Hoe werkt bestandsbeheer in DirectAdmin?

Uploaden met DirectAdmin is altijd mogelijk, waar je ook bent. Bovendien kun je gemakkelijk online bestanden aanpassen, verplaatsen en verwijderen. Ook kun je via DirectAdmin bestandsrechten wijzigen.

Bestanden uploaden

1. Log in op DirectAdmin.

Het inlogscherm van DirectAdmin.

2. Ga in het menu naar 'Systeeminfo en bestanden' → 'Bestandsbeheer' en blader naar de map waarnaar je wilt uploaden. Dit kan bijvoorbeeld de public_html-map zijn.

Bestandsbeheer in DirectAdmin.

2. Klik nu links onderin op 'Bestand uploaden'.

Bestandsbeheeropties in DirectAdmin.

3. Selecteer de bestanden op je computer die je wilt uploaden. Als je klaar bent, dan klik je op 'Uploaden'.

Bestanden uploaden via DirectAdmin.

Bestandsbeheer

Map aanmaken

Je kunt een nieuwe map aanmaken door in de File Manager naar de juiste map te bladeren en onderaan op 'Nieuwe map' te klikken. Daar geef je vervolgens een mapnaam op en klik je op 'Aanmaken'.

Bestandsbeheeropties in DirectAdmin.

Bestand aanmaken

Je kunt een nieuw bestand aanmaken door in de File Manager onderaan op 'Bestand aanmaken' te klikken. Je geeft vervolgens de gewenste bestandsnaam op en klikt op 'Aanmaken'.

Bestandsbeheeropties in DirectAdmin.

Bestand bewerken

Ga met de muis op het te bewerken bestand staan en klik op 'Bestand bewerken'.

Bewerkopties voor bestanden in DirectAdmin.

Vervolgens zie je een venster waar je het bestand kunt aanpassen. Als je klaar bent, klik je op 'Opslaan'. Eventueel kun je nog een andere bestandsnaam opgeven.

Een bestand bewerken in DirectAdmin.

Het is niet mogelijk om bestanden met een onbekende extensie te bewerken. Als je deze toch wilt aanpassen, dan kan dit met behulp van 'Hernoem'. Door de bestandsnaam van 'naam.anta' in 'naam.anta.txt' te wijzigen – dus door er '.txt' achter te plaatsen – is de bewerkfunctie wel beschikbaar. Na wijziging kun je het bestand weer hernoemen naar de oude versie.

Rechten wijzigen

Je kunt de bestandsrechten wijzigen door er met de muis op te gaan staan. Vervolgens kies je voor ' Machtigingen instellen'.

Bewerkopties voor bestanden in DirectAdmin.

Je kunt dan kiezen welke machtigingen je toestaat, zoals lezen, schrijven en uitvoeren.

Bestandsrechten beheren in DirectAdmin.

Bestanden of mappen kopiëren

Je kunt bestanden en mappen verplaatsen met de optie 'Kopieer bestand'.

Bewerkopties voor bestanden in DirectAdmin.

Vervolgens kies je naar welke locatie je het bestand wilt kopiëren en welke naam het moet krijgen.

Bestanden of mappen kopiëren in DirectAdmin.

Bestanden of mappen verwijderen

Wil je een bestand of map verwijderen, dan kun je de er met de muis op gaan staan. Vervolgens kies je voor de optie 'Verwijderen'.

Bewerkopties voor bestanden in DirectAdmin.

Het verwijderen van meerdere bestanden en mappen tegelijk kan ook eenvoudig door ze te selecteren met het vinkje ernaast. Klik daarna op 'Verwijderen' in het menu dat verschijnt.

Gecomprimeerde bestanden uitpakken

Het is mogelijk om bepaalde bestanden (.tar.gz-bestanden) uit te pakken op de server. Dit kan worden gedaan door op de optie 'Extract' te klikken in de File Manager, nadat je het hebt geüpload. De inhoud van de map wordt dan in dezelfde map als waar de map staat uitgepakt, net zoals zou gebeuren als je een map op je thuiscomputer uitpakt.