We plaatsen een cookie voor Google Analytics om onze website te verbeteren

Met een cookie kun je advertenties personaliseren. Wij hanteren echter de strikte regels van de Autoriteit Persoonsgegevens. Surfgedrag houden we niet bij en we achtervolgen je ook niet met reclame.

Je eerste stappen zetten met WooCommerce!

Wellicht speel je al een tijdje met het idee om een webshop te beginnen. Je hebt een goed plan en in kaart gebracht hoe je online producten wilt verkopen. Ook heb je inmiddels webshopsoftware vergeleken en bepaalt dat voor jou WordPress samen met WooCommerce de beste optie is. De volgende stap is om daadwerkelijk te starten. Hoe pak je dat aan?

Je eerste stappen zetten met WooCommerce!

In dit voorbeeld gaan we ervan uit dat je een nieuw hostingpakket hebt en die samen je gewenste domeinnaam hebt geregistreerd. We werken met een kale WordPress-installatie en het standaard meegeleverde thema Twenty Twenty. Het kan ook zijn dat je al een WordPress-website hebt en daar WooCommerce aan wilt toevoegen. De stappen kunnen dan wat afwijken.

WooCommerce al geïnstalleerd?
Maak voor een snelle start kennis met de belangrijkste beheeropties!

WooCommerce installeren

Om met WooCommerce te beginnen, moet je eerst WordPress installeren op je hostingpakket. Heb je dit nog niet gedaan, doe dit dan nu en volg daarna de stappen hieronder.

1. Log in op het dashboard van je WordPress-installatie. Klik links in het menu op Plugins en dan op op Nieuwe plugin.

2. Type WooCommerce in bij Plugins zoeken… en klik op Nu installeren bij de WooCommerce-plugin van Automattic.

WooCommerce-plugin installeren in WordPress.3. Als de installatie klaar is, dan klik je op Activeren. Op je website zijn nu automatisch de volgende nieuwe pagina’s toegevoegd.

  • Shop
  • Winkelmand
  • Mijn account
  • Afrekenen

Voor het overzicht hebben wij deze allemaal aan het hoofdmenu toegevoegd. Dat gaat via WeergaveMenu’sPrimair Menu.

Let op: je winkel staat hiermee live
Producten kunnen nu worden gekocht. Je bent nog aan het bouwen. Het is daarom belangrijk dat je deze pagina’s nog niet openbaar maakt. Als beheerder kun je ze op ‘Privé’ of ‘Beschermd met wachtwoord’ zetten om ongewenste bestellingen te voorkomen.

Activatiewizard

Nadat je de plugin hebt ingeschakeld, wordt automatisch de activatiewizard van WooCommerce gestart. Hiermee zul je de eerste configuraties moeten instellen. Het is handig om daarvoor alvast over het volgende na te denken.

Het kan ook later…
Je kunt de wizard eventueel overslaan en deze zaken instellen door naar WooCommerce Instellingen te gaan. Daar kun je op een later moment ook wijzigingen doorvoeren.

  • De locatie van je bedrijf en de gebruikte valuta.
  • Of het gaat om digitale of fysieke producten (of beide).

Activatiewizard in WooCommerce: vestiging en valuta bepalen.

  • Betalingsopties voor de klant (bijvoorbeeld PayPal of Klarna).
  • Welke verzendkosten je gaat berekenen.

Verzendmethoden in WooCommerce bepalen.

  • Of je voor je huidige thema kiest of het thema Storefront installeert (specifiek gemaakt voor WooCommerce door dezelfde ontwikkelaars).

Het Storefront-thema kiezen in WooCommerce.

In ons voorbeeld gaan we fysieke producten verkopen en hebben we ook een fysieke winkel. We hebben ervoor gekozen om het Storefront-thema in te stellen. Hiermee hebben we ook demo content toegevoegd, zodat er in de webshop voorbeeldproducten staan. Zo heb je een idee hoe jouw webshop eruit komt te zien met echte producten, zowel op de winkelpagina’s als in de beheeromgeving.

Voorbeeld van een WooCommerce-website.


Aan de slag met WooCommerce

Zelf een webshop maken met WordPress en WooCommerce? De webhosting van Antagonist is dan perfect. Met gegarandeerde rekenkracht, gratis SSL en automatische backups heb je alles voor een goede start!

Start met WordPress →


Producten beheren in WooCommerce

In de admin-omgeving vind je onder Producten een handig overzicht van alle producten die in je webshop staan, de prijzen en voorraad ervan, en in welke categorie ze vallen. Het gebruik van categorieën biedt een duidelijk overzicht, zowel voor de klant als beheerder. Zo gebruiken wij hier als voorbeeld de categorieën ‘T-shirts’, ‘Accessoires’ en ‘Hoodies’.

Het overzicht met producten in WooCommerce.

Onder Categorieën kun je deze categorieën beheren en nieuwe toevoegen. Zo hebben wij bijvoorbeeld de subcategorie ‘Hoodies met rits’ toegevoegd, zodat de klant hier specifieker op kan zoeken. Dit product wordt daardoor zowel onder de categorie ‘Hoodies’ als ‘Hoodies met rits’ getoond.

Meerdere categorieën in WooCommerce.

Bij Nieuw toevoegen kun je jouw huidige producten gaan toevoegen. Vergeet daarbij niet om naast de algemene informatie ook de juiste categorie te kiezen en de voorraadstatus aan te geven.

Categorie toevoegen in WooCommerce.

Bestellingen beheren in WooCommcerce

Met de basis die nu in je webshop staat, kun je beginnen met het ontvangen en verwerken van bestellingen. Het is sterk aan te raden om het bestelproces zelf meermaals goed te doorlopen en testen. Zo weet je wat zowel de klant als jijzelf als beheerder tegenkomt in dit proces.

Het bestelproces doorlopen in WooCommerce.

Orders bekijk je via WooCommerceBestellingen. Hier wordt na het plaatsen van de order zichtbaar dat er een openstaande bestelling is. Ook kun je de details van de bestelling inzien. Het kan zijn dat je nog wacht op betaling of dat je zelf eerst naar het postkantoor moet om je product te verzenden. Zodra alles is afgerond, kun je hier de status naar ‘Afgerond’ aanpassen.

Overzicht van bestellingen in WooCommerce.

Slechts het begin…

Met deze stappen staat de allereerste basis van je WooCommerce-webshop. Hopelijk heb je er zo mee kunnen kennismaken en een beeld gekregen of deze webshopsoftware aansluit bij je wensen! Dit is natuurlijk maar het topje van de ijsberg. In de komende blogs vertellen we je graag meer over de opties.

P.S. Blijf op de hoogte en volg ons via Facebook, Twitter, Instagram, e-mail en RSS. Heb je vragen, tips of opmerkingen? Laat het achter als reactie. Vond je het artikel nuttig? Deel het dan met anderen!

Deel dit blog
Marieke Wientjes
Marieke Wientjes

Marieke staat, samen met haar collega's op Support, voor je klaar om alle technische vragen te beantwoorden. Zij zorgt er tevens voor dat onze premium diensten, zoals websites verhuizen en Sitedokters, tot in de puntjes worden verzorgd.

Artikelen: 17

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Sterren Webhosting: 5 sterren uit 5.830 reviews

60.000+ webhostingpakketten actief
Bij de beste webhosters in MT1000 en Emerce 100