Hoe kan ik FTP-accounts aanmaken?

Voor sommige toepassingen is het handig om aparte FTP-accounts te gebruiken. Denk aan bijvoorbeeld het samenwerken aan een project of een webapplicatie die FTP-toegang nodig heeft. Je kunt een FTP-account koppelen aan een bepaalde map, zodat dat account alleen in die map bestanden kan uploaden of wijzigen.

Het aanbieden van webruimte aan derden is in strijd met onze regels
Hoewel FTP-accounts het vrij eenvoudig maken, is het absoluut niet de bedoeling dat je derden een primitief hostingaccount met FTP-toegang gaat aanbieden.

FTP-account aanmaken

1. Log in op DirectAdmin.

Het inlogscherm van DirectAdmin.

2. Ga in het menu naar 'Accountbeheer''FTP-beheer'.

FTP-accounts beheren in DirectAdmin.

3. Klik bovenaan op 'FTP-account toevoegen' en vul de gevraagde gegevens in.

Het aanmaken van een FTP-account in DirectAdmin

• FTP-gebruikersnaam: de gebruikersnaam voor het FTP-account. Dit zal altijd eindigen op je domeinnaam.
  • Vul je wachtwoord in: het wachtwoord van het FTP-account.
  • FTP locatie: Je kunt daaronder opgeven waar de FTP-gebruiker in begint:
  • Als je kiest voor 'Domein', dan heeft het account toegang tot alle mappen waar jij ook toegang tot hebt.
  • Kies je voor 'FTP', dan heeft het account toegang tot de map 'public_ftp'.
  • Kies je voor 'Gebruiker', dan komt het account uit 'public_html'.
  • Verder kun je nog een eigen startmap opgeven met 'Aangepast'.

Handig om te weten, is dat de /public_html/-map zich op de onderstaande locatie bevindt. Vervang hierbij 'deb12345' met je eigen deb-nummer en 'voorbeeld.nl' met jouw domeinnaam.

/home/deb12345/domains/voorbeeld.nl/public_html/

4. Staat alles naar wens, dan klik je op 'Aanmaken' om het FTP-account aan te maken.

FTP-account aanpassen

Je kunt de instellingen van een FTP-account, zoals het wachtwoord of de beginmap, altijd aanpassen. Volg daarvoor onderstaande instructies. Merk op dat je de gebruikersnaam van een FTP-account niet kunt wijzigen.

1. Log in op DirectAdmin.

Het inlogscherm van DirectAdmin.

2. Ga in het menu naar 'Accountbeheer''FTP-beheer'.

FTP-accounts beheren in DirectAdmin.

3. Klik op het FTP-account dat je wilt aanpassen.

Klik op het FTP-account dat je wilt aanpssen.

4. Pas de gegevens aan op dezelfde manier als je het hebt aangemaakt en klik op 'Bewerken' om het op te slaan.

FTP-account verwijderen

Het is ook mogelijk om een FTP-account te verwijderen. Dat kan van pas komen als je bijvoorbeeld de gebruiker van dat account toegang wilt ontnemen. Volg hiervoor onderstaande stappen.

1. Log in op DirectAdmin.

Het inlogscherm van DirectAdmin.

2. Ga in het menu naar 'Accountbeheer''FTP-beheer'.

FTP-accounts beheren in DirectAdmin.

3. Vink het te verwijderen FTP-account aan en klik op 'Verwijderen'.

Het verwijderen van een FTP-account in DirectAdmin.