Wij gaan door tot jij 100% tevreden bent

De technische experts van onze bekroonde klantenservice staan voor je klaar!

Hoe beheer ik DNS-records in DirectAdmin?

DirectAdmin biedt de mogelijkheid om de DNS-gegevens voor je eigen domeinnamen te beheren. DNS (Domain Name System) is het systeem dat wordt gebruikt wordt om domeinnamen in IP-adressen om te zetten. Het is daarmee een belangrijk component van het internet. Je kunt het met een telefoonboek vergelijken, waarin ook nummers bij namen kunnen worden opgezocht.

Het DNS-systeem bestaat uit een groot aantal 'nameservers' verspreid over het internet. Ze beschikken allemaal over informatie van een klein stukje internet. Zo is er voor alle .NL-domeinnamen een server die vertelt waar gegevens over specifieke .NL-domeinnamen kunnen worden gevonden; bijvoorbeeld de nameservers van Antagonist. Vervolgens verwijzen deze weer door naar de juiste server waar het domein gevonden kan worden. Deze doorverwijzingen gaan ook weer door middel van DNS.

DNS-beheer in DirectAdmin

Je kunt DNS-records beheren door in DirectAdmin naar 'Accountbeheer' → 'DNS-beheer' te gaan. Merk op: host je meerdere websites op je pakket, klik dan bovenaan eerst op de domeinnaam waarmee je aan de slag wilt.

DNS-records beheren in DirectAdmin.

Vervolgens kun je zelf records toevoegen door op 'Record toevoegen' te klikken. Kies het gewenste record-type, voer de benodigde gegevens in en klik op 'Toevoegen'. Je kunt records verwijderen door een vinkje naast een bestaand record te zetten en vervolgens op 'Verwijderen' te klikken.

DNS-records toevoegen in DirectAdmin.

Heb je een DNS-wijziging aangebracht, dan kan het om technische redenen even duren voordat deze effectief wordt. Wacht dus even af als je niet direct resultaat van de wijziging ziet.

DNS-beheer voor aliassen en pointers

Het is ook mogelijk om DNS-records van aliasdomeinen (of domain pointers) aan te passen. Dit gaat als volgt:

1. Ga in het menu naar 'Accountbeheer' → 'Pointers en aliassen'.

Pointers en aliassen beheren in DirectAdmin.

2. Klik naast de domeinnaam waarvan je wenst de DNS te beheren op 'Bekijken' (in de kolom 'DNS').

DNS-records beheren van pointers en aliassen DirectAdmin.

3. Je kunt nu op dezelfde manier als voor je hoofddomein de DNS-records beheren.

Domeinnamen invoeren

Een belangrijk aandachtspunt bij het wijzigen van DNS-gegevens, en iets dat vaak misgaat, is het juist invoeren van een domeinnaam. In DNS worden volledige domeinnamen altijd met een punt afgesloten (dus 'voorbeeld.nl.'). Doe je dit niet, dan wordt het als een subdomeinnaam gezien. Je kunt een subdomein dus op twee manieren opgeven:

subdomein 
subdomein.voorbeeld.nl.

Beide verwijzen uiteindelijk naar:

subdomein.voorbeeld.nl.
 • Een externe domeinnaam kan worden opgegeven door het met een punt af te sluiten: voorbeeld.nl.
 • IP-adressen worden ingevoerd met punten ertussen, maar hebben geen punt aan het einde: 123.45.67.89

Welke verschillende DNS-record zijn er?

Bij DNS-beheer is het mogelijk om 'records' (adresregels) toe te voegen. Ieder record heeft zijn eigen functie. In de meeste gevallen zal een A-record, CNAME-record of MX-record aangepast moeten worden.

 • A-record
  Een A-record wordt gebruikt om een domeinnaam (of subdomein) naar een IPv4-adres door te verwijzen. Zo zal het onderstaande record het domein voorbeeld.nl doorsturen naar het IP-adres 123.45.67.89.
voorbeeld.nl. A 123.45.67.89
 • CNAME-record
  Een CNAME-record, of Canonical Name record, verwijst een domeinnaam door naar een andere domeinnaam: het aanmaken van aliassen. Zo verwijst bijvoorbeeld het onderstaande record het domein voorbeeld.nl naar hetzelfde IP-adres waar bijvoorbeeld.nl naar verwijst.
voorbeeld.nl. CNAME bijvoorbeeld.nl.

Een doorverwijzing naar een andere website kan in het algemeen niet met enkel een CNAME-record worden verzorgd, aangezien de server waar naar wordt verwezen ook geconfigureerd moet worden om deze domeinnaam te behandelen. In het algemeen is 'Site Redirection' een betere optie hiervoor.

 • MX-record
  MX-records (Mail Exchanger records) geven aan welke server(s) worden gebruikt voor de afhandeling van mail aan een specifieke domeinnaam. Omdat het mogelijk is om meerdere e-mailservers op te geven, is het ook mogelijk om een prioriteit aan een server toe te kennen. Als een server met prioriteit 10 niet beschikbaar is, dan wordt gekeken naar servers met prioriteit 20, et cetera. Ga je MX-records wijzigen, bekijk dan ook hoe je de lokale mailafhandeling uitschakelt.

De onderstaande record-types worden minder vaak gebruikt:

 • AAAA-record
  Het AAAA-record is een uitbreiding op het A-record: deze is bedoeld voor IPv6-adressen. Deze wordt op het moment niet zoveel gebruikt, maar zal in de toekomst steeds meer worden toegepast.
 • NS-record
  Met NS-records kan aan worden gegeven welke nameservers moeten worden gebruikt voor de subdomeinen van het opgevraagde domein. Het wijzigen van het NS-record alleen is niet genoeg om eigen nameservers te gebruiken, omdat het alleen subdomeinen betreft.
 • SRV-record
  De SRV-record is een niet heel vaak gebruikt record om speciale services voor de domeinnaam in te stellen.
 • TXT-record
  Met TXT-records kan tekst toe worden gevoegd aan de DNS-gegevens voor extra opties. Dit wordt meestal gebruikt voor SPF (Sender Policy Framework), dat aangeeft welke mailservers namens een bepaald domein mogen mailen.

Een bijzonder type is de PTR-record. Dit record wordt gebruikt voor het instellen van 'Reverse DNS': het zoeken van een domeinnaam bij een IP-adres (andersom dus). Het is mogelijk om deze records via DirectAdmin in te stellen, maar op de servers van Antagonist zal dit niet werken en heeft het PTR-record geen effect.

Lokale mailafhandeling uitschakelen

Als je van een externe mailserver gebruikmaakt (bijvoorbeeld voor G Suite), dan moet onze server wel weten dat hij zelf geen e-mail meer voor dit domein moet behandelen. Als je dit niet doet, dan kan e-mail van bijvoorbeeld contactformulieren op de website niet aankomen.

Je kunt de lokale mailafhandeling als volgt in- of uitschakelen:

1. Ga in het menu naar 'E-mailbeheer' → 'MX-Records'.

MX-records beheren in DirectAdmin.

2. Haal het vinkje weg bij 'Gebruik deze server om mijn e-mail af te handelen' en klik op 'Opslaan'.

Lokale mailafhandeling beheren in DirectAdmin.

Wat is TTL?

De TTL of Time To Live is de tijd (in seconden) dat een record door een cache opgeslagen mag worden. Met andere woorden: hoe lager de TTL, hoe vaker er door anderen wordt gekeken of de DNS is bijgewerkt.

De TTL van 'negatieve' resultaten, dus het ontbreken van een record, is geregeld in het SOA-record en is niet door klanten aan te passen. De waarde hiervan zal variëren tussen 100 (ruim anderhalve minuut) en 3600 (1 uur).

Kom je er niet uit?

Wil je iets in de DNS aanpassen en kom je er niet uit? Mail ons de exact gewenste records als tekst (niet als screenshot). Heeft de dienst waar de DNS-wijziging voor gewenst is er een helppagina over, stuur dan daarvan de link ook mee. Support helpt je dan graag op weg.

 

Sterren Domeinnaam: 5 sterren uit 5.118 reviews

320.000+ domeinnamen geregistreerd
Bij de beste registrars in MT1000 en Emerce 100

Cookiebeleid