Hulp bij je webhostingpakket of domeinnaam?

Handleidingen, tips, premium diensten of vraag één van onze experts.

Dit is een oude revisie van het document!


Wat is het verschil tussen POP en IMAP?

Antagonist biedt twee manieren om je e-mail op te halen: POP en IMAP. Het grote verschil tussen deze twee is dat bij POP alle e-mail van de mailserver wordt gedownload en bij IMAP de mail juist op de server blijft staan.

Welk protocol de voorkeur geniet, ligt volledig aan jou. Als je je e-mail op meerdere locaties wilt kunnen lezen, je e-mail veilig wilt bewaren of schijfruimte op je harde schijf wilt besparen, dan kun je het beste kiezen voor IMAP. Wil je echter graag alle e-mail zelf archiveren, schijfruimte op je webserver besparen of heb je geen constante verbinding met internet, dan is POP vaak een betere keuze.

Voor- en nadelen

Het POP-protocol heeft als voordeel dat het aantal berichten dat je kunt opslaan gelijk is aan de opslagcapaciteit van je computer. Ook kun je berichten die op je computer zijn opgeslagen bekijken, zonder dat een internetverbinding noodzakelijk is. Echter, het lezen van je e-mail op verschillende computers of e-mailprogramma's zal voor problemen zorgen. Bovendien loop je het risico e-mail kwijt te raken als je harde schijf crasht.

IMAP lost de nadelen van POP op: je kunt meerdere applicaties gebruiken om dezelfde inbox te benaderen en je e-mail blijft bewaard als je computer crasht. Echter is het iets lastiger om je e-mail offline te lezen, omdat de e-mail op de server staat. Bovendien gebruikt e-mail opslagruimte van je webruimte bij Antagonist.

Richtlijnen

Hieronder volgen enkele richtlijnen om je te helpen kiezen. Bij twijfel is IMAP doorgaans de beste keuze. Kom je er met deze richtlijnen niet uit en wil je graag persoonlijk advies, neem dan gerust contact met ons op.

  • Gebruik POP óf IMAP. Allebei tegelijk gebruiken op meerdere apparaten zorgt voor problemen.
  • Gebruik IMAP als je je e-mail op meer dan één computer (of apparaat) wilt kunnen lezen.
  • Als je meerdere programma's wilt gebruiken, gebruik dan voor ieder programma IMAP.
  • De webmail werkt met IMAP. Gebruik je webmail naast je e-mailprogramma, gebruik dan IMAP.
  • Sommige programma's bieden de optie om bij POP de e-mail op de server te laten staan. Overweeg IMAP als je dit gebruikt.

Graag e-mail in eigen beheer? Ons Slim-pakket geeft je 100 GB opslagruimte voor je website en e-mail. Op het Plus- en Pro-pakket is dat zelfs onbeperkt! Zo hoef jij je geen zorgen te maken dat je mailbox vol raakt.

Bekijk pakketten →

 
Geen cookies