“Graag wil ik mijn website verplaatsen naar een ander pakket, hoe doe ik dat?” Support ontvangt deze vraag vaak. Eerder legden we daarom al uit hoe je zelf een website verplaatst van het ene naar het andere pakket. Die stappen waren echter nogal wat werk. Kan het dan niet simpeler? Jazeker, er leiden immers meerdere wegen naar Rome! Graag licht ik toe hoe je dit ook kunt doen met de backup-functie in DirectAdmin.
Meer up-to-date informatie beschikbaar
De inhoud van dit blog is verouderd. Wil je een interne verhuizing uitvoeren, dan adviseren we om deze handleiding te volgen.
Hoe gaat het in zijn werk?
Voor het gemak noem ik dit de ‘Create/Restore Backups’-methode. Deze methode maakt namelijk volledig gebruik van deze optie die in DirectAdmin standaard onder de categorie ‘Your Account’ aanwezig is. De uitgangssituatie is dat er twee pakketten zijn: een Slim- en een Plus-pakket. De website die op het Slim-pakket staat, moet over naar het Plus-pakket, waar ook al een andere website draait. Hoe ga je dan te werk? De zes stappen zijn als volgt:
- Maak een backup op de oude locatie
- Download je backup
- Upload je backup naar de nieuwe locatie
- Hernoem het domein op de oude locatie
- Voeg het domein toe op de nieuwe locatie
- Herstel je backup op de nieuwe locatie
Ga je aan de slag?
Neem eerst deze belangrijke aandachtspunten door. Zo voorkom je dat je tijdens het proces onnodig tegen problemen aanloopt.
Stap 1: maak een backup op de oude locatie
Maak op het Slim-pakket via de optie ‘Create/Restore Backups’ een backup van de website die je wilt overzetten (e.g. de website ‘voorbeeld.nl’ die nu op het Slim-pakket staat). Deze backup wordt dan in de map /backups/ opgeslagen, te vinden in de ‘kern’ van je pakket. Wanneer je in DirectAdmin op de ‘File Manager’ klikt, te vinden onder de categorie ‘Your Account’, dan zie je deze map gelijk.
Stap 2: download je backup
Download de backup via een FTP-programma, zoals FileZilla, uit de map /backups/ naar je lokale PC. De benodigde FTP-instellingen vind je hier.
Voor de beeldvorming is het interessant om het backup-bestand lokaal op je PC eens uit te pakken om te kijken wat het bevat. Het uitpakken kan met een archiveringsprogramma, zoals 7zip of WinRAR. In het backup-bestand staat in de map /backup/ bijvoorbeeld een export van je database (een .sql-bestand), waar in de map /domains/ bestanden zijn terug te vinden die op het pakket in de map /public_html/ van dat domein stonden.
Stap 3: upload je backup naar de nieuwe locatie
Upload deze backup naar de map /backups/ op het Plus-pakket. Dit kan wederom met een FTP-programma, zoals FileZilla. Je dient bij deze stap dus een FTP-verbinding te maken met het pakket waarop de website dient te komen.
Het is mogelijk dat op het nieuwe pakket de map /backups/ nog niet aanwezig is. Deze map wordt namelijk automatisch aangemaakt, wanneer er via ‘Create/Restore Backups’ in het verleden een backup is gemaakt. Is er niet eerder een backup gemaakt, dan is die map er nog niet.
Wanneer deze map niet is aangemaakt, klik je in DirectAdmin op de ‘File Manager’. Op de locatie waar je dan uitkomt, vul je achter het veld ‘Create New Folder’ de term ‘backups’ in en klik je op ‘Create’. In die map kun je dan vervolgens het backup-bestand plaatsen. Zie ook de afbeelding hieronder.
Stap 4: hernoem het domein op de oude locatie
Voeg via de optie Domain Setup > Change a Domain Name achter het domein op de oude locatie ‘.old’ toe. In dit geval hernoem ik het domein op het Slim-pakket dus van ‘voorbeeld.nl’ naar ‘voorbeeld.nl.old’. Het domein is dan onbereikbaar, tot het moment dat je de backup op het nieuwe pakket hebt hersteld.
Stap 5: voeg het domein toe op de nieuwe locatie
Voeg op het Plus-pakket het domein ‘voorbeeld.nl’ toe. Dat gaat via Domain Setup > Add Another Domain > Create.
Stap 4 was noodzakelijk om hetzelfde domein weer toe te kunnen voegen op het nieuwe pakket. Hetzelfde domein kan namelijk maar op één locatie tegelijk aanwezig zijn. Sla je stap 4 over, dan zul je bij het toevoegen van het nieuwe domein de melding krijgen dat het domein al bestaat.
Stap 6: herstel je backup op de nieuwe locatie
Ga in DirectAdmin van het Plus-pakket naar het domein dat je net hebt toegevoegd, ‘voorbeeld.nl’ in dit geval, en zet via de optie ‘Create/Restore Backups’ de backup weer terug.
Wanneer je bij stap 3 het backup-bestand correct in de map /backups/ hebt geplaatst, zul je wanneer je naar ‘Create/Restore Backups’ gaat onder het kopje ‘Select a File to Restore’ dat bestand terugzien. Klik daar op ‘Select Restore Options’.
Je krijgt vervolgens een venster te zien waar je aan kunt geven welke bestanden je exact uit de backup wilt herstellen. In de meeste gevallen is het aan te raden de vinkjes bij ‘FTP’ en ‘DNS’ weg te halen om zo te voorkomen dat deze instellingen worden overschreven. Bij ‘Website Data’, ‘E-Mail’ en ‘Databases’ laat je de vinkjes dan staan. Klik ten slotte op ‘Restore Selected Items’ om de backup terug te zetten.
Dat is het! Op deze wijze zet je de website, de database en eventuele e-mailaccounts in één keer over. Krijg je na het overzetten niet direct je website te zien? Vergeet dan niet om voor de zekerheid even in je browser de cache te legen. Zo zorg je dat de meest actuele versie van je website wordt opgehaald.
Belangrijke aandachtspunten
1. Controleer of het gaat om een interne of externe verhuizing
Deze methode kun je gebruiken wanneer je een website wilt verplaatsen en zowel het bron- als het doelpakket bij ons staat (een interne verhuizing). Gebruikt een andere partij DirectAdmin en kun je daar op dezelfde wijze een backup maken, dan is het niet aan te raden dat backup-bestand op deze manier proberen terug te zetten op het pakket bij ons (een externe verhuizing). De achterliggende bestandspaden kunnen conflicteren.
2. Controleer voor het terugzetten de naam van je databases
Dit kun je doen bij ‘MySQL Management’, te vinden onder de categorie ‘Your Account’. Waarom is dit van belang? Bij het terugzetten van de backup maakt DirectAdmin een nieuwe database aan. Dat bestaat uit het deb-nummer gevolgd met de naam van de database hoe die was op de oude locatie.
Stel dat je op het Slim-pakket een WordPress-installatie hebt die gebruik maak van de database ‘deb12345_wp1’. Als er op het Plus-pakket een database aanwezig is met de naam ‘deb6789_wp1’ waar de al bestaande installatie gebruik van maakt, zal de database niet goed worden hersteld.
Komt de naam van de database overeen, dan kun je alsnog deze methode gebruiken, maar dien je bij het terugzetten (‘Select Restore Options’) geen vinkjes te zetten onder het kopje ‘Databases’. Vervolgens zet je de database dan handmatig over.
3. Controleer de configuratie van je applicatie
Het is mogelijk dat het deb-nummer van het ‘oude’ pakket nog binnen de configuratie van je applicatie aanwezig is, nadat je de backup hebt teruggezet. Controleer daarom bij Joomla de ‘configuration.php’ door het via ‘Edit’ in de File Manager van DirectAdmin te openen. Voor WordPress controleer je het bestand ‘wp-config.php’.
Staat daar het deb-nummer van het vorige pakket? Vervang het dan met het deb-nummer van het hostingpakket waar de website nu op staat en klik daarna op ‘Save‘. Controleer in geval van WordPress ook het pad achter ‘Uploads opslaan in de map’, te vinden in het dashboard bij ‘Instellingen’ > ‘Media’. Ook daar moet het juiste deb-nummer staan.
Alternatieven
Zoals in de inleiding aangeven, zijn er meerdere wegen die naar Rome leiden. Aan welke alternatieven kun je denken? Populaire cms’en als WordPress, Joomla en Drupal hebben ook zelf documentatie waarin ze uitleggen hoe je een applicatie van de ene naar de andere locatie kunt verplaatsen. Daarnaast, wanneer een applicatie in Installatron beschikbaar is, kun je ook eens kijken naar de functie die het mogelijk maakt een externe applicatie te importeren. Ter overzicht:
Persoonlijk geef ik de voorkeur aan het handmatig verplaatsen. Hoewel dit doorgaans meer werk vergt, heb je op die wijze naar mijn idee meer ‘grip’ op de situatie. Je ziet stap voor stap hoe het overzetten werkt, wat leerzaam is, en je hebt een beter beeld bij welke stap het spaak loopt op een moment dat iets niet werkt. Bij een geautomatiseerd proces is dat overzicht er minder. Het blijft natuurlijk altijd een kwestie van persoonlijke voorkeur. Mocht je zelf handige tips hebben die andere gebruikers van pas kunnen komen, laat het gerust in de reacties weten!
Tot slot
Met dit blog hoop ik je een beeld te hebben gegeven van de verschillende manieren hoe je een website kunt verplaatsen. Dit kan bijvoorbeeld van pas komen wanneer je besluit de overstap te maken van meerdere losse pakketten naar één pakket geschikt voor meerdere websites.
Nieuwsgierig geworden naar een pakket waarop je meerdere website kwijt kunt, gegarandeerde resources krijg, SSH-toegang hebt en automatisch door ons gemaakte backups kunt terugzetten?
P.S. Wil je op de hoogte blijven van alle artikelen, updates, tips en trucs die verschijnen op ons blog? Dat kan! Rechts bovenin via RSS, e-mail, het liken op Facebook, het +1’en op Google+ of het volgen op Twitter.