesteld. Het SPF-record helpt je om minder spam in je inbox te ontvangen. Daarnaast voorkomt het dat jouw e-mail bij een ontvanger als spam wordt aangezien. Voeg eventueel DKIM-keys toe als je een andere mailprovider gebruikt. Tot slot, stel DMARC in voor je domein en bescherm jezelf tegen phishing!
Heb je nog geen e-mail ingesteld? Bekijk dan deze handige tips en haal het maximale uit e-mail. Met e-mailadressen op basis van jouw domeinnaam en in eigen beheer heb je de meeste controle over jouw inbox. En zeker nu onze webmail een nieuw uiterlijk heeft gekregen, werkt het erg prettig. Je kunt daar handige mailfilters aanmaken en subadressen gebruiken als je nog meer orde op zaken wilt stellen.
WordPress
Binnen ons platform wordt er heel veel gebruikgemaakt van WordPress. Maak jij ook gebruik van dit handige CMS? Bekijk dan hieronder onze specifieke tips voor het verbeteren van WordPress verwerkt in een aantal handige artikelen en handleidingen.
Tips om het maximale uit WordPress te halen
- Eenvoudig je WordPress- of Joomla-thema updaten
- Waar koop je de beste templates voor WordPress?
- Hoe kies je de beste plugins voor WordPress?
- Snellere laadtijden voor je WordPress-website
- Je WordPress-website versnellen door te preloaden
- Eenvoudig caching instellen voor WordPress
- Hoe kun je in WordPress media inladen vanaf je subdomein?
- Hoe zorg je voor HTTPS en voorkom je onveilige content?
- Hoe beveilig je WordPress het beste?
- Hoe koppel je Google Analytics aan WordPress?
- Aan de slag met WordPress Multisite
- Je WordPress-website als basis voor een ontwikkelomgeving
- WordPress debuggen in 8 stappen
- WordPress omzetten naar een statische website
- 10 handige functies in WordPress die je nog niet kende
Je diensten online voortzetten
Al heb je een fysieke winkel met een conservatieve doelgroep, ook zij zitten op het internet. Het kan nu niet anders. Een website is daarom de belangrijkste vertegenwoordiger om bijvoorbeeld opdrachten binnen te halen. Misschien wil je het liever anders, maar probeer je erop in te richten. Geef je bijvoorbeeld les of doe je coaching, dan kun je video-streamen. Wellicht kun je via online bestellingen iets voor klanten klaarzetten om af te halen of te bezorgen. Hoe dan ook, nu iedereen thuiszit is het internet voor velen het belangrijkste uithangbord van hun bedrijf.
Zorg ervoor dat je website (met webshop) gevonden wordt. Dat kan door te adverteren, via social media, met (digitale) mond-tot-mondreclame, of door hoog te scoren en op te vallen in Google. Denk ook aan co-marketing, waarbij jij met een ander je middelen en expertise bundelt om elkaar te promoten.
Daarnaast kun je op zoek gaan naar lokale internetplatformen. Een voorbeeld daarvan is Winkelcentrum Enschede. Dit is een gratis app voor de horeca en middenstand van Enschede (de thuishaven van Antagonist). Het moet consumenten stimuleren om lokaal te kopen in tijden van crisis. Zo is in één oogopslag zichtbaar of winkels open zijn, of er een bezorgservice is en wat een bezorging kost. Je kunt ook gebruikmaken van grotere, bestaande online platformen. Denk aan Marktplaats, Etsy, Instagram, eBay en Speurders.nl. Of als je wat groter bent, via bol.com of Amazon.
Een (simpele) website beginnen of uitbreiden
Nu de winkelstraten uitgestorven zijn, zien ook vele retailers online juist als verlengstuk. We kunnen niet langer zonder het internet en in deze tijd kan het je redding zijn. Maar het blijft een uitdaging, zeker als je voor de eerste keer aan de slag gaat met online verkoop. Gelukkig zijn er veel tips die je helpen met de start van een webshop en het productbeheer.
Misschien is direct een webshop starten wat te veel van het goede. Je kunt ook beginnen met een simpele website. WordPress is daar erg geschikt voor en eenvoudig om mee te starten! Naast WordPress zijn er trouwens nog 75+ makkelijk te installeren apps. Het kan ook zijn dat je genoeg hebt aan een eenvoudige pagina, waarmee klanten contact met je kunnen opnemen. Zorg dan voor een veilig contactformulier met een reCAPTCHA.
Je website verbeteren
Mocht je al een website (voor erbij) hebben, dan kun je erover nadenken om hier meer op in te zetten. Deze handige tools kunnen je daarbij helpen. Ook is het belangrijk om de verkoop en conversies via je website (verder) te stimuleren en optimaliseren. En als je website toe is aan een nieuw design, dan kun je eens kijken naar Bootstrap.
Zelfs met alleen een domeinnaam kun je aan de slag. Het is bijvoorbeeld heel eenvoudig om e-mailforwarders aan te maken. Hiermee tover jij je domein om tot een online visitekaartje! Daarnaast kun je een domeinnaam doorsturen naar bijvoorbeeld je LinkedIn-pagina.
Ondanks dat een domeinnaam (qua budget) meestal een klein onderdeel van je online middelen vertegenwoordigd, zijn ze toch bijzonder waardevol. Een goede domein heeft vaak een gunstig effect op je online aanwezigheid. Het draagt bij aan branding, vertelt wat je doet, is een belangrijke SEO-factor en helpt je om gevonden te worden. Voorkom daarom ongewenste associaties. Daarnaast kun je met meerdere domeinen deze positieve effecten versterken.
Je website promoten
Als je een website hebt, wil je die natuurlijk ook onder de aandacht brengen. Eén van die manieren is om goed gevonden te worden in Google (SEO). Daar kun je heel veel voor doen, er zijn immers ongeveer 200 factoren die Google in de gaten houdt. Verder is het belangrijk om als regionale ondernemer of winkelier juist nu in te zetten op local SEO. Begin je met online marketing, zorg dan dat je jouw bestaande klanten daarover informeert. Zo weten ze jou ook via internet te vinden. Met een goede mailing bereik je hen het beste!
1 jaar tot 90% korting op .GLOBAL en .DESIGN
Grenzeloze ambities of ontwerp je? Ga online met .GLOBAL voor € 1,49 /mnd of registreer .DESIGN voor slechts € 0,49 /mnd. Kijk snel of jouw adres vrij is en doe een domeincheck! Deze actie loopt tot 31 mei 2020.
Starten met bloggen
Het kan natuurlijk zo zijn dat je nu de kriebels krijgt om iets nieuws te beginnen. Misschien is het starten van een blog dan iets voor jou. Zo houdt je contact met de buitenwereld, kun je jouw expertise blijven delen en breng je toch je dienstverlening onder de aandacht. Als je een blog begint of uitbreidt, kijk dan eens naar deze tactieken en zorg voor content met meerwaarde.
Python en Node.js
Misschien wil je wat anders dan een in PHP geschreven website. Bij Antagonist kun je vanaf het Plus-pakket ook met Python en Node.js aan de slag. Met deze beide talen bouw en deploy je al snel de meest moderne webapplicaties. Ben je er nog niet zo bekend mee? Python is de perfecte taal om mee te beginnen als je wilt leren programmeren.
Online veiligheid
Er wordt momenteel veel van het internet gebruikgemaakt. Online veiligheid is daarom bijzonder belangrijk. Want hoe erg een situatie ook is, er zijn er altijd een paar die er misbruik van willen maken. Dat is online niet anders. Denk aan het misbruiken van beveiligingslekken, ransomware, malware en phishing. Voor het grootste gedeelte beschermen wij je website tegen deze ellende met bijvoorbeeld Patchman. Toch is het verstandig om ook zelf op te blijven letten.
We geven je graag een overzicht van de gevaren en vooral ook tips voor een zo veilig mogelijke internetomgeving. Let goed op, dat wanneer je vanuit huis werkt, je ook daar maatregelen neemt voor een veilige thuisomgeving. En mocht je bezig zijn met het beveiligen van je website, denk dan ook eens na over een Content Security Policy. Hiermee houd je controle over waar de inhoud van je website vandaan komt of naartoe gaat.
Hulp nodig?
Mocht je (tijdens het opstarten) vragen over webhosting, e-mail of instellingen hebben, neem dan gerust contact op met onze helpdesk. Op werkdagen is onze klantenservice van 9:00 tot 21:00 uur geopend. Daarnaast kun je hulp op afstand inschakelen.
Let wel dat er momenteel veel aanvragen zijn, waardoor de planning redelijk vol zit. Nieuwe premium diensten kunnen daardoor niet altijd op korte termijn worden uitgevoerd. Spoed en antwoorden op vragen via de helpdesk gaan uiteraard onverminderd door.
Doe mee met Folding@home
Folding@home is een computerproject, waarin je rekenkracht kunt doneren aan medisch onderzoek. Simpel gezegd kun jij je CPU of GPU aan het werk zetten om te helpen meer inzicht te krijgen in ziektes, waaronder COVID-19. Wij vinden dit een tof initiatief. Met een aantal van onze medewerkers hebben we daarom een eigen team gestart. Ook jij kunt meedoen! Individueel, in ons Antagonist Folding Team of met een team van een ander – dat maakt niet uit. Dit kan zowel anoniem of middels een gebruikersnaam.
Succes en sterkte
Mochten er onderdelen zijn waar je graag meer over leest of ontbreekt er iets, laat het dan weten in de reacties hieronder. We kunnen een volgend artikel dan wellicht daaraan wijden. Voor nu wensen we je veel succes. Blijf gezond!
P.S. Blijf op de hoogte en volg ons via Facebook, Twitter, Instagram, e-mail en RSS. Heb je vragen, tips of opmerkingen? Laat het achter als reactie. Vond je het artikel nuttig? Deel het dan met anderen!
Net als veel mensen, moest ik die overstap maken om grotendeels online te werken. Het was zeker geen makkelijk stap, wanneer je niet op de hoogte bent van digitaliseren. Ik vond dit een interessant en leerrijk artikel om te lezen. Ik heb sowieso veel eruit kunnen leren en dank je hiervoor. Jouw tips en suggesties zullen mij helpen om elke stap goed aan te pakken.
Fijn om te lezen dat je iets aan dit artikel hebt gehad, Floris. Veel (online) succes gewenst!