Hoe maak ik een backup met Installatron?

Installatron geeft je de mogelijkheid om backups van jouw applicaties te maken. Deze backups bevatten enkel gegevens over de installatie van de web-applicatie en niet van andere gegevens van jouw hostingpakket, zoals e-mailaccounts. Wanneer je een backup van je gehele pakket wilt maken, kijk dan hier.

In deze handleiding is WordPress als voorbeeld gebruikt. Dezelfde stappen zijn echter ook uit te voeren voor een willekeurige andere applicatie die via Installatron is geïnstalleerd.

Backup maken

Door de onderstaande stappen te volgen, kun je eenvoudig een backup van jouw webapplicatie maken.

1. Log in op DirectAdmin.

Het inlogscherm van DirectAdmin.

2. Klik onder 'Mijn Applicaties' op de naam van de applicatie waarvan je een backup wilt maken.

Klik op de applicatie die via Installatron is geïnstalleerd.

3. Klik op de backup-knop.

Een backup maken van een applicatie.

4. Je krijgt nu een informatiescherm waar je een label aan je backup kunt geven. Klik vervolgens op 'Reservekopie'.

Een reservekopie maken van een applicatie.

5. De backup wordt nu gemaakt. Het kan soms even duren, voordat de backup wordt gestart. Dit is geen probleem. Je kunt DirectAdmin of jouw webbrowser gewoon sluiten, terwijl de backup wordt gemaakt.

Backup terugzetten

Als er iets mis is gegaan met jouw website, waardoor deze niet goed meer functioneert, dan kun je via Installatron een eerder gemaakte backup van de installatie terugzetten. Dit gaat als volgt.

1. Klik onder 'Mijn Applicaties' op de naam van de applicatie waarvan je een backup wilt terugzetten.

Klik op de applicatie die via Installatron is geïnstalleerd.

2. Klik boven in beeld op het tabblad 'Mijn backups'.

Klik op 'Mijn backups'.

3. Je krijgt nu een overzicht van alle gemaakte backups te zien. Om een backup terug te plaatsen, klik je op de restore-knop bij de backup die je wilt terugplaatsen.

Kies de backup die je wilt terugzetten.

4. Installatron zal nu vragen of je de backup op de originele locatie, of op een nieuwe locatie wilt herstellen. Meestal is 'Herstel naar de oorspronkelijke locatie' de gewenste optie. Klik onder deze kop op de knop 'Voortzetten'.

Kies of je de backup op dezelfde op op een nieuwe locatie wilt terugzetten.

5. Installatron zal nu vragen welke gegevens teruggeplaatst moeten worden. Meestal zal je alles aanvinken, maar als je bijvoorbeeld enkel bepaalde bestanden of database-gegevens wilt terugplaatsen, kun je dat hier aangeven. Klik onder in beeld op de knop 'Herstellen' om het herstellen te starten.

Kies welke gegevens je wilt herstellen.

6. De backup wordt nu teruggeplaatst.

Installatron plaatst de backup terug.

Backup verwijderen

Backups kunnen veel schijfruimte innemen. Het kan daarom nodig zijn om oude backups te verwijderen, zodat je weer onder de schijfruimtelimiet op jouw hostingpakket komt te zitten. Het verwijderen van oude backups kan ook via Installatron.

1. Klik onder 'Mijn Applicaties' op de naam van de applicatie waarvan je een backup wilt terugzetten.

Klik op de applicatie die via Installatron is geïnstalleerd.

2. Klik boven in beeld op het tabblad 'Mijn backups'.

Klik op 'Mijn backups'.

3. Je krijgt nu een overzicht van alle gemaakte backups te zien. Vink de backups aan die je wilt verwijderen en klik op 'Verwijderen'.

Backups verwijderen in Installatron.

4. Bevestig het verwijderen van de backups door op de knop 'Verwijderen' te klikken op het scherm dat volgt. De backups worden daarna verwijderd.

Automatische backups instellen

Backups kunnen ook automatisch door Installatron worden gemaakt. Je kunt tevens de frequentie kiezen waarin deze backups gemaakt moeten worden. Houd er wel rekening mee dat dit (afhankelijk van de grootte van jouw website) veel schijfruimte kan innemen.

1. Klik onder 'Mijn Applicaties' op de naam van de applicatie waarvoor je automatische backups wilt instellen.

Klik op de applicatie die via Installatron is geïnstalleerd.

2. Als je maar één applicatie hebt, dan kom je direct op het scherm met instellingen. Als je meerdere applicaties hebt, klik dan op de knop met de blauwe steeksleutel bij de applicatie waarvan je de instellingen wilt bewerken.

Een applicatie in Installatron.

3. Scroll naar beneden naar het kopje 'Automatische back-up'.

Automatische backups instellen in Installatron.

• Om automatische backups uit te schakelen, selecteer je 'Niet automatisch back-ups te behouden'.
  • Om automatische backups in te schakelen, kies je de door jouw gewenste optie.

4. Klik ten slotte op 'Alles opslaan'. De instellingen voor het maken van automatische backups zijn nu opgeslagen.