We plaatsen een cookie voor Google Analytics om onze website te verbeteren

Met een cookie kun je advertenties personaliseren. Wij hanteren echter de strikte regels van de Autoriteit Persoonsgegevens. Surfgedrag houden we niet bij en we achtervolgen je ook niet met reclame.

Wij dromen er over, zij deden het: werken vanuit je luie strandstoel!

Baal je ook van het regenachtige weer hier in Nederland? Stel je eens voor… een week lang het suffe kantoor inwisselen voor een luxueuze villa in het zonovergoten Portugal! Een leuk idee, maar is het ook echt realiseerbaar? Maak kennis met Sam van Gentevoort. Terwijl wij er bij Antagonist soms wel eens gekscherend over praten, deed hij het gewoon daadwerkelijk met zijn bedrijf: Vertaalbureau Perfect.

Vertaalbureau Perfect is een bedrijf dat voornamelijk via het internet opereert. De ideale onderneming dus om dit experiment eens mee uit te voeren. Lees hier het verhaal hoe Sam en zijn team tot het idee kwamen, waar je volgens hem op moet letten en  hoe het in de praktijk bevallen is. 


Sam van Gentevoort aan het woord:

Tijdens één van de pauzes kwamen de vakantiebestemmingen van verschillende medewerkers ter sprake. Dit leidde tot een spontane brainstorm waaruit het idee van een werkvakantie op een exotische plek ontstond. In theorie was dit mogelijk, maar zou het ook in de praktijk werken?

Al snel werd het idee een uitgewerkt concept en voordat we het wisten zat het ‘Vertaalbureau Perfect’-team in het vliegtuig richting Faro te Portugal.

Zon, strand en een luxueuze villa: de ideale werkplek?
Drie uur nadat we opstegen vanuit het regenachtige Nederland, stapten we het vliegtuig uit en voelden we de zomerzon op onze huid stralen. Heerlijk! Nog eens anderhalf uur later kwamen we aan op onze bestemming: een luxueuze villa met zwembad geschikt voor 10 personen, gelegen in de Algarve te Portugal.

Om het aangewakkerde vakantiegevoel te versterken, hebben we zaterdag één van de mooiste stranden van Europa bezocht. Zondag waagde een deel van de groep zich aan de snelste waterglijbanen van Portugal in een waterpretpark. Anderen gingen op verkenning is Albufeira. Vrijheid blijheid is een belangrijk uitgangspunt bij dit soort activiteiten.

Na het ontzettend leuke eerste weekend samen, was het maandagochtend dan zo ver; na het dagelijkse gezamenlijke ontbijt werden de laptops opgestart om aan het werk te gaan. In de pauzes namen we regelmatig een duik in het zwembad. Verder hebben we gebarbecued, gejeu-de-bould en diverse flesjes wijn soldaat gemaakt. Het kan dus echt!

Let op: niet voor elk bedrijf weggelegd
Een belangrijke vereiste voor een dergelijk avontuur is dat het “nieuwe werken” toegepast kan worden. Wat bedoel ik daarmee? Zonder een hoop blabla te introduceren, komt het er eigenlijk op neer dat je nu ook al makkelijk vanuit huis moet kunnen werken. Het “nieuwe werken” is in principe geschikt voor elke functie waarbij je enkel een computer en een telefoon nodig hebt. De informatievoorziening dient wel online beschikbaar te zijn. Als vertaalbureau zijnde is dat gelukkig het geval.

Een week lang samen met het bedrijf vanuit Portugal werken vraagt echter meer dan aangepaste technologie en een internetverbinding. Zonder een hecht team zal een week lang bij elkaar op de lip zitten snel op een domper uitlopen. Als je je juist aan dit experiment wil wagen om het team hechter te maken, is het dus belangrijk om je van te voren goed voor te bereiden op het teambuildingsproces.

Een positieve ervaring, maar wat heeft het opgeleverd?
Elke dag met elkaar optrekken, samen voetbal kijken in het hol van de leeuw (Nederland – Portugal), samen ontbijten, dineren en plezier maken heeft ons team hechter gemaakt. Zo merkte ik vooral dat de onderlinge communicatie sterk verbeterde. Dit komt natuurlijk omdat je elkaar op een ander niveau leert kennen.

Na acht dagen hebben wij afscheid moeten nemen van de karakteristieke Portugese villa, de zomerse warmte en inspirerende omgeving. Regelmatig krijg ik de vraag wat deze werkvakantie nou heeft opgeleverd. Ten eerste heeft het veel inspirerende ideeën opgeleverd. Het team is er hechter door geworden en er zijn nieuwe vriendschappen ontstaan. Het allermooiste wat deze werkvakantie heeft opgeleverd was de ervaring om samen grenzen te verleggen!


Wouter: “Zou je het aan andere bedrijven aanraden?”
Sam: “Heb je als bedrijf de mogelijkheid om zoiets dergelijks te kunnen ondernemen? Dan zou mijn advies luiden om het gewoon te doen. Het wordt ongetwijfeld erg leerzaam!”

Deel dit blog
Wouter de Vries
Wouter de Vries

Wouter de Vries richtte in 2004 Antagonist op, de tegenspeler op de hostingmarkt. Het bedrijf staat voor eenvoud, transparantie en uitstekende klantenservice. Inmiddels heeft Antagonist meer dan 70.000 tevreden klanten mogen bedienen.

Artikelen: 33

Sterren Webhosting: 5 sterren uit 5.830 reviews

60.000+ webhostingpakketten actief
Bij de beste webhosters in MT1000 en Emerce 100