Hoe kan ik subdomeinen aanmaken?

Het is mogelijk om via DirectAdmin van je hostingpakket subdomeinen aan te maken. Op die manier kun je domeinen als forum.voorbeeld.nl creëren. De inhoud van een subdomein kun je in de gelijknamige submap bepalen. Zo zal forum.voorbeeld.nl uitkomen op voorbeeld.nl/forum/ en zul je eventuele forumsoftware dus in de map /public_html/forum/ moeten installeren.

Ter kennisneming
Indien je enkel een doorverwijzing in DNS wilt creëren, dan is hiervoor een subdomein aanmaken niet nodig. Zie in dit geval de DNS-handleiding.

Subdomein aanmaken

Volg de onderstaande stappen om een subdomein aan te maken.

1. Log in op DirectAdmin.

2. Klik op 'Subdomain Management', te vinden onder de categorie 'Your Account'.

De optie 'Subdomain Management' in DirectAdmin.

3. Vul onderaan naast 'Add Sub-Domain' het subdomein in dat je wilt aanmaken.

Subdomeinen aanmaken in DirectAdmin.

4. Je kunt ten slotte het subdomein aanmaken door op 'Create' te klikken.

Subdomein verwijderen

Natuurlijk kun je in DirectAdmin ook een subdomein verwijderen. Dit gaat op dezelfde locatie als waar je subdomeinen aanmaakt.

1. Klik op 'Subdomain Management', te vinden onder de categorie 'Your Account'.

2. Kies de te verwijderen subdomeinen door een vinkje te zetten bij 'Select'.

3. Kies er eventueel voor om de bijbehorende mappen permanent te verwijderen. Als je e.g. forum.voorbeeld.nl verwijdert, dan wordt voorbeeld.nl/forum ook verwijderd).

4. Klik op 'Delete Selected' om de geselecteerde subdomeinen te verwijderen.

Subdomeinen verwijderen in DirectAdmin.

Statistieken en logboeken van subdomeinen bekijken

Het is via DirectAdmin mogelijk om de statistieken van je subdomeinen te bekijken. De statistiekenpagina werkt hetzelfde als de variant voor je hoofddomein.

1. Klik op 'Subdomain Management', te vinden onder de categorie 'Your Account'.
  2. Klik naast het domein waarvan je de statistieken wilt inzien op 'Stats'.

Bovendien kun je ook het fouten- en gebruikslogboek bekijken. Dat doe je door onder 'Error Log' of 'Usage Log' op het gewenste item te klikken. Meer informatie over het foutenlogboek.