Profiteer van 80% korting op .SHOP! Lees meer of registreer direct jouw .SHOP-domeinnaam voor slechts € 0,69 per maand!

Hulp bij je webhostingpakket of domeinnaam?

Makkelijke handleidingen, nuttige pagina's en Premium Support — of vraag onze experts.

Snelle start

Op deze pagina zal uit worden gelegd hoe je een snelle start kunt maken met de webruimte die je bij Antagonist hebt afgenomen of die je af zult nemen.

Beheer- en administratiesystemen

Voor je begint met het opzetten van je webhostingaccount, is het belangrijk om te weten welke systemen Antagonist hanteert en wat hun doel precies is. Zo weet je altijd waar je moet zijn als je iets wilt wijzigen.

Mijn Antagonist

Mijn Antagonist, te vinden op https://mijn.antagonist.nl, is het administratie- en bestellingssysteem van Antagonist. Hier kun je orders plaatsen voor een nieuwe domeinnaam of een nieuw webhostingpakket en een nieuw wachtwoord genereren voor DirectAdmin (zie hieronder). Op Mijn Antagonist log je in met je klantnummer en wachtwoord. Deze gegevens zijn niet gelijk aan die van DirectAdmin of van ons forum.

DirectAdmin

Je webruimte beheer je in DirectAdmin. Hier log je in met je gebruikersnaam, die je toe is gestuurd nadat je betaling is verwerkt (bijvoorbeeld deb12345 of deb12345n2) en het wachtwoord. Via DirectAdmin kun je backups maken, e-mailaccounts aanmaken, databases beheren, bestanden uploaden en software installeren.

Voor ieder webhostingaccount dat je afneemt, krijg je een eigen DirectAdmin en iedere DirectAdmin heeft zijn eigen inloggegevens. DirectAdmin is te bereiken via http://jedomein.nl:2222, waarbij je 'jedomein.nl' vervangt door je eigen domein. Je kunt ook de tijdelijke url gebruiken, die je in de activatiemail hebt ontvangen.

Reselleraccounts, met de mogelijkheid om subaccounts aan te maken en door te verkopen, hebben ook een eigen DirectAdmin. Zij hebben toegang tot twee verschillende niveaus: 'Reseller Level' en 'User Level'. Op het eerste niveau kunnen subaccounts aan worden gemaakt - het tweede niveau is gelijk aan dat van ieder ander account en hier kunnen dezelfde acties plaatsvinden.

Meer informatie over DirectAdmin, het inloggen en het Resellerschap vind je in de volgende secties:

Webhosting

Nadat je je bestelling hebt geplaatst en de betaling door ons is verwerkt, krijg je een e-mail met daarin inloggegevens voor DirectAdmin en er staat in deze e-mail een tijdelijke link naar de inlogpagina van DirectAdmin, in de vorm 'http://sXX.webhostingserver.nl:2222'. Daarnaast kun je alvast je website bezoeken via http://www.alvast-online.nl. Beide adressen kun je gebruiken om je website en e-mail alvast klaar te zetten voordat het domein over is gezet of geregistreerd.

Let erop dat op dit adres de PHP-instelling 'safe_mode' aanstaat en dat daarom de installatie van online webapplicaties (zie hieronder) waarschijnlijk zal mislukken. Het is raadzaam om met dergelijke software te wachten tot het domein ook daadwerkelijk werkt, aangezien het tijdelijke adres ook vaak als hoofdadres op wordt geslagen.

Je krijgt met deze inloggegevens een 'leeg' webhostingaccount. Er zijn geen programma's voorgeïnstalleerd en er zijn nog geen instellingen voor je gedaan. Zo kun je zelf bepalen hoe je webruimte eruit komt te zien.

Standaard staan er al wel enkele bestanden op je webruimte. Deze zijn cruciaal voor een goede werking van je hostingaccount en je kunt er het beste vanaf blijven. De enige locatie die je hoeft te kennen is de map 'public_html'. Hierin moet je je website uploaden en de map is direct in de 'root' van je hostingaccount te vinden (dus meteen als je je account opent).

Website

Je website kun je op twee manieren maken:

1. zelf (laten) ontwikkelen op basis van PHP, CGI en/of HTML en uploaden met behulp van FTP;
  2. met behulp van een CMS, zoals WordPress of Joomla, waarmee je direct online een website maakt.

In deze sectie staat uitgebreider toegelicht hoe je een website kunt maken.

Zelf maken

Als je ervoor kiest om je website zelf te bouwen, dan kun je de website lokaal op je computer ontwikkelen en uiteindelijk uploaden naar je webruimte. Tijdens het ontwikkelen, moet je er rekening mee houden dat je de startpagina van je website 'index.html', 'index.htm' of 'index.php' (met kleine letters) noemt en deze in de map public_html plaatst.

Je kunt je website ontwikkelen in de programmeertalen PHP, CGI en Perl of HTML. Nadat je iets hebt gemaakt, kun je dit uploaden naar de FTP-server van je account, in de map 'public_html'. In deze sectie met vragen over FTP staat uitgelegd hoe dat precies in zijn werk gaat.

Online bouwen

De eenvoudigste manier om je website op te zetten, is echter om deze online te bouwen. Dat kun je doen door een zogenaamd 'Content Management System' (CMS) te installeren. Een CMS bied je de mogelijkheid om je website online te beheren door artikelen toe te voegen, menustructuren te creëren en stijlen ('templates') te installeren. Veel websites maken gebruik van een CMS om de inhoud te beheren.

Een CMS is te installeren via de applicatie 'Installatron'. Installatron is te bereiken via DirectAdmin en bevat een schat aan applicaties, die je op je webruimte kunt installeren, waaronder enkele cms'en. Zo kun je bijvoorbeeld WordPress installeren als je een eigen weblog op wilt zetten of Joomla als je een website wilt maken.

Tijdens de installatie kun je opgeven waar je je site wilt installeren. Als je wilt dat je applicatie direct op je domein zichtbaar is (dus als je jouw domein intypt in de adresbalk, je direct de applicatie te zien krijgt), dan moet je geen pad invullen. Anders kun je bijvoorbeeld ervoor kiezen om de applicatie in een submap te installeren. In deze sectie met vragen over webapplicaties staat uitgelegd hoe applicaties beheren met Installatron precies werkt.

Na de installatie zul je in moeten loggen op het administratiepaneel van de applicatie die je hebt geïnstalleerd. Dat gaat dus niet via Mijn Antagonist of DirectAdmin en de inloggegevens van dit paneel zullen ook anders zijn. Waar je het administratiepaneel kunt vinden, is afhankelijk van de applicatie:

• bij Joomla is dat via op jedomein.nl/administrator (of jedomein.nl/submap/administrator);
  • bij WordPress is dat via jedomein.nl/wp-admin (of jedomein.nl/submap/wp-admin).

E-mail

Je wilt, naast een website, waarschijnlijk ook een e-mailaccount opzetten. Met een e-mailaccount kun je e-mail ontvangen en versturen met adressen die zijn gebaseerd op je eigen domeinnaam. Zo kun je bijvoorbeeld het e-mailaccount 'info@jedomein.nl' aanmaken.

Mocht je al ergens een e-mailaccount hebben (denk aan Gmail), dan kun je e-mail ook doorsturen. Dit gaat door middel van 'forwarders'. Op die manier komt e-mail gestuurd aan bijvoorbeeld 'info@jedomein.nl' aan op het adres dat je opgeeft. Veel e-mailapplicaties staan ook toe dat je je eigen e-mailadres als afzender gebruikt.

Het aanmaken en beheren van e-mailaccounts in DirectAdmin wordt uitgelegd in deze handleiding. Hoe je in DirectAdmin forwarders kunt aanmaken, wordt besproken op deze pagina.

Meer over e-mailaccounts kun je vinden in de sectie met vragen over e-mailprogramma's. Je kunt je e-mailprogramma instellen om te e-mailen via onze servers, door deze instellingen te gebruiken, maar je kunt ook gebruikmaken van onze webmail.

Ondersteuning

In onze handleiding staat een schat aan informatie en stappenplannen met betrekking tot onze diensten. Mocht je onverhoopt toch met een vraag zitten die niet in de handleiding wordt beantwoord, dan kun je deze vraag altijd op ons forum stellen. Voor het forum zul je je apart aan moeten melden.

Mocht de vraag echter persoonlijke communicatie vereisen (bijvoorbeeld over betalingen), dan kun je contact met ons opnemen via support@antagonist.nl.