Hoe verplaats ik een website naar een ander pakket?

Soms kan het nodig zijn om een website naar een ander pakket te verplaatsen. Je kunt bijvoorbeeld meerdere websites op afzonderlijke pakketten hebben staan en die nu onder willen brengen op één Plus- of Pro-pakket. Het verplaatsen van een website van een gebruiker binnen een reseller-pakket naar een eigen pakket is andere mogelijkheid.

Het verplaatsen kan in de meeste gevallen niet eenvoudig met een paar kleine handelingen verricht worden. Dit moet volledig handmatig gebeuren. In deze handleiding wordt stap voor stap uitgelegd hoe je dit voor elkaar kunt krijgen.

Ter kennisneming
Heb je een Alles-in-1 pakket? Je kunt dan denken aan het onderbrengen van meerdere Basic- of Unlimited-pakketten in bijvoorbeeld een Plus- of Pro-pakket.

Inleiding

In deze handleiding gaan we ervan uit dat je reeds over twee hostingpakketten beschikt:

1. het pakket waar de website nu nog op draait (het 'oude' pakket);
  2. het pakket waar de website op terecht moet komen (het 'nieuwe' pakket).

Mocht je nog niet over een nieuw pakket beschikken, bestel er dan eerst een via Mijn Antagonist.

Als je een nieuw hostingpakket bij een bestaande domeinnaam hebt besteld (zie deze instructies), dan kan het zijn dat het pakket met een fictieve naam (bijvoorbeeld voorbeeld.nl.new) is aangemaakt. Dit is geen probleem.

Belangrijk
Als je graag een hostingpakket of domein naar een ander klantaccount van Mijn Antagonist wilt verplaatsen, dan is er een overdracht nodig. Stuur gerust een e-mail naar support@antagonist.nl als je een overdracht wil aanvragen.

Verzamelen van gegevens

Het is niet mogelijk om dezelfde domeinnaam aan verschillende hostingpakketten bij Antagonist gekoppeld te hebben. Daardoor kan het lastig zijn om DirectAdmin te bereiken, via https://www.voorbeeld.nl:2223 werkt alleen voor het pakket waar het domein nu aan gekoppeld is.

De eerste stap is daarom om te zorgen dat je DirectAdmin kunt openen, zonder je domein te gebruiken. Hiervoor moet je de server weten waarop het pakket staat. Je kunt dat in Mijn Antagonist opzoeken. Onthoud deze servernummers of schrijf ze op.

Probeer nu, voordat je verder gaat, of het lukt om in te loggen op beide hostingpakketten via het serveradres (dus https://sXX.webhostingserver.nl:2223, waarbij sXX het servernummer is). Als dit voor zowel het oude als het nieuwe pakket lukt, kun je verder gaan.

Domein toevoegen

De eerste stap is om het domein toe te voegen op het pakket waar je de website naar wilt verhuizen. Zoals aangegeven, kun je niet op twee verschillende pakketten exact hetzelfde domein hebben staan. De aanpak is daarom als volgt:

1. Log in op DirectAdmin van het nieuwe pakket.

2. Klik op 'Domain Setup', te vinden onder de categorie 'Your Account'.

Klik op 'Domain Setup', te vinden onder de categorie 'Your Account'.

3. Klik bovenaan op 'Add Another Domain'.

4. Vul naast 'www.' de te verplaatsen domein in met .new erachter, bijvoorbeeld voorbeeld.nl.new (vervang 'voorbeeld.nl' met je eigen domein).

5. Klik op 'Add' om de domeinnaam toe te voegen.

Het domein verwijst nu technisch nog naar het oude pakket, maar zo heb je op het nieuwe pakket alvast de locatie aangemaakt waar de website naartoe moet. Zo kun je eerst de data overzetten. Je voorkomt zo downtime.

Zou je op de oude locatie het domein direct naar voorbeeld.nl.old hernoemen en op de nieuwe locatie voorbeeld.nl toevoegen, dan verwijst het domein naar een dan nog lege locatie. Je kunt dus beter eerst de data verplaatsen en pas dan het domein naar het nieuwe pakket laten verwijzen.

Overzetten van de gegevens

Nu er een locatie voor de website op het nieuwe pakket is aangemaakt, moeten de gegevens van het hostingpakket verplaatst worden naar het nieuwe pakket. Hieronder volgt, per categorie, hoe je de gegevens kunt overzetten.

Belangrijk
Als je gebruikmaakt van een CMS, zoals Joomla of WordPress, dan zijn er vaak ook handleidingen voor het verplaatsen beschikbaar op de website van de ontwikkelaars van het CMS. Controleer daarom altijd ook of je daar meer informatie, specifiek op het CMS gericht, kunt vinden.

Bestanden

Dit is de eenvoudigste categorie. De bestanden kun je het beste overzetten via FTP. Voeg eerst het oude hostingpakket toe aan jouw FTP-programma. Aangezien de domeinnaam niet meer aan het pakket is gekoppeld, zal ftp.voorbeeld.nl niet werken. Vul daarom wederom het serveradres in die hoort bij het oude pakket (sXX.webhostingserver.nl). Gebruik bij voorkeur je DirectAdmin-inloggegevens om in te loggen op de FTP.

Ter attentie
Als je losse FTP-accounts hebt aangemaakt, houd er dan rekening mee dat de inlognaam niet meer eindigt op de domeinnaam, maar op het fictieve domein dat je aan het oude pakket hebt gekoppeld. De FTP-gebruiker 'username@voorbeeld.nl' wordt dus bijvoorbeeld 'username@voorbeeld.nl.old'.

Als je succesvol verbinding hebt gemaakt, kun je alle bestanden en mappen uit de map 'public_html' (/domains/voorbeeld.nl/public_html/) kopiëren naar een map op je eigen computer. Als je ook bestanden op andere plaatsen hebt geüpload, kopieer die dan ook naar je eigen computer.

Voeg vervolgens het nieuwe hostingpakket aan jouw FTP-programma toe. Kies ook hier weer het serveradres in de vorm 'sXX.webhostingserver.nl', aangezien het domein waarschijnlijk nog niet functioneert. Je kunt nu de bestanden van jouw computer verplaatsen naar het nieuwe hostingpakket. Plaats de bestanden weer in de map 'public_html'.

Nadat je de relevante bestanden voor jouw website naar het nieuwe hostingpakket hebt verplaatst, kun je het FTP-programma afsluiten en eventueel in de File Manager van DirectAdmin controleren of alles inderdaad goed staat.

Databases

Veel websites gebruiken een database om gegevens in op te slaan. Het overzetten van een database kost wat meer moeite dan het overzetten van bestanden, omdat voor de database niet exact dezelfde gegevens gebruikt kunnen worden.

1. De eerste stap is om te inventariseren welke databases overgezet moeten worden. Zoek dit op in het oude pakket.

2. Maak de databases aan in het nieuwe pakket. Het is het overzichtelijkst als je de naam van de database gelijk houdt, maar dit is niet noodzakelijk.

3. Exporteer de database uit het oude pakket. Let erop dat bij het exporteren de optie Add CREATE PROCEDURE / FUNCTION is uitgevinkt. Wederom zal phpMyAdmin niet te bereiken zijn via de domeinnaam, maar ook hiervoor kun je het serveradres (http://sXX.webhostingserver.nl/phpmyadmin) gebruiken.

4. Log vervolgens in op phpMyAdmin op het nieuwe pakket (wederom via het serveradres) en importeer de database in de database die je via DirectAdmin had aangemaakt.

Aangezien de gebruikersnaam van DirectAdmin anders is, zal ook de database en bijbehorende database-gebruiker een andere naam hebben. Bijvoorbeeld: 'deb12345_wp1' kan 'deb98765_di3Mh' worden.

Je zult daarom in de configuratiebestanden van jouw website deze gegevens ook moeten aanpassen. Helaas is hier geen vaste methode voor: dit is volledig afhankelijk van de software die op jouw pakket staat. Kijk hiervoor dus in de handleiding van het CMS of de webshop die je gebruikt.

Mocht je niets kunnen vinden, kijk dan in de map 'public_html' of er een bestand staat met de naam 'config', 'settings', 'wp-config' of 'configuration' in de naam. De kans is groot dat je daar de database-instellingen kunt vinden.

Ter attentie
Is je database grote dan 32 MB? Gebruik in dat geval Bigdump voor de import.

E-mailberichten

Als je gebruik maakt van IMAP of webmail, wil je waarschijnlijk alle e-mailberichten ook overzetten van het oude naar het nieuwe account. Hiervoor kun je de volgende handelingen verrichten:

1. Maak de gewenste e-mailaccounts aan in het nieuwe pakket.

2. Voeg zowel het oude als nieuwe account toe in een e-mailprogramma. Vul bij voorkeur ook bij de server voor inkomende mail het serveradres in (dus 'sXX.webhostingserver.nl' en niet 'mail.voorbeeld.nl').

3. Sleep nu alle berichten van het oude account naar het nieuwe account. De e-mail wordt nu overgezet.

Belangrijk
Let erop dat je voor het oude e-mailaccount ook het fictieve e-mailadres (bijvoorbeeld info@voorbeeld.nl.old) als gebruikersnaam gebruikt.

Herhaal deze stappen voor alle e-mailaccounts die overgezet moeten worden. Nadat je dit hebt gedaan, kun je de oude e-mailaccounts uit het e-mailprogramma verwijderen en de servernaam omzetten van 'sXX.webhostingserver.nl' naar 'mail.antagonist.nl'.

Domein omzetten

Als je alle data hebt overgezet, dan is de volgende stap om het domein naar het nieuwe pakket te laten verwijzen in plaats van naar het oude pakket. Dat gaat als volgt:

1. Log in op DirectAdmin van het oude pakket.

2. Klik op 'Domain Setup', te vinden onder de categorie 'Your Account'.

Klik op 'Domain Setup', te vinden onder de categorie 'Your Account'.

3. Klik bovenaan op 'Change a Domain Name'.

4. Vul naast 'www.' een ander domein in, e.g. voorbeeld.nl.old., en klik op 'Change'.

Nu het echte domein is losgekoppeld van het oude pakket, kun je het tijdelijke domein met .new erachter op het nieuwe pakket aanpassen. Volg hiervoor deze stappen:

1. Log in op DirectAdmin van het nieuwe pakket. Gebruik hiervoor het serveradres.

2. Klik op 'Domain Setup', te vinden onder de categorie 'Your Account'.

3. Klik bovenaan op 'Change a Domain Name'.

4. Vul naast 'www.' de juiste domeinnaam. Dus e.g. voorbeeld.nl, waarbij je 'voorbeeld.nl' vervangt met je eigen domeinnaam waarop jouw website bereikbaar moet zijn.

Klik op 'Change' om het domein zonder '.new' erachter op te slaan.

5. Klik ten slotte op 'Change' om het domein zonder '.new' erachter op te slaan

Het kan nu, door DNS-vertraging, enkele uren duren voordat het domein naar het nieuwe hostingpakket verwijst. In principe is dit geen probleem, aangezien het serveradres nog steeds werkt. Deze kun je voorlopig blijven gebruiken.

Ter attentie
Krijg je bij het toevoegen van de nieuwe domeinnaam een melding dat het domein al bestaat, bekijk dan eerst deze handleiding.

Tot slot

Als alles goed is gegaan, zou de website nu goed moeten werken op de nieuwe locatie. Door DNS-vertraging kan het echter zijn dat je hier een paar uur op moet wachten. Mocht de domeinnaam nog niet naar jouw nieuwe hostingpakket verwijzen, wacht dan even en probeer het later nog eens.

Aanvullende bronnen

Met betrekking tot je website verplaatsen, zijn de volgende twee blogs ook interessant om eens door te nemen:

Het eerste blog is gebaseerd op de methode die in deze handleiding staat beschreven. Het tweede blog is gebaseerd op het gebruik van de optie 'Create/Restore Backups' in DirectAdmin.

Sterren Domeinnaam: 5 sterren uit 4.254 reviews