Hoe activeer ik Redis in WordPress?

Als je een Plus- of Pro-pakket hebt, dan is het mogelijk om Redis te gebruiken. Dit is een geavanceerde cachingtechniek die veelgebruikte data in het snelle RAM opslaat. Je kunt zo een flinke snelheidswinst behalen. Vooral zwaardere WordPress-websites, bijvoorbeeld in combinatie met WooCommerce, hebben baat bij Redis.

We bespreken twee plugins waarmee je Redis kunt instellen: Redis Object Cache (methode 1) en W3 Total Cache (methode 2). Volg je de eerste methode, dan stel je enkel Object Cache in. Voor maximale performance bij grotere websites en webshops is daarom methode 2 aanbevolen. Daar heb je namelijk meer instelmogelijkheden.

Ter kennisneming
Voor optimale prestaties adviseren we de laatste stabiele PHP-versie te gebruiken. Controleer ook of de Redis-module is aangevinkt. Beide gaat via de PHP-selector.

Methode 1: Redis Object Cache

Deze plugin is in vergelijking met W3 Total Cache eenvoudiger en biedt minder instellingen. Wil je Redis activeren en het liefst zo gemakkelijk mogelijk, kies dan voor deze methode.

1. Log in op de backend van je WordPress-installatie.

Log in op de backend van je WordPress-installatie.

2. Klik links in het menu op 'Plugins' en dan op 'Add New'.

Klik links in het menu op 'Plugins' en dan op 'Add New'.

3. Zoek op 'Redis Object Cache', installeer de plugin en klik daarna op 'Activate'.

Zoek op 'Redis Object Cache', installeer de plugin en klik daarna op 'Activate'.

4. Open nu het bestand wp-config.php, bijvoorbeeld via de File Manager in DirectAdmin of je favoriete FTP-programma. Zoek daar de volgende regel op:

/* That's all, stop editing! Happy blogging. */
  5. Voeg daarboven de volgende regels toe en sla de wijzigingen op:

define('WP_REDIS_PATH', '/tmp/redis.sock');
    define('WP_REDIS_SCHEME', 'unix');

Het ziet er dan dus als volgt uit:

Voeg de regels toe aan het wp-config.php-bestand.

Let op: de default Redis-database is 0. Stel je Redis voor meerdere websites binnen hetzelfde pakket in, dan kun je het beste per website een andere Redis-database aanspreken. Je hebt de keuze uit 0 t/m 15. Gebruik bij meerdere websites de onderstaande regels, waar je met het getal achter WP_REDIS_DATABASE de database bepaalt.

define('WP_REDIS_PATH', '/tmp/redis.sock');
    define('WP_REDIS_SCHEME', 'unix');
    define( 'WP_REDIS_DATABASE', '1');

Merk wel op dat je voor maximale performance de websites beter in afzonderlijke pakketten kunt onderbrengen.

6. Ga nu in je WordPress-dashboard naar 'Plugins' → 'Installed Plugins' en klik bij 'Redis Object Cache' op 'Settings'.

Ga nu in je WordPress-dashboard naar 'Plugins' → 'Installed Plugins' en klik bij 'Redis Object Cache' op 'Settings'.

7. Klik daar op 'Enable Object Cache' om Redis te activeren.

Klik daar op 'Enable Object Cache' om Redis te activeren.

8. Controleer nu of er bij 'Status' de melding 'Connected' staat. Zo ja, dan heb je nu succesvol Redis geactiveerd!

Controleer nu of er bij 'Status' de melding 'Connected' staat.

Waar wenselijk kun je Redis Object Cache met andere cachingplugins combineren, zoals WP Super Cache of WP Rocket. Echter, gebruik dit nooit tegelijkertijd met W3 Total Cache (methode 2) of een andere plugin met ingebakken Redis-ondersteuning. Data wordt dan dubbel naar Redis geschreven en dat is sterk af te raden.

Methode 2: W3 Total Cache

Deze plugin biedt in vergelijking met de Redis Object Cache-plugin meer opties. Wil je dus meer performance, ben je bekend met W3 Total Cache en weet je wat je doet, kies dan voor deze methode.

1. Log in op de backend van je WordPress-installatie.

Log in op de backend van je WordPress-installatie.

2. Klik links in het menu op 'Plugins' en dan op 'Add New'.

Klik links in het menu op 'Plugins' en dan op 'Add New'.

3. Zoek op 'W3 Total Cache', installeer de plugin en klik daarna op 'Activate'.

Zoek op 'W3 Total Cache', installeer de plugin en klik daarna op 'Activate'.

4. Klik nu links in het menu op 'Performance' en dan op 'General Settings'. Zoek daar de instellingen voor 'Object Cache'. Vink daar 'Enable' achter 'Object Cache' aan en zet 'Object Cache Method' op 'Redis'.

Zet achter 'Object Cache' een vinkje bij  'Enable'en wijzig 'Object Cache Method' naar 'Redis'.

Als je de aanpassingen hebt gedaan, dan klik je op 'Save all settings' om het op te slaan.

5. Ga nu naar 'Performance' → 'Object Cache' en verander daar de 'Redis hostname' naar: /tmp/redis.sock

Ga naar 'Performance' → 'Object Cache' en verander de 'Redis hostname' naar: /tmp/redis.sock

Optioneel: de default Redis-database is 0. Stel je Redis voor meerdere websites binnen hetzelfde pakket in, dan kun je het beste per website een andere Redis-database aanspreken. Bij 'Redis Database ID' kun je de database kiezen (0 t/m 15).

6. Als je de hostname hebt ingevuld, dan klik je op 'Test' om te controleren of de verbinding slaagt. Zo ja, klik dan daarna onderaan op 'Save all settings'.

7. Ga nu weer 'Performance' → 'General Settings' en zoek de instellingen voor 'Page Cache'. Vink daar 'Enable' achter 'Page Cache' aan en zet 'Page Cache Method' op 'Redis'.

Vink 'Enable' achter 'Page Cache' aan en zet 'Page Cache Method' op 'Redis'.

Klik op 'Save all settings' als je de aanpassingen hebt gedaan.

8. Ga nu naar 'Performance' → 'Page Cache' en verander de 'Redis hostname' naar: /tmp/redis.sock

Ga nu naar 'Performance' → 'Page Cache' en verander de 'Redis hostname' naar: /tmp/redis.sock

Klik op 'Test' of de verbinding slaagt. Zo ja, klik dan daarna onderaan op 'Save all settings'.

9. Klik nu links in het menu op 'General Settings' en zoek de instellingen voor 'Database Cache'. Zet achter 'Database Cache' een vinkje bij 'Enable' en wijzig de 'Database Cache Method' naar 'Redis'.

Zet achter 'Database Cache' een vinkje bij 'Enable' en wijzig de 'Database Cache Method' naar 'Redis'.

10. Ga naar 'Performance' → 'Database Cache' en verander de 'Redis hostname' naar: /tmp/redis.sock

Ga naar 'Performance' → 'Database Cache' en verander de 'Redis hostname' naar: /tmp/redis.sock

Klik op 'Test' of de verbinding slaagt. Zo ja, klik dan daarna onderaan op 'Save all settings'.

Als je de betaalde versie van W3 Total Cache bezit, dan kun je op soortgelijke wijze ook Fragment Cache instellen. Ben je een gevorderde gebruiker, dan kun je tevens eens naar de instellingen bij Minify kijken.

Instellingen testen

Merk op dat het lastig is om instellingen te adviseren die overal optimaal zijn. Wil je een snellere website, dan is over het algemeen Full Page Cache altijd aan te raden. Ook Object Cache zorgt doorgaans voor een snellere frontend en backend.

Iedere website is anders. Test daarom de snelheid van je website zowel voor als na een wijziging, bijvoorbeeld via WebPagetest of PageSpeed Insights. Zo weet je of de aanpassing het gewenste effect heeft gehad en of je het eventueel moet terugdraaien.