Wat houdt het uploaden van mijn website in?

De allereerste stap bij het maken van een website, is het kiezen van hoe deze website beheerd zal gaan worden. Als je een CMS wilt (Content Management System), dan kun je met meerdere gebruikers één website beheren, makkelijk via een webinterface. Voor een heleboel gebruikers is dit de eenvoudigste optie om een website te maken en beheren. Meer informatie over het installeren en configureren van een CMS lees je in de sectie 'Vragen over het maken van een website'.

Kies je echter voor het zelf maken van je website, dan kun je ervoor kiezen om deze met alleen HTML (de taal waarmee pagina's op het internet worden opgemaakt) te maken of om ook een scripttaal zoals PHP te gebruiken (voor dynamische content, zoals een gastenboek). Vaak maak je dit eerst op je eigen computer, waarna je het op het internet moet plaatsen. Meer over het maken van je website lees je op de pagina 'Hoe maak ik mijn eigen website?'.

Het plaatsen van bestanden op het internet heet het 'uploaden', letterlijk vertaald 'opladen', van je website. Je plaatst je website op je hostingpakket bij Antagonist, waarna iedereen de website kan aanschouwen. De eerste pagina van je website heeft altijd de bestandsnaam 'index.html' of 'index.php' en je volledige website moet altijd in de map 'public_html' komen te staan, want anders weet het pakket niet wat je voorpagina is.

Nadat je je website hebt geüpload, kun je er nog allerlei wijzigingen in aanbrengen. Je kunt nieuwe bestanden uploaden, bestanden wijzigen of gewoon verwijderen. Je kunt zo ook besluiten om opnieuw met je website te beginnen, of om over te gaan naar een CMS.

Uploaden kun je op twee manieren doen. Je kunt dat doen met een FTP-programma of met DirectAdmin. De eerste methode is sterk aan te raden, omdat dit veel gebruiksvriendelijker werkt, met name bij grotere projecten. Een FTP-programma zit ook al ingebouwd in de meeste besturingssystemen, maar vanwege de beperkte functionaliteit van deze ingebouwde programma's kun je vaak beter kiezen voor een programma dat speciaal is gemaakt voor FTP. Deze zijn vaak gratis beschikbaar en instructies over het gebruik daarvan hebben we opgesomd op de pagina 'Vragen over uploaden'.