Hoe beveilig ik mappen?

Je kunt mappen beveiligen met een gebruikersnaam en wachtwoord. Voordat inhoud van die map dan met behulp van browser kan worden bekeken, moeten er eerst de ingestelde gegevens worden ingevoerd ter authenticatie. Je hebt zelf de vrijheid om per map bepalen of deze beveiligd moet zijn of niet.

Nieuwe map beveiligen

1. Log in op DirectAdmin.

2. Ga naar de 'File Manager' door bovenin op 'Files' te klikken.

Ga naar de 'File Manager' in DirectAdmin.

3. Blader vervolgens naar de map die je wilt beveiligen. Je kunt de /public_html/-map zelf beveiligen, alsook de mappen daarbinnen.

4. Klik naast de map die je wilt beveiligen op 'Protect'.

Klik op 'Protect' bij de map waarop je een wachtwoord wilt zetten.

5. Vul vervolgens het formulier in dat nu verschijnt.

• Protected Directory Prompt: de boodschap die verschijnt in het inlogvenster.
  • Set/Update User: de gebruikersnaam waarmee ingelogd kan worden.
  • Password en Re-Enter Password: het wachtwoord waarmee ingelogd kan worden.
  • Protection Enabled: schakelt de beveiliging voor een bepaalde map in of uit.

Klik vervolgens op 'Save'.

Vul de gevraagde gegevens in en klik op 'Save' om het wachtwoord op te slaan.

6. Als je nu naar de beveiligde map surft, dan krijg je een verzoek om de ingestelde inloggegevens in te voeren.

Het inlogscherm als je naar een beveiligde map surft.

Mocht je niet het gewenste scherm te zien krijgen, kijk dan of je in de /public_html/-map een bestand hebt staan wat 401.shtml heet. Maak eventueel zo'n bestand aan (de inhoud is niet relevant) om het beveiligen goed te laten werken.

Gebruikers toevoegen

Als je een map hebt beveiligd, dan wil je waarschijnlijk ook meer gebruikers toe kunnen voegen. Als je in bent gelogd op DirectAdmin, dan kan dat als volgt.

1. Klik op 'Password Protected Directories', te vinden onder de categorie 'Your Account'.

De optie 'Password Protected Directories' in DirectAdmin.

2. Klik op de map waaraan je gebruikers toe wilt voegen.

3. Vervolgens vul je in het bekende formulier gewoon nieuwe gebruikersgegevens in.

Het formulier voor wachtwoordbescherming.

'Prompt' wijzigen

Je kunt de naam die verschijnt in het venster dat vraagt om het wachtwoord wijzigen. Dit gaat op exact dezelfde manier als een gebruiker toevoegen, behalve dat je in plaats van nieuwe gebruikersgegevens invoert deze drie velden leeglaat en de 'Protected Directory Prompt' aanpast. Overigens kun je dit ook wijzigen als je een nieuwe gebruiker toevoegt.

Gebruikers verwijderen

Natuurlijk kun je ook gebruikers verwijderen. Volg hiervoor onderstaande instructies.

1. Klik op 'Password Protected Directories', te vinden onder de categorie 'Your Account'.

2. Klik op de map waarvan je gebruikers wilt verwijderen.

3. Klik naast de gebruikers die je wilt verwijderen op het vinkje.

4. Klik vervolgens op 'Delete'.

Het verwijderen van gebruikers bij wachtwoordbescherming.

Beveiliging verwijderen

De beveiliging van een map kan vanzelfsprekend ook weer worden verwijderd.

1. Klik op 'Password Protected Directories', te vinden onder de categorie 'Your Account'.

2. Klik op de map waarvan de beveiliging moet worden verwijderd.

3. Zorg ervoor dat er geen gebruikersnaam en wachtwoord in zijn gevuld.

4. Vink het vinkje naast 'Protection Enabled' uit.

5. Klik vervolgens op 'Save'.

Het verwijderen van wachtwoordbescherming bij een map.