Wij gaan door tot jij 100% tevreden bent

De technische experts van onze bekroonde klantenservice staan voor je klaar!

Snel starten met je hosting en domein

Op deze pagina wordt uitgelegd hoe je een snelle start kunt maken met de webruimte die je bij Antagonist hebt afgenomen of die je af zult nemen.

Beheer- en administratiesystemen

Voor je met het opzetten van je webhostingaccount begint, is het belangrijk om te weten welke systemen Antagonist hanteert en wat hun doel precies is. Zo weet je altijd waar je moet zijn als je iets wilt wijzigen.

Mijn Antagonist

Mijn Antagonist is te vinden op mijn.antagonist.nl en het administratieve beheersysteem van Antagonist. Hier kun je bestellingen plaatsen voor een nieuw domein of hostingpakket en een wachtwoordherstel aanvragen voor DirectAdmin (zie hieronder). Op Mijn Antagonist log je in met je klantnummer en wachtwoord. Deze gegevens zijn niet gelijk aan die van DirectAdmin of van ons forum.

Het inlogscherm van Mijn Antagonist.

DirectAdmin

Je webruimte beheer je in DirectAdmin. Hier log je in met je gebruikersnaam, die je is toegestuurd nadat je betaling is verwerkt (bijvoorbeeld deb12345 of deb12345n2) en het wachtwoord. Via DirectAdmin kun je backups maken, e-mailaccounts aanmaken, databases beheren, bestanden uploaden en software installeren.

Het inlogscherm van DirectAdmin.

Voor ieder webhostingaccount dat je afneemt, krijg je een eigen DirectAdmin en iedere DirectAdmin heeft zijn eigen inloggegevens. DirectAdmin is via https://voorbeeld.nl:2223 te bereiken. Hierbij vervang je 'voorbeeld.nl' door je eigen domein. Je kunt ook het adres van de server gebruiken die je in de activatiemail hebt ontvangen.

Reseller-hosting met de mogelijkheid om subaccounts aan te maken en door te verkopen, hebben ook een eigen DirectAdmin. Zij hebben toegang tot twee verschillende niveaus: reseller en gebruiker. Op resellerniveau kunnen resellers subaccounts voor hun gebruikers aanmaken. De omgeving die een gebruiker van zo'n subaccount dan ziet als die op DirectAdmin inlogt, noemen we het gebruikersniveau.

Meer informatie over DirectAdmin, het inloggen en het resellerschap vind je in de volgende secties:

Webhosting

Nadat je jouw bestelling hebt geplaatst en de betaling door ons is verwerkt, krijg je een e-mail met daarin inloggegevens voor DirectAdmin. Daarin staat ook via welk serveradres je DirectAdmin kunt bereiken (https://sXX.webhostingserver.nl:2223 waar 'XX' je servernummer is).

Daarnaast kun je alvast je via alvast-online.nl je website bezoeken. Beide adressen kun je gebruiken om je website en e-mail alvast klaar te zetten voordat het domein over is gezet of geregistreerd.

Let erop dat op dit adres de PHP-instelling 'safe_mode' aanstaat en dat daarom de installatie van online webapplicaties (zie hieronder) waarschijnlijk zal mislukken. Het is raadzaam om met dergelijke software te wachten tot het domein ook daadwerkelijk werkt, aangezien het tijdelijke adres ook vaak als hoofdadres wordt opgeslagen.

Je krijgt met deze inloggegevens een 'leeg' webhostingaccount. Er zijn geen programma's voorgeïnstalleerd en er zijn nog geen instellingen voor je gedaan. Zo kun je zelf bepalen hoe je webruimte eruit komt te zien.

Bestandsbeheer in DirectAdmin.

Standaard staan er al wel enkele bestanden op je webruimte. Deze zijn cruciaal voor een goede werking van je hostingaccount en kun je daarom het beste vanaf blijven. De enige locatie die je hoeft te kennen, is de map 'public_html'. Hierin moet je jouw website uploaden. Deze map is direct in de 'root' van je hostingaccount te vinden (dus meteen als je je account opent).

Website

Je website kun je op twee manieren maken:

  1. zelf (laten) ontwikkelen op basis van PHP, CGI en/of HTML en uploaden met behulp van FTP;
  2. met behulp van een CMS, zoals WordPress of Joomla, waarmee je direct online een website maakt.

In deze sectie staat uitgebreider toegelicht hoe je een website kunt maken.

Zelf een website maken

Als je ervoor kiest om je website zelf te bouwen, dan kun je de website lokaal op je computer ontwikkelen en uiteindelijk uploaden naar je webruimte. Tijdens het ontwikkelen, moet je er rekening mee houden dat je de startpagina van je website 'index.html', 'index.htm' of 'index.php' (met kleine letters) noemt en deze in de map public_html plaatst.

Je kunt je website ontwikkelen in de programmeertalen PHP, CGI en Perl of HTML. Nadat je iets hebt gemaakt, kun je dit uploaden naar de FTP-server van je account, in de map 'public_html'. In deze sectie met vragen over FTP staat uitgelegd hoe dat precies in zijn werk gaat.

Online een website maken

De eenvoudigste manier om je website op te zetten, is echter om deze online te bouwen. Dat kun je doen door een zogenaamd 'Content Management System' (CMS) te installeren. Een CMS biedt je de mogelijkheid om je website online te beheren door artikelen toe te voegen, menustructuren te creëren en stijlen ('templates') te installeren. Veel websites maken gebruik van een CMS om de inhoud te beheren.

Een CMS is te installeren via de applicatie 'Installatron'. Installatron is te bereiken via DirectAdmin en bevat een schat aan applicaties, die je op je webruimte kunt installeren, waaronder enkele cms'en. Zo kun je bijvoorbeeld WordPress installeren als je een eigen weblog op wilt zetten of Joomla als je een website wilt maken.

Installatron in DirectAdmin.

Tijdens de installatie kun je opgeven waar je je site wilt installeren. Als je wilt dat je applicatie direct op je domein zichtbaar is (dus als je jouw domein intypt in de adresbalk, je direct de applicatie te zien krijgt), dan moet je geen pad invullen. Anders kun je bijvoorbeeld ervoor kiezen om de applicatie in een submap te installeren. In deze sectie met vragen over webapplicaties staat uitgelegd hoe applicaties beheren met Installatron precies werkt.

Het installeren van WordPress via Installatron.

Na de installatie zul je in moeten loggen op het administratiepaneel van de applicatie die je hebt geïnstalleerd. Dat gaat dus niet via Mijn Antagonist of DirectAdmin en de inloggegevens van dit paneel zullen ook anders zijn. Waar je het administratiepaneel kunt vinden, is afhankelijk van de applicatie:

  • bij Joomla is dat via op voorbeeld.nl/administrator (of voorbeeld.nl/submap/administrator);
  • bij WordPress is dat via voorbeeld.nl/wp-admin (of voorbeeld.nl/submap/wp-admin).

E-mail

Je wilt, naast een website, waarschijnlijk ook een e-mailaccount opzetten. Met een e-mailaccount kun je e-mail ontvangen en versturen met adressen die zijn gebaseerd op je eigen domeinnaam. Zo kun je bijvoorbeeld het e-mailaccount 'info@voorbeeld.nl' aanmaken, waar 'voorbeeld.nl' je eigen domein is.

Een e-mailaccount aanmaken in DirectAdmin.

Mocht je al ergens een e-mailaccount hebben (denk aan Gmail), dan kun je e-mail ook doorsturen. Dit gaat door middel van 'forwarders'. Op die manier komt e-mail gestuurd aan bijvoorbeeld 'info@voorbeeld.nl' aan op het adres dat je opgeeft. Veel e-mailapplicaties staan ook toe dat je je eigen e-mailadres als afzender gebruikt.

De optie 'E-mail doorsturen' in DirectAdmin.

Het aanmaken en beheren van e-mailaccounts in DirectAdmin wordt uitgelegd in deze handleiding. Hoe je in DirectAdmin e-mailforwarders kunt aanmaken, wordt besproken op deze pagina.

Het inlogvenster van de webmail.

Meer over e-mailaccounts kun je vinden bij de vragen over e-mailprogramma's. Je kunt je e-mailprogramma instellen om te e-mailen via onze servers door deze instellingen te gebruiken, maar je kunt ook gebruikmaken van onze webmail.

Ondersteuning

In onze handleidingen staan een schat aan informatie en stappenplannen met betrekking tot onze diensten. Mocht je onverhoopt toch met een vraag zitten die niet in de handleiding wordt beantwoord, dan kun je deze vraag altijd op ons forum stellen. Voor het forum zul je je apart aan moeten melden.

Mocht de vraag echter persoonlijke communicatie vereisen (bijvoorbeeld over betalingen), dan kun je via support@antagonist.nl contact met ons opnemen.

Gerelateerde vragen

Sterren Domeinnaam: 5 sterren uit 5.118 reviews

320.000+ domeinnamen geregistreerd
Bij de beste registrars in MT1000 en Emerce 100

Geen cookies