Hoe beheer ik databases?

Antagonist geeft je de beschikking over een aantal databases, waarin jij kunt opslaan wat je wilt. Databases zijn gegevensbanken, vergelijkbaar met het alom bekende (klassieke) papieren archief. Databases bevatten gegevens in tabellen, die op verschillende manieren uitgelezen kunnen worden.

MySQL is zo'n gegevensbank, en een heel krachtige. Dit gratis databasesysteem 'kent' de SQL-taal en kan een grote rol spelen in webapplicaties, maar ook in grote computerprogramma's.

Database aanmaken

Een database aanmaken kan niet via phpMyAdmin. Voor je überhaupt in phpMyAdmin kunt komen, moet je een database aanmaken. Dat kun je als volgt doen:

1. Log in op DirectAdmin.

2. Klik op 'MySQL Management', te vinden onder de categorie 'Your Account'.

Klik op 'MySQL Management', te vinden onder de categorie 'Your Account'.

3. Klik bovenaan de pagina op 'Create new Database'.

4. Vul de gevraagde gegevens in:

• Database Name: de naam die je aan de database wilt geven.
  • Database Username: de gebruikersnaam die in kan loggen op de database, of een al bestaande MySQL-gebruiker. Klik in het laatste geval in het dropdown menu op de gewenste gebruiker.
  • Username Password en Confirm Password: het bij de gebruiker horende wachtwoord.

5. Klik op 'Create'.

Het aanmaken van een database via DirectAdmin.

Je kunt nu de gegevens die nu verschijnen gebruiken in een webapplicatie of om in te loggen op phpMyAdmin.

Gegevens toevoegen en bewerken

Je kunt de gegevens, of 'records', in je database aanpassen. Hiervoor hebben we het programma phpMyAdmin geïnstalleerd op al onze servers. Je kunt phpMyAdmin bereiken via DirectAdmin (onder 'Advanced Features' en in 'MySQL Management'), maar het eenvoudigst is om in je browser naar https://voorbeeld.nl/phpmyadmin te surfen. Vervang hierbij 'voorbeeld.nl' met je eigen domeinnaam.

Database repareren/optimaliseren

Af en toe raakt een database corrupt, maar gelukkig kan dit meestal opgelost worden met een simpele reparatie. Bovendien raken databases soms vol met allerlei troep en het is verstandig dit regelmatig op te ruimen. Beide taken kunnen eenvoudig via DirectAdmin opgelost worden:

1. Klik op 'MySQL Management', te vinden onder de categorie 'Your Account'.

2. Selecteer de database die je wilt repareren of optimaliseren door er een vinkje naast te zetten.

Het repareren en optimaliseren van een database.

3. Klik op 'Repair' om te repareren of 'Optimize' als je wil optimaliseren.

Gebruikers

Het is verstandig om meerdere gebruikers aan één database te koppelen indien je ook meerdere scripts één database laat gebruiken. Als één script dan wordt gehackt, is het eenvoudig om de betreffende gebruiker te verwijderen, zodat de schade beperkt blijft.

Aanmaken

Je kunt een gebruiker eenvoudig aanmaken in DirectAdmin:

1. Klik op 'MySQL Management', te vinden onder de categorie 'Your Account'.

2. Klik op de naam van de database waaraan je een gebruiker toe wilt voegen.

Klik op de naam van de database waaraan je een gebruiker toe wilt voegen.

3. Klik bovenaan de pagina op 'Create New Database User'.

4. Vul de gegevens in op dezelfde manier als waarop je de database aan hebt gemaakt en klik op 'Create'.

Wachtwoord database wijzigen

Het is ook mogelijk om het wachtwoord van een databasegebruiker aan te passen:

1. Klik op 'MySQL Management', te vinden onder de categorie 'Your Account'.

2. Klik op de naam van de database waar de gebruiker inzit waarvan je het wachtwoord wilt wijzigen.

3. Klik naast de gebruikersnaam op 'modify password'.

Klik naast de gebruikersnaam op 'modify password'.

4. Vul tweemaal het nieuwe wachtwoord in en klik op 'Save'.

Het opslaan van het nieuwe wachtwoord voor je database.

Privileges wijzigen

Iedere databasegebruiker heeft een bepaald aantal privileges. Denk aan bijvoorbeeld het verwijderen van tabellen en het toevoegen van 'records'. Het vereist de aanbeveling een gebruiker niet meer rechten te geven dan noodzakelijk. Je kunt de wijzigingen in DirectAdmin als volgt wijzigen:

1. Klik op 'MySQL Management', te vinden onder de categorie 'Your Account'.

2. Klik op de naam van de database waar de gebruiker inzit waarvan je de privileges wilt wijzigen.

3. Klik naast de gebruikersnaam op 'modify privileges'.

Het wijzigen van privileges voor databases.

4. Voer de nieuwe privileges in (waarbij 'Yes' voor 'toestaan' staat) en klik op 'Save'. De privileges zijn als volgt:

Select opvragen van gegevens uit de database
Insert toevoegen van records
Update wijzigen van records
Delete verwijderen van records
Create aanmaken van tabellen
Drop compleet verwijderen van tabellen
Alter aanpassen van tabellen
Index aanpassen van indices op tabellen
Grant aanmaken en wijzigen van databasegebruikers
Reference (momenteel geen functie)
Create tmp tables tijdelijke tabellen aanmaken
Lock Tables tabellen 'locken' (in threading context)

Gebruikers verwijderen

Een gebruiker verwijderen gaat vanuit DirectAdmin als volgt:

1. Klik op 'MySQL Management', te vinden onder de categorie 'Your Account'.

2. Klik op de naam van de database waar de gebruiker(s) inzit(ten) die je wilt verwijderen.

3. Selecteer de te verwijderen gebruikers met de checkbox er rechts van.

Het verwijderen van gebruikers bij databases.

4. Klik op 'Delete Selected'.

Hosts

Het kan handig zijn om met een lokaal programma, zoals Navicat, of vanaf een andere website (bijvoorbeeld als je twee pakketten bij Antagonist hebt) je database te benaderen. Uit veiligheidsoverwegingen is dit standaard niet mogelijk, maar je kunt wel IP-adressen toevoegen die wel bij jouw database mogen komen.

Een host toevoegen

Je kunt, in DirectAdmin, als volgt IP-adressen toevoegen:

1. Klik op 'MySQL Management', te vinden onder de categorie 'Your Account'.

2. Klik op de naam van de database waaraan je het IP-adres toe wilt voegen. Je kunt ook een servernaam opgeven.

Vul onderaan, naast 'Add Host' het IP-adres of hostnaam in die je toe wilt voegen en klik op 'Add Host'.

3. Vul onderaan het IP-adres of hostnaam in die je toe wilt voegen en klik op 'Add Host'.

Een host verwijderen

Een host verwijderen gaat op de welbekende manier:

1. Klik op 'MySQL Management', te vinden onder de categorie 'Your Account'.

2. Klik op de naam van de database waarvan je het IP-adres wilt verwijderen.

3. Selecteer de te verwijderen IP-adressen en hostnames en klik op 'Delete Selected'.