Hoe kan ik via WebDAV verbinden met online opslag?

Je kunt door middel van WebDAV eenvoudig op bijvoorbeeld macOS en Windows bestanden up- en downloaden. De gegevens hiervoor vind je binnen de beheeromgeving van je online opslag. Hier leggen we uit hoe je op macOS je online opslag als map in de Finder toevoegt en bij Windows in de Verkenner.

Werking van WebDAV
WebDAV werkt in het algemeen niet sneller dan de online omgeving. Toch is het erg handig voor als je een directe verbinding met je online opslag wilt maken.

Met WebDAV verbinden op macOS

1. Ga naar je antagonist.cloud-adres en log in op je online opslag.

Het inlogscherm van je online opslag.

2. Klik links onderin op 'Instellingen'. Onder 'WebDAV' krijg je vervolgens een URL te zien die je nodig hebt.

Het WebDAV-adres voor je online opslag opzoeken.

3. Open nu de Finder op je Mac en ga in het menu naar 'Ga' → 'Verbind met server'.

Open de Finder op je Mac en ga in het menu naar 'Ga' → 'Verbind met server'.

4. Vul de URL in die je bij stap 2 hebt verkregen en klik op 'Verbind'. Je wordt nu om inlogggevens gevraagd.

Vul de URL in die bij stap 2 hebt verkregen en klik op 'Verbind'.

5. Heb je voor je online opslag 2FA geactiveerd (aanbovelen), dan moet je eerst via de online beheeromgeving een zogeheten 'app wachtwoord' genereren. Ga hiervoor naar 'Instellingen' → 'Beveiliging' → 'Apparaten & sessies'.

Een app wachtwoord genereren in het online beheerpaneel van je online opslag.

6. Voer een herkenbare naam voor je apparaat in. Klik daarna op 'Creëer een nieuw app wachtwoord'.

Genereer een app wachtwoord en kopieer deze.

7. Vul de gegenereerde inloggevens in binnen het Finder-venster dat verscheen bij stap 4. Check of 'Geregistreerde gebruiker' is geselecteerd en klik daarna op 'Verbind'.

Vul de inloggegens van je online opslag in.

8. Als de inloggegvens kloppen, dan wordt er een WebDAV-verbinding gemaakt. Binnen de Finder kun je dan onder 'Locaties' je online opslag terugvinden en het gebruiken als iedere andere map op je Mac.

Je online opslag als schijf binnen de Finder op je Mac.

Met WebDAV verbinden op Windows

1. Ga naar je antagonist.cloud-adres en log in op je online opslag.

Het inlogscherm van je online opslag.

2. Klik links onderin op 'Instellingen'. Onder 'WebDAV' krijg je nu een URL te zien die je nodig hebt. Kopieer deze alvast.

Het WebDAV-adres voor je online opslag opzoeken.

3. Open Windows Verkenner, klik links op 'Deze pc' en dan bovenaan op het tabje 'Computer'. Binnen de opties in dat tabje klik je op 'Netwerkverbinding maken'.

Klik op 'Netwerkverbinding maken'.

4. Kies nu bij 'Station' een letter die nog vrij is op je computer (bv. O: voor online opslag). Vul bij 'Map' de bij stap 2 gekopieerde WebDAV-URL in. Zorg vervolgens dat de optie 'Verbinding maken met andere referenties' staat aangevinkt. Klik daarna op 'Voltooien'.

Vul het WebDAV-adres in van je online opslag.

5. Heb je voor je online opslag 2FA geactiveerd (aanbovelen), dan moet je nu via de online beheeromgeving een zogeheten 'app wachtwoord' genereren. Ga hiervoor naar 'Instellingen' → 'Beveiliging' → 'Apparaten & sessies'.

Heb je 2FA niet geactiveerd, ga dan gelijk naar stap 6.

Een app wachtwoord genereren in het online beheerpaneel van je online opslag.

6. Heb je 2FA actief, dan vul je nu de bij stap 5 verschenen inloggevens in binnen het Windows-beveiliging-venster. Check of 'Mijn referenties onthouden' is aangevinkt en klik op 'OK'.

Zonder 2FA kun je gelijk je gebruikersnaam en wachtwoord opgeven van je online opslag. Check of 'Mijn referenties onthouden' is aangevinkt en klik op 'OK'.

Vul de gebruikersnaam en het gegenereerde app wachtwoord in van je online opslag.

Kloppen de inloggegevens, dan wordt er een WebDAV-verbinding gemaakt. Je hebt binnen Windows Verkenner er dan een mapje bij voor je online opslag. Je kunt die gebruiken zoals alle andere mappen op je computer.

Een WebDAV-verbinding met je online opslag in Windows Verkenner.