Hoe kan ik de PHP-versie wijzigen?

Je hebt bij ons zelf de vrijheid om te bepalen welke PHP-versie je graag wilt gebruiken. Je kunt de PHP-versie wijzigen via de PHP-selector in DirectAdmin of via het .htaccess-bestand. De tweede methode is handig als je bijvoorbeeld voor verschillende domeinen of (sub)mappen een andere versie wilt gebruiken.

Ter kennisneming
Weten welke PHP-versie je moet kiezen? Check dit overzicht voor advies.

Via de PHP-selector

1. Log in op DirectAdmin.

2. Klik op de optie 'Select PHP version' (onder de categorie 'Advanced Features').

Klik op de optie 'Select PHP version' in DirectAdmin.

3. Selecteer achter 'PHP Version' de door jou gewenste PHP-versie.

4. Klik vervolgens op 'Set as current' en daarna op 'Save'.

Klik op 'Set as current' en daarna op 'Save'.

5. Top, je hebt nu de PHP-versie die op je pakket draait via de PHP-selector gewijzigd!

Ter kennisneming
Meerdere websites op je webhostingpakket? Merk op dat deze wijziging dan geldt voor alle websites op het pakket. Wil je het voor een specifieke website op het pakket wijzigen, dan kun je dit het beste via het .htaccess-bestand doen.

Via het .htaccess-bestand

Schakel je via de PHP-selector over naar een andere PHP-versie, dan geldt dat voor alle websites die op het hostingpakket staan. In sommige gevallen is het wenselijk dat het enkel voor specifieke websites gebeurt, bijvoorbeeld omdat nog niet iedere website op het pakket met de nieuwere PHP-versie overweg kan.

De PHP-versie aanpassen via het .htaccess-bestand biedt dan oplossing. Op die manier kun je voor een specifieke website een andere PHP-versie inschakelen door middel van een regel die je in het .htaccess-bestand plaatst op de locatie waar de website staat. Welke .htaccess-regel je moet te gebruiken, is afhankelijk van de versie die je wilt draaien.

• PHP 5.6
AddType application/x-lsphp56 .php4 .php .php3 .php2 .phtml
  • PHP 7.0
AddType application/x-lsphp70 .php5 .php4 .php .php3 .php2 .phtml
  • PHP 7.1
AddType application/x-lsphp71 .php5 .php4 .php .php3 .php2 .phtml
  •  PHP 7.2
AddType application/x-lsphp72 .php5 .php4 .php .php3 .php2 .phtml
  •  PHP 7.3
AddType application/x-lsphp73 .php5 .php4 .php .php3 .php2 .phtml

Vanaf nu zal de inhoud van deze specifieke map door de PHP-versie worden afgehandeld die je middels het het .htaccess-bestand hebt opgegeven. Waar wenselijk kun je dat met een phpinfo-bestand controleren.

Ter kennisneming
Krijg je een foutmelding op je website te zien, nadat je de PHP-versie hebt gewijzigd? Check dan deze handleiding voor mogelijke oorzaken en oplossingen.