Kan ik met mijn hostingpakket aan de slag, voordat mijn domein is verhuisd?

Ja, dat kan. Als je domeinaam nog in een verhuizing zit, dan kan het erg handig zijn om alvast met het hostingpakket aan de slag te gaan. Je kunt hierbij denken aan het aanmaken van e-mailaccounts en het uploaden van je website. Zo heb je alles klaarstaan, voordat je domein daadwerkelijk naar je pakket gaat verwijzen. In deze handleiding lees je hoe je al aan de slag kunt en Alvast Online gebruikt.

DirectAdmin bereiken

Je kunt Directadmin bereiken via het adres van de server waarop jouw pakket staat. Dit is handig als je domeinnaam nog niet is verhuisd, maar je hostingpakket al wel is aangemaakt. Gebruik dan de link https://sXX.webhostingserver.nl:2223 als je wilt inloggen op DirectAdmin. Vervang in deze link XX met jouw eigen servernummer.

FTP gebruiken

Voor het via FTP uploaden van de website kun je de gebruikelijke gegevens invullen. Echter, kies bij 'Host' niet voor jouw domeinnaam, maar sXX.webhostingserver.nl, waarbij XX weer het servernummer is waarop je hostingpakket is aangemaakt.

Alvast Online gebruiken

Via Alvast Online kun je websites testen, ook als een domeinnaam nog niet actief naar ons verwijst. Je kunt de website dus in een gesloten omgeving bekijken, zonder dat het daadwerkelijk al online is. Zo weet je of alles naar behoren werkt en kom je na het verhuizen van je domein niet voor ongewenste verrassingen te staan. Alvast Online bereik je via:

Hier kun je de domeinnaam invoeren, waarvan je de verhuizing naar ons toe hebt aangevraagd. Klik daarna op 'Bekijk' om je website te zien. Je zult merken dat de URL in de adresbalk verandert. Je kunt vanaf dan ook die tijdelijke URL gebruiken, zodat je niet iedere keer de tool hoeft in te vullen.

Ter kennisneming
Test je een website via Alvast Online, merk dan op dat de snelheid ervan niet representatief is voor het eindresultaat. De service vereist een extra 'omweg' en bepaalde optimalisaties missen. Via Alvast Online zou je site dus altijd trager zijn dan op het moment dat je de domeinnaam na verhuizing als normaal gebruikt.

Alternatief voor Alvast Online

De punten '.' in de domeinnaam zelf worden door Alvast Online naar '-d-o-t-' herschreven (bijvoorbeeld: https://voorbeeld-d-o-t-nl.alvast-online.nl). Dat wordt gedaan om de tijdelijke website met SSL te kunnen beveiligen.

Helaas kun je soms bij het gebruik van deze URL's tegen beperkingen aanlopen. Sommige softwarepakketten nemen bij de installatie het huidige pad over, waardoor de installatie niet zal werken op je uiteindelijke domein.

Je kunt ook tegen de beperkingen aanlopen die op het tijdelijke URL gelden en die niet op je eigen domein zo ingesteld zijn (bijvoorbeeld safe_mode). Tot slot kan het ook zo zijn dat het softwarepakket (in elk geval WordPress) je altijd doorstuurt naar de domeinnaam, zodat je toch steeds bij de oude provider uitkomt of een foutmelding krijgt.

In die gevallen is het soms raadzaam om een tijdelijke wijziging aan te brengen in je hosts file. Dit is een bestand op je lokale computer, waarmee je aangeeft dat een domein naar onze server verwijst.

Ter attentie
Merk op dat deze wijziging niet voor anderen geldt, maar lokaal voor jou. Je bezoekers komen op de oude locatie uit. Maak deze wijziging na het verhuizen van je domein weer ongedaan, zodat het jezelf in de toekomst niet verwart.

Hosts file vinden

De hosts file is voor ieder besturingssysteem op een andere locatie terug te vinden. Hieronder volgt een overzicht van alle besturingssystemen:

• Windows XP/2003/Vista/7/8/10: %SystemRoot%\system32\drivers\etc\hosts;
  • Linux, BSD based en andere Unix-systemen: /etc/hosts;
  • OS X Mavericks/OS X Mountain Lion/macOS Sierra: /private/etc/hosts

Je kunt dit bestand met een programma als Kladblok, Notepad of VIM openen en bewerken. Vanaf Windows Vista moet je het bestand expliciet met administrator-rechten openen, voordat dit mag. Het eenvoudigste is dan om een opdrachtprompt (Command Prompt) als als Administrator te starten en vervolgens deze regel in te typen:

notepad %SystemRoot%\system32\Drivers\etc\hosts

IP-adres opzoeken

Gezien je onze servers aan jouw domeinnaam wilt koppelen, zul je eerst het IP-adres van jouw server moeten opzoeken. Dit kan via DirectAdmin. Log hiervoor eerst in op DirectAdmin via het serveradres (vervang XX met jouw servernummer):

• https://sXX.webhostingserver.nl:2223

Klik vervolgens in DirectAdmin op 'Site Summary / Statistics / Logs', te vinden onder het kopje 'Your Account'. Op de pagina die nu verschijnt, staat een tabel met ergens in de eerste kolom IP. Daarachter staat het IP-adres dat je nodig hebt.

Hosts file wijzigen

Vervolgens kun je de hosts file wijzigen. Voeg de volgende inhoud helemaal onderaan aan het bestand toe:

# Antagonist tijdelijke wijziging
195.211.123.123       voorbeeld.nl
195.211.123.123       www.voorbeeld.nl

Vervang 'voorbeeld.nl' met je eigen domeinnaam en '195.211.123.123' door het IP-adres dat we net hebben opgevraagd. Je kunt er ook voor kiezen om slechts één van de regels toe te voegen, zodat je met de andere versie kunt controleren of het domein al is verhuisd.

Zo kun je bijvoorbeeld de regel '195.211.123.123 voorbeeld.nl' weglaten, zodat je alleen de versie met 'www.' doorstuurt naar onze servers. De versie zonder 'www.' komt dan op de locatie uit waar iedere andere bezoeker die deze wijziging niet heeft gedaan ook uitkomt.

Als je wenst, dan kun je ook het IPv6-adres gebruiken. Die kun je bijvoorbeeld bij 'DNS Management' in DirectAdmin terugvinden. De wijziging is dan als onderstaand. Ook hier geldt: vervang de reeks getallen en letters met jouw IPv6-adres en 'voorbeeld.nl' met je eigen domeinnaam.

# Antagonist tijdelijke wijziging
1a01:1c00:a000:0011:0000:0000:0000:0001       voorbeeld.nl
1a01:1c00:a000:0011:0000:0000:0000:0001       www.voorbeeld.nl

Natuurlijk kun je er ook voor kiezen zowel de IPv4- als IPv6-adressen te gebruiken. Je zet ze dan onder elkaar.