In eerdere artikelen is besproken hoe je WordPress eenvoudig installeert, op welke manieren je een WordPress-website sneller kunt maken en hoe je hoger kunt komen in Google dankzij een handige plug-in. Een onderwerp dat nog niet is besproken, is het zoeken, installeren en aanpassen van een WordPress theme. Erg belangrijk, want het uiterlijk en de interface moeten met elkaar in balans zijn en aansluiten op het onderwerp en de doelgroep van een website.
WordPress komt standaard met de eigen ontwikkelde themes uit de Twenty-reeks (Ten, Eleven, Twelve en Thirteen). In dit artikel wordt echter uitgelegd hoe je een nieuw theme kunt zoeken, installeren en aanpassen; eenvoudig en makkelijk dus perfect voor beginners. Gebruik het als een basis-handleiding, mocht je aan de slag gaan en nieuwe themes willen proberen. Er zijn immers duizenden gratis themes te downloaden!
Let op: zorg voor een back-up (op je computer bijvoorbeeld) alvorens je aan de slag gaat met de nieuwe WordPress themes. Of wacht met het activeren van een nieuw theme, totdat je zeker weet dat alles werkt en je tevreden bent.
Hoe installeer je een WordPress theme?
Er zijn twee manieren om nieuw WordPress theme te installeren. De eerste manier is, wanneer je bent ingelogd op het admin-gedeelte van WordPress, via het menu aan de linkerkant bij het onderdeel ‘Thema’s’. Vervolgens zoek je naar een nieuw WordPress theme, heb je er één gevonden dan kun je deze installeren.
De tweede manier gaat via het handmatig uploaden van bestanden, als je bijvoorbeeld een WordPress theme hebt gedownload van een externe locatie. Aan een bestaande WordPress-installatie kun je namelijk handmatig een theme toevoegen, door alle bestanden van het theme aan de juiste map toe te voegen. Dit doe je door de bestanden vanaf je computer naar de map ‘wp-content/themes’ (op je hostingpakket) te uploaden.
Je kunt dit met de juiste instellingen via een FTP-programma doen, maar ook zeer eenvoudig in het admin-gedeelte van WordPress. Je selecteert alle bestanden van je theme (of via WordPress in het geheel als .zip-bestand) en kiest er vervolgens voor om ze te uploaden. Hieronder worden beide mogelijkheden verder uitgelegd.
Templates zoeken en installeren via WordPress
WordPress templates zijn helemaal niet moeilijk te installeren. Je kunt gemakkelijk een template downloaden en installeren via de back-end van WordPress. Overigens is er altijd een mogelijkheid om te switchen van template. Bekijk nu het volledige stappenplan hoe je een WordPress template download en installeert.
- Selecteer uit het menu links ‘Weergave’ » ‘Thema’s’.
Onder het tabblad ‘Thema’s beheren’ zie je welke themes op dit moment zijn gedownload en beschikbaar zijn. Bovenaan staat het huidige theme dat wordt gebruikt voor je WordPress-website.
- Ga naar het tabblad ‘Thema’s installeren’.
Het selectiescherm dat je nu ziet, geeft je de mogelijkheid om te zoeken in de (gratis) beschikbare WordPress themes. Deze themes kun je ook vinden via de officiële website van WordPress.
Ken je de naam van een theme die je wilt installeren, dan kun je deze direct invoeren. Zo niet, dan kun je op verschillende wijzen zoeken naar het WordPress theme dat het beste bij jou of je website past. Bijvoorbeeld door keywords op te geven waar een theme volgens jou aan moet voldoen, of (in combinatie) diverse opties voor een filter aanvinken.
- Vul bij het zoekveld een onderwerp of enkele trefwoorden in, die te maken hebben met jouw website, bijvoorbeeld ‘zakelijk’ of ‘speels’.
- Daaronder heb je de mogelijkheid om opties voor een filter aan te vinken, zoals kleuren, kolommen, breedte etc.
- Vervolgens klik je op de knop ‘Thema’s zoeken’ en de zoekresultaten worden getoond.
- De themes die voldoen aan jouw voorkeuren worden getoond, voordat je een theme installeert kun je eerst meer informatie erover lezen, door op ‘Details’ te klikken.
- Eerst het theme uitproberen en live bekijken kan ook, door op ‘Voorbeeld’ te klikken.
- Zodra je een keuze hebt gemaakt, klik je op ‘Nu installeren’.
- Wil je dat je nieuwe theme direct wordt weergegeven, klik dan op ‘activeren’. Sla dit over als je eerst het theme wilt aanpassen.
Een theme vanaf je computer installeren
Heb je een WordPress theme gedownload van het internet en bijvoorbeeld als .zip-bestand op je computer staan, dan kun je deze in één keer uploaden via WordPress.
- Ga naar het tabblad ‘Thema’s installeren’ en kies voor ‘Uploaden’.
- Klik op ‘Bestand kiezen’ en selecteer vervolgens het .zip-bestand vanaf je computer.
- Klik vervolgens op ‘Nu installeren’ en het theme wordt geüpload en geïnstalleerd.
- Ook hier geldt dat als je wilt dat het theme direct wordt weergegeven je vervolgens nog op ‘activeren’ moet klikken.
Zoeken naar gratis WordPress themes
Op het tabblad ‘Thema’s installeren’ vind je ook de opties ‘Uitgelicht’, ‘Nieuwste’ en ‘Onlangs bijgewerkt’. Hier kun je door de nieuwste en populairste (gratis) themes bladeren die via WordPress.org worden aangeboden.
Zit er een theme bij die voldoet aan je wensen, dan kun je deze op dezelfde eenvoudige wijze installeren als hierboven is beschreven.
Het instellen de Widgets
Als je een nieuw WordPress theme hebt geïnstalleerd, dan kan het zijn dat de Widgets die je gebruikte bij je vorige theme, niet meer op dezelfde wijze worden weergegeven. Per theme verschilt immers de lay-out. Mocht dit zo zijn, dan kun je de Widgets opnieuw indelen.
De Widgets zullen echter in de meeste gevallen op de juiste plek staan, maar misschien heeft je nieuwe theme meer mogelijkheden om extra Widgets te plaatsen en wil je die benutten. Het is daarom verstandig om na een installatie dit te controleren.
- Als je het nieuwe theme nog niet hebt geactiveerd, ga dan naar ‘Weergave’ » ‘Thema’s’.
- Zoek het nieuwe theme en selecteer ‘Live voorbeeld’ uit de opties onderaan en controleer of de instellingen en weergave van je Widgets nog kloppen.
- Mocht je wijzigingen willen doorvoeren of nieuwe mogelijkheden willen benutten, kies dan voor ‘Weergave’ » ‘Thema’s’ » ‘Widgets’.
Customize je WordPress theme
Tevens zijn er nog enkele andere plekken waar je de instellingen van je WordPress theme kunt aanpassen, hieronder kort de mogelijkheden en wat ze inhouden.
- Via ‘Weergave’ » ‘Thema’s’ » ‘Aanpassen’, kom je bij een eenvoudige editor met een duidelijke en makkelijke interface.
Hier vind je in het menu aan de linkerkant alle beschikbare mogelijkheden die speciaal voor dit theme aangepast kunnen worden. Dit kan dus per theme verschillen, daar het ene theme alternatieve opties kan bieden, dan het andere.
Hetzelfde geldt voor de opties die je ook via het menu aan de linkerkant in het admin-gedeelte van WordPress kunt benaderen. Elk theme biedt eigen opties en mogelijkheden, die je per onderdeel kunt aanpassen.
Enkele voorbeelden worden hieronder gegeven.
- ‘Menu’s’, geeft je de mogelijkheid om de menustructuur en navigatie binnen je website aan te passen of de vormgeving ervan te wijzigen.
- ‘Thema instellingen’, mits de extra mogelijkheden hiervoor bij het theme worden geleverd, kun je hier aanpassingen maken in de indeling en het uiterlijk van het gehele theme.
- ‘Header’, past de header van je website aan, zoals de weergave ervan of welke afbeeldingen moeten worden getoond.
- ‘Bewerker’, ongeacht het theme, is deze opties altijd beschikbaar en biedt je de mogelijkheid om aanpassingen te maken in de code van het theme. Let op: enige technische kennis is hiervoor vereist.
Waar moet je op letten?
Bij het zoeken naar een nieuw theme zijn er echter enkele belangrijke punten waarop je moet letten, voordat je ze downloadt en installeert. Hieronder de drie belangrijkste punten, wanneer je opzoek gaat naar een nieuw WordPress theme.
Let op: sommige WordPress themes worden gebruikt om ads of malware te verspreiden. Het is dus verstandig om vooraf te controleren of een theme te vertrouwen is. Kies bij voorkeur themes die geverifieerd. Tevens is er een handige plug-in waarmee je een theme kun checken.
One more thing…
Kortom, de kans is erg groot dat er tussen al die (gratis) themes één zit die voldoet aan jouw wensen en smaak. Op dit moment behoort WordPress tot één van de populairste CMS-software. Tientallen miljoenen websites gebruiken WordPress en het aantal blijft stijgen. De groei en populariteit zorgen er mede voor dat het WordPress-team, maar ook derden, blijvend werken aan uitbreidingen en kwaliteitsverbeteringen.
1. Je wensen, de kleuren, het doel en de inhoud
Alvorens je gaat zoeken in de duizenden (gratis) themes die beschikbaar zijn, is het verstandig om eerst bij jezelf na te gaan waaraan een theme moet voldoen. Hoe wil je dat jouw website de informatie presenteert? Eén, twee, drie of meer kolommen, de wijze van navigeren, het kleurgebruik, de mogelijkheden tot personalisatie, etc. Heb je een logo of huisstijl en wil je die stijl ook doorvoeren op je website, dan is het logisch om een theme te zoeken met dezelfde kleurstelling of die daarop is aan te passen. Bedenk dus eerst wat je wilt vertellen met je website. Schets vervolgens een plan of ontwerp, hoe jij wilt dat je nieuwe theme er ongeveer uit moet zien.
2. De kwaliteit van een theme
Er zijn vele duizenden gratis themes te downloaden, maar pas op, van sommige laat de kwaliteit te wensen over. Via de officiële website van WordPress kun je gemakkelijk door alle themes bladeren en vind je tevens beoordelingen en scores, zodat je een inschatting kunt maken over wat je download. De populairste themes zijn vaak van goede kwaliteit en worden regelmatig geüpdatet, maar zijn ook herkenbaar en niet uniek.
Heb je het ervoor over om een (klein) bedrag te besteden, dan kun je een theme kopen. De kosten zijn relatief laag (tussen de $ 20 en $ 60) en de ontwikkelaar geeft meestal een goede service. Het beste kun je deze WordPress themes via de gespecialiseerde ontwikkelaars zoeken en niet via een zoekmachine als Google. De themes daar zijn namelijk geverifieerd, waardoor je zeker weet dat ze geschikt zijn. Enkele voorbeelden zijn:
- Themeforest (enorme hoeveelheid, goede prijzen en prima service)
- WooThemes (gespecialiseerd in e-commerce en webshops)
- TemplateMonster (een ruime selectie)
- ElegantThemes (goedkoop)
- AppThemes (gericht op webapps)
3. Kies voor compleet!
Er is niks mis met een eenvoudig theme, als deze exact doet wat jij wilt. Maak het vooral niet moeilijker dan dat het is. De ervaring leert echter dat er ook de ruimte moet zijn om eens wat aan te passen, of dat de mogelijkheid bestaat om te groeien. Houd rekening met de functionaliteit die een theme biedt, zodat je gemakkelijk aanpassingen kunt maken. Wellicht is het nu nog niet van toepassing, maar denk je over een jaar daar anders over.
Gelukkig worden alle populaire themes tegenwoordig vaak uitgerust met verschillende opties voor het aanpassen van de lay-out. Dit betekent dat je binnen een template bijvoorbeeld de volgorde van ‘blokken’ kunt wisselen of aan- en uitzetten. Tevens wordt het gebruik van uitgebreide ‘template builders’ binnen een theme steeds populairder, hierdoor kun je op gemakkelijk aanpassingen maken. Dus het meegeven van unieke wijzigingen in de vormgeving, zonder dat je verregaande technische kennis nodig hebt.
De combinatie van een eigen domeinnaam, betrouwbare webhosting en een eigen WordPress-website lijken dan ook een logische keuze. Helemaal wanneer je bereid bent je enigszins te verdiepen in de unieke en verregaande functionaliteit die WordPress biedt. Je bespaart je er een hoop kosten mee en de mogelijkheden zijn ongekend!
Zoals je leest, ben ik een behoorlijke fan van WordPress, maar wel in eigen beheer (zekerheid, veiligheid, geen reclame, geen onaangename verrassingen, etc.) en kan ik het iedereen aanraden, omdat je nagenoeg zonder technische kennis een prachtige website kunt maken. Ben je nog niet toe aan themes, dan kun je je wellicht eerst eens verdiepen in de basis, zoals het installeren van WordPress.
Ik hoop dat ik met dit artikel iets meer inzicht heb gegeven over de basis van WordPress themes. Voor nu wens ik je veel succes met het zoeken en uitproberen van nieuwe themes!
Ik mis nog hoe je de gekozen thema instelt als standaard. want WordPress vereist dit
Als jij weet hoe dan verneem ik het graag
Hi Richard, bedoel je hoe je een nieuw thema na installatie actief maakt? Zo ja, klink hiervoor in het dashboard links in het menu op Weergave > Thema’s. Ga nu met je muis staan op het thema dat je wilt gebruiken en klik op ‘Activeren’. Mocht je ergens anders op doelen, laat het dan gerust weten. We zien in dat geval graag een verdere toelichting tegemoet.