Hoe kan ik een e-mailadres aanmaken?

Bij ieder webhostingpakket bij Antagonist kun je een mailadressen aanmaken die op je domeinnaam zijn gebaseerd. Ieder e-mailaccount dat je aanmaakt, krijgt zijn eigen wachtwoord, zodat alle accounts privé zijn.

Met name als je aan verschillende personen een e-mailadres wilt geven, is dit de beste oplossing. De e-mail kan namelijk door niemand gelezen worden, ook niet door de beheerder van de server of een (eventuele) reseller.

Deze handleiding heeft betrekking op volwaardige e-mailaccounts. Wil je graag een e-mailadres aanmaken die e-mail doorstuurt naar een e-mailaccount dat je al hebt, dan kun je forwarders gebruiken.

E-mailaccount aanmaken

1. Log in op DirectAdmin. Host je meer dan één website op je pakket, klik dan na het inloggen op het domein waarvoor je e-mailadressen wilt aanmaken.

Het inlogscherm van DirectAdmin.

2. Ga in het menu naar 'E-mailbeheer' → 'E-mailaccounts'.

De optie 'E-mailaccounts' in DirectAdmin.

3. Klik op 'Account aanmaken'.

Klik op 'Account aanmaken'.

4. Vul vervolgens de gewenste gegevens in en klik op 'Account aanmaken'.

Vul de gewenste gegevens in voor je e-mailaccount.

• Gebruikersnaam: het e-mailadres dat je wilt aanmaken.
  • Wachtwoord: het wachtwoord dat je voor het e-mailadres wilt instellen.
  • Emailquotum: het maximaal aantal MB's dat een e-mailaccount mag gebruiken.
  • Verzendlimiet: het maximaal aantal e-mails het e-mailaccount per dag mag sturen.

5. Je krijgt nu een bevestiging dat het account is aangemaakt. Wil je het e-mailadres in een mailprogramma instellen, gebruik dan niet de daar genoemde mailserver maar onze aanbevolen instellingen.

E-mail controleren

Als je een e-mailaccount in DirectAdmin hebt aangemaakt, dan is het mogelijk om e-mail van dat account via onze webmail te controleren. Je kunt via mail.antagonist.nl met de volgende gegevens op de webmail inloggen:

• Gebruikersnaam: het aangemaakte e-mailadres (e.g. info@jouwdomeinnaam.nl)
  • Wachtwoord: het opgegeven wachtwoord bij het aanmaken van het e-mailadres

Je kunt ook je mailaccount instellen in een extern e-mailprogramma, zoals Outlook. Op deze pagina kun je terugvinden hoe je een e-mailaccount, aangemaakt in DirectAdmin, in een extern e-mailprogramma kunt instellen.

Wil je ook graag e-mailadressen kunnen aanmaken die op je eigen domeinnaam zijn gebaseerd? Heb je nog geen webhosting, neem dan gerust eens een kijkje bij onze pakketten! Je kunt dan direct aan de slag.

Wachtwoord (en quotum) wijzigen

Het wachtwoord (en quotum) van ieder mailadres dat je in DirectAdmin hebt aangemaakt, kun je op twee manieren wijzigen.

Als beheerder

De beheerder van het hostingpakket, dus diegene met toegang tot DirectAdmin, kan op DirectAdmin inloggen en van ieder e-mailaccount het wachtwoord wijzigen. Dat gaat als volgt.

1. Ga in het menu naar 'E-mailbeheer' → 'E-mailaccounts'.

De optie 'E-mailaccounts' in DirectAdmin.

2. Klik naast het e-mailaccount op het plusteken en dan op 'Wachtwoord/gebruikersnaam wijzigen'.

Het wachtwoord wijzigen van een e-mailaccount.

3. Vul bij 'Wachtwoord' een nieuw wachtwoord voor het e-mailaccount in en klik op 'Opslaan'.

Vul een nieuw wachtwoord in voor je e-mailaccount.

Als gebruiker

Het kan zijn dat iemand anders binnen je organisatie het hostingpakket beheert. Diegene heeft dan in DirectAdmin een e-mailaccount voor jou aangemaakt dat jij kunt gebruiken.

Het quotum kun je als gebruiker niet zelf aanpassen, maar het wachtwoord wel. Je moet dan wel het oude wachtwoord nog weten. Is dat het geval, volg dan de onderstaande stappen. Neem anders contact op met je beheerder.

1. Ga naar de webmail en log in met het e-mailadres waarvan je het wachtwoord wilt aanpassen.

Het inlogvenster van de webmail.

2. Klik links in het menu op 'Instellingen' en daarna op 'Wachtwoord'.

3. Vul bij 'Huidig wachtwoord' het wachtwoord in dat je nu gebruikt.

Het wachtwoord van een e-mailaccount wijzigen via de webmail van Antagonist.

4. Bij 'Nieuw wachtwoord' en 'Bevestig nieuw wachtwoord' vul je het nieuwe wachtwoord in dat je wilt gebruiken.

5. Klik op 'Opslaan' om het nieuwe wachtwoord op te slaan. Je wachtwoord voor dit e-mailaccount is nu gewijzigd.

E-mailgebruik analyseren

Het is mogelijk om via DirectAdmin het e-mailverkeer van je aangemaakte e-mailaccounts te analyseren. Dat gaat als volgt:

1. Log in op DirectAdmin en ga naar 'E-mailbeheer' → 'E-mailaccounts'.

De optie 'E-mailaccounts' in DirectAdmin.

2. Klik op 'E-mailgebruik'.

De optie 'E-mailgebruik' in DirectAdmin.

3. Je kunt daar aangeven van welke periode je het e-mailverkeer wilt bekijken.

• Vandaag: toont het e-mailverkeer van de huidige dag.
  • Deze maand: toont het e-mailverkeer van de huidige maand.
  • Deze maand (zonder vandaag): toont het e-mailverkeer van de huidige maand, maar niet van de huidige dag.

Het e-mailgebruik in DirectAdmin bekijken.

4. In de tabel eronder kun je sorteren op eigenschappen, zoals datum, afzender, ontvanger of pad. Vooral de kolom 'Pad' kan handig zijn om te bepalen of de e-mail vanuit een script is verzonden. En zo ja, vanaf welke locatie op het pakket.

E-mailaccounts opschonen

Na verloop van tijd raken e-mailaccounts vol met spam, met name als IMAP wordt gebruikt. Bovendien zal de prullenbak ('Trash') zich snel vullen. Daarom kan de beheerder van de accounts van tijd tot tijd de accounts opschonen en de mappen van het account leeggooien. Dit kan door de onderstaande instructies in DirectAdmin te volgen.

Bij het opschonen gaan alle e-mails die je verwijdert permanent verloren!
Wil je zeker weten dat je niets verliest, gebruik dan een e-mailprogramma om alle e-mails één voor één te verwijderen.

1. Log in op DirectAdmin en ga naar 'E-mailbeheer' → 'E-mailaccounts'.

De optie 'E-mailaccounts' in DirectAdmin.

2. Selecteer het op te schonen account en klik op 'Legen'.

Selecteer de op te schonen accounts en klik op 'Legen'.

3. Kies wat je wilt opruimen en klik op 'Legen'.

Kies wat je wilt opruimen en klik op 'Legen'.

• Inbox: het 'Postvak In' van het account.
  • Imap Folders: alle mappen op het account (verzonden items, trash en eventuele mappen).
  • Spambox: de spammap van het account.

E-mailaccounts verwijderen

Als je een e-mailaccount wilt verwijderen, dan kan dat ook via DirectAdmin. Je verwijdert dan het gehele account, inclusief alle e-mail. Volg hiervoor onderstaande instructies.

Let op!
Bij het verwijderen van e-mailaccounts gaan alle e-mails van dat account verloren!

1. Log in op DirectAdmin en ga naar 'E-mailbeheer' → 'E-mailaccounts'.

De optie 'E-mailaccounts' in DirectAdmin.

2. Selecteer het te verwijderen e-mailaccount en klik op 'Verwijderen'. Je kunt ook meerdere accounts tegelijk verwijderen.

Selecteer de op te schonen accounts en klik op 'Legen'.

3. Controleer of je het juiste account verwijdert en klik nogmaals op 'Verwijderen'.

Controleer of je het juiste account verwijdert.