Hoe kan ik voor mijn domein Office 365 instellen?

Microsoft biedt een online omgeving aan onder de naam Office 365, met onderdelen als Exchange voor e-mail en Lync voor internettelefonie. Als je van Office 365 gebruik wilt maken, dan dien je daar onder andere de juiste DNS-records voor je domeinnaam in te stellen. Deze handleiding bespreekt hoe je dit correct doet. Bekijk ook de DNS-handleiding als meer informatie wilt over DNS-records aanpassen.

Office 365 aanvragen

1. Sluit een abonnement af via de Microsoft-website.

2. Log in op het beheerpaneel van Office 365 en klik op 'Domein toevoegen'.

Klik in het beheerpaneel van Office 365 op 'Domein toevoegen'.

3. Vul jouw domeinnaam in en klik op 'Volgende'.

Vul je domeinnaam in en klik op 'Volgende'.

4. Je dient te bewijzen dat je eigenaar bent van jouw domeinnaam. Dat kan met bijvoorbeeld een TXT-record.

Het verifiëren van je domeinnaam via een TXT-record.

5. Selecteer de optie 'In plaats daarvan een TXT-record toevoegen' en klik op 'Volgende'.

6. Je krijgt nu een verificatierecord te zien in de vorm van (bijvoorbeeld) MS=ms12345678.

7. Ga in DirectAdmin naar 'DNS Management' (onder de categorie 'Your Account').

8. Maak een TXT-record aan met het verificatierecord verkregen in stap 6.

Maak een TXT-record aan via DirectAdmin.

9. Klik in het Office 365 control panel op de knop 'Controleren'. De domeinnaam wordt nu geverifieerd.

10. Geef aan welke onderdelen van Office 365 je voor de domeinnaam wilt inschakelen en klik op 'Volgende'.

11. Klik nu op 'Sluiten' om de domeinnaamconfiguratie bij Microsoft af te ronden.

Office 365 automatisch instellen

Het is mogelijk om via jouw klantaccount van Mijn Antagonist automatisch de DNS-records in te stellen die nodig zijn voor Office 365. Je kunt ze ook handmatig invoeren, maar wij adviseren de automatische methode. Dit gaat als volgt:

1. Zorg dat je het verificatierecord hebt aangemaakt, genoemd bij stap 8 in de vorige sectie.

2. Log in op je klantaccount van Mijn Antagonist.

3. Ga naar het tabblad 'Producten'.

4. Klik op de domeinnaam waar je de app suite voor wilt instellen.

5. Klik, rechts in het kader 'Beheer', op 'App suite wijzigen'.

Klik op 'App suite wijzigen' in Mijn Antagonist.

6. Kies voor de optie 'Office 365'.

7. Er komt een scherm naar voren waar je jouw MX token van Office 365 moet invoeren.

Voer je MX token van Office 365 in.

Let op: vul hier geen token in dat met 'MS' begint. Het MX token is vaak je domeinnaam, maar dan met een koppelteken in plaats van een punt. Zou 'voorbeeld.nl' je domein zijn, dan wordt voorbeeld-nl dus het MX token.

8. Lees, na het invoeren van jouw MX token, de aandachtspunten goed door en klik op 'Wijzigen'.

Bevestig de keuze voor Office 365.

9. Hierna worden de DNS-records van Office 365 voor je domeinnaam ingesteld. Ook de lokale mailafhandeling wordt automatisch voor je uitgeschakeld.

Office 365 handmatig instellen

Het is ook mogelijk om de benodigde DNS-records voor Office 365 handmatig in te stellen. Dat gaat via 'DNS Management', te vinden in DirectAdmin van je hostingpakket.

Belangrijk
Als de optie 'DNS Management' niet zichtbaar is in DirectAdmin, dan moet je deze optie eerst via Mijn Antagonist aanzetten.

Hieronder staan de stappen die je voor elk onderdeel moet uitvoeren om de DNS-records goed in te stellen.

Exchange Online

1. Verwijder bestaande records voor e-mail uit het overzicht door ze te selecteren en onderin het scherm op 'Delete Selected' te klikken. Het gaat om alle MX-records en elk TXT-record dat begint met de tekst „v=spf1”.

Verwijder de bestaande MX- en SPF-records.

2. Maak de DNS-records aan voor e-mail. Belangrijk:

• geef het MX-record 0 als prioriteit en let op de punten en streepjes;
  • vervang bij het MX-record 'voorbeeld.nl' met je eigen domeinnaam en 'voorbeeld-nl' met je eigen MX token;
  • vervang ook bij het SPF-record 'voorbeeld.nl' met je eigen domeinnaam.
voorbeeld.nl. MX voorbeeld-nl.mail.protection.outlook.com.
autodiscover CNAME autodiscover.outlook.com.
voorbeeld.nl. TXT "v=spf1 a mx ip4:195.211.72.0/22 ip4:141.138.168.0/21 ip6:2a03:3c00:a001::/48 ip6:2a03:3c00:a002::/48 include:spf.protection.outlook.com ~all"

Het ziet er dan als onderstaand uit in DirectAdmin.

Het handmatig invoeren van de juiste DNS-records voor Office 365.

3. Schakel de lokale mailafhandeling uit.

Microsoft Lync

1. Maak de DNS-records aan voor internettelefonie (let op de punten).

lyncdiscover CNAME webdir.online.lync.com.
sip CNAME sipdir.online.lync.com.
_sip._tls SRV 100 1 443 sipdir.online.lync.com.
_sipfederationtls._tcp SRV 100 1 5061 sipfed.online.lync.com.

Het ziet er dan als onderstaand uit in DirectAdmin.

De DNS-records voor internettelefonie voor Office 365.

SharePoint Online

1. Verwijder de records van 'www' door ze te selecteren en onderin het scherm op 'Delete Selected' te klikken.

2. Maak het DNS-record aan voor SharePoint. Let op: vul hier niet het domein in, maar het bedrijf zoals ingevuld bij Office 365.

www CNAME jouwbedrijf.sharepoint.com.

Het ziet er dan als onderstaand uit in DirectAdmin.

Het CNAME-record voor 'www' van Office 365.

Office 365 voor een los domein

Het is ook mogelijk om de DNS-gegevens van een losse domeinnaam aan te passen. Dit gaat echter via Mijn Antagonist in plaats van DirectAdmin. Dit komt omdat een losse domeinnaam andere nameservers heeft.

Ter kennisneming
Raadpleeg deze instructies voor informatie over DNS-beheer van een los domein.

Ook hier geldt dat je de onderstaande DNS-records moet instellen. Vervang 'voorbeeld.nl' met je eigen domeinnaam, 'voorbeeld-nl' met je eigen MX token en 'jouwbedrijf' met je bedrijfsnaam zoals ingevuld bij Office 365.

voorbeeld.nl. MX voorbeeld-nl.mail.protection.outlook.com.
autodiscover CNAME autodiscover.outlook.com.
lyncdiscover CNAME webdir.online.lync.com.
www CNAME jouwbedrijf.sharepoint.com.
sip CNAME sipdir.online.lync.com.
voorbeeld.nl. TXT "v=spf1 a mx include:spf.protection.outlook.com ~all"
_sip._tls SRV 100 1 443 sipdir.online.lync.com.
_sipfederationtls._tcp SRV 100 1 5061 sipfed.online.lync.com.

Het ziet er dan als volgt uit in Mijn Antagonist.

Office 365 instellen voor een losse domeinnaam via Mijn Antagonist.