WordPress plugins kiezen: hoe scheid je het kaf van het koren?

Als je met WordPress aan de slag gaat, dan is het onvermijdelijk dat je ook in aanraking komt met plugins. Het is een handige manier om meer functionaliteit aan jouw website toe te voegen. Met WordPress plugins kun je een website flink beter maken, maar ook volledig doen omvallen. Hoe haal je de goede er tussenuit en vermijd je de rotte appels?

WordPress plugins: hoe scheid je het kaf van het koren?

WordPress bestaat al meer dan veertien jaar. In al die jaren zijn er vele plugins voorbij gekomen. Op moment van schrijven bestaan er maar liefst 53.059 plugins. Van optimalisatie- en nieuwsbrieven-plugins tot plugins die je website in een Nintendo spelcomputer veranderen. Je kunt het zo gek niet bedenken of het bestaat.

Er zijn ook plugins die je beter kunt vermijden. Bijvoorbeeld, omdat ze je website vertragen, onveilig in elkaar zitten of enkel voor problemen zorgen. Je wilt natuurlijk dat je website optimaal presteert, dit soort plugins kun je er dan dus niet bij gebruiken. Lees verder en ontdek hoe je de beste plugins kiest en de vertragende er tussenuit vist.

De juiste keuze in een oerwoud van plugins

Voordat je een plugin gaat installeren, is het goed je af te vragen wat de plugin wel en vooral niet dient te kunnen. Simpele WordPress plugins zijn meestal makkelijker te gebruiken dan zeer uitgebreide, omdat ze gericht zijn op één specifieke functionaliteit. Zorg dus dat je voor jezelf duidelijk hebt hoeveel opties je daadwerkelijk nodig hebt voor wat je wilt bereiken.

Waar moet je op letten als je een nieuwe plugin voor WordPress gaat installeren?

Je kunt een overzicht van alle plugins vinden door in het beheergedeelte van je WordPress-website onder plugins naar ‘Nieuwe Plugins’ te gaan en in het zoekvak naar trefwoorden te zoeken om specifiekere plugins te vinden. Je zult daarbij zien dat er meestal meerdere plugins zijn die dezelfde functionaliteit bieden. Kijk hierbij naar de volgende punten.

 • Recentste update — Kan de plugin overweg met de nieuwste versie van WordPress? Of is de plugin al in geen jaren geüpdatet? Plugins die lang niet zijn onderhouden, kun je beter vermijden. Vaak zijn ze traag en kunnen daarnaast kwetsbaarheden bevatten.
 • Beoordelingen — Door naar de reviews te kijken, heb je een goede indicatie van de ervaringen van andere gebruikers. Staar je niet blind op de hoeveelheid sterren bij de review, vooral het ‘waarom’ is interessant. Wordt er in de review geschreven dat de makers geen ondersteuning bieden, dan kun je beter verder zoeken.
 • Aantal gebruikers — Een indicatie die ook kan helpen, is kijken hoe vaak de plugin wordt gebruikt. Een plugin met een groot aantal gebruikers is een indicatie dat het vermoedelijk doet wat het moet doen. Anders zou de hoeveelheid gebruikers niet zo groot zijn.

Hoe vind je vertragende WordPress plugins?

Een mooie plugin om snel per pagina te zien hoe lang je WordPress-website bezig is die in te laden, is ‘UsageDD’. Schakel eventuele andere caching- en optimalisatieplugins die je gebruikt tijdelijk uit, voordat je deze plugin installeert. Dat kan de metingen namelijk onterecht beïnvloeden.

Hoe vind je vertragende WordPress plugins?

Na installeren van UsageDD zie je op elke pagina onderaan waardes staan, waarbij minder altijd beter is. Ga daarbij specifiek naar een pagina van je website die veel door bezoekers wordt bekeken of waarvan je vindt dat deze te traag laadt. Je ziet dan bijvoorbeeld de onderstaande waarden.

25 Q  5.683s | 36.136s  64.31 MB

Voor dit voorbeeld heb ik opzettelijk mijn WordPress-website voorzien van een plugin die je website flink trager maakt. Je ziet dat mijn bekeken pagina er daardoor maar liefst 36 seconden over doet om te laden. Hoe moet je deze waarden precies interpreteren?

 • 25 Q Laat zien hoeveel MySQL queries er op de achterliggende database worden uitgevoerd voor het laten zien van de pagina.
 • 5.683s | 36.136s  De eerste waarde is de reactiesnelheid van je website (TTFB) in seconden. De tweede waarde geeft aan hoe lang je website bezig was met het genereren van de pagina.
 • 64.31 MB — Deze waarde geeft weer hoeveel werkgeheugen (RAM) er nodig is om de pagina op te bouwen.

Oorzaken uitsluiten

Schakel nu alle plugins uit, behalve UsageDD. In mijn voorbeeld zie je dat een pagina nu door WordPress in 1,6 in plaats van 36 seconden wordt opgebouwd. De oorzaak zit dus in een plugin die eerst aan stond. De volgende stap is om te onderzoeken welke plugin verantwoordelijk is.

15 Q  0.815s | 1.655s  27.78 MB

Schakel nu één voor één alle plugins weer in, behalve de caching- en optimalisatieplugins. Na het inschakelen van een plugin, laad je telkens tussendoor opnieuw de pagina. Totdat je de rotte appel hebt weten te herleiden. Vind je een plugin die je website flink trager maakt, zoek dan naar een alternatief of controlleer of de plugin valt te optimaliseren.

Een nóg snellere website!

Door kritisch naar WordPress plugins te kijken, zorg je ervoor dat jouw website niet onnodig traag is. Om nog beter de kracht van ons platform te benutten, geef ik je graag een aantal aanvullende tips.

 1. Draai de meest recente en stabiele PHP-versie.
 2. Stel caching in voor je WordPress- en Joomla-applicatie.
 3. Optimaliseer de database van je website.

Ben je op zoek naar razendsnelle SSD-hosting voor je WordPress-website? Neem gerust eens een kijkje bij onze pakketten. We bieden je complete webhosting, inclusief domeinnaam en gratis SSL.

Webhosting, domein en gratis SSL →

P.S. Wil je op de hoogte blijven van alle artikelen, updates, tips en trucs die verschijnen op ons blog? Dat kan! Rechts bovenin via RSS, e-mail, het liken op Facebook, het +1’en op Google+ of het volgen op Twitter.

Deel dit blog
Joris de Leeuw
Joris de Leeuw

Van jongs af aan ben ik bezig met webhosting. Als hobby, maar ook vanuit de Vereniging Campus Kabel waar ik veel met IPTV-servers bezig ben. Ik ondersteun de helpdesk van Antagonist, waar ik vooral de technische vragen op mij neem.

Artikelen: 17

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Sterren Webhosting: 5 sterren uit 5.830 reviews

60.000+ webhostingpakketten actief
Bij de beste webhosters in MT1000 en Emerce 100