Je weet inmiddels hoe file system caching op ons platform werkt. Ook snap je dat het slim is om niet meer dan één caching plugin te gebruiken. Alleen, voor welke plugin kies je dan en hoe configureer je die? Dat leg ik hier graag stap voor stap uit. Zo heb jij in een handomdraai de caching voor jouw website optimaal ingesteld. Laten we beginnen!
We kijken naar twee populaire caching plugins voor WordPress: WP Fastest Cache en W3 Total Cache. Eén daarvan is simpel te activeren, de andere heeft uitgebreide instellingen. Ook zal ik het al ingebouwede cachingsysteem van Joomla heeft toelichten. Ten slotte bespreek ik de caching-instellingen van de Joomla-extensie JotCache.
Inhoudsopgave
- WP Fastest Cache voor WordPress
- W3 Total Cache voor WordPress
- Caching binnen Joomla
- JotCache-extensie voor Joomla
Redis nu beschikbaar!
Deze geavanceerde cachingtechniek slaat veelgebruikte data op in het snelle RAM. Je website wordt zo vliegensvlug! Lees meer →
Permalinks controleren
Om caching plugins optimaal te laten werken, is het van belang dat de permalinks binnen je WordPress-applicatie zijn aangepast. Ga hiervoor in je WordPress-dashboard naar ‘Instellingen’ > ‘Permalinks’.
De kans is groot dat deze instelling al niet meer op ‘Standaard’ staat. Als dat echter wel zo is, dan kun je de permalinks op ‘Berichtnaam’ instellen. Dit komt de vindbaarheid van je pagina ten goede in bijvoorbeeld zoekmachines.
Het is ook mogelijk om de datum of een andere waarde toe te voegen. Bijvoorbeeld: in plaats van https://www.domein.nl/?p=123 staat er dan https://www.domein.nl/voorbeeld-bericht/ in de adresbalk.
WP Fastest Cache voor WordPress
Deze plugin is eenvoudig te installeren. Met een paar klikken kun je dan al gelijk gebruik maken van caching en alle voordelen die daarbij horen! Naast caching van je website kun je met deze plugin ook HTML- en CSS-bestanden verkleinen dat ook weer positief van invloed is op de laadtijd van je pagina.
Installeer eerst de plugin via WordPress en activeer hem. Hoe je in WordPress plugins kunt downloaden en installeren, kun je hier terugvinden. Let hierbij op dat er nog geen andere caching plugins actief zijn. Beperk je er altijd tot één.
De gratis versie geeft de bovenstaande mogelijkheden. Naast het installeren van de plugin zelf, is de volgende stap om de functionaliteiten ervan in te schakelen. Het is aan te raden om alle opties in het tabblad ‘Settings’ aan te vinken. Druk ten slotte op ‘Submit’ om de instellingen op te slaan.
W3 Total Cache voor WordPress
Deze plugin is uitgebreider, waardoor je de opties volledig naar wens kunt instellen. Deze plugin is beter geschikt voor zeer grote websites of bijzonder dynamische websites waarop de content vaak wisselt.
W3 Total Cache en Redis
Heb je een Plus-pakket of hoger? Gebruik dan W3 Total Cache samen met Redis voor optimale prestaties! Bekijk handleiding →
Installeer de plugin en activeer hem. Vervolgens kun je het gaan instellen. Aangezien deze plugin nogal een aantal opties heeft, zal ik ze hier nader voor je toelichten. We beginnen met de algemene instellingen. Ga naar ‘General Settings’ om verschillende functies eenvoudig te kunnen in- en uitschakelen.
- Zorg dat je eerst ‘Preview mode’ activeert. Zo kun je de instellingen op je website testen, voordat dit voor bezoekers merkbaar is.
- Activeer caching voor je website via ‘Pagina cache’. Kies daar voor ‘Disk: Enhanced’. Dit zorgt ervoor dat er zogeheten ‘mod_rewrite regels’ aan je .htaccess-bestand worden toegevoegd.
- Schakel ‘Minify’ in en kies voor ‘Handmatig’, zodat je de specifieke instellingen kunt aanpassen in het ‘Minify’-tabblad. Controleer of ‘Minify cache method’ op ‘Disk’ staat en pas het aan indien nodig.
- Activeer ‘Database Cache’ en ‘Object Cache’, en zet deze op ‘Disk’.
- Activeer de ‘Browser Cache’.
- Schakel de volgende opties uit: ‘CDN’, ‘New Relic’ (onder ‘Monitoring’), en ‘Enable varnish cache purging’.
- Zorg dat ‘Verify rewrite rules’ onder ‘Miscellaneous’ is ingeschakeld.
Bovenstaande instellingen zijn nog niet voldoende om de caching optimaal in te stellen. Voer daarom per onderstaand onderdeel de aanpassingen door.
Pagina Cache
- Schakel hier alle opties in, behalve ‘Cache 404 (not found) pages’.
- Indien je een dynamische voorpagina hebt die continue wordt gewijzigd, kun je ‘Cache front page’ uitschakelen.
- Bij ‘Don’t cache pages for following user roles’ kun je instellen welke gebruikers er geen cache-versie van de website zien wanneer zij zijn ingelogd.
- Activeer de optie ‘Automatically prime the page cache’. Zet de ‘Update interval’ op 900 seconden en de ‘Pages per interval’ op 10. Bij ‘Sitemap URL’ vul je, indien je die hebt, de link naar je sitemap in. Activeer vervolgens de optie ‘Preload the post cache upon publish events’.
- Zet onder ‘Advanced’ de ‘Garbage collection interval’ op 3600.
Minify
- Zorg ervoor dat beide opties binnen ‘Algemeen’ zijn ingeschakeld. Zet ‘Minify error notification’ op ‘Admin Notification’.
- Schakel de volgende opties in bij ‘HTML minify settings’: ‘Activeer’, ‘Inline CSS minification’, ‘Inline minification’ en ‘Line break removal’.
- De optimale instellingen bij ‘JS’ zullen per website verschillen. Daarom kun je dit het beste zelf testen.
- Activeer ‘CSS minify settings’ en zet een vinkje bij ‘ Preserved comment removal (not applied when combine only is active)’ en ‘Line break removal (not applied when combine only is active)’.
- Zet ‘@import handling’ op ‘Process’.
Database Cache
- Zorg ervoor dat ‘Don’t cache queries for logged in users’ staat ingeschakeld. Verdere wijzigingen zijn hier niet nodig.
Object Cache
- Hier kunnen de standaardinstellingen blijven staan.
Browser Cache
- Schakel bij ‘Algemeen’ alle opties in, behalve ‘Set entity tag (eTag)’ en ‘Do not process 404 errors for static objects with WordPress’.
- Bij ‘CSS & JS’ schakel je ‘Set entity tag (ETag)’ en ‘Prevent caching of objects after settings change’ uit. De rest kun je inschakelen.
- Ook bij ‘HTML & XML’ en ‘Media & Other Files’ kun je alles activeren behalve ‘Set entity tag (ETag)’.
Caching binnen Joomla
Joomla maakt gebruik van een eigen cachingsysteem. Er zijn verschillende mogelijkheden om dat naar wens in te stellen. Hier staan de mogelijkheden toegelicht voor een Joomla 3.x-installatie.
Ga hiervoor eerst naar ‘Systeem > ‘Algemene Instellingen’ > ‘Systeem’ (of in geval je een Engelse installatie hebt naar: ‘System’ > ‘Global Configuration’ > ‘System’). Daar vind je onderstaande opties:
- Conservatieve caching: hiermee kun je per module caching in- of uitschakelen. Conservatieve caching is geschikt voor websites die regelmatig gewijzigd worden – je kunt caching voor specifieke modules met dynamische inhoud dan uitschakelen.
- Progressieve caching: hiermee worden alle modules standaard gecachet. Progressieve caching is beter voor websites die niet zo vaak worden geüpdatet.
- Cache-afhandeling: je kunt hier een andere niet-standaard instelling gebruiken. Technisch gezien ligt dit complexer en wordt daarom in dit blog niet toegelicht.
- Cachetijd: hoe vaker je wijzigingen uitvoert, hoe lager deze moet staan. Bij minder updates kun je deze waarde dus hoger zetten dan vijftien minuten.
Het is ook mogelijk om Pagina Cache in te schakelen. Dit gaat via ‘Extensies > ‘Extensie Manager’ waar je de plugin ‘Systeem – Cache’ kunt inschakelen. In de praktijk werken de cachingopties hierboven beter dan deze mogelijkheid.
- Pagina cache: hiermee valt de volledige pagina binnen de cache (inclusief component, modules, plugins en template). Dit is de minst flexibele vorm van caching en raden we daarom af.
- Browser cache: ga naar de instellingen van deze plugin. Daar vind je de mogelijkheid om ‘Gebruik browsercaching’ in te schakelen. Er wordt dan een kopie binnen de browser opgeslagen, zodat de bezoeker dezelfde website ziet wanneer hij deze binnen een bepaalde tijdsperiode opnieuw bezoekt.
JotCache-extensie voor Joomla
Het gebruik van een extensie voor caching geeft vaak meer mogelijkheden tot wijzigingen in de instellingen. We gebruiken hier de gratis extensie JotCache als voorbeeld die een component en plugin bevat. Wanneer je van plan bent om JotCache te gaan gebruiken, vergeet daarbij niet om de ingebouwde caching van Joomla zelf eerst uit te schakelen.
Download de extensie en installeer hem via je het dashboard van Joomla. Schakel dan de plugin ‘JotCache’ in en klik hierop om naar de instellingen te gaan. De standaardinstellingen zijn in de meeste gevallen prima, je kunt ze eventueel aanpassen naar je eigen voorkeur. Zo kun je bijvoorbeeld ‘Cache Lifetime’ ophogen wanneer je website niet regelmatig wordt gewijzigd. Hierin zou ik de waarde ‘1440’ adviseren in plaats van ’15’.
- Vul bij ‘Cache Auto Clean’ de waarde ‘1500’ in.
- Schakel hier ‘Autoclean Mode’ in. Voor kleinere websites kun je voor ‘Fast’ kiezen en voor grotere kies je ‘Medium/Slow’.
- Bij het kopje ‘Cache Operation Modes’ kun je ervoor kiezen om de plugin voor specifieke browsers uit te schakelen. Deze kun je gerust ongewijzigd laten. Voer ook geen wijzigingen uit bij ‘Cache Storage’.
- Ga vervolgens naar ‘Geavanceerd’. Schakel ‘Refresh Page after Edit’ in, zodat je de recente pagina ziet na een aanpassing. Je kunt er hier voor kiezen om ‘Browser Caching’ in te schakelen.
- Vervolgens zul je dit binnen het component naar wens moeten instellen om dit in je voordeel te laten werken. Ga daarvoor naar het component ‘JotCache’. Hier kun je instellen welke pagina’s, componenten en modules-posities je van de cache wilt uitsluiten. Ben je hiermee onbekend, kun je ‘Browser Caching’ het beste niet inschakelen.
Tot slot: meten is weten
Met bovenstaande stappen zal je website een stuk sneller worden geladen. Dit kun je controleren door een test uit te voeren, zowel voor als na de wijziging. Je kunt hier handige tools als WebPagetest of Google PageSpeed voor gebruiken. Het is aan te raden om tijdens de wijzigingen tests uit te voeren, zodat je kunt controleren welke instelling voor jouw website het beste werkt.
Naast het gebruik van een caching plugin is het goed om overige onderdelen die met je website te maken hebben ook te optimaliseren. Wijzig je PHP-versie naar de laatste stabiele PHP-versie (als je website het ondersteunt) en verwijder onnodige plugins en themes. Ook deze uitgebreide handleiding over het monitoren van de resources die je tot je beschikking hebt, kan erg nuttig zijn om eens door te nemen. Allemaal zaken die de snelheid van je website zeker ten goede komen!
Werken bij Antagonist?
Zijn de stappen in dit blog voor jou een makkie? Heb je een passie voor websites en webhosting? Neem dan eens een kijkje bij de vacatures op onze website en stuur ons een mailtje! We zijn namelijk altijd op zoek naar nieuwe collega’s om ons team mee te versterken.
P.S. Wil je op de hoogte blijven van alle artikelen, updates, tips en trucs die verschijnen op ons blog? Dat kan! Via RSS, per e-mail, het liken op Facebook, het +1’en op Google+ of het volgen op Twitter.
Dank jullie voor dit advies.
Ik zie dat de premium versie van WP Fastest Cache ook ondersteuning voor mobiele caching aanbiedt. Jullie spreken op jullie site niet van mobiele caching voor zover ik zie. Is dat een ding, is het belangrijk? Wetende dat >50% van de websitebezoekers tegenwoordig mobile zijn?
Graag gedaan, Jelle! Mobile caching is over het algemeen wel aan te raden. Echter, het lijkt per plugin een beetje te verschillen wat die optie precies doet.
Het loont dus om het advies in documentatie van de plugin na te kijken. Dit is wat is WP Fastest Cache er zelf over zegt: https://www.wpfastestcache.com/premium/mobile-cache/
Als je website responsive is, dan adviseren ze om de opties ‘Mobile’ en ‘Mobile Theme’ uit te vinken. Gebruik je Lazy Load of heb je mobiel expliciet een ander thema, dan stellen ze dat het beter kan worden aangevinkt.