We plaatsen een cookie voor Google Analytics om onze website te verbeteren

Met een cookie kun je advertenties personaliseren. Wij hanteren echter de strikte regels van de Autoriteit Persoonsgegevens. Surfgedrag houden we niet bij en we achtervolgen je ook niet met reclame.

Geef WordPress een boost met PHP 8!

PHP 8 is momenteel de nieuwste stabiele PHP-versie en beschikbaar op ons platform. Ook nieuwe pakketten leveren we gelijk met deze versie op. Dit betekent dat je bij ons bijvoorbeeld je WordPress-website naar hartelust onder PHP 8 kunt draaien. Nu staat een nieuwe versie vaak gelijk aan meer snelheid. We vonden het daarom tijd voor een kleine benchmark! Bekijk de resultaten en leer hoe je zelf de overstap maakt.

Maak met PHP 8 WordPress 20% sneller!

Wat is er nieuw in PHP 8?

Het PHP-team heeft een volledige lijst met aanpassingen en nieuwe features vrijgegeven. Zo kun je nu dankzij named arguments alleen vereiste parameters specificeren en optionele overslaan. Ook zijn er wat functies gemarkeerd als verouderd. In een volgende grote PHP-update zal de ondersteuning daarvoor waarschijnlijk verdwijnen. Schrijf je eigen code en wil je bijblijven, kijk dan of je deze deprecated features gebruikt en pas waar nodig de code aan. Ben je alleen gebruiker van in PHP geschreven software (zoals WordPress), dan mag je dit negeren. Belangrijk is dan vooral dat het sneller en efficiënter is geworden.

Meer snelheid met PHP 8

Een nieuwe PHP-versie gaat doorgaans gepaard met snellere laadtijden voor je website. Natuurlijk altijd welkom! Om te kijken wat je hier in de praktijk van merkt, voerden we onder verschillende PHP-versies telkens tien benchmarks uit voor dezelfde WordPress-website. Het ging om een kale installatie van WordPress 5.7.2 (zonder extra plugins) die draaide op één van onze servers. Daar zagen we dat de gemiddelde laadtijd 100 ms was onder PHP 5.6, 53 ms onder PHP 7.4 en 42 ms onder PHP 8.

Snellere laadtijden voor WordPress onder PHP 8.
Laadtijd in milliseconden (lager is beter)

Het is geen nieuws dat de sprong tussen PHP 5.6 en 7 significant is. PHP heeft toen flinke slagen gemaakt op gebied van snelheid en efficiëntie. Hoewel het verschil tussen 7.4 en 8 kleiner lijkt, pak je alsnog gauw zo’n 20% winst. Niet verkeerd, zeker wanneer je beseft dat je een upgrade van PHP met een druk op de knop regelt. In veel gevallen stap je namelijk met behulp van de PHP-selector in DirectAdmin naadloos over naar PHP 8.

Wil je nog meer snelheidswinst behalen?
Stel Redis in en maak je website krankzinnig snel.

Overstappen naar PHP 8

Maak jij je website met WordPress, dan kun je in veel gevallen upgraden naar PHP 8 zonder dat je zelf iets hoeft aan te passen. Het enige waarvoor je moet zorgen, is dat je WordPress-installatie up-to-date is. Maar dat deed je toch al, vanwege de veiligheid… Heb je dat gecheckt, dan is het een kwestie van PHP 8 kiezen via de PHP-selector.

PHP 8 kiezen via de PHP-selector in DirectAdmin.

Log hiervoor in op DirectAdmin van je hostingpakket. Daar klik je links in het menu op Extra Functies en dan op Select PHP version. Kies achter ‘Current PHP version’ voor 8.0 en klik ten slotte op Set as current. Dat is alles. Ervaar je hierna toch problemen met je website, dan kun je op dezelfde manier weer teruggaan naar je voorgaande versie.

WordPress en compatibiliteit

De kracht van WordPress is dat er tal van plugins en thema’s beschikbaar zijn die je naar wens kunt gebruiken. Die worden gemaakt door ontwikkelaars van over de hele wereld. Zij moeten vaak een aanpassing doen in hun code om het optimaal te laten werken met een nieuwe PHP-versie. Hoewel WordPress zelf al een tijdje klaar is voor PHP 8, kan het dus zijn dat jij een plugin of thema gebruikt die dat niet is. Je kunt dan het beste even wachten op een update of bij de ontwikkelaar informeren of ondersteuning voor PHP 8 eraan komt.

Is iets binnen je website niet klaar voor PHP 8 en hoog je de versie op, dan kan het zijn dat iets niet meer goed werkt. Wisselen tussen versies doe je in enkele secondes, dus snel uittesten kan heel eenvoudig. Paniek is in zulke gevallen daarom niet nodig. Dit is wel gelijk de reden waarom we je website niet vanzelf overzetten naar een nieuwere PHP-versie. Jij als webbouwer bepaalt wanneer je dat doet. Iedere website is uniek en valt voor ons onmogelijk stuk voor stuk inhoudelijk te kennen. Daarom geven we je hierin graag de vrijheid.

Ben jij er klaar voor?

Door je WordPress-website onder PHP 8 te laten draaien, kun je eenvoudig een flinke snelheidswinst behalen. Uitproberen of je website er klaar voor is, gaat heel eenvoudig. Wissel met de PHP-selector snel tussen je huidige en de nieuwe versie en je weet het. Veel succes!

P.S. Blijf op de hoogte en volg ons via Facebook, X, Instagram, e-mail en RSS. Heb je vragen, tips of opmerkingen? Laat het achter als reactie. Vond je het artikel nuttig? Deel het dan met anderen!

Deel dit blog
Antagonist
Antagonist

De vertrouwde thuisbasis voor meer dan 100.000 websites. Eenvoud, kwaliteit en service. Complete webhosting, waarin je alles vindt voor de start van jouw online succes!

Artikelen: 55

8 reacties

  1. PHP 8 is een klein stukje sneller. Maar veel scripts en/of plugins voor WordPress zijn nog niet geupdated. Dus nog even wachten hier… 😛

    • Alle winst is welkom! Verder zit daar inderdaad vaak wat vertraging tussen. Hopelijk brengen de ontwikkelaars van de plugins en scripts die je gebruikt snel updates uit om PHP 8 te ondersteunen 🙂

  2. Als je voor PHP 8 kiest met default instellingen. Dient Redis dan aangevinkt te worden om van Antagonist Redis gebruik te maken?

    https://prnt.sc/15q1smg

    En zijn er voor default WordPress misschien nog andere vinkjes die voor performance zorgen?

    • Als je Redis-caching van Antagonist wil gebruiken, dan moet de Redis-module zijn aangevinkt in de PHP-selector. Standaard vinken we die module aan (gebeurt ook wanneer je op ‘Reset to default’ klikt). We zorgen verder altijd dat de meest optimale moduleset is voorgeconfigureerd, zodat je daar zelf zo min mogelijk omkijken naar hebt.

      Staan belangrijke modules overigens niet aan, dan geeft WordPress dat zelf weer in het diagnosescherm. Je kunt ze dan bij ons zelf via de PHP-selector aanvinken. Toevoegen van extra modules heeft verder niet echt zin, tenzij een plugin daar specifiek gebruik van maakt. Welke modules WordPress nodig heeft, vind je in de documentatie.

  3. Yeah – alle plugins die ik gebruik binnen mijn WordPress omgeving zijn nu ook PHP 8 compatible, ik zou dus een upgrade kunnen gaan testen/uitvoeren… Echter…, als ik bij PHP 8.x bij de extensions kijk mis ik de json en pdf extensions. Beide heb ik nodig voor scripts die ik in gebruik heb.

    Zijn die toe te voegen?

    • Mooi om te zien dat je met PHP 8 aan de slag bent, Steven! JSON-ondersteuning is daar standaard ingebakken. Eventueel kun je dat controleren met een phpinfo-bestand. Wat betreft het pdf-gedeelte, de maker van die PHP-module onderhoudt dit niet meer. Vandaar dat het ontbreekt in PHP 8. Als alternatief kun je eens kijken naar dompdf. Veel succes!

      • Top – goed om te leren dat JSON nu gewoon in de PHP core is opgenomen!

        En bedankt voor de hint richting dompdf, ga ik naar kijken en mee aan de slag.

        Is er al een planning voor de uitrol van PHP 8.2 op het platform?

        Ik maak het liefst een zo groot mogelijke sprong vanaf PHP 7.4, dan kan ik er weer even tegenaan 🙂

        • Heel begrijpelijk dat je graag het liefst zo’n groot mogelijke sprong maakt! PHP 8.2 komt er bij ons zo snel mogelijk aan. Het PHP-team had de release in eerste instantie uitgesteld tot 8 december. Nu is het vooral nog even wachten, totdat er via CloudLinux een stabiele versie beschikbaar komt. Nog even met potlood dus, maar waarschijnlijk zullen we PHP 8.2 vanaf begin januari op ons platform kunnen gaan aanbieden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Sterren Webhosting: 5 sterren uit 5.830 reviews

60.000+ webhostingpakketten actief
Bij de beste webhosters in MT1000 en Emerce 100