Hoe beheer ik databases?

Antagonist geeft je de beschikking over een aantal databases, waarin jij kunt opslaan wat je wilt. Databases zijn gegevensbanken, vergelijkbaar met het alom bekende (klassieke) papieren archief. Databases bevatten gegevens in tabellen, die op verschillende manieren uitgelezen kunnen worden.

MySQL is zo'n gegevensbank, en een heel krachtige. Dit gratis databasesysteem 'kent' de SQL-taal en kan een grote rol spelen in webapplicaties, maar ook in grote computerprogramma's.

Database aanmaken

Een database aanmaken kan niet via phpMyAdmin. Voor je überhaupt in phpMyAdmin kunt komen, moet je een database aanmaken. Dat gaat als volgt.

1. Log in op DirectAdmin.

Het inlogscherm van DirectAdmin.

2. Ga in het menu naar 'Accountbeheer' → 'MySQL-beheer'.

MySQL-databases beheren in DirectAdmin.

3. Klik bovenaan op de knop 'Nieuwe database aanmaken'.

Een nieuwe MySQL-database aanmaken.

4. Vul de gevraagde gegevens in en klik daarna op Database aanmaken.

Vul de gegevens van je MySQL-database in.

• Databasenaam: de naam die je aan de database wilt geven.
  • Databasegebruiker: de gebruikersnaam die in kan loggen op de database of een al bestaande MySQL-gebruiker.
  • Databasewachtwoord: het bij de gebruiker horende wachtwoord voor de database.

Je kunt de gegevens die nu verschijnen gebruiken in een webapplicatie of om in te loggen op phpMyAdmin.

Gegevens toevoegen en bewerken

Je kunt de gegevens of records in je database aanpassen. Hiervoor hebben we phpMyAdmin geïnstalleerd op al onze servers. Je kunt phpMyAdmin bereiken via DirectAdmin ('Geavanceerde functies' →'phpMyAdmin'), maar het eenvoudigst is om in je browser naar https://voorbeeld.nl/phpmyadmin te surfen. Vervang hierbij 'voorbeeld.nl' met je eigen domeinnaam.

Database repareren of optimaliseren

Een database kan corrupt raken. Gelukkig kan dit meestal opgelost worden met een simpele reparatie. Ook raken databases soms vol en is optimaliseren verstandig. Beide taken kunnen eenvoudig via DirectAdmin worden uitgevoerd.

1. Ga in het menu naar 'Accountbeheer' → 'MySQL-beheer'.

MySQL-databases beheren in DirectAdmin.

2. Selecteer de database die je wilt repareren of optimaliseren door er een vinkje naast te zetten.

Het repareren en optimaliseren van een database.

3. Klik op 'Repareren' om te repareren of op 'Optimaliseren' als je wil optimaliseren.

Gebruikers

Als je meerdere scripts één database laat gebruiken, dan is het verstandig om ook meerdere gebruikers aan één database te koppelen. Als één script dan wordt gehackt, dan is het eenvoudig om de betreffende gebruiker te verwijderen. Hierdoor blijft de schade beperkt.

Gebruiker aanmaken

Je kunt in DirectAdmin eenvoudig een gebruiker aanmaken.

1. Ga in het menu naar 'Accountbeheer' → 'MySQL-beheer'.

MySQL-databases beheren in DirectAdmin.

2. Klik op de naam van de database waaraan je een gebruiker toe wilt voegen.

Klik op de naam van de database waaraan je een gebruiker wilt toevoegen.

3. Klik bovenaan de pagina op 'Gebruiker aanmaken'.

Een nieuwe gebruiker aanmaken voor een bestaande database.

4. Geef een gebruikersnaam en wachtwoord op en klik op 'Aanmaken'.

Geef een gebruikersnaam en wachtwoord op en klik op 'Aanmaken'.

Databasewachtwoord wijzigen

Het is ook mogelijk om het wachtwoord van een databasegebruiker aan te passen.

1. Ga in het menu naar 'Accountbeheer' → 'MySQL-beheer'.

MySQL-databases beheren in DirectAdmin.

2. Klik op de naam van de database waar de gebruiker in zit waarvan je het wachtwoord wilt wijzigen

Klik op de naam van de database.

3. Klik naast de gebruikersnaam op 'Wachtwoord wijzigen'.

Een wachtwoord wijzigen van een databasegebruiker.

4. Vul het nieuwe wachtwoord in en klik op 'Wijzigen'.

Een wachtwoord wijzigen van een databasegebruiker.

Rechten wijzigen

Iedere databasegebruiker heeft een bepaald aantal rechten. Denk aan bijvoorbeeld het verwijderen van tabellen en het toevoegen van 'records'. Het vereist de aanbeveling een gebruiker niet meer rechten te geven dan noodzakelijk. Je kunt de rechten in DirectAdmin als volgt wijzigen.

1. Ga in het menu naar 'Accountbeheer' → 'MySQL-beheer'.

MySQL-databases beheren in DirectAdmin.

2. Klik op de naam van de database waar de gebruiker in zit waarvoor je rechten wilt wijzigen.

Klik op de naam van de database.

3. Klik naast de gebruikersnaam op 'Rechten wijzigen'.

Een wachtwoord wijzigen van een databasegebruiker.

4. Vink de gewenste rechten aan en klik op 'Wijzigen'.

De rechten van een MySQL-database.

De rechten zijn als volgt.

Select opvragen van gegevens uit de database
Insert toevoegen van records
Update wijzigen van records
Delete verwijderen van records
Create aanmaken van tabellen
Drop compleet verwijderen van tabellen
Alter aanpassen van tabellen
Index aanpassen van indices op tabellen
Grant aanmaken en wijzigen van databasegebruikers
Reference (momenteel geen functie)
Create tmp tables tijdelijke tabellen aanmaken
Lock Tables tabellen 'locken' (in threading context)

Gebruikers verwijderen

Een gebruiker verwijderen gaat vanuit DirectAdmin als volgt.

1. Ga in het menu naar 'Accountbeheer' → 'MySQL-beheer'.

MySQL-databases beheren in DirectAdmin.

2. Klik op de naam van de database waar de gebruiker(s) inzit(ten) die je wilt verwijderen.

Klik op de naam van de database.

3. Vink de te verwijderen gebruikers aan en klik op 'Verwijderen'.

Het verwijderen van databasegebruikers.

Hosts

Het kan handig zijn om met een lokaal programma, zoals Navicat, of vanaf een andere website (bijvoorbeeld als je twee pakketten bij Antagonist hebt) je database te benaderen. Uit veiligheidsoverwegingen is dit standaard niet mogelijk, maar je kunt wel IP-adressen toevoegen die wel bij jouw database mogen komen.

Host toevoegen

1. Ga in het menu naar 'Accountbeheer' → 'MySQL-beheer'.

MySQL-databases beheren in DirectAdmin.

2. Klik op de naam van de database waaraan je het IP-adres toe wilt voegen.

Klik op de naam van de database.

3. Vul bij 'Access hosts' het IP-adres of de hostnaam in en klik op 'Nieuwe toevoegen'. Je kunt ook een servernaam opgeven.

Een host toevoegen in DirectAdmin.

Host verwijderen

Een host verwijderen gaat op de welbekende manier.

1. Ga in het menu naar 'Accountbeheer' → 'MySQL-beheer'.

MySQL-databases beheren in DirectAdmin.

2. Klik op de naam van de database waarvan je het IP-adres wilt verwijderen.

Klik op de naam van de database.

3. Selecteer de te verwijderen IP-adressen en hostnames en klik op 'Verwijderen'.

Een access host verwijderen.