Wij gaan door tot jij 100% tevreden bent

De technische experts van onze bekroonde klantenservice staan voor je klaar!

Hoe ziet de levensloop van een domein eruit?

Als je een domeinnaam registreert, dan betekent dit dat jij eigenaar wordt van dat internetadres. Het domein komt in feite op jouw naam of die van je organisatie te staan. Jij kunt het vervolgens beheren en het aan een website koppelen of doorsturen naar je profiel op social media.

Een domein registreer je doorgaans voor een jaar, dat is een standaardafspraak. Wil je een domein behouden, dan verleng je natuurlijk ruim voordat die verloopt. Bij Antagonist heb je de keuze uit verschillende verlengmethoden: handmatig verlengen, automatisch verlengen en niet verlengen.

Handmatig verlengen

Bij deze verlengmethode ontvang je acht weken voor een product vervalt meerdere verlengherinneringen per e-mail. Daarin staan instructies hoe je jouw domein via Mijn Antagonist verlengt. Om te zorgen dat je deze herinneringen ontvangt en je domein niet ongewenst verloopt, is het belangrijk dat je het bij ons bekende e-mailadres altijd up-to-date houdt.

Automatisch verlengen

Ruim voordat een product verloopt, ontvang je per e-mail een aankondiging dat we een bestelling gaan aanmaken om het domein te verlengen. Wil je het domein toch opzeggen, dan heb je daarna daar nog twee weken de tijd voor. Daarna incasseren we automatisch het bedrag voor de verlenging vanaf het door jou ingestelde rekeningnummer. Is de betaling ontvangen, dan verlengen we het product. Zo heb je er geen omkijken naar en weet je zeker dat je domein niet verloopt.

Niet verlengen

Het kan zijn, dat je een domein niet meer nodig hebt en er vanaf wilt. Misschien is een project afgerond of is je bedrijfsnaam veranderd. Je hebt dan de mogelijkheid om je domein te laten verlopen. Je kunt in Mijn Antagonist op de productpagina van een domein expliciet aangeven dat je het niet meer wilt verlengen na de huidige einddatum. Als gevolg daarvan ontvang je voor die domeinnaam geen verlengherinneringen meer, behalve een laatste melding een week voor het adres verloopt.

Wat als je een domein niet verlengt?

Voordat je besluit een domein niet te verlengen, is het goed om te weten wat de gevolgen daarvan zijn. Zo bestaat er een hele markt voor eerder geregistreerde domeinen die weer zijn vrijgekomen. Denk aan bijvoorbeeld drop catching. Wees je daarom bewust van de waarde van je domeinnaam. Wellicht heb je er meer baat bij om je domein te behouden (voor later) of om het zelf aan een ander te verkopen. Afhankelijk van de situatie kun je na onderlinge overeenstemming middels een overdracht of het uitwisselen van de verhuiscode een domein overdragen.

De levensloop van domeinnaamregistraties.

Quarantaineperiode

Als de verloopdatum verstrijkt, komt een domeinnaam eerst in quarantaine (ook wel redemption genoemd). Het verschilt per extensie, maar doorgaans is dit een periode van 40 dagen. Daarin is het domein – en dus ook je website en e-mail – niet meer bereikbaar, maar wel te verlengen door de laatste domeinhouder. Het is een vangnet voor als je een domein per ongeluk hebt laten verlopen. Zo ben je het adres nog niet meteen kwijt.

Quarantainekosten

Hoewel het fijn is dat dit vangnet bestaat, zitten er wel aanvullende kosten verbonden aan een domein verlengen of verhuizen vanuit quarantaine. Als je een domeinnaam graag wilt behouden, dan is tijdig verlengen daarom sterk aan te raden. Zo voorkom je quarantaine en de kosten die daarbij horen. Wat de kosten exact zijn en hoe lang de periode van quarantaine duurt, verschilt per extensie.

De tarieven worden gebaseerd op de prijzen van de registry, ofwel de instantie die de domeinen uitgeeft. Antagonist kan geen invloed op die prijzen uitoefenen. Er is verder een verschil in tarief voor het verlengen en het verhuizen naar Antagonist. Zo ligt het tarief om een domein vanuit quarantaine te verhuizen vaak hoger.

Domein Verhuizen Verlengen
Excl. btw Incl. btw Excl. btw Incl. btw
.NL € 75,- € 90,75 € 15,- € 18,15
.BE € 60,- € 72,60 € 10,- € 12,10
.EU n.v.t. n.v.t. € 8,- € 9,68
.COM n.v.t. n.v.t. € 75,- € 90,75
.NET n.v.t. n.v.t. € 75,- € 90,75
.ORG n.v.t. n.v.t. € 75,- € 90,75
.BIZ n.v.t. n.v.t. € 75,- € 90,75
Overig n.v.t. n.v.t. op navraag op navraag

Aan deze tabel kunnen geen rechten worden ontleend. De tarieven komen bovenop de normale registratiekosten. Staat je domein in quarantaine, stuur dan een e-mail naar Support voor een definitieve prijsopgave.

Wat gebeurt er na de quarantaineperiode?

Als de quarantaineperiode is verstreken en jij als domeinhouder daarin hebt besloten geen actie te ondernemen, dan komt het domein weer vrij op de markt. Eenieder kan het domein dan weer registreren, zonder aanvullende kosten. Als je bent vergeten een domeinnaam te verlengen en je durft het risico te nemen, dan is dit een manier om je domein opnieuw zonder meerprijs proberen te claimen. Er is alleen geen garantie dat dit lukt.

Wees je bewust van het risico
Er zijn drop catchers die vrijgekomen domeinen automatisch vastleggen. De kans dat jij sneller bent, is klein. Heb je per ongeluk je domein laten verlopen en wil je het zeker terug? Wacht dan niet, totdat deze vrij op de markt is. We raden je aan om direct uit quarantaine te verlengen!

Neem daarbij in overweging dat anderen het domein ook weer kunnen registreren, want het is niet meer van jou. Er zijn zelfs partijen die registratie van net vrijgekomen domeinen hebben geautomatiseerd. Ze kunnen daardoor domeinen, die net uit quarantaine zijn vrijgekomen, razendsnel opnieuw vastleggen in de hoop om deze te verkopen aan een geïnteresseerde. Ook worden vaak oude domeinen voor SEO-doeleinden (backlinks) of voor extra traffic (parking) opnieuw geregistreerd.

Natuurlijk kan een vorige houder het domein weer terug krijgen. Ook nadat deze uit quarantaine is gekomen en opnieuw is vastgelegd door iemand anders. Dat gaat echter vaak tegen een fors hoger bedrag dan registratie van een nieuw, vrij domein. Het maakt daarbij geen verschil dat een domein ogenschijnlijk niet gewild lijkt. Denken dat er niemand in je domeinnaam is geïnteresseerd, is daarom wel een risico. Zulke partijen handelen daarbij vaak sneller dan jij zelf handmatig kunt.

Wat zeer af en toe helaas ook gebeurt, is dat je domein vrijkomt en geregistreerd wordt door iemand met kwade bedoelingen. Denk aan het hosten van een phishing-website of een frauduleuze webshop. Zo'n situatie is bijzonder vervelend, want het domein is niet meer in beheer van jou of de hostingprovider waar je het ooit hebt vastgelegd. Voor dit type misbruik heeft de registry van de domeinextensie doorgaans protocollen. Met deze uitgevende instantie contact opnemen, is dan aan te raden.

 

Sterren Domeinnaam: 5 sterren uit 5.118 reviews

320.000+ domeinnamen geregistreerd
Bij de beste registrars in MT1000 en Emerce 100

Geen cookies