Hoe kan ik een e-mailadres aanmaken?

Bij ieder webhostingpakket bij Antagonist kun je een mailadressen aanmaken die op je domeinnaam zijn gebaseerd. Ieder e-mailaccount dat je aanmaakt, krijgt zijn eigen wachtwoord, zodat alle accounts privé zijn.

Met name als je aan verschillende personen een e-mailadres wilt geven, is dit de beste oplossing. De e-mail kan namelijk door niemand gelezen worden, ook niet door de beheerder van de server of een (eventuele) reseller.

Deze handleiding heeft betrekking op volwaardige e-mailaccounts. Wil je graag een e-mailadres aanmaken die e-mail doorstuurt naar een e-mailaccount dat je al hebt, dan kun je forwarders gebruiken.

E-mailaccount aanmaken

1. Log in op DirectAdmin. Host je meer dan één website op je pakket, klik dan na het inloggen op het domein waarvoor je e-mailadressen wilt aanmaken.

2. Klik op 'E-Mail Accounts', te vinden onder de categorie 'E-Mail Management'.

De optie 'E-mail Accounts' in DirectAdmin.

3. Klik op 'Create mail account'.

4. Vul vervolgens de gewenste gegevens in.

• Username: het e-mailadres dat je wilt aanmaken. Als je hier bijvoorbeeld 'info' invult, dan wordt het e-mailadres 'info@jouwdomeinnaam.nl' aangemaakt.
  • Password en Re-Enter Password: vul hier tweemaal hetzelfde wachtwoord in. Je kunt ook voor een willekeurig wachtwoord kiezen door op 'Random' te klikken.
  • Email Quota: dit is het maximaal aantal MB's dat een e-mailaccount mag gebruiken. Vul hier een 0 in om geen limiet in te stellen (aanbevolen).

5. Klik vervolgens op 'Create'.

Het aanmaken van een e-mailaccount via DirectAdmin.

6. Er verschijnt ten slotte een bevestigingsscherm met daarin je gebruikersnaam, wachtwoord en quotum.

E-mail controleren

Als je een e-mailaccount in DirectAdmin hebt aangemaakt, dan is het mogelijk om e-mail van dat account via onze webmail te controleren. Je kunt via mail.antagonist.nl met de volgende gegevens op de webmail inloggen:

• Gebruikersnaam: het aangemaakte e-mailadres (e.g. info@jouwdomeinnaam.nl)
  • Wachtwoord: het opgegeven wachtwoord bij het aanmaken van het e-mailadres

Je kunt ook je mailaccount instellen in een extern e-mailprogramma, zoals Outlook. Op deze pagina kun je terugvinden hoe je een e-mailaccount, aangemaakt in DirectAdmin, in een extern e-mailprogramma kunt instellen.

Wil je ook graag e-mailadressen kunnen aanmaken die op je eigen domeinnaam zijn gebaseerd? Heb je nog geen webhosting, neem dan gerust eens een kijkje bij onze pakketten! Je kunt dan direct aan de slag.

Wachtwoord (en quotum) wijzigen

Het wachtwoord (en quotum) van ieder mailadres dat je in DirectAdmin hebt aangemaakt, kun je op twee manieren wijzigen.

Als beheerder

De beheerder van het hostingpakket, dus diegene met toegang tot DirectAdmin, kan op DirectAdmin inloggen en van ieder e-mailaccount het quotum en het wachtwoord wijzigen. Dat gaat als volgt:

1. Klik op 'E-Mail Accounts', te vinden onder de categorie 'E-Mail Management'.

2. Klik naast het e-mailaccount waar je het wachtwoord of quotum voor wilt aanpassen op 'Change'.

Het wachtwoord wijzigen van een aangemaakt e-mailaccount.

3. Vervolgens kun je op dezelfde manier als waarop je het e-mailaccount aan hebt gemaakt de informatie wijzigen:

• voer bij 'Enter New Password' en 'Re-Enter Password' het nieuwe wachtwoord in;
  • waar wenselijk, pas bij 'Email Quota' het quotum aan.

4. Klik tenslotte op 'Modify' om de gewijzigde gegevens op te slaan.

Als gebruiker

Het kan zijn dat iemand anders binnen je organisatie het hostingpakket beheert. Diegene heeft dan in DirectAdmin een e-mailaccount voor jou aangemaakt dat jij kunt gebruiken.

Het quotum kun je als gebruiker niet zelf aanpassen, maar het wachtwoord wel. Je moet dan wel het oude wachtwoord nog weten. Is dat het geval, volg dan de onderstaande stappen. Neem anders contact op met je beheerder.

1. Ga naar de webmail en log in met het e-mailadres waarvan je het wachtwoord wilt aanpassen.

Het inlogvenster van de webmail.

2. Klik links in het menu op 'Instellingen'.

3. Klik daarna daarna op 'Wachtwoord'.

Het wachtwoord van een e-mailaccount wijzigen via de webmail van Antagonist.

4. Vul bij 'Huidig wachtwoord' het wachtwoord in dat je nu gebruikt.

5. Bij 'Nieuw wachtwoord' en 'Bevestig nieuw wachtwoord' vul je het nieuwe wachtwoord in dat je wilt gebruiken.

6. Klik op 'Opslaan' om het nieuwe wachtwoord op te slaan. Je wachtwoord voor dit e-mailaccount is nu gewijzigd.

E-mailverkeer analyseren

Het is mogelijk om via DirectAdmin het e-mailverkeer van je aangemaakte e-mailaccounts te analyseren. Dat gaat als volgt:

1. Log in op DirectAdmin.

2. Klik op 'E-Mail Accounts', te vinden onder de categorie 'E-Mail Management'.

De optie 'E-mail Accounts' in DirectAdmin.

3. Klik, links bovenaan, op 'E-mail Usage'.

4. Je kunt daar aangeven van welke periode je het e-mailverkeer wilt bekijken:

• Today: toont het e-mailverkeer van de huidige dag;
  • This month: toont het e-mailverkeer van de huidige maand;
  • This month, excluding today: toont het e-mailverkeer van de huidige maand, maar niet van de huidige dag.

5. In de tabel eronder kun je sorteren op eigenschappen, zoals datum, afzender, ontvanger of pad. Vooral de kolom 'Path' kan handig zijn om te bepalen of de e-mail vanuit een script is verzonden, en zo ja, vanaf welke locatie op het pakket.

E-mailaccounts opschonen

Na verloop van tijd raken e-mailaccounts vol met spam, met name als IMAP wordt gebruikt. Bovendien zal de prullenbak ('Trash') zich snel vullen. Daarom kan de beheerder van de accounts van tijd tot tijd de accounts opschonen en de mappen van het account leeggooien. Dit kan door de onderstaande instructies in DirectAdmin te volgen.

Let op!
Bij het opschonen van accounts gaan alle e-mails die je verwijdert permanent verloren! Wil je zeker weten dat je niets verliest, gebruik dan een e-mailprogramma om alle e-mails één voor één te verwijderen.

1. Klik op 'E-Mail Accounts', te vinden onder de categorie 'E-Mail Management'.

2. Selecteer de op te schonen accounts met het vinkje dat rechts van de items staat.

E-mailaccounts selecteren die je wilt opschonen.

3. Kies onderaan wat je op wilt ruimen:

• Inbox: het 'Postvak In' van het account
  • Imap Folders: alle mappen op het account (Verzonden items, Trash en eventuele mappen)
  • Spambox: de spammap van het account

4. Controleer alles nog even goed. Klik vervolgens op 'Purge From'.

E-mailaccounts verwijderen

Als je een e-mailaccount wilt verwijderen, dan kan dat ook via DirectAdmin. Je verwijdert dan het gehele account, inclusief alle e-mail. Volg hiervoor onderstaande instructies.

Let op!
Bij het verwijderen van e-mailaccounts gaan alle e-mails van dat account verloren!

1. Klik op 'E-Mail Accounts', te vinden onder de categorie 'E-Mail Management'.

2. Selecteer de te verwijderen accounts met het vinkje dat rechts van de items staat.

Het selecteren van te verwijderen e-mailaccounts.

3. Controleer of je de juiste accounts hebt geselecteerd.

4. Klik vervolgens op 'Delete' om het e-mailaccount te verwijderen.