Wij gaan door tot jij 100% tevreden bent

De technische experts van onze bekroonde klantenservice staan voor je klaar!

Hoe maak ik mijn eigen website?

Als je eenmaal een hostingpakket bij ons af hebt genomen, wil je natuurlijk ook gebruik maken van de webruimte die je bij ons krijgt. Veel klanten doen dat door middel van het plaatsen van een website, maar er zijn ook klanten die de webruimte slechts gebruiken als opslag van hun e-mail. Je bent helemaal vrij om dit zelf in te delen. In deze handleiding proberen we echter kort toe te lichten hoe je je eigen website kunt maken.

Kiezen

Als je je eigen website wilt maken, dan heb je drie keuzes.

  • Je maakt je website met behulp van een CMS zoals WordPress. Hiermee kun je eenvoudig online artikelen toevoegen en heb je eigenlijk geen omkijken naar de werking van de website.
  • Je maakt je website zelf met behulp van talen als HTML, Javascript, PHP, Perl en Flash. Je bent veel vrijer in het ontwerp van je website, maar je moet wel enige computerkennis in huis hebben.
  • Je laat je website maken. Dit is de beste keuze voor digibeten, maar vaak ook de duurste. Je kunt je website laten maken door een professioneel designbedrijf, maar de buurjongen kan dit meestal ook voor een lagere prijs.

CMS

De eenvoudigste manier om je website op te zetten is om deze online te bouwen. Dat kun je doen door een zogenaamd 'Content Management System' ('CMS') te installeren. Een CMS biedt je de mogelijkheid om je website online te beheren door artikelen toe te voegen, menustructuren te creëren en stijlen ('templates') te installeren. Veel websites maken gebruik van een CMS om de inhoud te beheren.

Je website maken op basis van een CMS vereist enige computerkennis, maar kan in principe ook door een leek gedaan worden. Het probleem hierbij is dan wel dat sommige foutmeldingen nogal cryptisch kunnen zijn. Als je voor deze optie kiest, raden we je aan om eerst een aantal handleidingen over het softwarepakket door te lezen, die meestal ook in het Nederlands beschikbaar zijn.

Je hoeft natuurlijk niet te kiezen voor Joomla of een ander CMS. Het is ook mogelijk om je eigen weblog te maken met behulp van WordPress of je eigen forum met behulp van phpBB. Voor iedere categorie zijn er meerdere producten beschikbaar en vrijwel altijd zijn er ook gratis alternatieven.

Je kunt het softwarepakket installeren met behulp van Installatron, te vinden onder 'Advanced Features' in DirectAdmin. Uiteraard kun je er ook voor kiezen om zelf het pakket te installeren door het pakket te downloaden van de website van de maker, deze uit te pakken op je computer en vervolgens up te loaden via FTP naar (eventueel een submap van) de map 'public_html'. Meestal moet je dan ook nog een bestand genaamd config.php (of iets dergelijks) aanpassen en een database aanmaken.

Na de installatie zul je in moeten loggen op het administratiepaneel van de applicatie die je hebt geïnstalleerd. Dat gaat dus niet via Mijn Antagonist of DirectAdmin, en de inloggegevens van dit paneel zullen ook anders zijn. Waar je het administratiepaneel kunt vinden, is afhankelijk van de applicatie. Het administratiepaneel van Joomla kun je bijvoorbeeld vinden op jedomein.nl/administrator (of jedomein.nl/submap/administrator).

Mocht je er niet uitkomen met de installatie of configuratie, dan kun je altijd terecht op ons forum. Helaas kunnen we hiervoor geen ondersteuning bieden per e-mail (zie ook deze pagina).

Website zelf maken

Als je enig verstand hebt van computers, is er ook de mogelijkheid om je website zelf te maken. Je kunt kiezen voor een eenvoudige pagina met daarin enkele linkjes en foto's, maar ook voor een uitgebreide website met een inlogsysteem en dergelijke.

Als je geen verstand hebt van HTML is dit niet de meest handige optie als je snel een website wilt. Een website maken is namelijk meer dan een kwestie van de juiste bestanden in de juiste mapjes slepen; voor iedere pagina moet er HTML-code worden gemaakt waarin je de verschillende elementen en de inhoud van de pagina definieert. Daarnaast kun je met behulp van een CSS-bestand de opmaak van de pagina en het uiterlijk en de positie van de elementen bepalen.

Je zult je website moeten maken in de map 'public_html'. Hier kun je bijkomen via FTP, maar ook via de File Manager van DirectAdmin. Hier maak je dan een nieuw bestand aan genaamd 'index.html' (als deze al bestaat kun je deze overschrijven) en in dat bestand plaats je HTML-code.

Een voorbeeld van HTML-code is als volgt:

<html>
 <head>
  <title>Simpele website van Antagonist</titlee>
 </head>
 <body>
  <p>Hier staat een kort stukje tekst.</p>
  <img src="/images/plaatje.jpg" alt="Plaatje" />
  <p>Dat is een <strong>vet</strong> plaatje, dus ik word er helemaal <em>schuin</em> van.</p>
 </body>
</html>

In dit voorbeeld wordt het plaatje '/images/plaatje.jpg' gebruikt. Om ervoor te zorgen dat deze afbeelding werkt, moet je ervoor zorgen dat in de map public_html de submap 'images' bestaat, waarin je de afbeelding 'plaatje.jpg' hebt geüpload.

Als je geïnteresseerd bent in de uitleg van bovenstaande code en er meer over wilt leren, dan raden we je aan om op het internet een cursus HTML te volgen via bijvoorbeeld Codecademy. Mocht je er vragen over hebben of tegen problemen aanlopen, dan kun je ook altijd op ons forum terecht. Helaas kunnen we hiervoor geen ondersteuning bieden per e-mail (zie ook deze pagina).

Gerelateerde vragen

 

Sterren Domeinnaam: 5 sterren uit 5.118 reviews

320.000+ domeinnamen geregistreerd
Bij de beste registrars in MT1000 en Emerce 100

Cookiebeleid