We plaatsen een cookie voor Google Analytics om onze website te verbeteren

Met een cookie kun je advertenties personaliseren. Wij hanteren echter de strikte regels van de Autoriteit Persoonsgegevens. Surfgedrag houden we niet bij en we achtervolgen je ook niet met reclame.

WordPress versnellen met WP Super Cache!

Na dagen zwoegen heb je eindelijk je blog online staan, gevuld met alle informatie die je erop wilt zetten. De opmaak is strak voor elkaar en alles is helemaal netjes. Je leunt achterover in je bureaustoel en klikt op ‘verversen’ om de pagina nog een laatste keer te controleren. Dan valt je ineens op dat de site nu toch echt een stuk langzamer reageert dan toen je eraan begon. Eigenlijk is het gewoon te traag en daar zat je nou net niet op te wachten… Gelukkig kun je dat oplossen!

WP Super Cache: WordPress sneller maken

De grootste verbeteringen in de snelheid van jouw blog zijn vaak te behalen door het inschakelen van een cachingplugin. Er wordt dan een soort van kopie van jouw site in de ‘cache’ geplaatst, welke sneller laadt dan de pagina zelf.

Redis nu beschikbaar!
Deze een geavanceerde cachingtechniek slaat veelgebruikte data op in het snelle RAM. Je website wordt zo vliegensvlug! Lees meer →

Mijn collega Wander heeft eerder al eens geschreven over het optimaliseren van WordPress. Hier werd vooral ingegaan op de werking van de plugin W3 Total Cache. Deze plugin doet zijn werk prima, maar bevat erg veel verschillende opties. Als je geen expert bent op het gebied WordPress, dan kan het instellen ervan enigszins lastig zijn. Zodoende wil ik in dit artikel aandacht besteden aan een andere plugin, namelijk WP Super Cache.

Hoe maakt WP Super Cache je site sneller sneller?

Jouw WordPress-website is dynamisch opgebouwd. Dat wil zeggen dat alle pagina’s die je ziet, worden samengesteld met diverse informatie. Dit is vaak een combinatie van de opmaak van het door jouw gebruikte thema, afbeeldingen uit jouw media-bibliotheek en een tekst die uit de database wordt gehaald. De informatie uit al deze bronnen wordt samengevoegd, om zo je site te tonen aan de bezoeker van de pagina. Het proces van het genereren van deze pagina’s op de webserver kost tijd en hoe zwaarder je website is, hoe langer je moet wachten voordat de pagina word getoond.

Wat de WP Super Cache plugin doet, is dat het statische html-bestanden maakt van jouw dynamische WordPress-website. Als deze html-bestanden zijn aangemaakt, dan zullen deze aan de bezoeker van de desbetreffende pagina worden getoond. Zo hoeft er niet meer voor elke bezoeker telkens opnieuw de data dynamisch worden opgehaald. Het aanbieden van deze statische pagina’s is veel sneller en zorgt voor veel minder belasting op de server. Hierdoor zal jouw website sneller reageren dan zonder caching.

Waarom WP Super Cache?

Zoals gezegd, bespreek ik in dit artikel WP Super Cache. Deze plugin biedt wat minder functies en is eenvoudig in gebruik. Wanneer kun je beter voor W3 Total Cache kiezen? Als je een zeer grote website hebt (denk aan 1000+ pagina’s) of dynamische content die zeer vaak wisselt, dan kan het zijn dat je met W3 Total Cache betere resultaten behaalt.

In dit artikel ga ik er vanuit dat je een werkende WordPress-installatie hebt, waarop je de Super Cache plugin wilt gaan installeren. Heb je nog geen WordPress-website, maar ben je dit wel van plan? Check dan eens dit artikel, waarin precies wordt uitgelegd hoe je eenvoudig een WordPress-website online kunt zetten.

Bekijk hostingpakketten →

Permalinks instellen in WordPress

Voor een goede werking van WP Super Cache, is het nodig dat WordPress custom permalinks zijn ingeschakeld. In de meeste gevallen zal dit al op de juiste wijze zijn ingesteld en kun je deze stap overslaan. Mocht je dit niet zeker weten of nog niet hebben ingesteld, kijk het dan op de volgende wijze na.

In het menu van WordPress aan de linkerkant kies je voor ‘Settings’ en vervolgens voor ‘Permalinks’.

WP Super Cache:

Selecteer één van de rood omlijnde opties, of anders gezegd, alles behalve de ‘Default’ optie.

WP Super Cache installeren

Oké, dan is het nu tijd om WP Super Cache te installeren op je blog. Dit kun je eenvoudig doen vanuit de back-end van WordPress. Om dit voor elkaar te krijgen doorloop je de volgende stappen.

Kies uit het menu aan de linkerkant voor ‘Plugins’ » ‘Add New’.

WP Super Cache: plugin downloaden stap 1

Zoek vervolgens op: ‘WP Super Cache’.

WP Super Cache: plugin downloaden stap 2

Klik op ‘Install Now’ en bevestig de installatie.

WP Super Cache: plugin downloaden stap 3

WP Super Cache is nu geïnstalleerd, maar doet standaard nog niks. Ga daarom meteen door met activeren.

WP Super Cache: plugin downloaden stap 4

Na de activatie wordt je automatisch doorgestuurd naar de settings-pagina van WP Super Cache. Als dit niet gebeurt, dan kun je via het menu aan de linkerkant kiezen voor ‘Plugins’ » ‘Installed plugins’ en dan de settings van ‘WP Super Cache’ openen.

WP Super Cache configureren

Schakel om te beginnen caching in en klik op de knop ‘Update status’.

WP Super Cache: setting instellen stap 1

Klik vervolgens op het tabblad ‘Advanced’ en controleer of hier de optie ‘Use PHP to serve cache files’ geselecteerd is.

Met de optie ‘mod_rewrite’ zijn nog betere resultaten te behalen. Echter, het configureren hiervan is een stuk moeilijker en meer voor de ervaren gebruiker. Zodoende laat ik dat op dit moment even buiten beschouwing.

WP Super Cache: setting instellen stap 2

Vervolgens gaan we naar de sectie ‘Miscellaneous’. Hieronder vind je de aanpassingen die je daar moet maken. Selecteer de volgende vier opties:

  1. ‘Compress pages so they’re served more quickly to visitors.’
  2. ‘304 Not Modified browser caching. Indicate when a page has not been modified since last requested.’
  3. ‘Don’t cache pages for known users.’
  4. ‘Cache rebuild. Serve a supercache file to anonymous users while a new file is being generated.’

WP Super Cache: setting instellen stap 3

Als je al deze opties hebt aangevinkt, dan scrol je vervolgens naar beneden. Daar kom je de optie ‘Extra homepage checks.’ tegen. Zet deze opties ook aan.

WP Super Cache: setting instellen stap 4

Let op! Je kunt eventueel overwegen om helemaal onderaan ook de optie ‘Clear all cache files when a post or page is published or updated.’ aan te zetten. Hierdoor wordt het weer ietsje trager, maar dit zorgt er wel voor dat als je iets update op je site, het direct zichtbaar wordt voor je bezoekers.

Tot slot

Je hebt voor nu alle wijzigingen gemaakt. Vergeet niet op te slaan en klik helemaal onderaan op de knop ‘Update Status’ om de door jouw gemaakte instellingen op te slaan.

Gefeliciteerd! De configuratie van WP Super Cache is nu klaar. Je website zal vanaf nu een stuk sneller getoond worden aan de bezoekers. Let op! De uitleg hierboven is gebaseerd op een basis-installatie van WordPress. We hebben dus de meest gangbare features besproken. Je kunt dus er dus nog meer uithalen door specifiek voor jouw WordPress-website andere instellingen ook te gebruiken.

Extra tip om WordPress sneller te maken

Om je nog een beetje verder te helpen geef ik je graag nog een extra tip. Een plugin die je goed met WP Super Cache kunt combineren is de BWP Minify plugin. Deze stelt je in staat om jouw CSS- en JavaScript-bestanden te combineren en minimaliseren voor nog snellere laadtijden! Heb je zelf nog tips voor een snellere WordPress-website? Plaats ze dan gerust in de comments hieronder. Ik ben erg benieuwd.

P.S. Wil je op de hoogte blijven van alle artikelen, updates, tips en trucs die verschijnen op ons blog? Dat kan! Rechts bovenin via RSS, e-mail, het liken op Facebook, het +1’en op Google+ of het volgen op Twitter.

Deel dit blog
Harald Brouwers
Harald Brouwers

De achtergrond van Harald is erg breed, van computertechnologie en multimedia tot webdevelopment en sales. Per 1 februari 2014 ondersteunt Harald het Customer Service-team.

Artikelen: 7

2 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Sterren Webhosting: 5 sterren uit 5.830 reviews

60.000+ webhostingpakketten actief
Bij de beste webhosters in MT1000 en Emerce 100