We plaatsen een cookie voor Google Analytics om onze website te verbeteren

Met een cookie kun je advertenties personaliseren. Wij hanteren echter de strikte regels van de Autoriteit Persoonsgegevens. Surfgedrag houden we niet bij en we achtervolgen je ook niet met reclame.

Een nieuw alternatief voor SquirrelMail en een verbeterde Roundcube!

Naast onze centrale webmail, boden we tot op heden nog twee opties: SquirrelMail en een uitgeklede Roundcube-variant. Deze programma’s draaien bij ons op iedere webhostingserver, maar missen de nieuwste functies. We introduceren daarom een moderner en beter alternatief. Per 15 maart 2022 schakelen de oude systemen vanzelf over. Zo heeft iedereen bij Antagonist de best mogelijke webmailomgeving.

Een beter alternatief voor SquirrelMail en Roundcube op de webhostingserver!

Welke webmailomgevingen stoppen?

Binnenkort stoppen we met het aanbieden van SquirrelMail en Roundcube op onze webhostingservers. Dit zijn webmailomgevingen die je momenteel nog kunt benaderen via de onderstaande adressen. Vervang hier ‘voorbeeld.nl’ met je eigen domein of ‘s123’ met je eigen servernummer.

 • https://voorbeeld.nl/squirrelmail
 • https://voorbeeld.nl/roundcube
 • https://s123.webhostingserver.nl/squirrelmail
 • https://s123.webhostingserver.nl/roundcube

Als je nu één van deze webmailomgevingen gebruikt, dan word je per 15 maart 2022 automatisch omgeleid naar het nieuwe systeem. Daar staat al je e-mail voor je klaar. Maak je gebruik van contactpersonen, lees dan verder en bekijk hoe je die gemakkelijk overzet.

Gebruik je deze webmailomgevingen niet?
Die kans is groot! Het merendeel van onze klanten gebruikt namelijk al mail.antagonist.nl. Doe jij dit ook, dan hoef je verder niets te doen.

Waarom deze stap

Heb je webhosting en een domein bij Antagonist, dan kun je e-mailadressen aanmaken. Om via een browser snel je e-mail te checken, gebruik je doorgaans dan de Antagonist Webmail. Die bereik je via mail.antagonist.nl. Deze centrale omgeving wordt actief onderhouden en is gebaseerd op de nieuwste versie van Roundcube – opensourcesoftware voor webmail. Bij ons heeft dit programma de kenmerkende opmaak die je van Antagonist kent en een aantal eigen toevoegingen.

Van oudsher heb je echter nog twee keuzes: SquirrelMail – de eigenzinnige “webmail for nuts” – en een LTS-versie van Roundcube zonder wijzigingen. ‘LTS’ staat voor ‘Long Term Support’ en wil zeggen dat je wel beveiligingsupdates krijgt, maar er verder niets meer verbetert. Deze software draait op iedere webhostingserver en is handig voor bijvoorbeeld resellers, wederverkopers van onze webhosting. Zo kunnen zij hun klanten webmail aanbieden, zonder zichtbaar te maken waar ze zelf klant zijn.

Nu kleven er ook nadelen aan het hebben van meerdere omgevingen. Deze software moet allereerst op iedere server worden onderhouden – naast onze centrale webmail. Dat kost tijd die je ook kunt besteden aan het mogelijk maken van een betere oplossing. Zo heeft bij SquirrelMail de ontwikkeling de afgelopen jaren nagenoeg stilgestaan en is de interface verouderd. Sinds 2013 hebben ze geen serieuze update meer uitgebracht. In de wereld van software, waarin continu veranderingen plaatsvinden, is dat een eeuwigheid geleden.

Tijd voor een beter alternatief

We wilden om deze redenen graag een betere oplossing kunnen aanbieden. Zowel voor particuliere gebruikers die onze webmail nog niet kennen als voor resellers en hun klanten. Daarom bieden we nu een nieuwe omgeving:

De whitelabel-versie van de webmail.

De bovengenoemde webmailomgeving is gebaseerd op de mail.antagonist.nl, maar is whitelabel. Dat wil zeggen dat het standaardthema van Roundcube wordt gebruikt. Zo heb je alle voordelen van onze centrale webmail, zonder onze branding. Op deze manier heeft iedereen bij Antagonist de nieuwste functies tot zijn beschikking. Denk aan uitgebreide mailfilters, twee-factor-authenticatie (2FA), een mobiele weergave en een donkere modus.

Gebruik je liever een ouder thema?

Naast de nieuwe weergave kun ook uit de oude thema’s kiezen. Zo bepaal je zelf welke jij het fijnst vindt werken. Wil je graag van thema wisselen, volg dan de stappen hieronder.

Een thema kiezen op mail.webhostingserver.nl.
 1. Klik links in het zijmenu op Instellingen.
 2. Klik daarna op Gebruikersinterface.
 3. Kies onder Interfacestijl een ander thema, zoals Classic of Larry.
 4. Klik op Opslaan om naar het gekozen thema over te schakelen.

Update: ondersteuning gestopt voor Classic en Larry
Roudcube werkt de thema’s Larry en Classic al langere tijd niet meer bij. Eventuele beveiligingsproblemen worden zo niet meer opgelost. Met de update naar versie 1.6.0 volgen we daarom de ontwikkelaars en bieden we deze thema’s niet meer aan.

Wat gebeurt er met mijn contactpersonen?

Heb je in de oude omgeving contactpersonen in je adresboek staan, zet deze dan voor 15 maart over om ze te behouden. Hieronder vind je per omgeving stap voor stap terug hoe je dat gemakkelijk doet. Je contactpersonen zijn dan beschikbaar in zowel mail.antagonist.nl als mail.webhostingserver.nl.

Contactpersonen overzetten in SquirrelMail

1. Log in op de oude SquirrelMail-omgeving op de webhostingserver. Dit kan via één van de onderstaande adressen:

 • https://voorbeeld.nl/squirrelmail
 • https://s123.webhostingserver.nl/squirrelmail

Dubbelcheck de URL
Vervang in de bovenstaande adressen ‘voorbeeld.nl’ met je eigen domein of ‘s123’ met je eigen servernummer.

2. Ga bovenin naar Adressen (of ‘Addresses’) en scroll naar Adresboekexport (of ‘Address book export’).

Contactpersonen exporteren in SquirrelMail.

3. Laat alle opties voor wat het is en klik op Naar CSV-bestand exporteren (of ‘Export to CSV File’) om het csv-bestand naar je computer te downloaden.

4. Log nu in met je e-mailadres en wachtwoord op de nieuwe webmail naar keuze. Dit kan via één van de onderstaande adressen:

5. Klik links in de menubalk op Contactpersonen (of ‘Contacts’). Klik daarna rechts bovenaan op Importeren (of ‘Import’).

Contactpersonen importeren naar de nieuwe webmailomgeving.

6. Kies bij Importeer van bestand (of ‘Import from file’) voor Blader (of ‘Browse’) en selecteer het csv-bestand op je computer. Dit bestand heb je bij stap 2 gedownload. Kies nu voor Importeren (of ‘Import’).

Een vcf-bestand importeren in de nieuwe webmailomgeving.

7. Controleer of alle brongegevens goed staan en klik op Importeren (of ‘Import’) om je contactpersonen te importeren. Je bent nu klaar.

Contactpersonen overzetten in Roundcube

1. Log in op de oude Roundcube-omgeving op de webhostingserver. Dit doe je via één van de onderstaande adressen:

 • https://voorbeeld.nl/roundcube
 • https://s123.webhostingserver.nl/roundcube

Dubbelcheck de URL
Vervang in de bovenstaande adressen ‘voorbeeld.nl’ met je eigen domein of ‘s123’ met je eigen servernummer.

2. Ga in de menubalk naar Contactpersonen (of ‘Contacts’). Klik daarna op Exporteren (of ‘Export’) om een vcf-bestand naar je computer te downloaden.

Contactpersonen exporteren in Roundcube.

3. Log nu in met je e-mailadres en wachtwoord op de nieuwe webmail. Dit kan via één van de onderstaande adressen:

4. Klik links in de menubalk op Contactpersonen (of ‘Contacts’). Daarna klik je rechts bovenaan op Importeren (of ‘Import’).

Contactpersonen importeren naar de nieuwe webmailomgeving.

5. Kies bij Importeer van bestand (of ‘Import from file’) voor Blader (of ‘Browse’) en selecteer het vcf-bestand op je computer. Dit bestand heb je bij stap 2 gedownload. Kies nu voor Importeren (of ‘Import’).

Een vcf-bestand importeren in de nieuwe webmailomgeving.

6. Controleer of alle brongegevens goed staan en klik op Importeren (of ‘Import’) om je contactpersonen te importeren. Je bent nu klaar.

Vragen of hulp nodig?

Loop je vast met het overzetten van de contactpersonen, neem dan gerust contact op met Support. Stuur een mailtje naar support@antagonist.nl en benoem daarin om welk e-mailaccount het precies gaat. We helpen je er dan graag gericht verder mee. Ook wanneer je vragen hebt over de huidige webmailomgevingen, dan beantwoorden we die graag.

P.S. Blijf op de hoogte en volg ons via Facebook, X, Instagram, e-mail en RSS. Heb je vragen, tips of opmerkingen? Laat het achter als reactie. Vond je het artikel nuttig? Deel het dan met anderen!

Deel dit blog
Antagonist
Antagonist

De vertrouwde thuisbasis voor meer dan 100.000 websites. Eenvoud, kwaliteit en service. Complete webhosting, waarin je alles vindt voor de start van jouw online succes!

Artikelen: 52

2 reacties

 1. Bedankt voor deze update om whitelabel webmail toe te voegen. Super dat Antagonist zo blijft ontwikkelen!

  Een klein beetje off-topic, maar het heeft wél te maken met webmail; Ik heb samen met andere klanten van Antagonist al lang de wens voor een kalender binnen webmail zoals ook bij andere hosts kan. Wat is de technische reden dat er nog geen kalender beschikbaar is bij Antagonist?

  • Hi Sander, daar is niet zozeer een technische reden voor. Het heeft vooral te maken met prioriteiten. Andere noodzakelijke projecten hebben voorrang gekregen. De wens voor kalenderintegratie is er bij ons ook. Buiten dat om kunnen we momenteel verder niets zeggen over wanneer het precies komt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Sterren Webhosting: 5 sterren uit 5.830 reviews

60.000+ webhostingpakketten actief
Bij de beste webhosters in MT1000 en Emerce 100