Hoe stuur ik mijn website door naar HTTPS?

Wij voorzien iedere domeinnaam die naar een hostingpakket van Antagonist verwijst standaard met onze gratis Basis SSL. En dat niet alleen. Bij nieuwe domeinen zorgen wij dat je domein alleen over een versleutelde HTTPS-verbinding is te benaderen. Hier lees je hoe je dat voor al bestaande domeinen kunt regelen.

Waarom is dit belangrijk? Als je een SSL-certificaat hebt, dan wil je al het verkeer van en naar je website over HTTPS sturen. Doe je dat niet, dan zal iemand die over HTTP de website benadert dat over een onversleutelde verbinding doen. Die ziet dan ook geen slotje zien in de adresbalk van de browser. Daarom wil je altijd HTTPS, ongeacht of je nu http:// of https:// voor je domein zet.

Ter kennisneming
Gebruik je WordPress? Je kunt dan met behulp van een plugin eenvoudig je website geschikt maken voor SSL en alles over HTTPS sturen. Check dit stappenplan.

Via DirectAdmin (aanbevolen)

Je kunt via DirectAdmin eenvoudig per domein aangeven dat je alle aanvragen over HTTPS wilt sturen. Dat gaat als volgt:

1. Log in op DirectAdmin van je webhostingpakket.
2. Klik op 'Domain Setup', te vinden onder de categorie 'Your Account'.

Klik op 'Domain Setup', te vinden onder de categorie 'Your Account'.

3. Klik op de domeinnaam die je standaard over HTTPS wilt laten lopen.

Klik op de domeinnaam die je standaard over HTTPS wilt laten lopen.

Let op: meerdere domeinnamen op je pakket ondergebracht? Klik dan na het inloggen op 'Domain Administration'.

4. Zet een vinkje bij 'Redirect HTTP to HTTPS' en klik daarna op 'Save'.

Zet een vinkje bij 'Redirect HTTP to HTTPS' en klik daarna op 'Save'.

Dat is alles, de domeinnaam is nu standaard enkel over HTTPS te bereiken. Merk op dat het tot uiterlijk twee minuten kan duren nadat je de instelling hebt opgeslagen, voordat je effect ziet.

Alles op deze manier naar HTTPS doorsturen is aanbevolen. Vandaar dat dit voor nieuwe domeinen standaard aan staat. Wil je wel HTTP, bijvoorbeeld omdat je kort iets wil testen? Haal dan het vinkje weg en klik op 'Save'.

Handmatig via .htaccess

Hoewel de optie in DirectAdmin is aanbevolen, kun je het doorsturen naar HTTPS ook handmatig instellen. Dit doe je door een aantal regels in je .htaccess-bestand op je pakket te plaatsen. Mocht je dat willen, dan gaat dat als volgt:

1. Log in op DirectAdmin van je webhostingpakket.
2. Ga naar de 'File Manager', te vinden onder de categorie 'Your Account'.

Ga naar de File Manager in DirectAdmin.

3. Klik op de map 'public_html'.

Ga naar de map /public_html/.

4. Klik op 'Edit' bij het .htaccess-bestand.

Klik op 'Edit' bij het .htaccess-bestand om het te wijzigen.

Let op
Als er geen bestand met de naam '.htaccess' aanwezig is, dan kun je deze zelf aanmaken. Vul bij 'Create New File' de waarde .htaccess in en klik op 'Create'. Dit hoeft dus enkel als dit bestand nog niet aanwezig is.

5. Voeg de onderstaande regels exact zo toe, bovenaan in het .htaccess-bestand.

RewriteEngine On
RewriteCond %{HTTPS} !=on
RewriteRule ^(.*)$ https://%{HTTP_HOST}%{REQUEST_URI} [L,R=301]

6. Het ziet er dan bijvoorbeeld als volgt uit:

De rewrite rule is in het .htaccess-bestand geplaatst.

7. Sla dit op door op 'Save As' te klikken. Zodra je dit hebt aangepast, wordt al het verkeer dat richting je website komt vanzelf over een beveiligde HTTPS-verbinding gestuurd.

Mixed content

Toont je website zich niet goed onder HTTPS? Het kan dan zijn dat er nog zogeheten 'mixed content' op je website aanwezig is. Dit betekent dat bepaalde onderdelen in je website nog over HTTP worden ingeladen. Controleer daarom eerst of dat zo is en ook of je jouw webruimte correct hebt ingesteld voor SSL.

Gerelateerde vragen

CMS & HTTPS

Informatief

SSL-vormen & validatie