Hoe moet ik mijn reseller-pakket indelen?

Reseller-hosting biedt veel mogelijkheden en kan op meerdere manieren worden ingezet. Je bent dus niet verplicht een bepaalde structuur aan te houden. Afhankelijk van je wensen en eisen, kun je voor verschillende opties kiezen. In deze handleiding beschrijven wij drie mogelijkheden.

Het is niet raadzaam om later nog de indeling te veranderen. Het vergt dan vaak dat je handmatig data en e-mail moet verplaatsen. Het is daarom zeer verstandig om van tevoren goed na te denken over de indeling die je wilt gaan gebruiken.

Belangrijk
Wanneer je de structuur van een reeds ingericht pakket aanpast, is het nodig onderdelen te verwijderen. Hierbij gaan bestanden, databases en e-mails verloren. Hierdoor is het sterk aan te raden dat je backups maakt, voordat je aanpassingen in de structuur aanbrengt.

1. Uitsluitend gebruikers (aanbevolen)

Bij deze structuur heb jij voor iedere website op jouw reseller-pakket uitsluitend eigen gebruikers aangemaakt. Er is dus geen centrale hoofdwebsite op 'User Level' aanwezig. Dit is de structuur die wij aanbevelen.

Uitsluitend gebruikers, de aanbevolen structuur op het reseller-pakket.

Deze structuur is om verschillende redenen aan te raden:

1. Iedere afzonderlijke gebruiker die je aanmaakt, krijgt eigen gegarandeerde resources. Zou je alle websites op 'User Level' plaatsen, dus op één niveau, dan zullen die websites allemaal gebruikmaken van dezelfde resources. Daarom kun je beter losse gebruikers met eigen resources hebben.

2. Je kunt jouw klanten inloggegevens verstrekken voor DirectAdmin van specifiek hun pakket. Mét gebruikers kan een klant een pakket beheren, zonder tussenkomst van de reseller. Zou je alle websites op 'User Level' zetten, dan zou dat niet kunnen. Er is dan namelijk maar één inlog, waarmee alle websites op het pakket te benaderen zijn.

3. Afzonderlijke gebruikers zijn veiliger. Stel, één website verbruikt ineens veel dataverkeer, waardoor de limiet op bandbreedte wordt overschreden. Staat alles op één niveau, dan kan dat ervoor zorgen dat alle websites offline gaan. Met gebruikers, die eigen limieten hebben, heeft het enkel gevolgen voor de betreffende website en dus niet voor allemaal.

Structuur toepassen

Heb je een nog 'leeg' reseller-pakket, dan kun je deze structuur als volgt realiseren:

1. Ga naar 'User Level' en klik op 'Domain Setup'.
  2. Verwijder alle domeinnamen die hier staan door deze te selecteren en op 'Delete' te klikken.
  3. Ga naar 'Reseller Level' en voeg alle domeinen als losse gebruikers toe.

Belangrijk
Bij stap 2 verwijder je alle data van dat domein (website-bestanden, databases en e-mail). Doe dit dus enkel, wanneer er nog geen data achter het domein zit.

2. Eén hoofdwebsite en gebruikers

Bij deze indeling heb je één hoofdwebsite op 'User Level', die je enkel kunt beheren met de hoofdgebruiker van het reseller-pakket. Vaak wordt dit gebruikt om de website van de reseller zelf onder te brengen.

Eén hoofdwebsite en meerdere losse gebruikers op het reseller-pakket.

Alle andere websites, bijvoorbeeld die van jouw klanten, worden in losse gebruikers geplaatst. Hierdoor hebben de websites van gebruikers allemaal eigen inloggegevens, zijn ze van elkaar afgeschermd en hebben ze eigen resources.

Structuur toepassen

Heb je een nog 'leeg' reseller-pakket, dan kun je deze structuur als volgt realiseren:

1. Ga naar 'User Level' en klik op 'Domain Setup'.
  2. Klik op 'Add Another Domain' en voeg de domeinnaam toe, die het hoofddomein van het pakket moet worden.
  3. Verwijder overige domeinnamen, waar je gebruikers voor wilt aanmaken, met de knop 'Delete'.
  4. Ga naar 'Reseller Level' en voeg de gewenste domeinen als losse gebruikers toe.

Belangrijk
Bij stap 3 verwijder je alle data van dat domein (website-bestanden, databases en e-mail). Doe dit dus enkel, wanneer er nog geen data achter het domein zit.

3. Meerdere websites, geen gebruikers

Het is ook mogelijk om geen gebruikers aan te maken en alle websites op 'User Level' te plaatsen. Dit kan een overweging zijn, wanneer je uitsluitend websites in eigen beheer hebt en dus niet aan doorverkoop doet.

Een reseller-pakket zonder gebruikers.

Als je alle websites op één niveau plaatst, dan heb je ook maar een enkele set inloggegevens voor het pakket, en zijn deze allemaal gemakkelijk naast elkaar te beheren. Als je bestanden tussen websites wilt delen, dan kun je dit ook gebruiken: de bestandsmappen van de websites zijn niet van elkaar afgeschermd.

Deze structuur raden wij af. Ook al doe je niet aan doorverkoop, dan is het alsnog beter je websites in afzonderlijke gebruikers onder te brengen. Dat levert betere prestaties op. Iedere gebruiker krijgt dan namelijk eigen, gegarandeerde resources. Zet je alle websites op 'User Level', dan delen alle websites die daar staan dezelfde resources.

Structuur toepassen

Heb je een nog 'leeg' reseller-pakket, dan kun je deze structuur als volgt realiseren:

1. Ga naar 'Reseller Level' en klik op 'List Users'.
  2. Verwijder alle gebruikers die hier staan door ze te selecteren en op 'Delete' te klikken.
  3. Ga naar 'User Level' en klik op 'Domain Setup'.
  4. Voeg alle domeinen toe via 'Add A Domain'.

Belangrijk
Bij stap 2 verwijder je alle data van dat domein (website-bestanden, databases en e-mail). Doe dit dus enkel, wanneer er nog geen data achter het domein zit.