“Even een nieuw e-mailaccount aanmaken in DirectAdmin voor een domeinnaam. Inloggen en dan is het zo gepiept. Oh wacht, op welk adres kon ik DirectAdmin bereiken? En wat was de gebruikersnaam van dit pakket ook alweer? Ah, gevonden! Oh nee, dit was de inlog van het andere hostingpakket. Toch?”
Het zorgt nog weleens voor wat verwarring: meerdere websites op verschillende pakketten. Je moet telkens opnieuw in- en uitloggen. Welke gegevens horen bij welk pakket? Erg lastig, maar dat hoeft niet meer! Je kunt nu je websites samenvoegen op één pakket.
Overzicht: iets wat je graag wilt hebben, maar lang niet altijd vanzelfsprekend hoeft te zijn. Zeker wanneer je meerdere websites hebt of moet onderhouden.
Dankzij de recent geïntroduceerde Plus- en Pro-pakketten is het nu meer dan ooit interessant om te bekijken wat de mogelijkheden zijn om meerdere websites op één pakket te plaatsen. Een van de handige voordelen hiervan? Je hebt één omgeving van DirectAdmin waar je al je websites kunt beheren. Zodoende hoef je ook maar één gebruikersnaam en wachtwoord van DirectAdmin te onthouden.
Op het Plus- en Pro-pakket mag je zelf bepalen hoeveel websites je op dit pakket zet, tot zover de resources het toelaten. Op deze pakketten zijn opslagruimte en dataverkeer voor je websites onbeperkt, dus daar hoef je niet op te letten. Waar je wel rekening mee moet houden zijn de resources, zoals CPU en RAM. Net als een computerprogramma op een computer, verbruikt een website ook rekenkracht en geheugen van een server. Hoe meer bezoekers erop je websites komen, hoe meer resources er nodig zijn. Je kunt dus zoveel websites plaatsen, als wat de resources aankunnen.
Daarnaast is het pakket niet bedoeld voor doorverkoop. Dat gaat ook lastig, omdat je geen afzonderlijke users kunt aanmaken. Zoek je hosting om door te verkopen? Dan hebben we daar een speciaal reseller-pakket voor.
Klinkt goed, wat nu?
Hoe ga je in zo’n situatie te werk? In dit blog wil ik graag aandacht besteden hoe je het ene pakket kunt upgraden en vervolgens de website van een ander pakket erbij onder kan brengen. In dit voorbeeld gaan we ervan uit dat je twee losse pakketten hebt. Dit kunnen in jouw situatie natuurlijk ook meerdere pakketten zijn. Echter, het proces van het overzetten van een website blijft daarbij hetzelfde.
Stap 1: Upgrade één van je pakketten
De eerste stap is om één van je pakketten te upgraden naar een Plus- of Pro-pakket. Dit gaat eenvoudig via Mijn Antagonist. Op deze pagina vind je daarvoor de instructies.
Als je upgradet naar een groter hostingpakket, dan wordt uiteraard niet het gehele aankoopbedrag opnieuw in rekening gebracht. Over de resterende periode (dus tot aan de oorspronkelijke verloopdatum) wordt alleen het prijsverschil — tussen je oude pakket en het nieuwe — eenmalig berekend. Tegen de tijd dat het pakket de verloopdatum nadert, kun je voor één, twee of drie jaar verlengen tegen het tarief van het nieuwe pakket.
Upgrades worden direct uitgevoerd. Je ondervindt dus geen enkele downtime. Daarnaast blijven natuurlijk ook al je bestanden, e-mail en instellingen volledig intact. Binnen enkele minuten kun je dus direct verder met je nieuwe pakket!
Twijfel je welk pakket je het beste kunt upgraden? Kies A) voor het pakket dat nog het langst loopt of B) voor de website waarvan je verwacht dat het lastig is of veel werk kost om over te zetten.
De tussenstand
Na het upgraden is de tussenstand als volgt.
- Je hebt nu één Plus- of Pro-pakket. Deze website staat al op het pakket en hoef je niet over te zetten. In dit voorbeeld is dit de website van ‘domein1.nl’.
- Je hebt nog één pakket waarvan je de website die erop staat over wilt zetten op het Plus- of Pro-pakket zodat je dit pakket niet meer hoeft te verlengen. In dit voorbeeld is dat de website van ‘domein2.nl’.
Stap 2: Maak het domein aan op het Plus- of Pro-pakket
Het is niet mogelijk om op twee verschillende pakketten tegelijk hetzelfde domein toe te voegen – het domein kan naar één plek tegelijk verwijzen. Hoe pak je dit dan aan? Je kunt dit op twee manieren doen.
Methode 1
Je logt in op DirectAdmin van het Plus- of Pro-pakket en voegt via de optie ‘Domain Setup’ (te vinden onder de categorie ‘Your Account’) > ‘Add Another Domain’ het domein ‘domein2.nl.new’ toe.
Het voordeel van deze methode is dat je huidige website niet gelijk offline gaat. Dit geeft je de gelegenheid om eerst de data over te zetten. Nadat je stap 3, die verderop wordt besproken, hebt voltooid, kun je ‘.new’ weer uit het domein halen.
- Als je website is overgezet naar het nieuwe pakket, dan kun je dan met optie ‘Domain Setup’ > ‘Change A Domain Name’ het domein van ‘domein2.nl’ naar ‘domein2.nl.old’ hernoemen.
- Op je Plus- of Pro-pakket hernoem je het domein dan met dezelfde optie van ‘domein2.nl.new’ naar ‘domein2.nl’. Op die wijze verwijst het domein naar het gewenste pakket.
Methode 2
Bij deze methode verwijst het domein gelijk naar het Plus- of Pro-pakket. Het voordeel is dat het domein daar gelijk is aangemaakt. Houd er echter rekening mee dat ‘domein2.nl’ pas weer een website laat zien op het moment dat de data daadwerkelijk zijn overgezet.
- Je logt in op DirectAdmin van het pakket dat je niet geüpgraded hebt.
- Wijzigt via de optie ‘Domain Setup’ (te vinden onder de categorie ‘Your Account’) > ‘Change a Domain Name’ het domein van ‘domein2.nl’ naar ‘domein2.nl.old’.
- Vervolgens log je in op DirectAdmin van je Plus- of Pro-pakket en voeg je via via ‘Domain Setup’ > ‘Add Another Domain’ het domein ‘domein2.nl’ toe.
Stap 3: Het overzetten van de data
Nu het domein aan het pakket is gekoppeld, moeten de gegevens van het hostingpakket van ‘domein2.nl’ verplaatst worden naar het nieuwe pakket waar de website van ‘domein1.nl’ al staat. Hieronder volgt per categorie hoe je de gegevens overzet.
3.1 Bestanden overzetten
Dit is de eenvoudigste categorie. Je kunt de bestanden van je website het beste overzetten met een FTP-programma. De benodigde instellingen voor FTP vind je hier.
Maak eerst een FTP-verbinding met het pakket dat je niet hebt geüpgraded, dus het pakket van ‘domein2.nl’.
- Heb je bij stap 2 methode 1 gebruikt, dan kun je met het adres gebaseerd op je domeinnaam via FTP verbinden. In dit voorbeeld ‘ftp.domein2.nl’. In dit geval kun je het adres gebaseerd op de domeinnaam nog gebruiken, omdat dit domein nog aan het ‘oude’ pakket zit gekoppeld.
- Heb je bij stap 2 methode 2 gebruikt, dan dien je met het serveradres te verbinden (bijvoorbeeld ‘sXX.webhostingserver.nl’ waarbij ‘XX’ het servernummer is). In dit geval dien je het serveradres te gebruiken omdat het domein niet meer aan dit pakket is gekoppeld. Hier vind je hoe je erachter kunt komen op welke server je pakket staat.
Wanneer de verbinding tot stand is gebracht, kopieer je alle bestanden vanuit de /public_html/-map (/domains/jouwdomeinnaam.nl/public_html/) op je pakket naar een eigen map op je computer.
Wanneer de bestanden op je computer staan, is het zaak om deze weer te uploaden naar je nieuwe Plus- of Pro-pakket. Daarvoor moet je via FTP een verbinding maken met het nieuwe pakket.
- Heb je bij stap 2 methode 1 gebruikt, dan dien je met het serveradres te verbinden (bijvoorbeeld ‘sXX.webhostingserver.nl’ waarbij ‘XX’ het servernummer is).
- Heb je bij stap 2 methode 2 gebruikt, dan kun je met het adres gebaseerd op je domeinnaam via FTP verbinden. In dit voorbeeld ‘ftp.domein2.nl’.
Verplaats vervolgens alle bestanden van je lokale computer naar de /public_html/-map van ‘domein2.nl’ of ‘domein2.nl.new’ op je pakket. De bestanden worden nu naar je pakket geüpload.
3.2 Databases
Veel websites gebruiken een database om gegevens in op te slaan. Aangezien voor de database niet exact dezelfde gegevens gebruikt kunnen worden, kan dit wat meer moeite kosten.
Als eerste dien je te kijken welke databases er overgezet moeten worden. Kijk in DirectAdmin van het pakket van ‘domein2.nl’ bij de optie ‘MySQL Management’ (te vinden onder de categorie ‘Your Account’ welke databases er aanwezig zijn. In dit voorbeeld wil ik de database ‘deb12345n2_wp1’ overzetten.
- Log via phpMyAdmin (serveradres: https://sXX.webhostingserver.nl/phpmyadmin) in op deze database. De gebruikersnaam is (in dit voorbeeld) ‘deb12345n2_wp1’. Mocht je het wachtwoord van de database niet meer weten, kijk dan hier.
- In phpMyAdmin kun je de database exporteren. Klik hiervoor links op de naam van je database en dan vervolgens bovenaan op ‘Exporteren’ > ‘Starten’. Dit zorgt ervoor dat er een .sql-bestand naar je computer wordt gedownload.
- Maak vervolgens de databases aan op het nieuwe pakket. Hier vind je instructies hoe dat gaat. Het handigst en overzichtelijkst is om de naam van de databases gelijk te houden, waar het enige verschil het deb-nummer is.
- Log in op de nu nog lege database die je net hebt aangemaakt op je nieuwe pakket zodat je via phpMyAdmin de database van ‘domein2.nl’ kunt importeren (het .sql-bestand).
Aangezien de gebruikersnaam van DirectAdmin anders is, zal ook de database en bijbehorende database-gebruiker een andere naam hebben. Als voorbeeld, ‘deb12345n2_wp1’ kan ‘deb12345_wp1’ worden.
Dit moet ook aangepast worden in de configuratiebestanden van je website. Daar is geen standaardmethode voor. Instructies kun je doorgaans terugvinden in de handleiding van het CMS of webshop die je gebruikt. Hier vind je de instructies voor WordPress en Joomla!
Mocht je niets kunnen vinden, kijk dan in de /public_html/-map of er een bestand staat met de naam ‘config.php‘ of ‘settings‘ in de naam. De kans is groot dat je daar de database-instellingen kunt vinden.
3.3 E-mail overzetten
Als je voor ‘domein2.nl’ ook gebruik maakt van e-mail (bijvoorbeeld ‘info@domein2.nl’), dan is de kans groot dat je ook graag de e-mails van het losstaande pakket naar het Plus- of Pro-pakket wilt verplaatsen.
Je kunt voor het overzetten van e-mail de volgende stappen volgen.
- Maak het gewenste e-mailaccount aan op het Plus- of Pro-pakket. Hier vind je hoe je e-mailaccounts kunt aanmaken.
- Heb je bij stap 2 methode 1 gebruikt, dan wordt dit adres in eerste instantie bijvoorbeeld ‘info@domein2.nl.new’.
- Heb je bij stap 2 methode 2 gebruikt, dan wordt dit adres gelijk ‘info@domein2.nl’. Het e-mailadres op het losstaande pakket is dan ‘info@domein2.nl.old’ geworden.
- Open een e-mailprogramma zoals Outlook of Thunderbird en stel beide e-mailaccounts in. Let erop dat je voor het oude e-mailaccount ook het fictieve e-mailadres (bijvoorbeeld ‘info@domein2.nl.new’ of ‘info@domein2.nl.old’) als gebruikersnaam gebruikt. Vul bij voorkeur ook bij de server voor inkomende mail het serveradres in (dus ‘sXX.webhostingserver.nl’) en niet ‘mail.jouwdomeinnaam.nl’.
- Sleep nu alle berichten van het oude account naar het nieuwe account. Herhaal deze stappen voor alle e-mailaccounts die overgezet moeten worden.
- Nadat je dit hebt gedaan, kun je de oude e-mailaccounts uit het e-mailprogramma verwijderen en de servernaam omzetten van ‘sXX.webhostingserver.nl’ naar ‘mail.antagonist.nl’.
De eindsituatie
Je website en e-mail zijn nu overgezet en zouden goed moeten werken op de nieuwe locatie. Door DNS-vertraging kan het zijn dat je hier een aantal uur op moet wachten. Mocht de domeinnaam nog niet naar jouw nieuwe hostingpakket verwijzen, wacht dan even en probeer het later nog eens.
Het is goed voor te stellen dat lang niet alle stappen die hier genoemd worden, even vanzelfsprekend of eenvoudig zijn. Mocht je vragen hebben over een van deze stappen of is er stap waar je graag een nadere toelichting op wilt, stuur dan gerust een e-mail naar support@antagonist.nl. We denken graag met je mee hoe je het overzetten van je website en e-mail het beste kunt aanpakken!
P.S. Wil je op de hoogte blijven van alle artikelen, updates, tips en trucs die verschijnen op ons blog? Dat kan! Via RSS, per e-mail, het liken op Facebook, het +1’en op Google+ of het volgen op Twitter.