Voor sommigen is de weg naar een nieuwe website en online succes simpel. Al met vijf tot tien minuten werk hebben ze de nieuwe website klaarstaan bij Antagonist. Anders dan de beginners, zijn ze vertrouwd met FTP en de mappenstructuur. Reeds bekend met het uploaden van de database. Weinig moeite, zo gepiept.
Echter, dat geldt natuurlijk niet voor iedereen. Langzamerhand wordt het hebben van een website ook toegankelijker voor de niet-techneuten onder ons. Als nieuwe gebruiker kan de techniek waar je in de webhostingwereld plotseling mee geconfronteerd wordt een schrikreactie opwekken. Natuurlijk is dat doodzonde, want het online succes waar we vaker over spreken, zou voor iedereen binnen handbereik moeten liggen – aldus de filosofie van Antagonist.
Ter bevordering van dat online succes zal ik in dit blogpost de weg gladstrijken. Algemene vragen die we krijgen, hebben namelijk vaak te maken met de eerste stappen tussen aankoop en website. Goed af te vangen met wat gerichte voorlichting dus. Ontspan je, leun achterover en lees hoe je van 0 naar website versnelt!
Inhoudsopgave
- Een nieuwe bestelling
- Mijn Antagonist
- DirectAdmin
- Domeinverhuizing
- De website
- Mappenstructuur
- Database verhuizen
- E-mail verhuizen
- Wat als het verhuizen me niet zelf lukt?
Een nieuwe bestelling
Natuurlijk begint het allemaal bij ideeën. Ideeën die al een tijdje hebt liggen of juist iets helemaal nieuws. Stel, je hebt al een website die je naar Antagonist wilt verhuizen of er is een nieuwe website die je het internet op wilt laten exploderen in ongekende glorie. Tijd om aan de slag te gaan.
Je gaat naar de website van Antagonist en kiest het pakket dat bij jou past. Je vult jouw domeinnaam in, bijvoorbeeld ‘debestebeautyblogooit.nl’ of ‘henkstimmerparadijs.be’. Of wellicht ‘kekkestartup.com’, de keuze is aan jou. Je klinkt door. En door. Je betaalt. De bestelling is voltooid. Confetti en toeters: Pfwieeeep!
Maar hoe nu verder?
Hier begint het avontuur met een aantal e-mails die je van ons krijgt. Je ontvangt er maar liefst vijf tot zes. Dat lijkt op het eerste oog misschien verwarrend, maar het valt erg mee.
Drie hiervan gaan over de bestelling en betaling, zijn administratief en mits de betaling goed is gegaan meestal niet direct van belang. Wel kun je hierin de pro-forma en definitieve facturen terugvinden voor jouw administratie:
Jouw Naam - Bevestiging bestelling 4NT4G0N15T1
Jouw Naam - Betaling ontvangen voor bestelling 4NT4G0N15T1
Jouw Naam - Bestelling 4NT4G0N15T1 verwerkt
De belangrijkere e-mails zijn die waarin jouw inloggegevens staan voor Mijn Antagonist en DirectAdmin, namelijk de volgende twee:
Jouw Naam - Bedankt dat je voor Antagonist hebt gekozen
Jouw Naam - Logingegevens voor webhostingaccount deb12345
Mijn Antagonist
In de eerste e-mail vind je jouw inloggegevens voor Mijn Antagonist. Dit is de administratieve beheeromgeving van Antagonist. Je hebt hiervoor een eigen klantaccount, waarin je al jouw producten administratief kunt beheren, verlengingen kunt uitvoeren, facturen kunt opzoeken, nieuwe bestellingen kunt plaatsen en meer.
Mijn Antagonist is tevens het hoogste beheerniveau dat je bij Antagonist hebt. Via Mijn Antagonist kun je altijd van ‘bovenaf’ de toegang tot je webhostingpakketten herstellen.
DirectAdmin
In de tweede e-mail vind je de inloggegevens voor jouw nieuwe webhostingpakket. Het webhostingpakket is de daadwerkelijke serverruimte waarop je jouw website kunt plaatsen. Het beheer hiervan zal je voornamelijk via ‘FTP’ en DirectAdmin doen.
DirectAdmin is het ‘control panel’ van de webhosting. Waar Mijn Antagonist voor administratieve zaken dient, is DirectAdmin voor het inhoudelijke beheer van het webhostingpakket. Je kunt DirectAdmin bereiken via http://jouwdomeinnaam.nl:2223, waarbij je ‘jouwdomeinnaam.nl’ vervangt door jouw eigen domein.
Verwijst jouw domein nog niet naar de servers van Antagonist, dan kun je het serveradres gebruiken:
https://sXYZ.webhostingserver.nl:2223
Je vervangt dan ‘XYZ’ met het nummer van de server waar je pakket op staat. Het serveradres vind je terug in de e-mail met inloggegevens van DirectAdmin.
In de ideale situatie wijzig je deze wachtwoorden naar zelf gekozen veilige wachtwoorden en bewaar je beide goed. Hoe je dat kunt doen, vind je terug in de volgende handleidingen:
Domeinverhuizing
Heb je bij de bestelling gekozen voor het verhuizen van een bestaande domeinnaam, dan krijg je als bonus nog een extra e-mail:
Jouw Naam - Verhuiscode voor jouwdomeinnaam.nl vereist
Hierin wordt gevraagd om via een URL de verhuiscode op te geven om jouw domein te verhuizen. Je hebt in dat geval een keuze:
- je kunt kiezen om het domein direct te verhuizen, waarmee deze spoedig naar de webruimte bij Antagonist komt te verwijzen;
- of je kunt hier nog even mee wachten, totdat je de website hebt klaargezet. Dit kan handig zijn, bijvoorbeeld als middel om downtime te voorkomen.
Je kunt dan via een tijdelijke URL controleren hoe de website er bij Antagonist uitziet, voordat je het domein verhuist. Dit kan via onze ‘Alvast Online’ tool. Deze is hier te vinden:
Meer informatie over het verhuizen van een domeinnaam en het gebruik van Alvast Online kun je op de volgende pagina’s terugvinden:
- Hoe verhuis ik een domeinnaam of website en waar moet ik op letten?
- Hoe zorg ik ervoor dat mijn domein alvast werkt?
De website
Je beschikt nu over een domeinnaamregistratie, een leeg webhostingpakket en de inloggegevens die je nodig hebt om hier een website op te plaatsen. Hoe zorg je vervolgens dat jouw website, nieuw of bestaand, zichtbaar wordt onder jouw domein? Dit doe je door een website op het hostingpakket te plaatsen.
Je kan hier bijvoorbeeld een kant-en-klaar ‘Content Management System’ (CMS) voor gebruiken. Denk daarbij bijvoorbeeld aan WordPress, Drupal of Joomla, welke veel werk uit handen nemen. Je hoeft de code voor de website dan niet zelf te schrijven en je kunt direct aan de slag met de invulling hiervan.
Wil je deze nieuw installeren, dan is een goede manier hiervoor om dit te doen met Installatron. Hoe dit gaat, wordt in deze handleiding beschreven:
Bijvoorbeeld over het opzetten van een WordPress-website heeft mijn collega Jeroen eerder dit jaar een uitgebreide blogpost geschreven:
Natuurlijk kun je ook zelf de code schrijven of een bestaande website uploaden. Het uploaden kun je doen met een FTP-programma of bijvoorbeeld met behulp van het bestandsbeheer in DirectAdmin, de ‘File Manager’. Zie ook de volgende handleiding:
Mappenstructuur
Ongeacht op welke manier je een website uploadt, installeert of bouwt, is er nog een belangrijk detail: waar op het webhostingpakket moet je deze plaatsen?
Hiervoor gebruik je de zogenaamde ‘document root’ van het pakket. Dit is normaliter de volgende map:
/domains/jouwdomeinnaam.nl/public_html/
Simpel gezegd:
- de website die je in de /public_html/-map plaatst, wordt zichtbaar wanneer je naar http://jouwdomeinnaam.nl gaat;
- plaats je een website in de map /public_html/blog/, dan zul je die zien wanneer je naar http://jouwdomeinnaam.nl/blog/ gaat.
Database verhuizen
Wanneer je een kant-en-klaar CMS opzet, bijvoorbeeld met Installatron, dan zal de database voor je worden aangemaakt. Echter, wanneer je een website verhuist, is het belangrijk dat je naast het overzetten van de website-bestanden ook een eventuele database meeverhuist. Daarvoor moet je eerst een database aanmaken op het nieuwe webhostingpakket.
Dit kun je doen in DirectAdmin, via de optie ‘MySQL Management’. Meer uitleg over deze functie kun je terugvinden in de volgende handleiding:
Kort samengevat is dit een kwestie van de nieuwe database aanmaken en vervolgens via bijvoorbeeld phpMyAdmin hierop inloggen om jouw bestaande data te importeren. Die bestaande data kun je eerst met een export of ‘SQL dump’ exporteren bij de vorige provider.
Vervolgens is het vaak nog nodig om in het configuratiebestand van jouw website de database-gegevens aan te passen, zodat de website met de nieuw aangemaakte en gevulde database kan verbinden.
E-mail verhuizen
Een dienst die vaak ook onderdeel uitmaakt van de webhosting, is het kunnen aanmaken van e-mailadressen die op het domein zijn gebaseerd. Je kunt e-mailaccounts bij Antagonist aanmaken via DirectAdmin. Daarvoor kun je de volgende handleiding gebruiken:
Heb je een e-mailaccount aangemaakt, dan kun je daarmee via https://mail.antagonist.nl inloggen via onze webmail omgeving. Je gebruikersnaam is het e-mailadres dat je hebt aangemaakt. Het wachtwoord is het wachtwoord dat je dit e-mailaccount hebt gegeven op het moment dat je het e-mailaccount hebt aangemaakt in DirectAdmin.
Je kunt kunt het aangemaakte e-mailaccount in jouw lokale e-mailprogramma instellen om met het account te verbinden. De stappen en instellingen die je daarvoor kunt gebruiken, worden beschreven in een aantal handleidingen die je hier kunt terugvinden:
Wil je bestaande e-mail bij een vorige provider meeverhuizen naar Antagonist? Dat kan ook! Dit kun je doen door in een e-mailprogramma op beide servers een account aan te maken en dan de berichten te verplaatsen. We hebben hiervoor de volgende handleiding geschreven om je stap voor stap door dat proces te loodsen:
Wat als het verhuizen me niet zelf lukt?
Wanneer je een bestaande website wilt verhuizen, maar dit liever niet zelf doet, dan is hiervoor ook een alternatief beschikbaar. Zo kun je dit door ons laten uitvoeren, met behulp van onze premium diensten. Dit wil zeggen dat we tegen een vergoeding het werk geheel uit handen nemen. Je kunt hierover hier meer informatie vinden.
Op weg naar online succes bij Antagonist!
Denk je na het lezen van deze blog: “Goh, dat zou ik best kunnen!” Wacht dan niet langer en start met het verwezenlijken van jouw eigen stukje internet. Creëer voor jezelf een professionele aanwezigheid op het web of die strakke, snelle website voor jouw bedrijf. Start de webshop of begin met bloggen over de onderwerpen waar je gepassioneerd over bent. Ook jouw online succes ligt voor het oprapen, hier bij Antagonist.
P.S. Wil je op de hoogte blijven van alle artikelen, updates, tips en trucs die verschijnen op ons blog? Dat kan! Via RSS, per e-mail, het liken op Facebook, het +1’en op Google+ of het volgen op Twitter.