Wat moet ik weten bij het installeren van Joomla?

De installatie van Joomla kan nog wel eens vraagtekens opleveren. Om problemen op te lossen, raden we je eerst aan om Joomla te installeren met behulp van Installatron. Op deze pagina staan enkele tips en informatie over Joomla, specifiek voor onze servers.

Een uitgebreide handleiding over Joomla kun je vinden in de handleiding van JoomlaCommunity.eu. Mocht je verder nog vragen hebben, dan kun je terecht op het forum van Joomla. Joomla wordt verder niet ondersteund door Antagonist.

Beheerpaneel

Je kunt het beheerpaneel van Joomla gebruiken om je website te beheren en extensies/modules te installeren of een template te kiezen. Hierop log je in met de gebruikersnaam 'admin' en het wachtwoord dat je op hebt gegeven bij de installatie van Joomla

Als je Joomla op http://voorbeeld.nl/ hebt geïnstalleerd, dan is het administratiepaneel te bereiken via:

• http://voorbeeld.nl/site/administrator

Als je het op een subdomein hebt geïnstalleerd (bijvoorbeeld http://subdomein.voorbeeld.nl), dan kan dit via:

• http://subdomein.voorbeeld.nl/administrator

Uiteraard vervang je 'voorbeeld.nl' en 'subdomein' met je eigen (sub)domein.

Onschrijfbare bestanden

Het is mogelijk dat sommige bestanden niet schrijfbaar zijn, bijvoorbeeld bij het wijzigen van templates.

Dit is op te lossen door met de File Manager van DirectAdmin naar het onschrijfbare bestand te gaan, bijvoorbeeld het pad domains/voorbeeld.nl/public_html/website/templates/beez/css voor het beheer van de CSS-bestanden van het template Beez, en daar het bestand schrijfrechten 755 te geven.

Meestal staat er bij een foutmelding wel welk bestand onschrijfbaar is. Mocht dit niet zo zijn, kopieer dan zoveel mogelijk informatie naar ons forum, waar we je verder kunnen helpen. Je kunt ook zoeken op de foutmelding met behulp van Google, waarschijnlijk ben je niet de eerste met dezelfde fout.

Het wil ook nog wel eens helpen om FTP uit te zetten in de configuratie.

Could not create directory

Joomla gebruikt een speciale methode om te controleren of een bepaalde map geschreven kan worden en of deze niet tegen wordt gehouden. Echter levert dit problemen op met onze servers:

Could not create directory …
JFolder::create: Path not in open_basedir paths

Je kunt dit als volgt oplossen:

1. Open het bestand libraries/joomla/filesystem/folder.php in de File Manager van DirectAdmin;
  2. Vind de volgende code:
  3. // We need to get and explode the open_basedir paths
    $obd = ini_get('open_basedir');

// If open_basedir is set we need to get the open_basedir that the path is in
    if ($obd != null)

Wijzig het in:

// We need to get and explode the open_basedir paths
$obd = ini_get('open_basedir');

// If open_basedir is set we need to get the open_basedir that the path is in \\ if ($obd != null && false)
  1. Sla het bestand op.

Het probleem zou nu opgelost moeten zijn. Let erop dat je alleen '&& false' toevoegt aan die regel, en niet aan andere regels.

Lijst van mappen en bestanden die schrijfbaar moeten zijn

Hieronder volgt een lijst met de bestanden en mappen waarin Joomla schrijfrechten wil hebben. Met andere woorden: deze mappen en bestanden moeten '755' als permissie krijgen.

Let op: alle rechten moeten recursief op de items binnen deze mappen toe worden gepast. Dus, de map /images moet '755' krijgen, maar ook alle items (mappen en bestanden) binnen de map /images.

• /administrator/backups
  • /administrator/cache
  • /administrator/components
  • /administrator/language
  • /administrator/modules
  • /administrator/templates
  • /cache
  • /components
  • /images
  • /language
  • /logs
  • /media
  • /modules
  • /plugins
  • /templates
  • /tmp
  • configuration.php

Configuratiebestand

Als je Joomla zelf installeert, is het handig om te weten wat het configuratiebestand is dat Installatron genereert.

...
	/* Site Settings */
	var $offline = '0';
	var $offline_message = 'This site is down for maintenance.<br /> Please check back again soon.';
	var $sitename = 'Mijn website';
	var $editor = 'tinymce';
	var $list_limit = '20';
	var $legacy = '0';

/**
	* -------------------------------------------------------------------------
	* Database configuration section
	* -------------------------------------------------------------------------
	*/
	/* Database Settings */
	var $dbtype = 'mysql';
	var $host = 'localhost';
	var $user = 'GEBRUIKERSNAAM';
	var $password = "WACHTWOORD";
	var $db = 'DATABASENAAM';
	var $dbprefix = 'PREFIX';

/* Server Settings */
	var $secret = 'IETS WILLEKEURIGS';
	var $gzip = '0';
	var $error_reporting = '-1';
	var $helpurl = 'http://help.joomla.org';
	var $xmlrpc_server = '1';
	var $ftp_host = '127.0.0.1';
	var $ftp_port = '21';
	var $ftp_user = 'DIRECTADMIN GEBRUIKERSNAAM';
	var $ftp_pass = 'DIRECTADMIN WACHTWOORD';
	var $ftp_root = '/domains/voorbeeld.nl/public_html/site'; // ALS DE SITE IN VOORBEELD.NL/SITE IS GEÏNSTALLEERD
	var $ftp_enable = '1';
	var $tmp_path = '/home/deb12345/domains/voorbeeld.nl/public_html/site/tmp'; // ALS DE SITE IN VOORBEELD.NL/SITE IS GEÏNSTALLEERD
	var $log_path	= '/var/logs';
	var $offset = '0';
	var $live_site = '';
	var $force_ssl = 0;

/* Session settings */
	var $lifetime = '15';
	var $session_handler = 'database';

/* Mail Settings */
	var $mailer = 'mail';
	var $mailfrom = 'voorbeeld@jedomein.nl';
	var $fromname = 'Mijn website';
	var $sendmail = '/usr/sbin/sendmail';
	var $smtpauth = '0';
	var $smtpuser = '';
	var $smtppass = '';
	var $smtphost = 'localhost';

/* Cache Settings */
	var $caching = '0';
	var $cachetime = '15';
	var $cache_handler = 'file';

/* Debug Settings */
	var $debug      = '0';
	var $debug_db = 'DATABASENAAM';
	var $debug_lang = '0';

/* Meta Settings */
	var $MetaDesc = 'Joomla! - the dynamic portal engine and content management system';
	var $MetaKeys = 'joomla, Joomla';
	var $MetaTitle = '1';
	var $MetaAuthor = '1';

/* SEO Settings */
	var $sef = '0';
	var $sef_rewrite = '0';
	var $sef_suffix = '';

/* Feed Settings */
	var $feed_limit   = 10;
...

Met name de instellingen onder 'Server Settings' zijn belangrijk. Dit staat hierboven vermeld.