Hoe kan ik backups maken en herstellen?

Het is verstandig om regelmatig backups van je data te maken. Denk aan e-mail, databases en natuurlijk de gegevens op je website. Via DirectAdmin maak je hier makkelijk backups van. Lees in deze handleiding hoe je dat doet.

Dit type backup is bedoeld om lokaal op je PC te bewaren en dus niet op je hostingpakket. Download daarom de backup, nadat die is gemaakt en verwijder het van je pakket. Wil je graag online backups, gebruik dan onze herstelpunten of maak backups van je cms met Installatron.

Ter kennisneming
Op Slim, Plus en Pro zijn er periodieke backups beschikbaar. Heb je een ander pakket en geen backup, stuur dan een e-mail naar Support. Wij zoeken dan in onze eigen herstelpunten naar je data en configuraties. De kosten bedragen dan € 49,99 excl. btw per herstel.

Backup maken

Via DirectAdmin een backup maken, gaat als volgt.

1. Log in op DirectAdmin.

Het inlogscherm van DirectAdmin.

2. Ga in het menu naar 'Gevanceerde functies' → 'Backups exporteren'.

Backups exporteren in DirectAdmin.

3. Kies welke data je in je backup wilt meenemen en klik daarna op 'Export maken'.

Kies wat je in de export wilt meenemen.

Domeinmappen alle bestanden die je in de map 'domains' kunt vinden in de File Manager van DirectAdmin
Subdomeinlijsten de lijst met subdomeinen van je domein
Lijst van e-mailaccounts alle opgeslagen e-mail en e-mailaccounts
E-mailforwarders alle forwarders
Automatische antwoorden alle automatische antwoorden
Vakantieberichten alle vakantieberichten
Mailinglijsten alle e-maillijsten en instellingen daarvan
E-mailinstellingen ingestelde e-mailfilters en catch-all-instellingen
FTP-accounts alle FTP-accounts
FTP-instellingen instellingen met betrekking tot FTP
Databases alle databases

4. De backup wordt nu gemaakt. Afhankelijk van de hoeveelheid data kan dit even duren.

Zorg dat er voldoende schijfruimte vrij is
Is de backup groter dan de hoeveelheid vrije schijfruimte, dan zal de backup niet slagen.

Backup downloaden

We adviseren om dit type backup naar je PC te downloaden en van je pakket te verwijderen. Dit doe je als volgt.

1. Ga in het menu naar 'Systeeminfo en bestanden' → 'Bestandsbeheer' en navigeer naar de backups-map.

Navigeer naar de backups-map.

2. Ga met de muis op het .tar.gz-bestand staan en kies voor 'Download' om de backup naar je PC te downloaden. Als de download klaar is, dan kun je de backup verwijderen van je hostingpakket.

Backupopties in de file manager.

Backup terugzetten

Je kunt natuurlijk ook een backup terugzetten.

Backups werken alleen op onze servers voor een specifiek account
Als je backups van andere providers importeert en terugzet, dan is de kans groot dat het niet werkt vanwege verschil in bestandsstructuur. Wil je je gegevens verhuizen van een andere hostingprovider naar ons, lees dan de instructies op deze pagina.

1. Ga in het menu naar 'Gevanceerde functies' → 'Backups exporteren' en klik op 'Backup herstellen'.

Backups exporteren in DirectAdmin.

2. Kies welke backup je wilt terugzetten en welke gegevens daaruit moeten worden hersteld. Klik daarna op 'Herstellen' om het herstelproces te starten.

Een gemaakte backup downloaden.

Let op: als je de backup op je computer hebt staan, dien je deze eerst te uploaden naar de backups-map in de 'root' van je pakket (dus niet naar de public_html-map). Klik op 'Lokale backup uploaden' om in de juiste map uit te komen.

Backup verwijderen

Je kunt ook backups verwijderen, bijvoorbeeld om ruimte op je pakket vrij te maken.

1. Ga in het menu naar 'Systeeminfo en bestanden' → 'Bestandsbeheer' en navigeer naar de backups-map.

Navigeer naar de backups-map.

2. Ga met de muis op het .tar.gz-bestand staan en kies voor 'Verwijderen' om de backup van je hostingpakket te verwijderen. Je kunt er ook meerdere tegelijk selecteren en verwijderen. Merk op dat dit niet ongedaan gemaakt kan worden.

Backupopties in de file manager.