Hoe verplaats ik mijn applicatie?

Het is mogelijk dat je een applicatie installeert in bijvoorbeeld de map /public_html/app/, maar dat je eigenlijk wenst dat deze applicatie in een andere map staat (bijvoorbeeld /public_html/, zodat deze meteen werkt als je naar je domein surft).

Map wijzigen

In principe kun je de bestanden van de applicatie verplaatsen naar een map hoger. Dit kun je doen met een FTP-programma of de File Manager van DirectAdmin. Met een FTP-programma kun je dit het makkelijkste doen; je hoeft alleen maar de bestanden naar de nieuwe map te slepen.

Joomla

Voor sommige applicaties moet je na het verplaatsen nog één of meerdere configuratiebestanden aanpassen. Bij Joomla is dat het bestand 'configuration.php'. Je moet daarin het volgende wijzigen:

1. Verander

var $log_path = '/home/deb12345/public_html/oude_map/logs';

naar

var $log_path = '/home/deb12345/public_html/logs';

2. Verander

var $tmp_path = '/home/deb12345/public_html/oude_map/tmp';

naar

var $tmp_path = '/home/deb12345/public_html/tmp';

3. Verander

var $ftp_root = '/home/deb12345/public_html/oude_map';

naar

var $ftp_root = '/home/deb12345/public_html';

4. Verander

var $live_site = 'http://www.jedomein.nl/oude_map';

naar

var $live_site = 'http://www.jedomein.nl';

Verwijder vervolgens de inhoud van de map /cache/. Vergeet verder niet te controleren of de bestandsrechten nog kloppen. Daarnaast moet je in de administrator van Joomla nog controleren of er nog paden gewijzigd moeten worden. Zo kunnen er extensies zijn die nog niet bijgewerkt zijn.

WordPress

Op de officiële WordPress-website staan een tweetal handleidingen met uitleg over het verplaatsen van de website naar een andere locatie. Dit betreft zowel het wijzigen van de map waarin de applicatie staat als het aanpassen van de domeinnaam. Het gaat om de volgende artikelen:

Server wijzigen

Het wijzigen van de server is vrijwel gelijk aan het wijzigen van de map, behalve dat:

• je de bestanden met behulp van bijvoorbeeld FTP van de ene server naar de andere server moet verplaatsen;
  • je de database moet backuppen op de oude server en op de nieuwe server weer moet importeren;
  • je het configuratiebestand extra moet aanpassen met bijvoorbeeld nieuwe database- en eventueel e-mail- en FTP-gegevens.