Hoe maak ik backups?

Het is verstandig met regelmaat backups te maken van de gegevens op het internet. Het betreft hier dan e-mail, databases en natuurlijk de gegevens op je website. Je kunt eenvoudig via DirectAdmin backups van je data maken.

Ter kenninsneming
Antagonist stelt op Slim, Plus en Pro periodieke backups beschikbaar. Heb je een ander pakket en geen eigen backup voorhanden, dan kun je een e-mail naar Support sturen. Wij zoeken dan in onze eigen backups naar een herstelpunt voor jouw data en configuraties. De kosten bedragen dan € 49,99 excl. btw per herstel.

Backup maken

Het maken van een backup gaat als volgt:

1. Klik op 'Create/Restore Backups', te vinden onder de categorie 'Your Account'.

Klik op 'Create/Restore Backups' in DirectAdmin.

2. Kies welke data je mee wilt nemen in je backup.
  3. Klik op 'Create Backup'.

Klik op 'Create Backup' om de backup te maken.

4. De backup wordt nu gemaakt. Even geduld, afhankelijk van de hoeveelheid data kan dit even duren.
  5. Als je backup is gemaakt, dan ga je terug naar 'Create/Restore Backups'.
  6. Klik onderaan op 'Click here for a list of your current backups'.
  7. Download het bestand dat nu is verschenen door er op te klikken. Sla het op je computer op.

Download de backup naar je computer.

Je kunt het volgende meenemen in de backup:

Domains Directory alle bestanden die je in de map 'domains' kunt vinden in de File Manager van DirectAdmin
Subdomain Lists de lijst met subdomeinen van je domein
POP Accounts alle opgeslagen e-mail en e-mailaccounts
Forwarders alle forwarders
Autoresponders alle autoresponders
Vacation Messages alle afwezigheidsberichten
Mailing Lists alle e-maillijsten en instellingen daarvan
E-mail Settings ingestelde e-mailfilters en catch-all instellingen
FTP Accounts alle FTP-accounts
FTP Settings instellingen met betrekking tot FTP
Databases alle databases

Ter attentie
Let hierbij op dat er voldoende vrije ruimte op het pakket is. Wanneer de backup groter is dan de hoeveelheid beschikbare vrije ruimte op het pakket, dan zal de backup niet slagen.

Backup terugzetten

Je kunt natuurlijk ook een backup terugzetten.

1. Als je de backup op je computer hebt staan, dien je eerst het backup-bestand te uploaden naar de map /backups/ in de 'root' (letterlijk vertaald: wortel) van je pakket (dus niet naar de map /public_html/).
  2. Ga in DirectAdmin naar 'Create/Restore Backups', te vinden onder de categorie 'Your Account'.
  3. Selecteer de backup die je terug wilt zetten onder 'Select a File to Restore' en klik op 'Select Restore Options'.

Selecteer de backup die je wilt terugzetten.

4. Kies in het volgende scherm de items die je terug wilt zetten. Items die niet in de backup zitten, kun je natuurlijk niet selecteren. Kies vervolgens voor 'Restore Selected Items'.

Start met het terugzetten van de backup.

Ter attentie
Backups werken alleen op onze servers voor een specifiek account. Als je backups van andere providers importeert en terugzet, dan is de kans groot dat het niet werkt vanwege verschil in bestandsstructuur. Wil je je gegevens verhuizen van een andere hostingprovider naar ons, lees dan de instructies op deze pagina.

Backup verwijderen

Je kunt ook backups verwijderen, bijvoorbeeld om ruimte op je pakket vrij te maken.

1. Klik 'Create/Restore Backups', te vinden onder de categorie 'Your Account'.

Ga naar 'Create/Restore Backups' in DirectAdmin.

2. Klik op de optie 'Click here for a list of current backups' (als je nog geen backups hebt gemaakt, dan krijg je een lege lijst of pagina te zien).

Bekijk het overzicht van de backups die je hebt gemaakt.

3. Als je backups hebt gemaakt, dan zie je deze bestanden nu staan. Kies de bestanden die je wilt wissen door ze rechts te selecteren en klik vervolgens op de knop 'Delete'. Let op, dit kan niet ongedaan worden gemaakt.

Via 'Delete' kun je geselecteerde backups verwijderen.