FileZilla 3 DUITS

Hieronder wordt beschreven hoe je je website kunt uploaden met behulp van FileZilla 3. Je kunt FileZilla downloaden vanaf http://filezilla-project.org/. Kies voor de FTP Client.

De hieronder getoonde schermafbeeldingen en beschreven procedures zijn gebaseerd op FileZilla versie 3.1.1.1 met Windows Vista. Mogelijk wijken deze af in andere versies van FileZilla of op een ander besturingssysteem. Bovendien zijn de getoonde schermafbeeldingen gemaakt met Engelse versies van de software. In de begeleidende tekst is de Nederlandse vertaling van de knoppen en menu's opgenomen.

Installatie

1. Ga naar de website van FileZilla en download het installatiebestand (bestandsnaam eindigend op 'setup'). Kies tijdens het downloaden voor 'Run' of 'Openen';
  2. De installatiewizard van FileZilla zal starten (mogelijk krijg je eerst nog enkele waarschuwingen; deze kun je negeren). Dit programma zal je door enkele opties heenleiden. Je kunt ook gewoon door de schermen heenklikken om de standaardinstellingen te gebruiken. Daarna zal FileZilla daadwerkelijk worden geïnstalleerd;
  3. Op je bureaublad en in het startmenu verschijnt, indien je dat wenste, een icoon van FileZilla. Dubbelklik hierop om FileZilla te openen.

Uploaden

De instructies in deze handleiding beschrijven hoe je ook het FTP-wachtwoord op kunt slaan op je eigen computer. Helaas wordt deze functionaliteit dankbaar gebruikt door hackers en virusschrijvers. Als je wilt voorkomen dat er data van je website verdwijnt of virussen op je website verschijnen, raden we je aan om het wachtwoord niet op te slaan, maar iedere keer opnieuw in te voeren.

1. Voor je kunt uploaden, moet je een nieuwe 'site' aanmaken. Klik, om dit te doen, in het menu 'File' ('Bestand') op 'Site Manager…' ('Sitebeheer…';
  2. Klik in het venster dat nu verschijnt op 'New Site' ('Nieuwe site').
  3. Vul vervolgens de volgende FTP-gegevens in:
    • Port (Poort): 21
    • Servertype: FTPES
    • Logontype (Inlogtype): Normal (Normaal)
    • User (Gebruiker): de gebruikersnaam van DirectAdmin, bijvoorbeeld deb12345 1)
    • Password (Wachtwoord): leeglaten
  4. Klik daarna op 'Connect' ('Verbinden');
  5. Je krijgt mogelijk een beveiligingswaarschuwing (zie Ik krijg beveiligingswaarschuwingen als ik SSL gebruik?). Deze kun je wegklikken met 'OK'. Eventueel kun je ervoor kiezen om deze melding nooit meer te tonen;
  6. Vervolgens zal FileZilla met de FTP-server verbinden. Mocht dit niet lukken, dan zal de foutmelding in het rood in het berichtenlogboek verschijnen;
  7. Als FileZilla is verbonden, dubbelklik je in de externe mappenweergave ('Remote site') op 'public_html';
  8. Vervolgens kun je bestanden in de lokale weergave ('Local site') bestanden naar de mappen op de FTP-server slepen om ze up te loaden.

Je kunt ook in het sitebeheer, onder het tabblad 'Advanced' ('Geavanceerd') opgeven dat je altijd naar de map 'public_html' wilt uploaden. Hiertoe vul je bij 'Default remote directory' ('Standaard externe map') de tekst '/public_html/' in.

Mocht je niet kunnen verbinden, probeer dan via het sitebeheer, onder het tabblad 'Transfer settings' ('Overdrachtinstellingen') eens de 'Transfer mode' ('Overdrachtsmodus') te veranderen.

Rechten wijzigen

Je kunt met behulp van FileZilla de rechten van bestanden als volgt wijzigen:

1. Nadat je verbinding hebt gemaakt met de FTP-server, ga je naar het gewenste bestand of map;
  2. Klik met de rechtermuisknop op het bestand en kies voor 'File Attributes…' ('Bestandsattributen'). Je kunt ook meerdere bestanden selecteren door Ctrl of Shift ingedrukt te houden;
  3. In het menu dat verschijnt kun je de gewenste rechten invoeren. Klik vervolgens op 'OK'. Eventueel kun je ervoor kiezen om dit 'Recurse into subdirectories' ('Toepassen op alle submappen') te doen. Dan krijgen alle subitems (je kunt kiezen of je alleen mappen of bestanden wilt) hetzelfde recht.
1) Als je een apart FTP-account aan hebt gemaakt, vul je hier bijvoorbeeld ftp@jedomein.nl in