Welke PHP-versie kan ik het beste kiezen?

Het korte antwoord: op het moment van schrijven (23 september 2015) versie 5.6. Als PHP 7.0 rijp is voor productie, dan moet je overschakelen naar deze versie. Einde blog…

Welke PHP-versie kiezen: PHP upgrade

Natuurlijk is het niet altijd zo gemakkelijk. Als het zo simpel was, dan zouden we al onze klanten altijd gebruik laten maken van de beste PHP-versie. De realiteit zit echter anders in elkaar. Zodoende is het niet verstandig om zomaar over te stappen naar de laatste versie zonder na te gaan of dit voor problemen zorgt.

Je pakket kan bijvoorbeeld gebonden zijn aan een specifieke PHP-versie, omdat je website die vereist. Ook als je een site zelf hebt gebouwd, dan kan het zijn dat er functies worden gebruikt die niet meer ondersteund worden of op andere manier zijn geïmplementeerd. Daarom kun je bij ons ook zelf kiezen welke PHP-versie je gebruikt.

Maar wacht! Moet je dan altijd een versie kiezen? Nee, wij stellen voor ieder nieuw pakket de laatste stabiele PHP-versie als standaard in. Op dit moment is dat PHP 5.6 en dat wordt vanzelf PHP 7.0, als deze versie stabiel en geschikt wordt bevonden.

Welke PHP-versies zijn er?

Bij Antagonist worden momenteel vijf verschillende versies aangeboden: van PHP 5.3 tot en met PHP 7.0. Laten we eens kijken naar die versies in de volgende tabel.

Welke PHP-versie kiezen: PHP support table

Zoals je kunt zien, zijn er op dit moment Twee versies (5.3 en 5.4) die niet meer worden onderhouden door php.net. Voor één versie (5.5) komen enkel nog security-updates, één versie (5.6) is momenteel de actieve release en als laatste is er één versie (7.0) die bijna klaar is voor productie.

Verder lezen

Tiemo, de nieuwe developer die Antagonist nog beter gaat maken!

Nieuwe medewerker Antagonist: Tiemo KieftHallo, mijn naam is Tiemo Kieft. Ik ben 32 jaar en sinds 1 september 2015 werk ik bij Antagonist. Ik ga mij bezig houden met het onderhouden en uitbreiden van Mijn Antagonist; het kloppend hart van Antagonist en tevens het administratief beheersysteem voor klanten en hun producten.

Vanuit mijn bijbaan als student ben ik direct na mijn opleiding aan de slag gegaan als developer bij een bedrijf dat hulpmiddelen maakt voor het automatiseren van internetmarketing. Daar heb ik veel ervaring opgedaan met het ontwikkelen en onderhouden van Python-applicaties. Ik vind het leuk om software te ontwikkelen die begrijpelijk en nuttig is voor gebruikers. Deze interesse ga ik bij Antagonist dan ook inzetten om vele verbeteringen door te voeren.

Zoals gezegd, ga ik mij vooral focussen op het onderhouden en verbeteren van Mijn Antagonist. Hierbij ligt de nadruk met name op gebruiksvriendelijkheid en automatisering. Bij Antagonist proberen we het onze klanten zo gemakkelijk mogelijk te maken, zodat ze eenvoudig zoveel mogelijk zelf kunnen doen. Deze traditie zet ik graag voort.

Ik ben klaar voor deze nieuwe uitdaging en ga met enthousiasme mijn tijd
bij Antagonist tegemoet!

P.S. Wil je op de hoogte blijven van alle artikelen, updates, tips en trucs die verschijnen op ons blog? Dat kan! Rechts bovenin via RSS, e-mail, het liken op Facebook, het +1’en op Google+ of het volgen op Twitter.

Het Domain Name System (DNS) uitgelegd

Wanneer je een domeinnaam registreert, bijvoorbeeld om deze te verwijzen naar een website of te gebruiken voor het ontvangen van e-mailberichten, dan maak je gebruik van DNS: het Domain Name System. Dit systeem is één van de belangrijkste bouwstenen van het moderne internet. Zonder DNS zou het gebruik van een domeinnaam namelijk niet mogelijk zijn.

DNS uitgelegd: wat is het Domain Name System?

Als je wat vertrouwd bent met het internet en websites, dan heb je waarschijnlijk al een aardig idee van wat DNS precies inhoudt; het vertalen van een domeinnaam naar een IP-adres. Echter, de ervaring leert dat dit ingewikkelde en abstracte systeem voor zowel beginnende als gevorderde gebruikers een bron van verwarringen en uitdagingen kan zijn.

Zodoende nemen we in dit artikel een kijkje in op de opzet en werking van DNS, en hoe dit verbonden is met jouw domeinnaam, website en e-mail. Het doel hierbij is niet zozeer verdieping, maar het toelichten van de verbanden en samenhang van DNS. Het is immers een cruciaal onderdeel van het internet.

Basisprincipes

Het zijn vragen die we vaak zien op Support. Wat is DNS precies? Hoe werkt DNS? Hoe kan ik mijn DNS-records aanpassen? Klanten komen in aanraking met DNS wanneer ze gevorderde wijzigingen willen maken in de manier waarop een domeinnaam werkt. Ze willen bijvoorbeeld een subdomein gebruiken voor de eigen thuisserver of gebruik maken van een externe Exchange-omgeving, zoals Office 365 of Google Apps.

In zo’n situatie worden er vaak inhoudelijke instructies meegegeven vanuit de leverancier of een handleiding; “Wijzig jouw DNS-records als volgt:”. Echter, simpele instructies zijn voor het instellen van aangeleverde waardes niet hetzelfde als inhoudelijke uitleg. Mensen bezitten wel de ruwe data die ze moeten instellen, maar weten doorgaans niet waarom en hoe dit werkt.

Een veelgebruikte basisdefinitie van DNS is als volgt:
Het Domain Name System (DNS) is het systeem en netwerkprotocol dat op het Internet gebruikt wordt om namen van computers naar numerieke adressen (IP-adressen) te vertalen en omgekeerd.” (bron: nl.wikipedia.org)

Vanzelfsprekend correct, maar dit kan simpeler verwoord worden. DNS is het systeem dat ervoor zorgt dat jouw computer weet naar welke server op het internet een aanvraag moet worden verstuurd sturen, wanneer je een domeinnaam gebruikt om een website te vinden. Dit gaat, zoals de definitie ook noemt, op basis van een IP-adres. DNS helpt je (computer) om het correcte IP-adres bij een domeinnaam te vinden. Het IP-adres dat hieruit naar voren komt, wordt vervolgens door netwerkprotocollen gebruikt om een aanvraag via de juiste route over het internet te sturen.

Het telefoonboek

Om het principe van DNS tastbaarder te maken, wordt het systeem vaak vergeleken met een adresboek of telefoonboek. Dit is in veel gevallen dan ook de gemakkelijkste vergelijking om de functie en werking van DNS te begrijpen, zonder dat kennis van technische termen en principes vereist is.

In de simpelste vergelijking is DNS een telefoonboek. Je opent het telefoonboek en zoekt jouw naam op, bijvoorbeeld antagonist.nl. Vervolgens staat erachter die domeinnaam een IP-adres, in het geval van antagonist.nl is dat 195.211.73.208. Done!

DNS uitgelegd: het telefoonboek van het internet

Die uitleg voldoet meestal. Echter, DNS is in veel gevallen complexer dan dat. Een manier om die complexiteit te volgen, is het geven van verschillende technische definities. Maar wat ik in dit artikel liever doe, is de simpele vergelijking uitbreiden.

Verder lezen

Magento bij Antagonist, tips en een handige installatiehandleiding

Zoals je wellicht eerder hebt gelezen, zijn we een geruime tijd bezig geweest met het ontwikkelen van een nieuw hostingplatform dat we onlangs volledig in gebruik hebben genomen. Dankzij deze nieuwe omgeving kunnen we meer mogelijkheden bieden. We stappen we af van traditionele shared webhosting — dat in onze ogen gebaseerd is op verouderde technologie — en kiezen voor een nieuwe standaard die sneller en veiliger is. Zodoende combineren we in onze nieuwe pakketten de kracht en flexibiliteit van een (managed) VPS met de eenvoud en lage kosten van shared webhosting.

Magento bij Antagonist: e-commerce platform
UPDATE: Magento is nu ook via Installatron beschikbaar. Met slechts een paar klikken installeer je deze handige webshop-software eenvoudig op je webhostingpakket. Je kunt dan tevens automatische updates en back-ups instellen. Superhandig dus! Verderop is een stukje toegevoegd, hoe je Magento in een handomdraai met Installatron installeert.

Dankzij deze nieuwe ontwikkelingen kun je nu ook zwaardere software bij Antagonist hosten, voor bijvoorbeeld webshops en e-commerce. In dit artikel gaan we specifiek in op Magento. Je vindt handige informatie en uitleg over hoe je deze software eenvoudig kunt installeren en configureren op je webhostingpakket.

Eerst niet, nu wel!

Traditionele shared webhosting is niet geschikt voor webshops. Naast dat het niet krachtig en snel genoeg is, kun je er niet van op aan dat je altijd voldoende resources tot je beschikking hebt. Je deelt immers alles met anderen. Tevens wil je een veilige omgeving voor je webwinkel, zodat deze altijd bereikbaar is. Ook dat is bij shared webhosting niet te garanderen, omdat er geen volledige afscherming plaatsvindt.

Waarom kan het nu wel? Ieder pakket wordt op ons nieuwe platform in een soort van afgeschermde container geplaatst en krijgt tevens eigen resources toegewezen (CPU, RAM). Hoe groter het pakket, des te meer je krijgt en hoe krachtiger het wordt. Dat betekent dat je zwaardere software kunt gebruiken. Daarnaast kan je pakket flexibel meegroeien als de producten en bezoekers van je webshop flink toenemen. Je kunt dus vanaf nu probleemloos Magento installeren en alle mogelijkheden hiervan volledig benutten.

Welk pakket heb je nodig voor Magento?

Magento stelt erg hoge eisen qua PHP-geheugenverbruik; namelijk 256 MB tot 512 MB als PHP memory limit per proces. Je kunt daarom het beste kiezen voor het Pro-pakket. Dit pakket is perfect voor zakelijke websites en e-commerce. Qua resources krijg je binnen het Pro-Pakket 2 CPU cores en 2048 MB geheugen toegewezen.

Magento bij Antagonist: system requirements

Daarnaast kun je gebruikmaken van drie herstelpunten; als er iets misgaat, dan zetten wij je pakket terug naar de laatste goed-werkende configuratie. Ook wordt je pakket met Patchman proactief beschermd tegen beveiligingslekken. We houden je op de hoogte als we iets ontdekken en dichten het alvorens er malware of ander misbruik kan plaatsvinden.

Waarom Magento?

Magento is een erg krachtige tool voor webshops in alle soorten en maten. Er zijn ontzettend veel mogelijkheden om je webshop gaandeweg uit te breiden en daarmee je online succes te laten groeien. Vanwege de vele opties vereist Magento wel een krachtige infrastructuur. Zodoende is Magento in combinatie met onze nieuwe webhostingpakketten perfect voor het opzetten van een snelle, professionele en veilige webshop.

Magento bij Antagonist: de voordelen

De 10 voordelen van Magento

 1. Magento is één van de populairste CMS’en voor e-commerce; 26% van alle webshops gebruikt het.
 2. Dankzij het grote aantal gebruikers en ontwikkelaars zijn er een heleboel extensies en thema’s beschikbaar om jouw webshop een unieke tint te geven.
 3. Regelmatig worden er nieuwe updates uitgerold, zodat je constant up-to-date bent en gebruik kunt maken van de laatste mogelijkheden.

Verder lezen

Pijnloos en snel… Een website verplaatsen dat kun je wel!

“Even een nieuw e-mailaccount aanmaken in DirectAdmin voor een domein. Inloggen en dan is het zo gepiept. Oh wacht, op welk adres kon ik DirectAdmin bereiken? En wat was de gebruikersnaam van dit specifieke pakket ook alweer? Ah, gevonden! Oh nee, dit was de inlog van het andere pakket. Toch?”

Het zorgt nog weleens voor wat verwarring: meerdere websites op verschillende pakketten. Je moet telkens opnieuw in- en uitloggen. Welke gegevens horen bij welk pakket? Erg lastig, maar dat hoeft niet meer! Je kunt nu je websites samenvoegen op één pakket.

Website verplaatsen: verwarring

Overzicht: iets wat je graag wilt hebben, maar lang niet altijd vanzelfsprekend hoeft te zijn. Zeker wanneer je meerdere websites hebt of moet onderhouden.

Dankzij de recent geïntroduceerde Plus- en Pro-pakketten is het nu meer dan ooit interessant om te bekijken wat de mogelijkheden zijn om meerdere websites op één pakket te plaatsen. Een van de handige voordelen hiervan? Je hebt één omgeving van DirectAdmin waar je al je websites kunt beheren. Zodoende hoef je ook maar één gebruikersnaam en wachtwoord van DirectAdmin te onthouden.

Op het Plus- en Pro-pakket mag je zelf bepalen hoeveel websites je op dit pakket zet, tot zover de resources het toelaten. Op deze pakketten zijn opslagruimte en dataverkeer voor je websites onbeperkt, dus daar hoef je niet op te letten. Waar je wel rekening mee moet houden zijn de resources, zoals CPU en RAM. Net als een computerprogramma op een computer, verbruikt een website ook rekenkracht en geheugen van een server. Hoe meer bezoekers erop je websites komen, hoe meer resources er nodig zijn. Je kunt dus zoveel websites plaatsen, als wat de resources aankunnen.

Website verplaatsen: samenvoegen

Daarnaast is het pakket niet bedoeld voor doorverkoop. Dat gaat ook lastig, omdat je geen afzonderlijke users kunt aanmaken. Zoek je hosting om door te verkopen? Dan hebben we daar een speciaal Resellerpakket voor.

Klinkt goed, wat nu?

Hoe ga je in zo’n situatie te werk? In dit blog wil ik graag aandacht besteden hoe je het ene pakket kunt upgraden en vervolgens de website van een ander pakket erbij onder kan brengen. In dit voorbeeld gaan we ervan uit dat je twee losse pakketten hebt. Dit kunnen in jouw situatie natuurlijk ook meerdere pakketten zijn. Echter, het proces van het overzetten van een website blijft daarbij hetzelfde.

Verder lezen

Bescherm WordPress met een firewall

WordPress is een van de meest gebruikte open source CMS’en. Het is erg gemakkelijk te installeren, en er zijn veel (gratis) thema’s en plug-ins. Dat deze software populaire is bij veel gebruikers heeft ook een keerzijde. WordPress is hierdoor een populair doelwit voor hackers. Met een firewall bescherm je jouw website tegen aanvallen van buitenaf en verminder je het risico dat jouw site wordt gehackt of hinder ondervind van kwaadwillenden.

WordPress firewall: blue lock

Je kunt WordPress op vele manieren optimaliseren. Eerder beschreven we al hoe je WordPress sneller kunt maken en hoe je caching kunt instellen. In dit artikel gaan we uitleggen hoe je een firewall kunt gebruiken voor extra bescherming. Hiervoor gebruiken we de WP Simple Firewall. Deze plug-in is gratis en kun je installeren via de back-end van je WordPress-website.

Installatie van de plug-in

Je installeert deze plug-in net zoals iedere andere plug-in voor WordPress. Dit doe je in de wp-admin-omgeving, meestal te bereiken via: ‘www.jouwdomeinnaam.nl/wp-admin/’.

Eenmaal ingelogd, installeer je de plug-in als volgt:

 1. ga naar ‘Plugins’ » ‘Add new (plugin)’;
 2. zoek op: ‘Wordpress Simple Firewall’;
 3. klik op ‘Install’;
 4. klik op de link met ‘Activate’.

Er verschijnt nu een nieuw item in het menu aan de linkerkant, deze heet: ‘Simple Firewall’.WordPress firewall: dl-admin

Configuratie van WP Simple Firewall

Wanneer je op het menu-item ‘Simple Firewall’ klikt, dan krijg je het dashboard met mogelijkheden van de plug-in te zien.

WordPress firewall: dashboard

Standaard staat alleen de functie voor automatische updates aan. Er zijn echter nog veel meer functionaliteiten die je kunt gebruiken. Hieronder doorlopen we de overige instellingen voor een optimale configuratie van de plug-in.

Verder lezen

Terugblik op de zomer van Antagonist

Langzaamaan komt iedereen terug van vakantie, zo ook de medewerkers van Antagonist. Sander is lekker naar Frankrijk geweest, Niels heeft met zijn stedentrip Barcelona verkend en Bart is nog op een zeer actieve vakantie in Noorwegen. Zelf heb ik dit jaar meegedaan aan de Carbagerun die door een aantal landen eindigde in Schotland. Al met al dus heel verschillende vakanties, wat niet verrassend is met een heel divers team!

Terugblik zomer Antagonist: wat hebben we gedaan?

Natuurlijk hebben we tijdens de zomerperiode op kantoor niet stilgezeten. Zo zijn er een aantal nieuwe projecten (bijna) afgerond. Daarover hoor je de komende tijd zeker meer! Naast dat de zomer een goed moment is om op vakantie te gaan, is het tevens de aangewezen periode voor Antagonist om verbeteringen door te voeren en af te ronden. In dit blog leg ik graag uit hoe wij optimaal gebruikmaken van onze zomerbezetting, en specifiek op de afdeling Support.

Zomerbezetting

Zoals bij veel bedrijven is de zomer een rustige periode. Dat betekent dat wij als helpdesk ook minder vragen krijgen van klanten. Voor het plannen van onze eigen vakanties is voor ons de zomer dus de ideale periode. Logisch. In de planning wordt gezorgd dat alle supporters in de zomer er lekker tussenuit kunnen. Echter, onder één voorwaarde: klanten mogen niet langer wachten op een antwoord.

Natuurlijk proberen we qua bezetting hier de ideale balans voor te vinden. Uit ervaring is gebleken dat het weer in de zomer ook van invloed is op het aantal vragen wat wij op Support binnenkrijgen. Als het zonnig is, dan heeft een groot deel van onze klanten de voorkeur om in het zonnetje te gaan zitten, in plaats van met hun website aan de slag te gaan. Hierdoor worden er vaak minder vragen gesteld dan verwacht. Dit zorgt ervoor dat we per dag soms moeten schakelen in de bezetting van het aantal supportmedewerkers.

Terugblik zomer Antagonist: lekker op vakantie

Deze onder- en overbezetting proberen we efficiënt in te zetten door een aantal projecten voor de zomer aan te wijzen. Het doel is dat deze projecten aan het einde van de zomer zijn afgerond. We weten over de hele zomer gezien hoeveel tijd we nodig hebben voor het beantwoorden van de vragen van klanten. De overige tijd wordt opgevuld met projecturen die dus flexibel per dag kunnen worden ingezet.

Verder lezen

Een pikdonker en doodstil datacenter…

Afgelopen dinsdag, 23 juni 2015, gebeurde rond 8:30 uur het ergste wat een hostingprovider kan overkomen: er was een volledige black-out in één van de datacenters, waarin wij het merendeel van onze servers hebben geplaatst. Het gevolg: alle apparatuur down en tienduizenden klanten onbereikbaar. Een fantastisch begin van de dag. Het kan nóg erger: totale verwoesting van het datacenter in kwestie, maar dat was gelukkig niet aan de orde. Wat dan wel? Nou, een stroomstoring…

Stroomuitval in het dataceter: pikdonker en doodstil

Ik hoor het je denken: “Hè, wat?! Dat kan toch niet? Alles in zo’n datacenter is beveiligd, dubbel uitgevoerd, heeft noodaggregaten en zo?” Inderdaad, dat is er allemaal en in veel gevallen zelfs vierdubbel uitgevoerd. In theorie kan stroomuitval dus niet voorkomen. Echter, door de meest ongelukkige samenloop van omstandigheden gebeurde het toch. Een goed voorbeeld van hoe theorie en praktijk soms ver uit elkaar liggen.

Naast dat het voor iedereen zeer vervelend is, was het voor ons ook een ultieme proef of we spoedig konden herstellen van zo’n grote storing. Daarnaast was het de vuurdoop voor ons nieuwe platform, waarin duidelijk werd of het in de praktijk deed wat het moest doen. Omdat jij ook recht hebt op deze informatie, hebben we hieronder een gedetailleerd verslag geschreven.

Inhoudsopgave

 1. Antagonist zegt sorry!
 2. Klein team, veel klanten
 3. Prioriteit tijdens calamiteit
 4. Hoe kan dat dan, geen stroom?
 5. De gevolgen voor Antagonist
 6. Opstarten na stroomuitval
 7. Nazorg, totdat alles weer in orde is
 8. Wat is de schade?
 9. Communicatie
 10. Hoe gaan we dit voorkomen?
 11. One more thing…

Antagonist zegt sorry!

Maar eerst zeggen we: “Sorry!” Een storing is altijd hinderlijk. Helemaal als klanten er de dupe van worden. Door de stroomstoring in het datacenter heeft ons gehele platform er even uit gelegen. Al onze klanten hebben daardoor downtime ondervonden. Daarnaast hebben enkele klanten langer last gehad vanwege herstelwerkzaamheden.

Het ‘uitvallen’ van de stroom heeft dus een behoorlijke impact. Dat vinden we erg vervelend en daarom bieden we onze excuses aan. Dat is tevens één van de redenen voor dit blog. Daarnaast willen we je een eerlijk en helder inzicht geven in wat er precies is gebeurd.

Tijdens de storing hebben we regelmatig updates geplaatst. Het waren vooral beknopte berichten over de voortgang van de situatie en het herstel. Daarnaast hebben we twee ‘post incident’-berichten geschreven. Deze gaven inzicht in de toedracht. De werkelijke gevolgen zijn voor een buitenstaander wellicht lastig voor te stellen. Vandaar dat we je graag een kijkje in de keuken geven, hoe het er dinsdag aan toe ging.

Klein team, veel klanten

Antagonist heeft tienduizenden klanten en 12 medewerkers. Zodoende moet je tijdens een grote storing, als een geoliede machine te werk gaan. Alles moet vanzelfsprekend zijn, want tijd is er niet. Met een klein en hecht team moet je handelen vanuit instincten. Juist daarom vinden we het zo belangrijk dat een medewerker goed moet passen binnen ons team. Naast de juiste kennis en vaardigheden zoeken we dus naar de perfecte match.

Als het misgaat, dan is het heel simpel. Er zijn drie dingen die er toe doen. Eén: onze klanten moeten zo snel mogelijk weer online. Twee: voorkom zoveel mogelijk schade en dataverlies. Drie: zorg voor een vlotte en oprechte communicatie, waarin vragen van klanten zorgvuldig worden beantwoord.

Qua prioriteit ligt het ietsje ingewikkelder. De hoogste prioriteit is bij Antagonist altijd dataintegriteit. Dat betekent dat we het voorkomen van dataverlies belangrijker vinden dan beschikbaarheid. Je hebt immers niets aan een website zonder data. Gelukkig hoeven we ons daar weinig zorgen over te maken. Gegevens worden veilig opgeslagen. De kans op dataverlies is daardoor zeer gering. Zodoende storten we ons, tijdens een storing, vrijwel direct op de beschikbaarheid.

Prioriteit tijdens calamiteit

Goed, het is dinsdagochtend en we zien dat er heel veel loos gaat. De oorzaak weten we niet. Er was weliswaar een sterk vermoeden dat het om een (deels) falende stroomtoevoer gaat, maar dat kunnen we niet bevestigen. Dat is erg naar. Want hoe kun je iets oplossen, als je het probleem niet kent?

Verder lezen

Beginnen met een internationale website, je Nederlandse site voor een ander land

Een website, blog of webwinkel begin je meestal voor een bepaalde doelgroep. Dit kunnen consumenten, zakelijke contacten of mede-hobbyisten zijn. Het liefst wil je ze op een persoonlijke en gerichte wijze benaderen. Je kunt ervoor kiezen om een aantal goed uitgekozen domeinnamen, die specifiek jouw doelgroep aanspreekt, naar je website te laten leiden.

Ga je internationaal, dan is het een goed idee om meerdere versies van je site in de taal van het land te hebben. Het is voor de bezoeker prettig en je wordt er beter door gevonden. Echter, is een vertaling voldoende of zijn er ook andere aspecten waarop je moet letten, als je een website in een andere taal opzet?

Internationale website: start je site voor een ander land

Stel, je website is een succes in Nederland en je wilt deze ook in een andere taal gaan aanbieden om daarmee een nieuwe doelgroep te bereiken. Dan is het in veel gevallen niet voldoende om alleen de content te vertalen. Er spelen namelijk veel meer factoren mee in communicatie die belangrijk zijn. Zo kunnen er grote cultuurverschillen zijn, waardoor een boodschap op je website de plank volledig misslaat. In dit artikel geef ik een aantal tips en handige informatie om dit tegen te gaan. Het is goed om te weten dat dit artikel vanuit een ‘Nederlands’ oogpunt is geschreven.

Wat ‘normaal’ is voor Nederlanders…

Bijna iedereen is het wel eens tegengekomen op vakantie of bij internationale zakenrelaties: miscommunicatie, doordat er niet alleen een verschil in taal is, maar ook in cultuur. Zo vinden Nederlanders drie kussen op de wang heel normaal. Echter, in de meeste landen is het, normaal gesproken, maar twee of zelfs één kus op de wang. Dit kan voor ongemakkelijke situaties zorgen. Laat dit zodoende een wake-up-call zijn, dat dingen die voor Nederlanders heel normaal zijn, voor andere culturen niet normaal zijn.

Internationale website: een kopje koffie als gewoonte

Hieronder een korte opsomming, van situaties die typerend voor Nederlanders ‘normaal’ zijn.

 • Gezellig
  De Nederlander heeft graag een gezellige tijd. Dat is zo Nederlands, dat er in andere talen geen alternatief voor bestaat. Deze gezelligheid gaat vaak gepaard met koffie wat door Nederlanders extreem veel wordt gedronken.
 • Directe communicatie
  Een Nederlander wil na een zakelijke meeting graag weten waar hij aan toe is. Er kunnen hierover dan directe vragen worden gesteld. Daarnaast zegt een Nederlander al snel ‘je’ in plaats van u.
 • Familie en vrienden
  Familie is uiteraard belangrijk, maar er wordt vaker gedacht vanuit ‘ik’ dan uit ‘wij’. Ook spelen vrienden een grote rol in ons leven. We hebben er echter geen probleem mee om ‘nee’ te zeggen tegen een afspraak, als we even druk zijn dit soort zaken.
 • Rolverdeling
  De Nederlandse vrouwen zijn geëmancipeerd en kunnen zeer gefocust zijn op hun carrière. Daarentegen zijn er ook veel zorgzame mannen, zo kan het bijvoorbeeld voorkomen dat de man extra verlof opneemt om voor de kinderen te zorgen, terwijl de vrouw weer aan het werk gaat.
 • Werk en privé gescheiden
  Indien er een issue ontstaat op het werk, dan is dat een werk-gerelateerd issue. Dit heeft echter niets te maken met je collega, deze kun je namelijk nog steeds aardig vinden en gezellig mee kletsen. Mocht het op persoonlijk vlak botsen met je collega, dan zul je wel met diegene moeten kunnen samenwerken.

Bovenstaande situaties zijn voor Nederlanders dus heel ‘normaal’ en in sommige gevallen vanzelfsprekend. Daarnaast zijn mensen zich weliswaar bewust van de verschillen met verre landen, bijvoorbeeld in Azië. Echter, als je kijkt naar onze buurlanden België en Duitsland, dan zijn daar ook al veel van de boven genoemde voorbeelden niet vanzelfsprekend.

Verder lezen

Software-updates bij Antagonist

In dit artikel ga ik jullie weer een kijkje in de keuken van Systeembeheer geven. In een vorige artikel vertelde mijn collega Ewoud al over Open Source software, en daar is Antagonist een fanatiek gebruiker van. Software heeft echter liefde en aandacht nodig, en het gebeurt maar al te vaak dat, na het installeren er niet meer naar omgekeken wordt. Dit is één van de grootste oorzaken van vreemde bugs en ernstige security-problemen.

Software-updates bij Antagonist

Maar het kan ook anders, want dat bewijzen we bij Antagonist! Zodoende neem ik je in dit artikel graag mee in het reilen en zeilen van software-updates binnen Antagonist. Hoe kiezen we onze software, minimaliseren we de kans op bugs en zorgen we dat altijd de laatste stabiele versies hebben draaien? Op deze vragen zul je hieronder een antwoord vinden.

Routines zijn belangrijk

Een aantal maanden geleden hebben we een tweewekelijkse routine ingevoerd voor het up-to-date houden van de software die wij draaien om je website te serveren. We hebben dit gedaan om de kwaliteit van onze dienstverlening naar een nog hoger niveau te tillen. Deze routine heeft de naam ‘update-donderdag’ gekregen en valt zoals de naam al aangeeft op een donderdag, in elke week met een oneven nummer. Omdat we als organisatie steeds verder groeien, ontstond langzaam de vraag naar standaardisatie van werkzaamheden. Update-donderdag is hier een mooi voorbeeld van. We hebben hier een aantal waardevolle doelen mee bereikt.

 • Iedereen binnen ons bedrijf is op de hoogte welke updates (inclusief de specifieke versienummers) er gaan plaatsvinden.
 • Er is een vast moment wanneer updates worden uitgerold. Er zijn geen verrassingen voor medewerkers.
 • Doordat er een vast moment is, kunnen we problemen die, in het meest onfortuinlijke geval zouden ontstaan, snel in kaart brengen. Dit houdt tevens in dat problemen die buiten dit tijdsbestek ontstaan, waarschijnlijk niet gerelateerd zijn aan de updates.
 • We kunnen er in onze (tweewekelijkse) urenplanning rekening mee houden. We weten uit ervaring hoeveel tijd het kost om ons platform te updaten. Dit maakt realistisch plannen een heel stuk gemakkelijker!
 • We weten zeker dat we nooit meer dan twee weken achterlopen op de meest recente versie van software.
 • Mochten we een belangrijke (bijvoorbeeld security-) update over het hoofd hebben gezien, dan wordt deze alsnog met de routine meegenomen. Het is dus een extra vangnet.

Verder lezen