Wat zijn de beste gratis WordPress plugins en waarvoor kun je ze gebruiken? In dit artikel een zorgvuldig samengestelde lijst van de meest waardevolle WordPress plugins. Uiteraard zijn niet alle plugins geschikt of nodig voor elke WordPress website, maar er staan een aantal interessante ‘musthaves’ tussen. Voor als je op zoek bent naar een aantal handige functionaliteiten voor WordPress, zoals social comments, SEO, caching, analytics, beveiliging, etc. is het zeker de moeite waard om deze lijst te bekijken.
In een eerder artikel heb ik geschreven over hoe je eenvoudig een website in WordPress opzet. WordPress is contentmanagementsysteem (CMS), waarmee je makkelijk een website installeert en beheert. De populariteit van WordPress is enorm en het blijft nog altijd groeien. Naast het installeren van WordPress, heb ik in een ander artikel uitgelegd hoe je het uiterlijk van je WordPress website kunt aanpassen, met behulp van WordPress themes die je eenvoudig kunt installeren en beheren. Tevens heb ik uitgelegd, waar je rekening mee moet houden als je een artikel wilt schrijven dat hoog scoort in Google. Om je WordPress website een boost qua functionaliteit te geven, vind je hieronder een lijst met handige WordPress plugins!
Akismet
Deze handige anti-spam plugin wordt inmiddels standaard bij WordPress geleverd. Echter, moet je de plugin nog wel even activeren. En dat is zeker aan te raden, want Akismet is één van de beste manieren om je blog te beschermen tegen commentaar en trackback spam. Zodoende wordt de plugin inmiddels door miljoenen mensen gebruikt. Het stopt echt de hordes met spam en nep-reacties die op je artikelen binnenkomen.
Om te beginnen activeer je de plugin in WordPress via de plugin pagina. Vervolgens kies je ervoor om je aan te melden voor een nieuwe Akismet API key. Zodra je de API key hebt ontvangen, ga je naar in WordPress naar de Akismet configuratiepagina en voor je deze in.
W3 Total Cache
De ultieme caching plugin voor WordPress. Een essentieel onderdeel voor een succesvolle WordPress website. Caching zorgt er namelijk voor dat de laadtijden van je website drastisch omlaag gaan. De statische content van je website wordt automatisch bijgehouden en kan snel aan bezoekers worden gepresenteerd. Zodoende hoeft niet telkens de gehele pagina opnieuw te laden. In een eerder artikel is meer informatie over het sneller maken van WordPress en W3 Total Cache beschreven door mijn collega Wander.
WordPress SEO by Yoast
Deze plugin wordt over het algemeen beschouwd als beste SEO plugin voor WordPress. Het biedt uitgebreide mogelijkheden met betrekking tot zoekmachineoptimalisatie, inclusief een handige, automatische generator voor XML sitemaps. In een eerder artikel over WordPress SEO heb ik alle functionaliteiten van deze plugin, en hoe deze te gebruiken, op een rijtje gezet.
Digg Digg
Deze handige social sharing plugin biedt een uitgebreide set van social sharing buttons voor de meest populaire sociale netwerken. Het uiterlijk en de weergave van de knoppen zijn eenvoudig in verschillende stijlen aan te passen. Met name de ‘floating box’ is erg populair. Zodoende heb je met Digg Digg een complete alles-in-één social sharing plugin, zodat jouw WordPress website eenvoudig gedeeld kan worden via diverse social media.
Disqus Comment System
Deze uitgebreide commenting plugin komt als een volledige vervanging voor het standaard comment-systeem dat WordPress biedt. Disqus heeft een wijd scala aan mogelijkheden, zoals diverse login-opties, social media integratie, verschillende stijlen voor knoppen, bescherming tegen spam, etc. Kortom alles om op een eenvoudige manier de reacties op je artikelen te beheren en overzichtelijk te houden. Als je de plugin hebt geïnstalleerd, dien je een account aan te maken via de website van Disqus. Zodoende worden alle comments gesynchroniseerd met je WordPress database.
Simple Facebook Comments
Deze commenting plugin is een veel eenvoudiger opgezet dan het Disqus Comment System. Het vervangt de standaard reacties van WordPress met een comment box die gekoppeld is aan Facebook. Om een reactie te plaatsen dienen bezoekers eerst in te loggen, dat bijvoorbeeld met Facebook kan. Tevens is er de functie die de reactie automatisch op het Facebook-profiel van degene die reageert plaatst.
Google Analytics for WordPress
Deze analytics plugin maakt het eenvoudig om de functionaliteiten van Google Analytics toe te voegen aan je WordPress website. De plugin komt van dezelfde maker, Yoast, als van de SEO-plugin en maakt het mogelijk om veel metadata over je WordPress website snel en makkelijk bij te houden. Zo beschik je over alle informatie met betrekking tot zoekresultaten, de positie in Google, kliks, etc. Handing om een inzicht te krijgen in wat goed scoort en wat niet. Meten is immers weten!
WooCommerce
Deze e-commerce plugin tovert je WordPress website om in een online webwinkel. WooCommerce is één van de meest populaire plugins voor een webshop. Het is gratis, er zijn veel mogelijkheden, het wordt breed gedragen en gebruikt door vele succesvolle winkels. Mijn collega Niels heeft eerder geschreven over het opzetten van een webshop met behulp van WooCommerce en WordPress.
Contact Form 7
Een goede WordPress website kan niet zonder contactformulier en met deze plugin creëer je er één in een handomdraai. Contact Form 7 ondersteunt CAPTCHA en Akismet spamfiltering, zodat je niet op zoek hoeft te gaan om spam te weren. Je kunt met Contact Form 7 meerdere contactformulieren beheren. Tevens kun je de vorm en de inhoud van de automatisch gegenereerde e-mails, voor bijvoorbeeld een bedankje, gemakkelijk aanpassen en eenvoudige opmaken.
Redirection
Met deze redirection plugin kun je op een eenvoudige wijze de (door)verwijzingen van je WordPress website beheren. Je kunt 301 redirections creëren en bijhouden, tevens houdt het in de gaten of er zich 404 errors voordoen. Zo worden alle mogelijke losse eindjes van je WordPress website netjes geregistreerd. Dit is vooral handig als je pagina’s migreert van een oude website of als de WordPress installatie van map verandert.
Broken Link Checker
Deze simpele maar zeer nuttige optimalisatie plugin controleert automatisch links en afbeeldingen die gekoppeld zijn aan je WordPress website. Als een link of afbeeldingen gevonden wordt die niet naar behoren werkt, dan krijg je daar een melding van. Handig dus om in de gaten te houden, want het is vervelend als bezoekers op niet-werkende links of afbeeldingen stuiten.
Wat je verder moet weten over WordPress plugins
Tot zover een overzicht van een aantal zeer populaire WordPress plugins die je helpen bij het optimaliseren, uitbreiden en verbeteren van je WordPress website. Vergeet echter niet, dat WordPress een stuk sneller laadt, wanneer er minder plugins zijn geïnstalleerd. Het is dus niet de bedoeling dat je de plugins allemaal gaat installeren. Bedenk eerst welke WordPress plugins nuttig zijn voor jou, je WordPress website of je bezoekers. Maak vervolgens de afweging of de desbetreffende plugin bijdraagt aan hetgeen jij wilt, alvorens je lukraak gaat installeren!
Let op, controleer WordPress plugins eerst
Het lukraak toevoegen en installeren van allerlei (onbekende) plugins kan een risico met zich meebrengen. Bovenstaande plugins worden door velen gebruikt en zijn getest, maar er bestaan ook plugins die minder goed of goed werken. Zodoende zouden deze de weergave of veiligheid van je website kunnen aantasten.
Het is daarom aan te raden om enigszins terughoudend te zijn met het downloaden en installeren van plugins. Bekijk vooraf eerst of de plugin goed is bijgehouden en dus naar verwachting werkt. Je kunt dit controleren door te bekijken of de datum van de laatste update recentelijk was, de plugin goed wordt beoordeeld door gebruikers en of support eventuele vragen (snel) heeft beantwoord. Ten slotte, als je helemaal zeker wilt zijn, dan is het slim om de plugin eerst te testen op een testomgeving; dus een kopie van je website die niet online staat.
P.S. Wil je op de hoogte blijven van alle artikelen, tips en trucs die verschijnen op ons blog? Dat kan! Rechts bovenin via RSS, e-mail, het liken van onze Facebook-pagina of het volgen op Twitter.
Hoi Jeroen, Ik wil misschien mijn com site en nl domein verhuizen naar jullie. Ik zou wel graag de google analytics plugin voor wordpress willen gebruiken.
Vanaf welk pakket is dat mogelijk?
Het gaat uiteraard om een bedrijfswebsite.
Hoi Bart, leuk dat je overweegt om naar ons toe te verhuizen! Je kunt de Google Analytics-plugin voor WordPress op al onze hostingpakketten gebruiken. Dat is dus niet pakketafhankelijk. Mocht je verder vragen hebben over het verhuizen, stuur dan gerust even een e-mail naar support@antagonist.nl. We helpen je graag!