Hoe kan ik voor mijn domein G Suite instellen?

Als je tevreden bent met de diensten van Google (e.g. Gmail, Calendar en Docs), dan kun je overwegen om G Suite voor jouw domeinnaam in te stellen. Dit houdt in dat je bijvoorbeeld kunt e-mailen vanaf jouw domein, maar dan via de Gmail-interface. Als je G Suite wilt gebruiken, dan is het nodig om de DNS-records van je domeinnaam te wijzigen. In deze handleiding wordt uitgelegd hoe je dat aanpakt.

Heb je een domeinnaam zonder hostingpakket?
Je kunt dan daarvoor via DNS-beheer in Mijn Antagonist G Suite instellen door handmatig de DNS-records aan te passen.

G Suite instellen

Hieronder volgt een beknopte beschrijving hoe je G Suite kunt instellen voor je domeinnaam:

1. Ga naar de website van Google en start de aanmeldprocedure.

2. Kies dat je een bestaande domeinnaam wilt gebruiken, dat je beheerder bent en vul je domeinnaam in. Vul daarna het formulier verder in.

Het opgeven van je domeinnaam voor G Suite.

3. Klik na het aanmelden op de link 'Eigendom van het domein verifiëren'.

Het eigendom van een domein verifiëren voor G Suite.

4. Kies ervoor om je domein te verifiëren door een HTML-bestand te uploaden. Je krijgt nu een code (in de onderstaande afbeelding googlec4448fd9212b7fe7) en bestandsnaam (googlehostedservice.html) die je zometeen nodig zult hebben.

Je domein verifiëren met behulp van een HTML-bestand.

5. Log in op DirectAdmin, bij voorkeur in een nieuw tabblad of venster van je browser.

Het inlogscherm van DirectAdmin.

6. Ga in het menu naar 'Systeeminfo en bestanden' → 'Bestandsbeheer' en klik op de map 'public_html'.

Bestandsbeheer in DirectAdmin.

7. Maak een nieuw bestand aan met de bestandsnaam die in het scherm van G Suite stond vermeld.

Bestandsbeheeropties in DirectAdmin.

8. Bewerk het aangemaakte bestand en plak de code in het venster van DirectAdmin. Sla het bestand vervolgens op door op 'Opslaan' te klikken.

9. Ga terug naar de tab of het venster van G Suite en klik op 'Controleren'. De aanvraag wordt nu bevestigd. Meestal duurt het slechts een paar minuten voordat de bevestiging is verwerkt.

Controleer binnen G Suite of je domein is geverifiëerd.

10. Schakel via Mijn Antagonist voor de domeinnaam G Suite in. Om dit te doen, ga je naar 'Producten' en klik je op de domeinnaam waarvoor je het in wilt schakelen.

Het productoverzicht in Mijn Antagonist.

11. Klik rechts in het kader 'Beheer' op 'App suite wijzigen'.

De optie 'App suite wijzigen' in Mijn Antagonist.

12. Kies voor de optie 'G Suite', lees de aandachtspunten goed door en klik op 'Wijzigen'.

Het kiezen van G Suite via 'App suite wijzigen'.

13. Hierna worden de DNS-records van G Suite voor je domeinnaam ingesteld. Ook de lokale mailafhandeling wordt automatisch voor je uitgeschakeld.

G Suite handmatig instellen

Voor externe domeinen kun je de optie 'App suite wijzigen' niet gebruiken. Staat je domein extern, verwijst het naar een pakket bij ons wil je G Suite gebruiken, dan moet je de benodigde DNS-records handmatig instellen.

1. Log in op DirectAdmin.

Het inlogscherm van DirectAdmin.

2. Ga in het menu naar 'Accountbeheer''DNS-beheer' en kies rechtsboven het domein waarvoor je G Suite wilt instellen.

DNS-records beheren in DirectAdmin.

3. Zet in de eerst kolom een vinkje bij de onderstaande records en klik op 'Verwijderen'.

mail A 123.456.789.111
voorbeeld.nl. MX mail

4. Klik op 'Record toevoegen' om de onderstaande DNS-records in te vullen. Vervang 'voorbeeld.nl' daarbij met je eigen domeinnaam en let op de afsluitende punten en prioriteit bij ieder record.

voorbeeld.nl. MX 10 aspmx.l.google.com.
voorbeeld.nl. MX 20 alt1.aspmx.l.google.com.
voorbeeld.nl. MX 20 alt2.aspmx.l.google.com.
voorbeeld.nl. MX 30 alt3.aspmx.l.google.com.
voorbeeld.nl. MX 30 alt4.aspmx.l.google.com.

5. Maak daarna de onderstaande CNAME-records aan.

calendar CNAME ghs.googlehosted.com.
docs CNAME ghs.googlehosted.com.
mail CNAME ghs.googlehosted.com.
sites CNAME ghs.googlehosted.com.
start CNAME ghs.googlehosted.com.

6. Verwijder vervolgens je bestaande TXT-record en maak een nieuwe aan met volgende waarden. Vervang wederom voorbeeld.nl met je eigen domeinnaam en let op de punten.

voorbeeld.nl. TXT "v=spf1 a mx ip4:195.211.72.0/22 ip4:141.138.168.0/21 ip6:2a03:3c00:a001::/48 ip6:2a03:3c00:a002::/48 include:_spf.google.com ~all"

7. Het ziet er dan in DirectAdmin als volgt uit.

De DNS-records voor G Suite handmatig instellen.

8. Klik ten slotte op 'MX-records bewerken', haal bij 'Gebruik deze server om mijn e-mail af te handelen' het vinkje weg en klik op 'Opslaan'.

Lokale mailafhandeling beheren in DirectAdmin.

Aanvullende informatie

Nadat het juist is ingesteld, kun je bij Google instellen om mail.voorbeeld.nl, docs.voorbeeld.nl, calendar.voorbeeld.nl en sites.voorbeeld.nl te gebruiken. Hierin is 'voorbeeld.nl' je eigen domeinnaam. Dit doe je door in het hoofdscherm van G Suite op de dienst te klikken en vervolgens de URL te wijzigen.

De namen start.voorbeeld.nl en agenda.voorbeeld.nl voegen wij standaard ook toe. Als je af wilt wijken van de standaarddomeinen of G Suite weer wilt uitschakelen voor je domeinnaam, dan kun je met Support contact opnemen.