Kan ik alvast met mijn hostingpakket aan de slag, voordat mijn domein is verhuisd?

Ja, dat kan. Als je domeinaam nog in een verhuizing zit, dan kan het erg handig zijn om alvast met het hostingpakket aan de slag te gaan. Je kunt hierbij denken aan het aanmaken van e-mailaccounts en het uploaden van je website. Zo heb je alles klaarstaan, voordat je domein daadwerkelijk naar je pakket gaat verwijzen. In deze handleiding lees je hoe je al aan de slag kunt en Alvast Online kunt gebruiken.

DirectAdmin

Als je domeinnaam nog niet is verhuisd, maar je hostingpakket wel is aangemaakt, dan kun je via het adres van de server waarop je pakket staat DirectAdmin bereiken. Voor het inloggen op DirectAdmin kun je de link https://sXX.webhostingserver.nl:2223 gebruiken, waarbij je XX moet vervangen met jouw servernummer.

FTP

Voor het uploaden van de website via FTP kun je de gebruikelijke gegevens invullen, maar kies je bij 'Host' niet voor jouw domeinnaam, maar sXX.webhostingserver.nl, waarbij XX weer het servernummer is waarop je hostingpakket is aangemaakt.

Alvast Online

Via Alvast Online heb je mogelijkheid om websites te testen, ook als een domeinnaam nog niet actief naar ons verwijst. Je kunt de website dus in een gesloten omgeving bekijken, zonder dat het daadwerkelijk al online is. Zo weet je of alles naar behoren werkt en kom je na het verhuizen van je domein niet voor ongewenste verrassingen te staan. Alvast Online bereik je via:

Hier kun je de domeinnaam invoeren, waarvan je de verhuizing naar ons toe hebt aangevraagd. Klik daarna op 'Bekijk' om je website te bekijken. Je zult zien dat de URL in de adresbalk verandert. Je kunt vanaf dan ook die tijdelijke URL gebruiken, zodat je niet iedere keer de tool hoeft in te vullen.

Ter kennisneming
De punten '.' in de domeinnaam zelf worden door Alvast Online naar '-d-o-t-' herschreven (bijvoorbeeld: https://domeinnaam-d-o-t-nl.alvast-online.nl). Dat wordt gedaan om de tijdelijke website met SSL te kunnen beveiligen.

Test je een website via Alvast Online, merk dan op dat de snelheid ervan niet representatief is voor het eindresultaat. De service vereist een extra 'omweg' en bepaalde optimalisaties missen. Via Alvast Online zou je site dus altijd trager zijn dan op het moment dat je domeinnaam er daadwerkelijk naar verwijst.

Alternatief

Helaas kun je bij het gebruik van deze URL's soms tegen beperkingen aanlopen. Sommige softwarepakketten nemen bij de installatie het huidige pad over, waardoor de installatie niet zal werken op je uiteindelijke domein.

Of je loopt tegen de beperkingen aan die op het tijdelijke URL gelden en die niet op je eigen domein zo ingesteld zijn (bijvoorbeeld safe_mode). Tot slot kan het ook zo zijn dat het softwarepakket (in elk geval Wordpress) je altijd doorstuurt naar de domeinnaam, zodat je toch steeds bij de oude provider uitkomt of een foutmelding krijgt.

In die gevallen is het soms raadzaam om een tijdelijke wijziging aan te brengen in je 'hosts file'. Dit is een bestand op je lokale computer, waarmee je aangeeft dat een domein naar onze server verwijst.

Ter attentie
Merk op dat deze wijziging niet voor anderen geldt, maar lokaal voor jou. Je bezoekers komen op de oude locatie uit. Maak deze wijziging na het verhuizen van je domein weer ongedaan, zodat het jezelf in de toekomst niet verwart.

Bestand vinden

Het bestand is voor ieder besturingssysteem op een andere locatie terug te vinden. Hieronder volgt een overzicht van alle besturingssystemen:

• Windows XP/2003/Vista/7/8/10: %SystemRoot%\system32\drivers\etc\hosts;
  • Linux, BSD based en andere Unix-systemen: /etc/hosts;
  • OS X Mavericks/OS X Mountain Lion/macOS Sierra: /private/etc/hosts

Je kunt dit bestand met een programma, zoals als Kladblok, Notepad of VIM, openen en bewerken.

Vanaf Windows Vista moet je het bestand expliciet openen als administrator-rechten, voordat je het mag bewerken. Het eenvoudigste is dan om een Opdrachtprompt (Command Prompt) te starten als Administrator en vervolgens de volgende regel in te typen:

notepad %SystemRoot%\system32\Drivers\etc\hosts

IP-adres opzoeken

Omdat je onze servers aan jouw domeinnaam wilt koppelen, zul je eerst het IP-adres van jouw server op moeten zoeken. Dit kan via DirectAdmin. Log hiervoor eerst in via de tijdelijke URL van DirectAdmin (https://sXX.webhostingserver.nl:2223 — vervang 'XX' met het servernummer.)

Klik vervolgens in DirectAdmin op 'Site Summary / Statistics / Logs', te vinden onder het kopje 'Your Account'. Op de pagina die nu verschijnt, staat een tabel met ergens in de eerste kolom IP met daarachter het IP-adres wat je nodig hebt.

Hosts file wijzigen

Vervolgens kan de hosts file aangepast worden door de volgende inhoud helemaal onderaan het bestand toe te voegen:

# Antagonist tijdelijke wijziging
195.211.123.123       jedomein.nl
195.211.123.123       www.jedomein.nl

Vervang je 'jedomein.nl' met je eigen domeinnaam en '195.211.123.123' door het IP-adres dat we net op hebben gevraagd. Je kunt er ook voor kiezen om slechts één van de regels toe te voegen, zodat je met de andere versie kunt controleren of het domein al is verhuisd.

Zo kun je de regel '195.211.123.123 jedomein.nl' bijvoorbeeld weglaten, zodat je alleen de versie met 'www.' doorstuurt naar onze servers en de versie zonder 'www.' op de locatie uitkomt waar iedere andere bezoeker uitkomt die deze wijziging niet heeft gedaan.