Wij gaan door tot jij 100% tevreden bent

De technische experts van onze bekroonde klantenservice staan voor je klaar!

Verschillen

Dit geeft de verschillen weer tussen de geselecteerde revisie en de huidige revisie van de pagina.

Link naar deze vergelijking

nl:webhosting:monitoring [29-03-2019 10:38]
Elmar Besselink
nl:webhosting:monitoring [03-08-2020 11:26] (huidige)
Elmar Besselink [Wat is het?]
Regel 1: Regel 1:
 +{{htmlmetatags>metatag-description=(Het is via DirectAdmin mogelijk om het resourcegebruik van je hostingpakket in te zien. Bekijk deze uitleg over de verschillende resources.)}}
 +
 ====== Monitoring van resources bij Antagonist ====== ====== Monitoring van resources bij Antagonist ======
-Kwaliteit en service staan bij Antagonist hoog in het vaandel. Zodoende houden we onze servers nauwlettend in de gaten. Dat doen we ook specifiek voor de webhostingpakketten van onze klanten. Daarom ontvang je bij mogelijke problemen van ons een e-mail over de ‘gezondheid’ van je website(s).+Kwaliteit en service staan bij ons hoog in het vaandel. Zodoende monitoren we onze servers en de hostingpakketten die daarop staan nauwkeurig. Voor een goed functionerende website houden we de belangrijkste punten in de gaten. Denk hierbij aan opslagruimte, dataverkeer en rekenkracht. Speelt er iets wat impact heeft op de gezondheid van je website, dan ontvang je daarover een e-mail met uitleg en tips hoe je het kunt oplossen.
  
-Voor een goed functionerende website houden we de belangrijkste punten in de gaten. Denk hierbij aan: opslagruimte, dataverkeer en rekenkracht (CPU, Geheugen, etc.). +Hieronder staan de categorieën waarop deze proactieve monitoring controleert en over rapporteert. In deze handleiding lichten we ze toe en geven we tips voor het herleiden en oplossen van eventuele problemen. 
-De categorieën waar deze monitoring op controleert en over rapporteert zijn als volgt:+
  
   * Opslagruimte   * Opslagruimte
   * Dataverkeer   * Dataverkeer
-  * CPU +  * Processorkracht (CPU) 
-  * Geheugen (RAM) +  * Werkgeheugen (RAM) 
-    RAM verbruik +  Geheugenverbruik 
-    * Geheugenfouten+  * Geheugenfouten
   * Verbindingen (Entry processes)   * Verbindingen (Entry processes)
-    * Gebruikte verbindingen +  * Gebruikte verbindingen 
-    * Verbindingsfouten+  * Verbindingsfouten
   * Processen (nProc)   * Processen (nProc)
-    * Gebruikte processen +  * Gebruikte processen 
-    * Procesfouten+  * Procesfouten
   * I/O-verkeer   * I/O-verkeer
- 
-In deze handleiding worden de betreffende categorieën nader toegelicht, en worden tevens tips gegeven voor het herleiden en oplossen van eventuele problemen. 
- 
 ===== Opslagruimte ===== ===== Opslagruimte =====
-{{https://www.antagonist.nl/help/_media/nl/webhosting/monitoring/disk_usage.png?nolink|Opslagruimte uitgelegd.}} 
  
 ==== Wat is het? ==== ==== Wat is het? ====
-Een vanzelfsprekende categorie is de opslagruimte die een webhostingpakket verbruikt. Voor bijvoorbeeld een Alles-in-1 Basic, Slim of een Reseller pakket geldt hiervoor een maximum. Op het moment dat je dat maximum nadert, brengen we je hiervan op de hoogte, om vervelende verrassingen te voorkomen.+Een vanzelfsprekende categorie is de opslagruimte die een webhostingpakket verbruikt. Op het moment dat je dat maximum nadert, brengen we je hiervan op de hoogte, om vervelende verrassingen te voorkomen.
  
 ==== Symptomen en problemen ==== ==== Symptomen en problemen ====
Regel 39: Regel 36:
  
 ===== Dataverkeer ===== ===== Dataverkeer =====
-{{https://www.antagonist.nl/help/_media/nl/webhosting/monitoring/bandwidth.png?nolink|Dataverkeer uitgelegd.}} 
- 
 ==== Wat is het? ==== ==== Wat is het? ====
-Het dataverkeer is de hoeveelheid verkeer van- en naar een webhostingpakket op de servers van Antagonist. Je kan dit hetzelfde zien als bijvoorbeeld een datalimiet bij mobiel internet. Voor bijvoorbeeld een Alles-in-1 Basic of een Reseller pakket geldt hiervoor een maximum per maand. Op het moment dat je dat maximum nadert, brengen we je hiervan op de hoogte, om vervelende verrassingen te voorkomen.+Het dataverkeer is de hoeveelheid verkeer van- en naar een webhostingpakket op de servers van Antagonist. Je kan dit hetzelfde zien als bijvoorbeeld een datalimiet bij mobiel internet. Op het moment dat je dat maximum nadert, brengen we je hiervan op de hoogte, om vervelende verrassingen te voorkomen.
  
 ==== Symptomen en problemen ==== ==== Symptomen en problemen ====
Regel 50: Regel 45:
 Hoog dataverkeer kan meerdere oorzaken hebben. Zo kan het simpelweg zo zijn dat de website drukker bezocht is, en dat hogere bezoekersaantallen ook voor evenredig meer dataverkeer zorgen. Andere oorzaken kunnen bijvoorbeeld indexeringen door zoekmachines of externe verwijzingen naar een bestand of onderdeel binnen een website zijn. Ook kunnen in sommige gevallen misconfiguraties, zoals een overenthousiast e-mailprogramma of een onderdeel binnen de website, per abuis voor veel dataverkeer zorgen. Hoog dataverkeer kan meerdere oorzaken hebben. Zo kan het simpelweg zo zijn dat de website drukker bezocht is, en dat hogere bezoekersaantallen ook voor evenredig meer dataverkeer zorgen. Andere oorzaken kunnen bijvoorbeeld indexeringen door zoekmachines of externe verwijzingen naar een bestand of onderdeel binnen een website zijn. Ook kunnen in sommige gevallen misconfiguraties, zoals een overenthousiast e-mailprogramma of een onderdeel binnen de website, per abuis voor veel dataverkeer zorgen.
  
-Je kan in DirectAdmin gerichter de oorzaak terugvinden door naar ‘Site Summary / Statistics / Logs’ te kijken. Je kan hier bij ‘Bandwidth (MB)’ met de knop ‘Details’ kijken welk onderdeel van het pakket (de website, e-mail, FTP) het meeste dataverkeer veroorzaakt.+Je kan in DirectAdmin gerichter de oorzaak terugvinden door naar 'Systeeminfo en bestanden' → 'Statistieken en logs' te kijken. Je kan hier bij ‘Gebruikersstatistieken’ op 'Bandbreedte' klikken en met de knop ‘Details’ kijken welk onderdeel van het pakket (de website, e-mail, FTP) het meeste dataverkeer veroorzaakt.
  
-Tevens kan je op dezelfde pagina via ‘Domain Webalizer Stats’ specifieke statistieken over het webverkeer van een website vinden. Langs die weg kan je terugvinden welke bestanden of pagina’s voor een website het meeste dataverkeer veroorzaken.+Tevens kan je op dezelfde pagina onder 'Domeinstatistieken’ op de gewenste domeinnaam klikken om specifieke statistieken over het webverkeer te bekijken. Langs die weg kan je terugvinden welke bestanden of pagina’s voor een website het meeste dataverkeer veroorzaken.
  
 ==== Oplossing ==== ==== Oplossing ====
Regel 78: Regel 73:
 Mocht het niet aan de PHP-versie liggen, dan is het interessant om te kijken naar de actieve processen op een moment van verhoogde belasting. Je kunt op de nieuwere pakketten rechtstreeks een proces-lijst opvragen via het Linux commando ‘ps aux’. De commandline kan via SSH gebruikt worden. Zie hiervoor [[nl:webhosting:ssh|deze handleiding]]. Mocht het niet aan de PHP-versie liggen, dan is het interessant om te kijken naar de actieve processen op een moment van verhoogde belasting. Je kunt op de nieuwere pakketten rechtstreeks een proces-lijst opvragen via het Linux commando ‘ps aux’. De commandline kan via SSH gebruikt worden. Zie hiervoor [[nl:webhosting:ssh|deze handleiding]].
  
-Voor pakketten waar dit niet mogelijk is, kan het ook verstandig zijn om bijvoorbeeld de serverlogs te controleren, om na te gaan wat voor aanvragen er naar de website lopen. Dit kan in sommige gevallen een indicatie geven van welke onderdelen binnen de website veel rekenkracht verbruiken. De serverlogs zijn in DirectAdmin terug te vinden onder ‘Site Summary / Statistics / Logs’.+Voor pakketten waar dit niet mogelijk is, kan het ook verstandig zijn om bijvoorbeeld de serverlogs te controleren, om na te gaan wat voor aanvragen er naar de website lopen. Dit kan in sommige gevallen een indicatie geven van welke onderdelen binnen de website veel rekenkracht verbruiken. De serverlogs zijn in DirectAdmin terug te vinden onder 'Systeeminfo en bestanden' → 'Statistieken en logs'.
  
 Daarnaast zijn er ook andere stappen die je kunt doorlopen om resource-verbruik te verlagen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het optimaliseren van de website, door een CMS te updaten naar de laatste versie, Caching in te stellen, of door ongebruikte of zware plugins, modules, extensies of thema’s uit te schakelen, te vervangen of te verwijderen. Daarnaast zijn er ook andere stappen die je kunt doorlopen om resource-verbruik te verlagen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het optimaliseren van de website, door een CMS te updaten naar de laatste versie, Caching in te stellen, of door ongebruikte of zware plugins, modules, extensies of thema’s uit te schakelen, te vervangen of te verwijderen.
Regel 113: Regel 108:
 Mocht het niet aan de PHP-versie liggen, dan is het interessant om te kijken naar de actieve processen op een moment van verhoogde belasting. Je kunt op de nieuwere pakketten rechtstreeks een proces-lijst opvragen via het Linux commando ‘ps aux’. De commandline kan via SSH gebruikt worden. Zie hiervoor [[nl:webhosting:ssh|deze handleiding]]. Mocht het niet aan de PHP-versie liggen, dan is het interessant om te kijken naar de actieve processen op een moment van verhoogde belasting. Je kunt op de nieuwere pakketten rechtstreeks een proces-lijst opvragen via het Linux commando ‘ps aux’. De commandline kan via SSH gebruikt worden. Zie hiervoor [[nl:webhosting:ssh|deze handleiding]].
  
-Voor pakketten waar dit niet mogelijk is, kan het ook verstandig zijn om bijvoorbeeld de serverlogs te controleren, om na te gaan wat voor aanvragen er naar de website lopen. Dit kan in sommige gevallen een indicatie geven van welke onderdelen binnen de website veel rekenkracht verbruiken. De serverlogs zijn in DirectAdmin terug te vinden onder ‘Site Summary / Statistics / Logs’.+Voor pakketten waar dit niet mogelijk is, kan het ook verstandig zijn om bijvoorbeeld de serverlogs te controleren, om na te gaan wat voor aanvragen er naar de website lopen. Dit kan in sommige gevallen een indicatie geven van welke onderdelen binnen de website veel rekenkracht verbruiken. De serverlogs zijn in DirectAdmin terug te vinden onder 'Systeeminfo en bestanden' → 'Statistieken en logs'.
  
 Daarnaast zijn er ook andere stappen die je kunt doorlopen om resource-verbruik te verlagen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het optimaliseren van de website, door een CMS te updaten naar de laatste versie, Caching in te stellen, of door ongebruikte of zware plugins, modules, extensies of thema’s uit te schakelen, te vervangen of te verwijderen. Daarnaast zijn er ook andere stappen die je kunt doorlopen om resource-verbruik te verlagen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het optimaliseren van de website, door een CMS te updaten naar de laatste versie, Caching in te stellen, of door ongebruikte of zware plugins, modules, extensies of thema’s uit te schakelen, te vervangen of te verwijderen.
Regel 187: Regel 182:
  
 Mocht het niet lukken om de bron van het I/O-verkeer te traceren, dan kan je vanzelfsprekend ook contact opnemen met onze support, via [[support@antagonist.nl|support@antagonist.nl]]. Mocht het niet lukken om de bron van het I/O-verkeer te traceren, dan kan je vanzelfsprekend ook contact opnemen met onze support, via [[support@antagonist.nl|support@antagonist.nl]].
 +
 +===== Bestanden =====
 +==== Wat is het? ====
 +Eén inode staat voor één bestand op je hostingpakket. Om negatieve impact op de snelheid van opslagruimte te voorkomen, hanteren wij een inodes-bovengrens. Zo kun je op het Slim-pakket maximaal 100.000 bestanden plaatsen, op het Plus-pakket 200.000 en op het Pro-pakket 300.000. Je kunt in DirectAdmin na het inloggen zien hoeveel inodes je verbruikt. Je kunt dit ook via SSH met het volgende commando achterhalen.
 +
 +<code>find . -type f | cut -d/ -f2 | sort | uniq -c</code>
 +
 +
 +==== Symptomen en problemen ====
 +Wanneer je tegen de inodes-bovengrens aanloopt, kun je op het hostingpakket geen bestanden meer wegschrijven. Mogelijk loop je ertegenaan als je bijvoorbeeld waarschijnlijk onbedoeld onjuist caching toepast en zo een hoop bestanden op je pakket plaatst. Bereik je deze grens, dan kun je bijvoorbeeld geen nieuwe afbeeldingen meer binnen je website uploaden.
 +
 +
 +==== Mogelijke oorzaken ====
 +Hoog inodes-verbruik kent meerdere oorzaken. Zo kan het bijvoorbeeld een misconfiguratie zijn, denk aan (overvolle) caching-mappen binnen een webapplicatie. Het kan ook gaan om veel (oude) mediabestanden die op het pakket staan. 
 +
 +==== Oplossing ====
 +Stel eerst de oorzaak vast. Waar komt het hoge aantal bestanden vandaan en is het legitiem verbruik? Als er dan sprake is van een misconfiguratie, dan kun je dit probleem oplossen door de overbodige bestanden te verwijderen en de configuratie erop aan te passen. 
 +
 +Gaat het om legitiem verbruik, dan kun je een upgrade van je hostingpakket overwegen. Onderzoek in dat geval bij welk pakket je onder deze bovengrens zit. Lukt het niet om zelf de oorzaak te ontdekken of wens je advies, dan kun je vanzelfsprekend contact opnemen met [[support@antagonist.nl|Support]].
  
 ===== Meer inzicht in resources ===== ===== Meer inzicht in resources =====
-In DirectAdmin kan je meer informatie vinden over welke specifieke resources jouw webhostingpakket gebruikt. Hiervoor ga je naar de optie '**Resource usage**'. Het controleren gaat als volgt:+In DirectAdmin kan je meer informatie vinden over welke specifieke resources jouw webhostingpakket gebruikt. Hiervoor ga je naar de optie '**Resource Usage**'. Het controleren gaat als volgt: 
 + 
 +**1.** Log in op [[nl:admin:login:directadmin|DirectAdmin]].
  
-  * [[nl:admin:login:directadmin|Log in]] op DirectAdmin. +{{:hosting:da-inlogscherm.png?nolink&520|Het inlogscherm van DirectAdmin.}}
-  * Ga naar '**Resource usage**', te vinden onder de categorie '**Advanced Features**'.+
  
-{{https://www.antagonist.nl/help/_media/nl/webhosting/monitoring/resource_usage.png?nolink&w=500|Ga naar 'Resource usage', te vinden onder de categorie 'Advanced Features'.}}+**2.** Ga in het menu naar **'Extra functies'** → **'Resource Usage'**.
  
-  * Klik in het volgende scherm op '**[Details]**'.+{{:nl:webhosting:advanced:da-resource-usage-menu.png?nolink&495|Resource Usage in DirectAdmin.}}
  
-{{https://www.antagonist.nl/help/_media/nl/webhosting/monitoring/resource_details.png?nolink&w=600|Klik in het volgende scherm op '[Details]'.}}+**3.** Klik in het volgende scherm op '**Details**'.
  
   * Vervolgens zie je in een overzicht met diverse grafieken. Hierin kan je zien wanneer, en welke specifieke onderdelen van de resources het probleem veroorzaken. Onderaan vind je een complete tabel van de waardes welke op specifieke tijden zijn gemeten.   * Vervolgens zie je in een overzicht met diverse grafieken. Hierin kan je zien wanneer, en welke specifieke onderdelen van de resources het probleem veroorzaken. Onderaan vind je een complete tabel van de waardes welke op specifieke tijden zijn gemeten.
 

Sterren Domeinnaam: 5 sterren uit 4.803 reviews

320.000+ domeinnamen geregistreerd.
Bij de beste registrars in MT1000 en Emerce 100.

Geen cookies