Hoe kan ik voor WordPress SSL instellen?

In deze handleiding wordt toegelicht hoe je SSL voor WordPress kunt instellen, zowel bij een nieuwe als een bestaande installatie. Meer documentatie over WordPress kun je ook op hun website terugvinden.

Wil je ook een eigen blog maken? WordPress is dan perfect. Ook als je wat anders wilt, zoals een webwinkel of gewoon een kleine, persoonlijke website. En gratis SSL, dat zit standaard mooi bij je pakket inbegrepen!

Nieuwe installatie

Wanneer je met een nieuwe WordPress-installatie aan de slag gaat, dan is het te adviseren de applicatie gelijk op HTTPS te installeren. Achteraf handmatig mixed content oplossen, hoeft dan niet. Dit gaat als volgt.

1. Log in op DirectAdmin.

Het inlogscherm van DirectAdmin.

2. Vul in het zoekveld van het menu 'Installatron' in en klik op 'Installatron Applications Installer'.

Installatron in DirectAdmin.

3. Scroll iets naar beneden en klik op het WordPress-icoontje.

Klik op de te installeren applicatie in Installatron.

4. Klik op de knop 'installeer deze applicatie'.

Het installeren van WordPress via Installatron.

5. Zorg dat je in het veld onder 'Domein' je domeinnaam met 'https' ervoor hebt staan.

Kies op welk domein je de applicatie wilt installeren.

6. Vul de overige instellingen naar wens in, klik onderaan op 'Installeren' en wacht tot de installatie is afgerond.

7. Stuur je website door naar HTTPS met dit stappenplan. Je bezoekt daarna je domeinnaam over HTTPS.

Bestaande installatie

Het is mogelijk dat je al een bestaande WordPress-installatie hebt die je eerder op HTTP hebt geïnstalleerd. De kans is groot dat je website dan mixed content bevat als je het over HTTPS benadert. Hoe los je dat op?

Belangrijk
Controleer eerst of je jouw webruimte correct voor SSL hebt ingesteld.

Voor WordPress bestaan er plugins die het meeste werk voor je uit handen nemen, bijvoorbeeld Really Simple SSL. Deze plugin zet HTTP-URL's dynamisch om naar HTTPS-URL's. Wil je met deze plugin mixed content oplossen en verkeer naar HTTPS doorsturen, volg dan onderstaande stappen.

1. Ga naar https://www.voorbeeld.nl/wp-admin/ en log in op het dashboard van je WordPress-website.

Ter attentie
Dus met 'https' ervoor. Vervang 'voorbeeld.nl' met je eigen domeinnaam.

2. Klik op 'Plugins''Nieuwe plugins'.

3. Zoek op 'Really Simple SSL' en klik op 'Nu installeren'.

Het installeren van Really Simple SSL in WordPress.

4. Klik op 'Activeren' om de plugin te activeren. De plugin controleert vervolgens of er een SSL-certificaat aanwezig is

SSL activeren via Really Simple SSL.

5. Als die controle slaagt, dan klik je op 'Ok, SSL activeren!'

HTTPS succesvol geactiveerd in WordPress.

De plugin lost nu vanzelf de mixed content op en stuurt je website naar HTTPS door. Leeg voor de zekerheid nog even de cache in je browser. Bezoek daarna je website om te controleren of je het slotje ziet.