Maak unieke combinaties met .SHOP, .BLOG of .CLUB om jouw verhaal perfect vertellen. Nu met 30% korting →

Hulp bij je webhostingpakket of domeinnaam?

Makkelijke handleidingen, nuttige pagina's en Premium Support — of vraag onze experts.

Wat moet ik weten bij het installeren van Joomla?

De installatie van Joomla! kan nog wel eens vraagtekens opleveren. Om problemen op te lossen, raden we je eerst aan om Joomla! te installeren met behulp van Installatron. Op deze pagina staan enkele tips en informatie over Joomla!, specifiek voor onze servers.

Een uitgebreide handleiding over Joomla! kun je vinden in de handleiding van JoomlaCommunity.eu. Mocht je verder nog vragen hebben, dan kun je terecht op het Nederlandse Joomla! forum. Joomla! wordt verder niet ondersteund door Antagonist.

Beheerpaneel

Je kunt het beheerpaneel van Joomla! gebruiken om je website te beheren en extensies/modules te installeren of een template te kiezen. Hierop log je in met de gebruikersnaam 'admin' en het wachtwoord dat je op hebt gegeven bij de installatie van Joomla!

Het administratiepaneel is te bereiken op http://voorbeeld.nl/site/administrator als je Joomla! op http://voorbeeld.nl/site hebt geïnstalleerd. Als je het op een subdomein hebt geïnstalleerd is het bijvoorbeeld http://subdomein.voorbeeld.nl/administrator.

Nederlands taalpakket installeren

Veel mensen prefereren een Nederlandse interface. Dit is eenvoudig te installeren via het administratiepaneel van Joomla!, maar eerst moet je het meest recente taalbestand vinden.

Dit kun je doen op http://joomlacode.org/gf/project/nederlands/frs/ (op het moment van schrijven, via http://extensions.joomla.org/ kun je hier ook komen). Kies voor het bovenste pakket waarin 'admin' voorkomt en kopieer de link naar dit bestand (op het moment van schrijven was dat http://joomlacode.org/gf/download/frsrelease/9192/35012/nl-NL_Joomla_Dutch_admin.1.5.9.zip). Je kunt het bestand ook op je computer opslaan.

Vervolgens kies je in Joomla! onder 'Extensions' voor 'Install/Uninstall'. Vervolgens vul je onder 'Install from URL' het zojuist gevonden adres in. Als je het bestand hebt gedownload naar je computer, blader je via 'Upload Package File' naar het juiste pad. Klik vervolgens op de knop naast het vak.

Na een tijdje verschijnt de mededeling 'Install Language Success'. Vervolgens ga je naar 'Extensions' → 'Language Manager' en klik je op 'Administrator'. Daarna klik je op het bolletje voor 'Nederlands' en klik je rechtsboven op 'Default'. Als het goed is, is alles nu Nederlands.

Vervolgens voer je hetzelfde uit voor het taalpakket van de 'site', alleen kies je dan niet voor 'Administrator' maar voor 'Site'.

Extensies installeren

Dit gaat op dezelfde manier als hierboven beschreven. Via http://extensions.joomla.org/ kun je extensies, themas en modules voor Joomla! downloaden. Onder 'Extensions'/'Extensies' kun je de url naar het uitbreidingspakket plaatsen onder 'Install from URL', gevolgd door een klik op 'Install'/'Installeren'.

Onschrijfbare bestanden

Het is mogelijk dat sommige bestanden niet schrijfbaar zijn, bijvoorbeeld bij het wijzigen van templates.

Dit is op te lossen door met de File Manager van DirectAdmin naar het onschrijfbare bestand te gaan, bijvoorbeeld het pad domains/voorbeeld.nl/public_html/website/templates/beez/css voor het beheer van de CSS-bestanden van het template Beez, en daar het bestand schrijfrechten 755 te geven.

Meestal staat er bij een foutmelding wel welk bestand onschrijfbaar is. Mocht dit niet zo zijn, kopieer dan zoveel mogelijk informatie naar ons forum, waar we je verder kunnen helpen. Je kunt ook zoeken op de foutmelding met behulp van Google, waarschijnlijk ben je niet de eerste met dezelfde fout.

Het wil ook nog wel eens helpen om FTP uit te zetten in de configuratie.

Could not create directory

Joomla! gebruikt een speciale methode om te controleren of een bepaalde map geschreven kan worden en of deze niet tegen wordt gehouden. Echter levert dit problemen op met onze servers:

Could not create directory …
JFolder::create: Path not in open_basedir paths

Je kunt dit als volgt oplossen:

1. Open het bestand libraries/joomla/filesystem/folder.php in de File Manager van DirectAdmin;
  2. Vind de volgende code:
    			// We need to get and explode the open_basedir paths
    			$obd = ini_get('open_basedir');

// If open_basedir is set we need to get the open_basedir that the path is in
    			if ($obd != null)

Wijzig het in:

// We need to get and explode the open_basedir paths
    			$obd = ini_get('open_basedir');

// If open_basedir is set we need to get the open_basedir that the path is in
    			if ($obd != null && false)
  3. Sla het bestand op.

Het probleem zou nu opgelost moeten zijn. Let erop dat je alleen '&& false' toevoegt aan die regel, en niet aan andere regels.

Lijst van mappen en bestanden die schrijfbaar moeten zijn

Hieronder volgt een lijst met de bestanden en mappen waarin Joomla! schrijfrechten wil hebben. Met andere woorden: deze mappen en bestanden moeten '755' als permissie krijgen.

Let op: alle rechten moeten recursief op de items binnen deze mappen toe worden gepast. Dus, de map /images moet '755' krijgen, maar ook alle items (mappen en bestanden) binnen de map /images.

• /administrator/backups
  • /administrator/cache
  • /administrator/components
  • /administrator/language
  • /administrator/modules
  • /administrator/templates
  • /cache
  • /components
  • /images
  • /language
  • /logs
  • /media
  • /modules
  • /plugins
  • /templates
  • /tmp
  • configuration.php

Configuratiebestand

Als je Joomla! zelf installeert, is het handig om te weten wat het configuratiebestand is dat Installatron genereert. Met name de instellingen onder 'Server Settings' zijn belangrijk. Dit staat hieronder vermeld:

...
	/* Site Settings */
	var $offline = '0';
	var $offline_message = 'This site is down for maintenance.<br /> Please check back again soon.';
	var $sitename = 'Mijn website';
	var $editor = 'tinymce';
	var $list_limit = '20';
	var $legacy = '0';

/**
	* -------------------------------------------------------------------------
	* Database configuration section
	* -------------------------------------------------------------------------
	*/
	/* Database Settings */
	var $dbtype = 'mysql';
	var $host = 'localhost';
	var $user = 'GEBRUIKERSNAAM';
	var $password = "WACHTWOORD";
	var $db = 'DATABASENAAM';
	var $dbprefix = 'PREFIX';

/* Server Settings */
	var $secret = 'IETS WILLEKEURIGS';
	var $gzip = '0';
	var $error_reporting = '-1';
	var $helpurl = 'http://help.joomla.org';
	var $xmlrpc_server = '1';
	var $ftp_host = '127.0.0.1';
	var $ftp_port = '21';
	var $ftp_user = 'DIRECTADMIN GEBRUIKERSNAAM';
	var $ftp_pass = 'DIRECTADMIN WACHTWOORD';
	var $ftp_root = '/domains/voorbeeld.nl/public_html/site'; // ALS DE SITE IN VOORBEELD.NL/SITE IS GEÏNSTALLEERD
	var $ftp_enable = '1';
	var $tmp_path = '/home/deb12345/domains/voorbeeld.nl/public_html/site/tmp'; // ALS DE SITE IN VOORBEELD.NL/SITE IS GEÏNSTALLEERD
	var $log_path	= '/var/logs';
	var $offset = '0';
	var $live_site = '';
	var $force_ssl = 0;

/* Session settings */
	var $lifetime = '15';
	var $session_handler = 'database';

/* Mail Settings */
	var $mailer = 'mail';
	var $mailfrom = 'voorbeeld@jedomein.nl';
	var $fromname = 'Mijn website';
	var $sendmail = '/usr/sbin/sendmail';
	var $smtpauth = '0';
	var $smtpuser = '';
	var $smtppass = '';
	var $smtphost = 'localhost';

/* Cache Settings */
	var $caching = '0';
	var $cachetime = '15';
	var $cache_handler = 'file';

/* Debug Settings */
	var $debug      = '0';
	var $debug_db = 'DATABASENAAM';
	var $debug_lang = '0';

/* Meta Settings */
	var $MetaDesc = 'Joomla! - the dynamic portal engine and content management system';
	var $MetaKeys = 'joomla, Joomla';
	var $MetaTitle = '1';
	var $MetaAuthor = '1';

/* SEO Settings */
	var $sef = '0';
	var $sef_rewrite = '0';
	var $sef_suffix = '';

/* Feed Settings */
	var $feed_limit   = 10;