Wij gaan door tot jij 100% tevreden bent

De technische experts van onze bekroonde klantenservice staan voor je klaar!

Hoe werken internationale domeinnamen (IDN)?

Bij sommige extensies is het mogelijk om speciale karakters op te nemen in de domeinnaam. Het is dan bijvoorbeeld mogelijk om in plaats van 'voorbeeld.eu', de domeinnaam 'vöörbééld.eu' te registreren.

Van oudsher werden slechts 37 karakters geaccepteerd in de domeinnaam: de letters a-z, de getallen 0-9 en het streepje (-). Tegenwoordig worden voor sommige extensies echter ook speciale karakters geaccepteerd. Welke karakters dit precies zijn, is afhankelijk van de extensie:

Extensie Geaccepteerde karakters
.be a-z, 0-9, - en áàâåäãæçðéèêëíìîïñóòôöõøœßúùûüýÿþ
.biz a-z, 0-9, - en enkele karakters uit verschillende Latijnse talen, die niet gemixt kunnen worden:
Deens (äåæéöøü), Duits (äöü), Hongaars (áéíóöőúüű), IJslands (áæíðóöúýþ), Lets (ąčėęįšūųž), Litouws (āčēģīķļņōŗšūž), Noors (áàåäæčçđéèêńñŋóòôöøšŧüž), Pools (ąćęłńóśźż), Portugees (àáâãçéêíóôõúü), Spaans (áéíñóúü), Zweeds (äåéöü)
.de Latijns (subset)
.com Vrijwel alle schriften
.eu Latijns (subset), Grieks óf Cyrillisch
.info a-z, 0-9, - en enkele karakters uit verschillende Latijnse talen, die niet gemixt kunnen worden:
Deens (äåæéöøü), Duits (äöü), Hongaars (áéíóöőúüű), IJslands (áæíðóöúýþ), Lets (ąčėęįšūųž), Litouws (āčēģīķļņōŗšūž), Pools (ąćęłńóśźż), Spaans (áéíñóúü), Zweeds (äåéöü)
.net Vrijwel alle schriften
.org a-z, 0-9, - en enkele karakters uit verschillende Latijnse talen, die niet gemixt kunnen worden:
Deens (äåæéöøü), Duits (äöü), Hongaars (áéíóöőúüű), IJslands (áæíðóöúýþ), Lets (ąčėęįšūųž), Litouws (āčēģīķļņōŗšūž), Pools (ąćęłńóśźż), Spaans (áéíñóúü), Zweeds (äåéöü)
overig a-z, 0-9 en -

Merk op dat bij .biz, .net en .org aantal karakters uit de Nederlandse tekenset mist, waardoor bijvoorbeeld ë niet toegestaan is in deze domeinnamen.

Het is overigens nooit toegestaan om verschillende schriften te mixen. Een domeinnaam met zowel Cyrillische als Latijnse karakters is bijvoorbeeld niet toegestaan.

Vertaling

Omdat een groot deel van de systemen op het internet niet om kan gaan met speciale karakters, wordt de domeinnaam onder water vertaald naar een formaat dat slechts uit 'normale' karakters bestaat. Dit formaat heet het IDNA-formaat (hoewel er soms ook naar wordt gerefereerd als de ACE-string, A-label of Punycode-domeinnaam).

Het IDNA-formaat is te herkennen aan de eerste karakters van de domeinnaam: 'xn–'. 'vöörbééld.eu' wordt in dit formaat 'xn–vrbld-dsaa4ha.eu'. Beide domeinnamen zijn identiek; daar waar een internationale domeinnaam niet wordt geaccepteerd, kan de domeinnaam in IDNA-formaat worden gebruikt.

Je kunt een internationale domeinnaam bestellen via Mijn Antagonist, zowel door het IDNA-formaat in te voeren, of door de domeinnaam in te voeren met de karakters die je wilt. Als een domeinnaam niet mogelijk is, bijvoorbeeld doordat je ongeldige karakters gebruikt, dan zal het domein 'bezet' zijn.

In Mijn Antagonist vind je de domeinnaam in het internationale formaat terug, hoewel je het IDNA-formaat kunt lezen bij de details van je domeinnaam. In DirectAdmin wordt slechts gewerkt het met IDNA-formaat en zul je dus een domeinnaam beheren die begint met 'xn–'. Ook als je een e-mailadres wilt opgeven in DirectAdmin of Mijn Antagonist moet je het IDNA-formaat gebruiken.

Compatibiliteit

Onder water maakt je browser een vertaling. Als je surft naar 'vöörbééld.eu', dan wordt eigenlijk 'xn–vrbld-dsaa4ha.eu' opgevraagd. Sommige browsers laten dit zien, sommige browsers houden dit voor hunzelf. Vrijwel alle moderne besturingssystemen en browsers ondersteunen internationale domeinnamen.

Overal waar IDN niet wordt ondersteund, kun je de domeinnaam in IDNA-formaat gebruiken. Het is echter aan te raden om in ons voorbeeld, naast 'vöörbééld.eu' ook de variant 'voorbeeld.eu' te registreren. Naast dat accenten lastig in te voeren kunnen zijn, is dit verstandig voor compatibiliteit.

Ringel-s (ß)

De ringel-s wordt pas recent gezien als los karakter in domeinnamen. Sommige browsers vertalen 'ß' naar 'ss' en maken van 'beißpiel.eu' de domeinnaam 'beisspiel.eu', sommige browsers zien het als een los karakter en verwijzen je door naar 'xn–beipiel-2va.eu'. Antagonist ondersteunt op dit moment nog niet de 'ß' in domeinnamen en vervangt het door 'ss'.

Externe links

 

Sterren Domeinnaam: 5 sterren uit 5.118 reviews

320.000+ domeinnamen geregistreerd
Bij de beste registrars in MT1000 en Emerce 100

Cookiebeleid