Wij gaan door tot jij 100% tevreden bent

De technische experts van onze bekroonde klantenservice staan voor je klaar!

Verschillen

Dit geeft de verschillen weer tussen de geselecteerde revisie en de huidige revisie van de pagina.

Link naar deze vergelijking

nl:webhosting:advanced:movesite [29-03-2019 10:59]
Elmar Besselink [Hoe kan ik een website verplaatsen naar een ander pakket?]
nl:webhosting:advanced:movesite [17-05-2019 11:03] (huidige)
Elmar Besselink
Regel 1: Regel 1:
 ====== Hoe verplaats ik een website naar een ander pakket? ====== ====== Hoe verplaats ik een website naar een ander pakket? ======
-Soms kan het nodig zijn om een website naar een ander pakket te verplaatsen. Je kunt bijvoorbeeld meerdere websites op afzonderlijke pakketten hebben staan en die nu onder willen brengen op één Plus- of Pro-pakket. Het verplaatsen van een website van een gebruiker binnen een Resellerpakket naar een eigen pakket is andere mogelijkheid.+Soms kan het nodig zijn om een website naar een ander pakket te verplaatsen. Je kunt bijvoorbeeld meerdere websites op afzonderlijke pakketten hebben staan en die nu onder willen brengen op één Plus- of Pro-pakket. Het verplaatsen van een website van een gebruiker binnen een reseller-pakket naar een eigen pakket is andere mogelijkheid.
  
 Het verplaatsen kan in de meeste gevallen niet eenvoudig met een paar kleine handelingen verricht worden. Dit moet volledig handmatig gebeuren. In deze handleiding wordt stap voor stap uitgelegd hoe je dit voor elkaar kunt krijgen. Het verplaatsen kan in de meeste gevallen niet eenvoudig met een paar kleine handelingen verricht worden. Dit moet volledig handmatig gebeuren. In deze handleiding wordt stap voor stap uitgelegd hoe je dit voor elkaar kunt krijgen.
Regel 11: Regel 11:
 In deze handleiding gaan we ervan uit dat je reeds over twee hostingpakketten beschikt: In deze handleiding gaan we ervan uit dat je reeds over twee hostingpakketten beschikt:
  
-    - het pakket waar de website nu nog op draait (het 'oude' pakket); +  - het pakket waar de website nu nog op draait (het 'oude' pakket); 
-    - het pakket waar de website op terecht moet komen (het 'nieuwe' pakket).+  - het pakket waar de website op terecht moet komen (het 'nieuwe' pakket).
  
 Mocht je nog niet over een nieuw pakket beschikken, [[nl:admin:order:start|bestel]] er dan eerst een via Mijn Antagonist. Mocht je nog niet over een nieuw pakket beschikken, [[nl:admin:order:start|bestel]] er dan eerst een via Mijn Antagonist.
  
-Als je een nieuw hostingpakket bij een bestaande domeinnaam hebt besteld (zie [[nl:admin:myantagonist:products:changehosting|deze instructies]]), dan kan het zijn dat het pakket met een fictieve naam (bijvoorbeeld jouwdomeinnaam.nl.new) is aangemaakt. Dit is geen probleem.+Als je een nieuw hostingpakket bij een bestaande domeinnaam hebt besteld (zie [[nl:admin:myantagonist:products:changehosting|deze instructies]]), dan kan het zijn dat het pakket met een fictieve naam (bijvoorbeeld //voorbeeld.nl.new//) is aangemaakt. Dit is geen probleem.
  
 <note important> <note important>
Regel 23: Regel 23:
  
 ===== Verzamelen van gegevens ===== ===== Verzamelen van gegevens =====
-Het is niet mogelijk om dezelfde domeinnaam aan verschillende hostingpakketten bij Antagonist gekoppeld te hebben. Daardoor kan het lastig zijn om DirectAdmin te bereiken, via %%http://www.jouwdomeinnaam.nl:2223%% werkt alleen voor het pakket waar het domein nu aan gekoppeld is.+Het is niet mogelijk om dezelfde domeinnaam aan verschillende hostingpakketten bij Antagonist gekoppeld te hebben. Daardoor kan het lastig zijn om DirectAdmin te bereiken, via //%%https://www.voorbeeld.nl:2223%%// werkt alleen voor het pakket waar het domein nu aan gekoppeld is.
  
 De eerste stap is daarom om te zorgen dat je DirectAdmin kunt openen, zonder je domein te gebruiken. Hiervoor moet je de server weten waarop het pakket staat. Je kunt dat in Mijn Antagonist [[nl:webhosting:general:retrieveserver|opzoeken]]. Onthoud deze servernummers of schrijf ze op. De eerste stap is daarom om te zorgen dat je DirectAdmin kunt openen, zonder je domein te gebruiken. Hiervoor moet je de server weten waarop het pakket staat. Je kunt dat in Mijn Antagonist [[nl:webhosting:general:retrieveserver|opzoeken]]. Onthoud deze servernummers of schrijf ze op.
  
-Probeer nu, voordat je verder gaat, of het lukt om in te loggen op beide hostingpakketten via het serveradres (dus %%http://sXX.webhostingserver.nl:2223,%% waarbij sXX het servernummer is). Als dit voor zowel het oude als het nieuwe pakket lukt, kun je verder gaan.+Probeer nu, voordat je verder gaat, of het lukt om in te loggen op beide hostingpakketten via het serveradres (dus //%%https://sXX.webhostingserver.nl:2223,%%// waarbij //sXX// het servernummer is). Als dit voor zowel het oude als het nieuwe pakket lukt, kun je verder gaan.
  
 ===== Domein toevoegen ===== ===== Domein toevoegen =====
 De eerste stap is om het domein toe te voegen op het pakket waar je de website naar wilt verhuizen. Zoals aangegeven, kun je niet op twee verschillende pakketten exact hetzelfde domein hebben staan. De aanpak is daarom als volgt: De eerste stap is om het domein toe te voegen op het pakket waar je de website naar wilt verhuizen. Zoals aangegeven, kun je niet op twee verschillende pakketten exact hetzelfde domein hebben staan. De aanpak is daarom als volgt:
  
-  - [[nl:admin:login:directadmin|Log in op DirectAdmin]] van het nieuwe pakket. +**1.** [[nl:admin:login:directadmin|Log in op DirectAdmin]] van het nieuwe pakket. 
-  - Klik op **'Domain Setup'**, te vinden onder de categorie **'Your Account'**.  \\   \\  {{https://www.antagonist.nl/help/_media/hosting/faq/maindomain2.png?nolink|Klik op 'Domain Setup', te vinden onder de categorie 'Your Account'. }} \\  \\ + 
-  - Klik bovenaan op **'Add Another Domain'**. +**2.** Klik op **'Domain Setup'**, te vinden onder de categorie **'Your Account'**.  
-  - Vul naast **'www.'** de te verplaatsen domein in met **.new** erachter, bijvoorbeeld **'jouwdomeinnaam.nl.new'**. + 
-  - Klik op **'Add'** om de domeinnaam toe te voegen.+{{https://www.antagonist.nl/help/_media/hosting/faq/maindomain2.png?nolink|Klik op 'Domain Setup', te vinden onder de categorie 'Your Account'.}} 
 + 
 +**3.** Klik bovenaan op **'Add Another Domain'**. 
 + 
 +**4.** Vul naast **'www.'** de te verplaatsen domein in met //.new// erachter, bijvoorbeeld //voorbeeld.nl.new// (vervang 'voorbeeld.nl' met je eigen domein). 
 + 
 +**5.** Klik op **'Add'** om de domeinnaam toe te voegen.
  
 Het domein verwijst nu technisch nog naar het oude pakket, maar zo heb je op het nieuwe pakket alvast de locatie aangemaakt waar de website naartoe moet. Zo kun je eerst de data overzetten. Je voorkomt zo downtime. Het domein verwijst nu technisch nog naar het oude pakket, maar zo heb je op het nieuwe pakket alvast de locatie aangemaakt waar de website naartoe moet. Zo kun je eerst de data overzetten. Je voorkomt zo downtime.
  
-Zou je op de oude locatie het domein direct naar **'jouwdomeinnaam.nl.old'** hernoemen en op de nieuwe locatie **'jouwdomeinnaam.nl'** toevoegen, dan verwijst het domein naar een dan nog lege locatie. Je kunt dus beter eerst de data verplaatsen en pas dan het domein naar het nieuwe pakket laten verwijzen.+Zou je op de oude locatie het domein direct naar //voorbeeld.nl.old// hernoemen en op de nieuwe locatie //voorbeeld.nl// toevoegen, dan verwijst het domein naar een dan nog lege locatie. Je kunt dus beter eerst de data verplaatsen en pas dan het domein naar het nieuwe pakket laten verwijzen.
  
 ===== Overzetten van de gegevens ===== ===== Overzetten van de gegevens =====
Regel 50: Regel 56:
  
 ==== Bestanden ==== ==== Bestanden ====
-Dit is de eenvoudigste categorie. De bestanden kun je het beste overzetten via [[nl:webhosting:upload:start|FTP]]. Voeg eerst het oude hostingpakket toe aan jouw FTP-programma. Aangezien de domeinnaam niet meer aan het pakket is gekoppeld, zal 'ftp.jouwdomeinnaam.nlniet werken. Vul daarom wederom het serveradres in die hoort bij het oude pakket (sXX.webhostingserver.nl). Gebruik bij voorkeur je DirectAdmin-inloggegevens om in te loggen op de FTP.+Dit is de eenvoudigste categorie. De bestanden kun je het beste overzetten via [[nl:webhosting:upload:start|FTP]]. Voeg eerst het oude hostingpakket toe aan jouw FTP-programma. Aangezien de domeinnaam niet meer aan het pakket is gekoppeld, zal //%%ftp.voorbeeld.nl%%// niet werken. Vul daarom wederom het serveradres in die hoort bij het oude pakket (sXX.webhostingserver.nl). Gebruik bij voorkeur je DirectAdmin-inloggegevens om in te loggen op de FTP.
  
 <note> <note>
-**Ter attentie** \\ Als je [[nl:webhosting:upload:ftpaccount|losse FTP-accounts]] hebt aangemaakt, houd er dan rekening mee dat de inlognaam niet meer eindigt op de domeinnaam, maar op het fictieve domein dat je aan het oude pakket hebt gekoppeld. De FTP-gebruiker 'username@domein.nl' wordt dus bijvoorbeeld 'username@domein.nl.old'.+**Ter attentie** \\ Als je [[nl:webhosting:upload:ftpaccount|losse FTP-accounts]] hebt aangemaakt, houd er dan rekening mee dat de inlognaam niet meer eindigt op de domeinnaam, maar op het fictieve domein dat je aan het oude pakket hebt gekoppeld. De FTP-gebruiker 'username@voorbeeld.nl' wordt dus bijvoorbeeld 'username@voorbeeld.nl.old'.
 </note> </note>
  
-Als je succesvol verbinding hebt gemaakt, kun je alle bestanden en mappen uit de map 'public_html' (/domains/jouwdomeinnaam.nl/public_html/) kopiëren naar een map op je eigen computer. Als je ook bestanden op andere plaatsen hebt geüpload, kopieer die dan ook naar je eigen computer.+Als je succesvol verbinding hebt gemaakt, kun je alle bestanden en mappen uit de map 'public_html' (/domains/voorbeeld.nl/public_html/) kopiëren naar een map op je eigen computer. Als je ook bestanden op andere plaatsen hebt geüpload, kopieer die dan ook naar je eigen computer.
  
 Voeg vervolgens het nieuwe hostingpakket aan jouw FTP-programma toe. Kies ook hier weer het serveradres in de vorm 'sXX.webhostingserver.nl', aangezien het domein waarschijnlijk nog niet functioneert. Je kunt nu de bestanden van jouw computer verplaatsen naar het nieuwe hostingpakket. Plaats de bestanden weer in de map 'public_html'. Voeg vervolgens het nieuwe hostingpakket aan jouw FTP-programma toe. Kies ook hier weer het serveradres in de vorm 'sXX.webhostingserver.nl', aangezien het domein waarschijnlijk nog niet functioneert. Je kunt nu de bestanden van jouw computer verplaatsen naar het nieuwe hostingpakket. Plaats de bestanden weer in de map 'public_html'.
Regel 65: Regel 71:
 Veel websites gebruiken een database om gegevens in op te slaan. Het overzetten van een database kost wat meer moeite dan het overzetten van bestanden, omdat voor de database niet exact dezelfde gegevens gebruikt kunnen worden. Veel websites gebruiken een database om gegevens in op te slaan. Het overzetten van een database kost wat meer moeite dan het overzetten van bestanden, omdat voor de database niet exact dezelfde gegevens gebruikt kunnen worden.
  
-  - De eerste stap is om te inventariseren welke databases overgezet moeten worden. [[nl:webhosting:setup:database|Zoek dit op]] in het oude pakket. +**1.** De eerste stap is om te inventariseren welke databases overgezet moeten worden. [[nl:webhosting:setup:database|Zoek dit op]] in het oude pakket. 
-  - [[nl:webhosting:setup:database|Maak de databases aan]] in het nieuwe pakket. Het is het overzichtelijkst als je de naam van de database gelijk houdt, maar dit is niet noodzakelijk. + 
-  - [[nl:webhosting:advanced:bigdump|Exporteer]] de database uit het oude pakket. Let erop dat bij het exporteren de optie **Add CREATE PROCEDURE / FUNCTION** is //uitgevinkt//. Wederom zal phpMyAdmin niet te bereiken zijn via de domeinnaam, maar ook hiervoor kun je het serveradres %%(http://sXX.webhostingserver.nl/phpmyadmin)%% gebruiken. +**2.** [[nl:webhosting:setup:database|Maak de databases aan]] in het nieuwe pakket. Het is het overzichtelijkst als je de naam van de database gelijk houdt, maar dit is niet noodzakelijk. 
-  - Log vervolgens in op phpMyAdmin op het nieuwe pakket (wederom via het serveradres) en importeer de database in de database die je via DirectAdmin had aangemaakt.+ 
 +**3.** [[nl:webhosting:advanced:bigdump|Exporteer]] de database uit het oude pakket. Let erop dat bij het exporteren de optie **Add CREATE PROCEDURE / FUNCTION** is //uitgevinkt//. Wederom zal phpMyAdmin niet te bereiken zijn via de domeinnaam, maar ook hiervoor kun je het serveradres %%(http://sXX.webhostingserver.nl/phpmyadmin)%% gebruiken. 
 + 
 +**4.** Log vervolgens in op phpMyAdmin op het nieuwe pakket (wederom via het serveradres) en importeer de database in de database die je via DirectAdmin had aangemaakt.
  
 Aangezien de gebruikersnaam van DirectAdmin anders is, zal ook de database en bijbehorende database-gebruiker een andere naam hebben. Bijvoorbeeld: 'deb12345_wp1' kan 'deb98765_di3Mh' worden. Aangezien de gebruikersnaam van DirectAdmin anders is, zal ook de database en bijbehorende database-gebruiker een andere naam hebben. Bijvoorbeeld: 'deb12345_wp1' kan 'deb98765_di3Mh' worden.
Regel 83: Regel 92:
 Als je gebruik maakt van IMAP of webmail, wil je waarschijnlijk alle e-mailberichten ook overzetten van het oude naar het nieuwe account. Hiervoor kun je de volgende handelingen verrichten: Als je gebruik maakt van IMAP of webmail, wil je waarschijnlijk alle e-mailberichten ook overzetten van het oude naar het nieuwe account. Hiervoor kun je de volgende handelingen verrichten:
  
-  - [[nl:email:setup:account|Maak de gewenste e-mailaccounts aan]] in het nieuwe pakket. +**1.** [[nl:email:setup:account|Maak de gewenste e-mailaccounts aan]] in het nieuwe pakket. 
-  - [[nl:email:client:start|Voeg zowel het oude als nieuwe account toe]] in een e-mailprogramma. Vul bij voorkeur ook bij de server voor inkomende mail het serveradres in (dus 'sXX.webhostingserver.nl' en niet 'mail.jouwdomeinnaam.nl'). + 
-  - Sleep nu alle berichten van het oude account naar het nieuwe account. De e-mail wordt nu overgezet.+**2.** [[nl:email:client:start|Voeg zowel het oude als nieuwe account toe]] in een e-mailprogramma. Vul bij voorkeur ook bij de server voor inkomende mail het serveradres in (dus 'sXX.webhostingserver.nl' en niet 'mail.voorbeeld.nl'). 
 + 
 +**3.** Sleep nu alle berichten van het oude account naar het nieuwe account. De e-mail wordt nu overgezet.
  
 <note important> <note important>
-**Belangrijk**\\  Let erop dat je voor het oude e-mailaccount ook het fictieve e-mailadres (bijvoorbeeld info@jouwdomeinnaam.nl.old) als gebruikersnaam gebruikt.+**Belangrijk**\\  Let erop dat je voor het oude e-mailaccount ook het fictieve e-mailadres (bijvoorbeeld info@voorbeeld.nl.old) als gebruikersnaam gebruikt.
 </note> </note>
  
Regel 96: Regel 107:
 Als je alle data hebt overgezet, dan is de volgende stap om het domein naar het nieuwe pakket te laten verwijzen in plaats van naar het oude pakket. Dat gaat als volgt: Als je alle data hebt overgezet, dan is de volgende stap om het domein naar het nieuwe pakket te laten verwijzen in plaats van naar het oude pakket. Dat gaat als volgt:
  
-  - [[nl:admin:login:directadmin|Log in op DirectAdmin]] van het oude pakket. +**1.** [[nl:admin:login:directadmin|Log in op DirectAdmin]] van het oude pakket. 
-  - Klik op **'Domain Setup'**, te vinden onder de categorie **'Your Account'**. \\   \\  {{https://www.antagonist.nl/help/_media/hosting/faq/maindomain2.png?nolink|Klik op 'Domain Setup', te vinden onder de categorie 'Your Account'.}} \\  \\ + 
-  - Klik bovenaan op **'Change a Domain Name'**. +**2.** Klik op **'Domain Setup'**, te vinden onder de categorie **'Your Account'**. 
-  - Vul naast **'www.'** een ander domein in, bijvoorbeeld **'jouwdomeinnaam.nl.old'**, en klik op **'Change'**.+ 
 +{{https://www.antagonist.nl/help/_media/hosting/faq/maindomain2.png?nolink|Klik op 'Domain Setup', te vinden onder de categorie 'Your Account'.}} 
 + 
 +**3.** Klik bovenaan op **'Change a Domain Name'**. 
 + 
 +**4.** Vul naast **'www.'** een ander domein in, e.g. //voorbeeld.nl.old.//, en klik op **'Change'**.
  
 Nu het echte domein is losgekoppeld van het oude pakket, kun je het tijdelijke domein met .new erachter op het nieuwe pakket aanpassen. Volg hiervoor deze stappen: Nu het echte domein is losgekoppeld van het oude pakket, kun je het tijdelijke domein met .new erachter op het nieuwe pakket aanpassen. Volg hiervoor deze stappen:
  
-  - [[nl:admin:login:directadmin|Log in op DirectAdmin]] van het nieuwe pakket. Gebruik hiervoor het serveradres. +**1.** [[nl:admin:login:directadmin|Log in op DirectAdmin]] van het nieuwe pakket. Gebruik hiervoor het serveradres. 
-  - Klik op **'Domain Setup'**, te vinden onder de categorie **'Your Account'**. + 
-  - Klik bovenaan op **'Change a Domain Name'**. +**2.** Klik op **'Domain Setup'**, te vinden onder de categorie **'Your Account'**. 
-  - Vul naast **'www.'** de juiste domeinnaam. Dus **'jouwdomeinnaam.nl'**, waarbij jouwdomeinnaam.nl de domeinnaam is waarop jouw website bereikbaar moet zijn. \\   \\  {{https://www.antagonist.nl/help/_media/nl/webhosting/advanced/change-domain-name.png?nolink|Klik op 'Change' om het domein zonder '.new' erachter op te slaan.}} \\  \\ + 
-  - Klik ten slotte op **'Change'** om het domein zonder '**.new**' erachter op te slaan.+**3.** Klik bovenaan op **'Change a Domain Name'**. 
 + 
 +**4.** Vul naast **'www.'** de juiste domeinnaam. Dus e.g. //voorbeeld.nl//, waarbij je 'voorbeeld.nl' vervangt met je eigen domeinnaam waarop jouw website bereikbaar moet zijn. 
 + 
 +{{https://www.antagonist.nl/help/_media/nl/webhosting/advanced/change-domain-name.png?nolink|Klik op 'Change' om het domein zonder '.new' erachter op te slaan.}} 
 + 
 +**5.** Klik ten slotte op **'Change'** om het domein zonder '**.new**' erachter op te slaan
  
 Het kan nu, door DNS-vertraging, enkele uren duren voordat het domein naar het nieuwe hostingpakket verwijst. In principe is dit geen probleem, aangezien het serveradres nog steeds werkt. Deze kun je voorlopig blijven gebruiken. Het kan nu, door DNS-vertraging, enkele uren duren voordat het domein naar het nieuwe hostingpakket verwijst. In principe is dit geen probleem, aangezien het serveradres nog steeds werkt. Deze kun je voorlopig blijven gebruiken.
Regel 119: Regel 141:
  
 ===== Aanvullende bronnen ===== ===== Aanvullende bronnen =====
-Met betrekking tot het verplaatsen van websites zijn de volgende twee blogs ook interessant om eens door te nemen:+Met betrekking tot je website verplaatsenzijn de volgende twee blogs ook interessant om eens door te nemen:
  
   * [[https://www.antagonist.nl/blog/2015/08/website-verplaatsen/|Pijnloos en snel… Een website verplaatsen dat kun je wel!]]   * [[https://www.antagonist.nl/blog/2015/08/website-verplaatsen/|Pijnloos en snel… Een website verplaatsen dat kun je wel!]]
 

Sterren Domeinnaam: 5 sterren uit 4.254 reviews

320.000+ domeinnamen geregistreerd.
Winnaar beste registrar 2017 en 2018.

Geen cookies