Antagonist heeft nu zijn eigen Joris!

Nieuwe medewerker Antagonist: Joris de LeeuwHallo, mijn naam is Joris de Leeuw, ik ben 29 jaar en woon in Enschede. Vanaf 1 november werk ik bij Antagonist op de Supportafdeling. Ik heb aan de Universiteit Twente Business & IT gestudeerd.

Zelf ben ik me al heel lang in de hostingwereld en websites aan het verdiepen. Als klein jongetje was ik rond het jaar 2000 al bezig met het bouwen van simpele HTML-websites en vond ik het fijn om iets te kunnen maken wat andere dan op het internet konden bekijken.

Toen ik ontdekte, dat je met PHP websites dynamischer en gemakkelijker beheerbaar kon maken, heb ik mezelf PHP aangeleerd. In deze tijd bestonden er helaas nog geen webhostingsbedrijven, zoals Antagonist, waardoor ik heel veel zelf ben gaan doen. Hierdoor ben ik tien jaar actief geweest in de hostingbranche en heb ik veel geleerd over wat er allemaal komt kijken bij het leveren van een een goede hostingdienst.

Verder lezen

Antagonist onthult haar razendsnelle en superveilige hostingplatform

Vandaag presenteren we ons gloednieuwe hostingplatform. In een zorgvuldig uitgekiende omgeving brengen we de krachtigste hardware en modernste software samen. Een puik staaltje techniek waar we maandenlang in het diepste geheim aan hebben gewerkt. Begin juni was het moment daar: het platform ging volledig online. Spannend, want door nieuwe technologieën te combineren hebben we een unieke vorm van webhosting gecreëerd. In dit artikel gaan we dieper in op alle voordelen en waarom we juist hiervoor hebben gekozen.

Het gloednieuw platform van Antagonist: razendsnel en superveilig!

We hebben gewacht met de aankondiging, totdat we er helemaal zeker van waren dat het live net zo goed draait als onze verwachting. Al vier maanden lang houden we 24 uur per dag, 7 dagen in de week, ieder onderdeel op 897 punten per seconde nauwlettend in de gaten. Daarnaast hebben we er keihard aan gewerkt om al onze klanten over te zetten naar deze nieuwe infrastructuur!

Inmiddels is iedereen overgeplaatst en het draait als een tierelier. De resultaten zijn verbluffend: de nieuwe pakketten zijn véél sneller, downtime en overlast zijn nagenoeg verleden tijd, de veiligheid is enorm toegenomen, en nog veel meer… Daarmee leggen we de lat voor de hostingbranche een flink stuk hoger! Tijd om het hele verhaal uit de doeken te doen.

Inhoudsopgave

Wat hebben we gedaan?

Antagonist is een klantgerichte en technologiegedreven organisatie. We zijn altijd nieuwsgierig naar de mening van onze klanten en onderzoeken graag innovatieve technieken. Zo werd uit een combinatie van de allernieuwste innovaties en de feedback van klanten het idee voor een nieuw platform geboren. Eenmaal uitgekristalliseerd, zijn we in 2014 gestart met de bouw. Gaandeweg kwam deel voor deel online tot afgelopen juni, toen was het helemaal klaar.

Het gloednieuw platform van Antagonist: de servers

We hebben alles onder de motorkap vervangen. Daarmee verruilen we als eerste ter wereld shared webhosting voor containerisatie; de infrastructuur die wij gebruiken om je website te koppelen aan het internet.

Het is dankzij deze nieuwe techniek dat we nu een veel sneller en veiliger type webhosting hebben. Om optimaal van deze infrastructuur gebruik te maken, introduceren we drie nieuwe pakketten. Deze zitten boordevol nieuwe features (die we blijven toevoegen). Zo sluiten onze pakketten nog beter aan op de (toekomstige) wensen van onze doelgroep en de groeiende mogelijkheden van het internet.

Waarom nieuwe webhosting?

Antagonist werd in 2004 opgericht en sindsdien bieden we shared webhosting. Een simpel en voordelig product. Gaandeweg deden we het beter. Antagonist innoveerde en breidde haar dienstverlening uit. We haalden keer op keer meer uit onze pakketten en waren bijvoorbeeld de eerste met onbeperkte webhosting. Gaandeweg is er veel veranderd en na 11 jaar shared webhosting lijkt het einde in zicht.

Het gloednieuw platform van Antagonist: de netwerkbekabeling

In onze ogen is traditionele shared webhosting verouderd en toe aan vernieuwing. Het is goedkoop en eenvoudig, maar niet zonder risico’s. Bij shared webhosting kunnen pakketten nauwelijks van elkaar worden afgeschermd. Daarnaast wordt alle capaciteit van de server gedeeld. Daardoor kan een misdragende ‘buurman’ de snelheid, veiligheid en stabiliteit van je website in gevaar brengen. Zodoende worden er steeds meer beperkingen opgelegd. Tot voor kort was het enige betaalbare manier. Echter, het kan nu anders!

Verder lezen

Hoe wij ons platform en infrastructuur nauwkeurig monitoren

Het is weer hardcore tech-time! Dit keer neem ik je mee in de monitoring van onze systemen en ons platform. Doordat we alles nauwlettend in de gaten houden, weten we precies wat er wel en wat er niet goed gaat in ieder onderdeel van ons platform. We hebben onze monitoring zorgvuldig afgericht, waardoor we problemen vrijwel altijd van tevoren zien aankomen. We ondernemen dan proactief actie, zodat de impact van het probleem minimaal blijft en niet escaleert.

Monitoring bij Antagonist: de servers bij Antagonist

De kwaliteit van onze dienstverlening is immers zo goed als onze monitoring; hoe beter we anticiperen, hoe gebruiksvriendelijker het voor je wordt! Dat betekent dat er heel veel achter de schermen wordt gedaan zonder dat iemand het in de gaten heeft. Want wat er onder de ‘motorkap’ gebeurt is onze verantwoording, zodat jij met je website kunt doen wat je écht wilt. Toch is het af en toe interessant om even onder die motorkap te kijken naar wat voor successen er worden geboekt. Iets dat wijzelf ook weleens vergeten om bij stil te staan.

Onze setup voor monitoring

Voor onze monitoring maken we gebruik van Zabbix. Deze (opensource)software stelt ons in staat om ieder onderdeel van ons platform tot in detail te observeren. Als dingen niet zo gaan zoals het hoort, dan kunnen we eenvoudig hier acties op uit te voeren. Een simpel voorbeeld van één van deze acties is: het versturen van een bericht naar de dienstdoende systeembeheerder zijn.

Monitoring bij Antagonist: logo Zabbix

Iedere server wordt constant op 458 punten gecontroleerd. De uitkomst van deze checks wordt opgeslagen in een PostgreSQL-database, zodat we er later uptime- en performance-statistieken kunnen uithalen voor rapportage. Ook gebruiken we deze gegevens voor het generen van rapportages voor storingen. Samen – alle servers bij elkaar opgeteld – zorgt dat ervoor, dat onze Zabbix-installatie 897 punten per seconde controleert en opslaat. Hoe veilig wil je het hebben?

Dikke server

Zoals je begrijpt, hebben we een flinke server nodig om al die controles per seconde uit te voeren en hiervan de resultaten op te slaan. Daarnaast moet het ook nog eens gemakkelijk verwerkt kunnen worden. Voor de techneuten (of andere geïnteresseerden) zijn dit de specificaties van deze server: 2 x Intel E5-2640 2.5GHz CPU (totaal 24 threads), 64 GB RAM, 15k RPM disks in RAID10 configuratie.

Om je een beter inzicht te geven in hoe diep wij ons platform monitoren, ga ik ieder onderdeel hieronder afzonderlijk bespreken.

Verder lezen

Welke PHP-versie kan ik het beste kiezen?

Het korte antwoord: op het moment van schrijven (23 september 2015) versie 5.6. Als PHP 7.0 rijp is voor productie, dan moet je overschakelen naar deze versie. Einde blog…

Welke PHP-versie kiezen: PHP upgrade

Natuurlijk is het niet altijd zo gemakkelijk. Als het zo simpel was, dan zouden we al onze klanten altijd gebruik laten maken van de beste PHP-versie. De realiteit zit echter anders in elkaar. Zodoende is het niet verstandig om zomaar over te stappen naar de laatste versie zonder na te gaan of dit voor problemen zorgt.

Je pakket kan bijvoorbeeld gebonden zijn aan een specifieke PHP-versie, omdat je website die vereist. Ook als je een site zelf hebt gebouwd, dan kan het zijn dat er functies worden gebruikt die niet meer ondersteund worden of op andere manier zijn geïmplementeerd. Daarom kun je bij ons ook zelf kiezen welke PHP-versie je gebruikt.

Maar wacht! Moet je dan altijd een versie kiezen? Nee, wij stellen voor ieder nieuw pakket de laatste stabiele PHP-versie als standaard in. Op dit moment is dat PHP 5.6 en dat wordt vanzelf PHP 7.0, als deze versie stabiel en geschikt wordt bevonden.

Welke PHP-versies zijn er?

Bij Antagonist worden momenteel vijf verschillende versies aangeboden: van PHP 5.3 tot en met PHP 7.0. Laten we eens kijken naar die versies in de volgende tabel.

Welke PHP-versie kiezen: PHP support table

Zoals je kunt zien, zijn er op dit moment Twee versies (5.3 en 5.4) die niet meer worden onderhouden door php.net. Voor één versie (5.5) komen enkel nog security-updates, één versie (5.6) is momenteel de actieve release en als laatste is er één versie (7.0) die bijna klaar is voor productie.

Verder lezen

Tiemo, de nieuwe developer die Antagonist nog beter gaat maken!

Nieuwe medewerker Antagonist: Tiemo KieftHallo, mijn naam is Tiemo Kieft. Ik ben 32 jaar en sinds 1 september 2015 werk ik bij Antagonist. Ik ga mij bezig houden met het onderhouden en uitbreiden van Mijn Antagonist; het kloppend hart van Antagonist en tevens het administratief beheersysteem voor klanten en hun producten.

Vanuit mijn bijbaan als student ben ik direct na mijn opleiding aan de slag gegaan als developer bij een bedrijf dat hulpmiddelen maakt voor het automatiseren van internetmarketing. Daar heb ik veel ervaring opgedaan met het ontwikkelen en onderhouden van Python-applicaties. Ik vind het leuk om software te ontwikkelen die begrijpelijk en nuttig is voor gebruikers. Deze interesse ga ik bij Antagonist dan ook inzetten om vele verbeteringen door te voeren.

Zoals gezegd, ga ik mij vooral focussen op het onderhouden en verbeteren van Mijn Antagonist. Hierbij ligt de nadruk met name op gebruiksvriendelijkheid en automatisering. Bij Antagonist proberen we het onze klanten zo gemakkelijk mogelijk te maken, zodat ze eenvoudig zoveel mogelijk zelf kunnen doen. Deze traditie zet ik graag voort.

Ik ben klaar voor deze nieuwe uitdaging en ga met enthousiasme mijn tijd
bij Antagonist tegemoet!

P.S. Wil je op de hoogte blijven van alle artikelen, updates, tips en trucs die verschijnen op ons blog? Dat kan! Rechts bovenin via RSS, e-mail, het liken op Facebook, het +1’en op Google+ of het volgen op Twitter.

Het Domain Name System (DNS) uitgelegd

Wanneer je een domeinnaam registreert, bijvoorbeeld om deze te verwijzen naar een website of te gebruiken voor het ontvangen van e-mailberichten, dan maak je gebruik van DNS: het Domain Name System. Dit systeem is één van de belangrijkste bouwstenen van het moderne internet. Zonder DNS zou het gebruik van een domeinnaam namelijk niet mogelijk zijn.

DNS uitgelegd: wat is het Domain Name System?

Als je wat vertrouwd bent met het internet en websites, dan heb je waarschijnlijk al een aardig idee van wat DNS precies inhoudt; het vertalen van een domeinnaam naar een IP-adres. Echter, de ervaring leert dat dit ingewikkelde en abstracte systeem voor zowel beginnende als gevorderde gebruikers een bron van verwarringen en uitdagingen kan zijn.

Zodoende nemen we in dit artikel een kijkje in op de opzet en werking van DNS, en hoe dit verbonden is met jouw domeinnaam, website en e-mail. Het doel hierbij is niet zozeer verdieping, maar het toelichten van de verbanden en samenhang van DNS. Het is immers een cruciaal onderdeel van het internet.

Basisprincipes

Het zijn vragen die we vaak zien op Support. Wat is DNS precies? Hoe werkt DNS? Hoe kan ik mijn DNS-records aanpassen? Klanten komen in aanraking met DNS wanneer ze gevorderde wijzigingen willen maken in de manier waarop een domeinnaam werkt. Ze willen bijvoorbeeld een subdomein gebruiken voor de eigen thuisserver of gebruik maken van een externe Exchange-omgeving, zoals Office 365 of Google Apps.

In zo’n situatie worden er vaak inhoudelijke instructies meegegeven vanuit de leverancier of een handleiding; “Wijzig jouw DNS-records als volgt:”. Echter, simpele instructies zijn voor het instellen van aangeleverde waardes niet hetzelfde als inhoudelijke uitleg. Mensen bezitten wel de ruwe data die ze moeten instellen, maar weten doorgaans niet waarom en hoe dit werkt.

Een veelgebruikte basisdefinitie van DNS is als volgt:
Het Domain Name System (DNS) is het systeem en netwerkprotocol dat op het Internet gebruikt wordt om namen van computers naar numerieke adressen (IP-adressen) te vertalen en omgekeerd.” (bron: nl.wikipedia.org)

Vanzelfsprekend correct, maar dit kan simpeler verwoord worden. DNS is het systeem dat ervoor zorgt dat jouw computer weet naar welke server op het internet een aanvraag moet worden verstuurd sturen, wanneer je een domeinnaam gebruikt om een website te vinden. Dit gaat, zoals de definitie ook noemt, op basis van een IP-adres. DNS helpt je (computer) om het correcte IP-adres bij een domeinnaam te vinden. Het IP-adres dat hieruit naar voren komt, wordt vervolgens door netwerkprotocollen gebruikt om een aanvraag via de juiste route over het internet te sturen.

Het telefoonboek

Om het principe van DNS tastbaarder te maken, wordt het systeem vaak vergeleken met een adresboek of telefoonboek. Dit is in veel gevallen dan ook de gemakkelijkste vergelijking om de functie en werking van DNS te begrijpen, zonder dat kennis van technische termen en principes vereist is.

In de simpelste vergelijking is DNS een telefoonboek. Je opent het telefoonboek en zoekt jouw naam op, bijvoorbeeld antagonist.nl. Vervolgens staat erachter die domeinnaam een IP-adres, in het geval van antagonist.nl is dat 195.211.73.208. Done!

DNS uitgelegd: het telefoonboek van het internet

Die uitleg voldoet meestal. Echter, DNS is in veel gevallen complexer dan dat. Een manier om die complexiteit te volgen, is het geven van verschillende technische definities. Maar wat ik in dit artikel liever doe, is de simpele vergelijking uitbreiden.

Verder lezen

Magento bij Antagonist, tips en een handige installatiehandleiding

Zoals je wellicht eerder hebt gelezen, zijn we een geruime tijd bezig geweest met het ontwikkelen van een nieuw hostingplatform dat we onlangs volledig in gebruik hebben genomen. Dankzij deze nieuwe omgeving kunnen we meer mogelijkheden bieden. We stappen we af van traditionele shared webhosting — dat in onze ogen gebaseerd is op verouderde technologie — en kiezen voor een nieuwe standaard die sneller en veiliger is. Zodoende combineren we in onze nieuwe pakketten de kracht en flexibiliteit van een (managed) VPS met de eenvoud en lage kosten van shared webhosting.

Magento bij Antagonist: e-commerce platform
UPDATE: Magento is nu ook via Installatron beschikbaar. Met slechts een paar klikken installeer je deze handige webshop-software eenvoudig op je webhostingpakket. Je kunt dan tevens automatische updates en back-ups instellen. Superhandig dus! Verderop is een stukje toegevoegd, hoe je Magento in een handomdraai met Installatron installeert.

Dankzij deze nieuwe ontwikkelingen kun je nu ook zwaardere software bij Antagonist hosten, voor bijvoorbeeld webshops en e-commerce. In dit artikel gaan we specifiek in op Magento. Je vindt handige informatie en uitleg over hoe je deze software eenvoudig kunt installeren en configureren op je webhostingpakket.

Eerst niet, nu wel!

Traditionele shared webhosting is niet geschikt voor webshops. Naast dat het niet krachtig en snel genoeg is, kun je er niet van op aan dat je altijd voldoende resources tot je beschikking hebt. Je deelt immers alles met anderen. Tevens wil je een veilige omgeving voor je webwinkel, zodat deze altijd bereikbaar is. Ook dat is bij shared webhosting niet te garanderen, omdat er geen volledige afscherming plaatsvindt.

Waarom kan het nu wel? Ieder pakket wordt op ons nieuwe platform in een soort van afgeschermde container geplaatst en krijgt tevens eigen resources toegewezen (CPU, RAM). Hoe groter het pakket, des te meer je krijgt en hoe krachtiger het wordt. Dat betekent dat je zwaardere software kunt gebruiken. Daarnaast kan je pakket flexibel meegroeien als de producten en bezoekers van je webshop flink toenemen. Je kunt dus vanaf nu probleemloos Magento installeren en alle mogelijkheden hiervan volledig benutten.

Welk pakket heb je nodig voor Magento?

Magento stelt erg hoge eisen qua PHP-geheugenverbruik; namelijk 256 MB tot 512 MB als PHP memory limit per proces. Je kunt daarom het beste kiezen voor het Pro-pakket. Dit pakket is perfect voor zakelijke websites en e-commerce. Qua resources krijg je binnen het Pro-Pakket 2 CPU cores en 2048 MB geheugen toegewezen.

Magento bij Antagonist: system requirements

Daarnaast kun je gebruikmaken van drie herstelpunten; als er iets misgaat, dan zetten wij je pakket terug naar de laatste goed-werkende configuratie. Ook wordt je pakket met Patchman proactief beschermd tegen beveiligingslekken. We houden je op de hoogte als we iets ontdekken en dichten het alvorens er malware of ander misbruik kan plaatsvinden.

Waarom Magento?

Magento is een erg krachtige tool voor webshops in alle soorten en maten. Er zijn ontzettend veel mogelijkheden om je webshop gaandeweg uit te breiden en daarmee je online succes te laten groeien. Vanwege de vele opties vereist Magento wel een krachtige infrastructuur. Zodoende is Magento in combinatie met onze nieuwe webhostingpakketten perfect voor het opzetten van een snelle, professionele en veilige webshop.

Magento bij Antagonist: de voordelen

De 10 voordelen van Magento

  1. Magento is één van de populairste CMS’en voor e-commerce; 26% van alle webshops gebruikt het.
  2. Dankzij het grote aantal gebruikers en ontwikkelaars zijn er een heleboel extensies en thema’s beschikbaar om jouw webshop een unieke tint te geven.
  3. Regelmatig worden er nieuwe updates uitgerold, zodat je constant up-to-date bent en gebruik kunt maken van de laatste mogelijkheden.

Verder lezen

Pijnloos en snel… Een website verplaatsen dat kun je wel!

“Even een nieuw e-mailaccount aanmaken in DirectAdmin voor een domein. Inloggen en dan is het zo gepiept. Oh wacht, op welk adres kon ik DirectAdmin bereiken? En wat was de gebruikersnaam van dit specifieke pakket ook alweer? Ah, gevonden! Oh nee, dit was de inlog van het andere pakket. Toch?”

Het zorgt nog weleens voor wat verwarring: meerdere websites op verschillende pakketten. Je moet telkens opnieuw in- en uitloggen. Welke gegevens horen bij welk pakket? Erg lastig, maar dat hoeft niet meer! Je kunt nu je websites samenvoegen op één pakket.

Website verplaatsen: verwarring

Overzicht: iets wat je graag wilt hebben, maar lang niet altijd vanzelfsprekend hoeft te zijn. Zeker wanneer je meerdere websites hebt of moet onderhouden.

Dankzij de recent geïntroduceerde Plus- en Pro-pakketten is het nu meer dan ooit interessant om te bekijken wat de mogelijkheden zijn om meerdere websites op één pakket te plaatsen. Een van de handige voordelen hiervan? Je hebt één omgeving van DirectAdmin waar je al je websites kunt beheren. Zodoende hoef je ook maar één gebruikersnaam en wachtwoord van DirectAdmin te onthouden.

Op het Plus- en Pro-pakket mag je zelf bepalen hoeveel websites je op dit pakket zet, tot zover de resources het toelaten. Op deze pakketten zijn opslagruimte en dataverkeer voor je websites onbeperkt, dus daar hoef je niet op te letten. Waar je wel rekening mee moet houden zijn de resources, zoals CPU en RAM. Net als een computerprogramma op een computer, verbruikt een website ook rekenkracht en geheugen van een server. Hoe meer bezoekers erop je websites komen, hoe meer resources er nodig zijn. Je kunt dus zoveel websites plaatsen, als wat de resources aankunnen.

Website verplaatsen: samenvoegen

Daarnaast is het pakket niet bedoeld voor doorverkoop. Dat gaat ook lastig, omdat je geen afzonderlijke users kunt aanmaken. Zoek je hosting om door te verkopen? Dan hebben we daar een speciaal Resellerpakket voor.

Klinkt goed, wat nu?

Hoe ga je in zo’n situatie te werk? In dit blog wil ik graag aandacht besteden hoe je het ene pakket kunt upgraden en vervolgens de website van een ander pakket erbij onder kan brengen. In dit voorbeeld gaan we ervan uit dat je twee losse pakketten hebt. Dit kunnen in jouw situatie natuurlijk ook meerdere pakketten zijn. Echter, het proces van het overzetten van een website blijft daarbij hetzelfde.

Verder lezen

Bescherm WordPress met een firewall

WordPress is een van de meest gebruikte open source CMS’en. Het is erg gemakkelijk te installeren, en er zijn veel (gratis) thema’s en plug-ins. Dat deze software populaire is bij veel gebruikers heeft ook een keerzijde. WordPress is hierdoor een populair doelwit voor hackers. Met een firewall bescherm je jouw website tegen aanvallen van buitenaf en verminder je het risico dat jouw site wordt gehackt of hinder ondervind van kwaadwillenden.

WordPress firewall: blue lock

Je kunt WordPress op vele manieren optimaliseren. Eerder beschreven we al hoe je WordPress sneller kunt maken en hoe je caching kunt instellen. In dit artikel gaan we uitleggen hoe je een firewall kunt gebruiken voor extra bescherming. Hiervoor gebruiken we de WP Simple Firewall. Deze plug-in is gratis en kun je installeren via de back-end van je WordPress-website.

Installatie van de plug-in

Je installeert deze plug-in net zoals iedere andere plug-in voor WordPress. Dit doe je in de wp-admin-omgeving, meestal te bereiken via: ‘www.jouwdomeinnaam.nl/wp-admin/’.

Eenmaal ingelogd, installeer je de plug-in als volgt:

  1. ga naar ‘Plugins’ » ‘Add new (plugin)’;
  2. zoek op: ‘Wordpress Simple Firewall’;
  3. klik op ‘Install’;
  4. klik op de link met ‘Activate’.

Er verschijnt nu een nieuw item in het menu aan de linkerkant, deze heet: ‘Simple Firewall’.WordPress firewall: dl-admin

Configuratie van WP Simple Firewall

Wanneer je op het menu-item ‘Simple Firewall’ klikt, dan krijg je het dashboard met mogelijkheden van de plug-in te zien.

WordPress firewall: dashboard

Standaard staat alleen de functie voor automatische updates aan. Er zijn echter nog veel meer functionaliteiten die je kunt gebruiken. Hieronder doorlopen we de overige instellingen voor een optimale configuratie van de plug-in.

Verder lezen

Terugblik op de zomer van Antagonist

Langzaamaan komt iedereen terug van vakantie, zo ook de medewerkers van Antagonist. Sander is lekker naar Frankrijk geweest, Niels heeft met zijn stedentrip Barcelona verkend en Bart is nog op een zeer actieve vakantie in Noorwegen. Zelf heb ik dit jaar meegedaan aan de Carbagerun die door een aantal landen eindigde in Schotland. Al met al dus heel verschillende vakanties, wat niet verrassend is met een heel divers team!

Terugblik zomer Antagonist: wat hebben we gedaan?

Natuurlijk hebben we tijdens de zomerperiode op kantoor niet stilgezeten. Zo zijn er een aantal nieuwe projecten (bijna) afgerond. Daarover hoor je de komende tijd zeker meer! Naast dat de zomer een goed moment is om op vakantie te gaan, is het tevens de aangewezen periode voor Antagonist om verbeteringen door te voeren en af te ronden. In dit blog leg ik graag uit hoe wij optimaal gebruikmaken van onze zomerbezetting, en specifiek op de afdeling Support.

Zomerbezetting

Zoals bij veel bedrijven is de zomer een rustige periode. Dat betekent dat wij als helpdesk ook minder vragen krijgen van klanten. Voor het plannen van onze eigen vakanties is voor ons de zomer dus de ideale periode. Logisch. In de planning wordt gezorgd dat alle supporters in de zomer er lekker tussenuit kunnen. Echter, onder één voorwaarde: klanten mogen niet langer wachten op een antwoord.

Natuurlijk proberen we qua bezetting hier de ideale balans voor te vinden. Uit ervaring is gebleken dat het weer in de zomer ook van invloed is op het aantal vragen wat wij op Support binnenkrijgen. Als het zonnig is, dan heeft een groot deel van onze klanten de voorkeur om in het zonnetje te gaan zitten, in plaats van met hun website aan de slag te gaan. Hierdoor worden er vaak minder vragen gesteld dan verwacht. Dit zorgt ervoor dat we per dag soms moeten schakelen in de bezetting van het aantal supportmedewerkers.

Terugblik zomer Antagonist: lekker op vakantie

Deze onder- en overbezetting proberen we efficiënt in te zetten door een aantal projecten voor de zomer aan te wijzen. Het doel is dat deze projecten aan het einde van de zomer zijn afgerond. We weten over de hele zomer gezien hoeveel tijd we nodig hebben voor het beantwoorden van de vragen van klanten. De overige tijd wordt opgevuld met projecturen die dus flexibel per dag kunnen worden ingezet.

Verder lezen