We plaatsen een cookie voor Google Analytics om onze website te verbeteren

Met een cookie kun je advertenties personaliseren. Wij hanteren echter de strikte regels van de Autoriteit Persoonsgegevens. Surfgedrag houden we niet bij en we achtervolgen je ook niet met reclame.

Optimaliseren kun je leren: snellere laadtijden voor je WordPress-website!

WordPress is het meestgebruikte cms ter wereld. Aan de basis van dit succes ligt de mogelijkheid om je WordPress-website uit te breiden met plugins. Is dat echter wel altijd zo verstandig? Hebben die plugins geen impact op de snelheid? En hoe optimaliseer ik mijn website, zodat die zo snel mogelijk wordt? Lees hier alles over website-optimalisatie!

Optimaliseren kun je leren: snellere laadtijden voor je WordPress-website dankzij website-optimalisatie!

Update: WordPress optimaliseren 2022
Bekijk ons drieluik over WordPress optimaliseren. Van laaghangend fruit tot het tweaken van geavanceerde opties – we gidsen je er doorheen!

WordPress plugins: de keuze is reuze

Door het grote aanbod van verschillende soorten plugins is vaak alleen je fantasie de beperkende factor als je aan de slag gaat met WordPress. Je kunt het zo gek nog niet bedenken of je kunt wel een plugin vinden waarmee het kan. Zo heb je plugins voor knoppen waarmee je bezoekers je artikelen eenvoudig op sociale media kunnen delen, fotogalerijen, formulieren, evenementenkalenders en zelfs voor complete webshops. Voor je het weet, heb je tientallen plugins geïnstalleerd.

De impact van plugins op je websitesnelheid

Het ‘probleem’ van al deze plugins is dat je WordPress-website traag zal worden, zelfs als je de meest professionele webhosting hebt afgenomen. Een trage website is op de eerste plaats natuurlijk storend voor je bezoekers. Als het laden van de pagina’s te lang duurt, dan is de kans groot dat je eerder zult afhaken, terug naar Google gaat en daar verder zoekt.

De lange laadtijden van je website zijn niet alleen storend voor je bezoekers, het is ook slecht voor je ranking in Google. Google wil gebruikers van hun zoekmachine namelijk de best mogelijke ervaring bieden en geeft daarom websites die snel laden een streepje voor. Om deze reden wordt er tegenwoordig veel aan WordPress SEO gedaan, waarbij de laadtijd van de websites ook wordt aangepakt.

Door de laadtijden te optimaliseren, krijg je een voorsprong op de concurrenten die daar geen aandacht aan besteden of er niet de kennis voor in huis hebben. En alles wijst erop dat de laadtijd van websites een steeds belangrijkere ranking factor voor Google zal worden. Reden genoeg om je WordPress-website met website-optimalisatie sneller te maken dus!

Hoe maak je jouw WordPress-website snel?

WordPress zal door het veelvuldig gebruik van plugins voornamelijk trager worden. Dit heeft te maken met de manier waarop WordPress werkt. Iedere keer als er een pagina wordt opgevraagd, dan worden er uit de MySQL-database gegevens opgevraagd en (in PHP) uitgerekend hoe deze pagina eruit moet komen te zien.

De uitkomst van deze berekeningen is een HTML-pagina die naar de browser van je websitebezoeker wordt gestuurd. Het maken van deze berekeningen kost tijd, meestal drie tot vijf seconden. Hoe meer plugins je hebt, hoe meer er in PHP berekend moet worden en dus hoe trager je website zal worden.

Omdat iedere bezoeker toch dezelfde pagina te zien zal krijgen, is het maken van alle berekeningen niet echt nodig. Het is dan handiger om de berekeningen éénmaal te maken en de uitkomsten te bewaren. Dit kun je doen met een caching plugin. Aan de andere kant kunnen plugins je dus ook helpen om je website snel te maken 😉

Caching plugins

Met een caching plugin worden de uitkomsten van de berekeningen die in PHP zijn gemaakt als statische HTML-pagina klaargezet. Als iemand een pagina opvraagt, dan wordt een statische HTML-pagina vertoond die in de cache staat. Er hoeven dan geen berekeningen meer in PHP gemaakt te worden. Dit gebeurt pas weer als er iets aan de pagina is aangepast. Een webpagina die uit de cache komt, kan onder goede omstandigheden binnen anderhalve seconde op het scherm van de bezoeker staan.

Boost je website met Redis!
Deze geavanceerde cachingtechniek slaat veelgebruikte data op in het snelle RAM. Je website wordt zo razendsnel! Lees meer →

WP Super Cache

Als je weinig technische kennis hebt, dan kun je het beste gebruikmaken van WP Super Cache. Deze plugin is vrij eenvoudig in te stellen en levert een goede verbetering in laadtijden op.

Backups maken
Ga je een caching plugin installeren en de instellingen tweaken? Maak dan altijd eerst een backup. Heb je een Slim-, Plus- of Pro-pakket, dan hoeft dit niet. Daar maken wij al automatisch backups voor je 🙂

Om WP Super Cache te gebruiken, ga je eerst naar je WordPress-dashboard. Vervolgens kies je ‘Plugins’ > ‘Nieuwe plugin’. In het zoekvenster tik je dan ‘WP Super Cache’ in. Klik op ‘Nu installeren’ en activeer de plugin.

Het instellen van de plugin gaat daarna als volgt:

  • Ga naar het tabblad ‘Easy’ en vink de optie ‘Caching On’ aan.
Snellere laadtijden voor je WordPress-website: het instellen van WP Super Cache
  • Ga naar het tabblad ‘Advanced’ en vink de opties aan die ook op de afbeelding hieronder zijn aangevinkt.
Snellere laadtijden voor je WordPress-website: het instellen van WP Super Cache
  • Klik op ‘Update Status’ en klik vervolgens op ‘Update Mod_Rewrite Rules’. Zorg dat de opties te zien op de afbeelding hieronder niet zijn aangevinkt.
Snellere laadtijden voor je WordPress-website: het instellen van WP Super Cache
  • Maak onder ‘Expiry Time & Garbage Collection’ de volgende keuzes:
Snellere laadtijden voor je WordPress-website: het instellen van WP Super Cache
  • Gaan naar het tabblad ‘Contents’ en klik op de knop ‘Delete Cache’. Laat ‘Preload’, ‘Plugins’ en ‘Debug’ staan zoals ze staan.
  • That’s it! Je pagina’s worden nu gecachet en je website zal een stuk sneller zijn geworden.

W3 Total Cache

Ga je voor het maximaal haalbare? Dan kun je kiezen voor een caching plugin waarbij je meer mogelijkheden hebt om zelf dingen in te stellen. W3 Total Cache is een gratis plugin waarbij je heel veel naar eigen hand kunt zetten.

Heb je een grote website met meer dan bijvoorbeeld 1000 pagina’s of wisselt je content vaak, dan is W3 Total Cache een betere optie dan WP Super Cache. Deze plugin instellen, is wel wat technischer dan WP Super Cache.

Wil je de W3 Total Cache plugin gaan gebruiken, verwijder dan eerst WP Super Cache of andere caching plugins die je hebt geïnstalleerd. Je wilt namelijk niet dat het elkaar in de weg zit.

Om de W3 Total Cache plugin te gebruiken, ga je naar eerst naar de backend van jouw WordPress-website. Vervolgens kies je ‘Plugins’ > ‘Nieuwe plugin’. In het zoekvenster tik je dan ‘W3 Total Cache’ in. Klik ten slotte op ‘Nu installeren’ en activeer de plugin.

W3 Total Cache en Redis
Heb je een Plus-pakket of hoger? Gebruik dan W3 Total Cache samen met Redis voor optimale prestaties! Bekijk handleiding →

Het instellen van W3 Total Cache

Er zijn natuurlijk heel veel manieren om de W3 Total Cache plugin helemaal naar jouw specifieke wensen en eisen in te stellen. We zullen je hier een basisinstelling voor de W3 Total Cache-plugin geven, zodat je er direct mee aan de slag kunt.

  • Ga naar ‘Performance’ > ‘General’ en vink aan wat in onderstaande afbeelding is aangegeven.
Snellere laadtijden voor je WordPress-website: het instellen van W3 Total Cache
  • Ga naar ‘Page Cache’ en zorg dat daar de onderstaande instellingen zijn aangevinkt.
  • Klik nu op het tabblad ‘Database Cache’ en controleer of de instellingen te zien op de onderstaande afbeelding zijn aangevinkt.
Snellere laadtijden voor je WordPress-website: het instellen van W3 Total Cache
  • Als je dit allemaal hebt ingesteld, dat heb je de meest gebruikelijke basisinstellingen. Klik vervolgens op ‘Save all settings’.
  • Nadat je veranderingen hebt aangebracht, klik je op ‘Preview’ om te controleren of je alles goed hebt gekozen.
  • Vervolgens klik je op ‘Deploy’, vanaf dat moment worden je veranderingen doorgevoerd.
  • Ga naar het tabblad ‘Minify’. Als het goed is, staat W3 Total Cache standaard al goed ingesteld. Let op: als je een CDN gebruikt, dan laat je ‘Automatically upload modified files’ uit staan. Als je geen CDN gebruikt, dan mag je dit ook aanzetten.
Snellere laadtijden voor je WordPress-website: het instellen van W3 Total Cache
  • Ga naar het tabblad ‘Database Cache’ en vink de optie ‘Don’t cache queries for logged in users’ aan.
Snellere laadtijden voor je WordPress-website: het instellen van W3 Total Cache
  • Klik op het tabblad ‘Browser Cache’ en neem de onderstaande instellingen over.
Snellere laadtijden voor je WordPress-website: het instellen van W3 Total Cache
  • Ga ten slotte naar het tabblad ‘Extensions’ en selecteer de extensies die je gebruikt.
Snellere laadtijden voor je WordPress-website: het instellen van W3 Total Cache
  • Klaar, je hebt nu W3 Total Cache ingesteld!

WP Rocket

Heb je een WordPress-website die je zakelijk inzet? Dan wil je wellicht het beste van het beste hebben. WP Rocket staat bekend als plugin die je de snelste laadtijden kan geven. WP Rocket is gebruiksvriendelijk en je als je vragen of problemen hebt, dan kun je terugvallen op de technische ondersteuning die erbij wordt gegeven. WP Rocket is wel een betaalde plugin. Bekijk ook ons blog over het installeren en instellen van WP Rocket.

Begin met WordPress

Wil je aan de slag met WordPress, maar heb je nog geen hosting? Begin bij Antagonist met WordPress al voor je klaargezet!

Bekijk WordPress hosting →

De bestandsgrootte van afbeeldingen

De bestandsgrootte van afbeeldingen hebben ook het nodige effect op de laadtijd van je website. Zeker voor mensen die je website met hun telefoon bezoeken, kan dit storend zijn. Als je onderweg bent, dan is je verbinding vaak wat trager. Als je dan meerdere afbeeldingen op één pagina hebt staan, dan kan het lang duren voordat deze pagina is geladen.

Aan de andere kant wil je graag scherpe, duidelijk afbeeldingen op je website hebben staan. Dat is immers aantrekkelijk voor je bezoekers. Je zult daarom je afbeeldingen moeten comprimeren zonder dat ze minder scherp worden en kwaliteit verliezen. Wil je de afbeeldingen die al op je site staan comprimeren, dan kun je een plugin gebruiken die dit voor je doet.

WP Smush

WP Smush is een plugin die in bulk je afbeeldingen comprimeert. Met deze plugin kun je dat met één muisklik voor 50 afbeeldingen per keer doen. Heb je erg veel afbeeldingen op je website staan, dan kun je de betaalde versie overwegen. Daarmee comprimeer je al jouw afbeeldingen in één keer.

Lazy Load

Als je op je pagina’s meerdere afbeeldingen hebt, dan kun je van Lazy Load gebruikmaken. Deze plugin zorgt dat afbeeldingen pas worden geladen, zodra deze voor de gebruiker zichtbaar worden – bijvoorbeeld bij het naar beneden scrollen. Soms levert dit problemen met de weergave op, dus test het eerst goed. Gebruik je overigens het eerder genoemde WP Rocket, dan hoef je deze plugin niet te installeren. Die optie heeft WP Rocket namelijk ingebakken.

De laadtijd testen van je website

Als je de laadtijden van je WordPress-site gaat verbeteren, dan wil je natuurlijk kunnen meten wat de verbeteringen zijn. Voordat je begint, kun je daarom de snelheid je website meten met deze tool van Pingdom. Vul je domeinnaam in en kies ervoor om te testen vanuit Stockholm, Zweden. Je krijgt dan te zien wat de laadtijd van je website is.

Nadat je bovenstaande optimalisatie tips hebt uitgevoerd, zou je een behoorlijke verbetering van deze laadtijd moeten zien. Hoeveel je website sneller zal worden met bovengenoemde plugins is niet te voorspellen, omdat je snelheid van veel factoren afhankelijk is.

Een andere handige tool is Google PageSpeed Insights. Deze tool kent een waarde toe aan je website, waarbij 100 de hoogst haalbare score is. Het handige van deze tool is dat je waardevolle feedback krijgt. Je ziet snel welke punten jij je website kunt aanpakken om de gebruikerservaring te verbeteren.

Website-optimalisatie: het hoeft niet perfect

Het advies is overigens om je niet te gaan focussen op een score van 100. Dit is bijna niet te doen, een score hoger dan 95 is al moeilijk genoeg en zal je al veel tijd aan optimaliseren en uitproberen kosten.

Streef naar een score hoger dan 80, dan zit je goed. Je website laadt dan vlot, zodat je bezoekers zonder frustraties kunnen navigeren. Bovendien zal je website dan sneller zijn dan het grootste deel van de websites op het internet, waardoor je in Google een streepje voor op de rest zult hebben.

Meer tips?

Ken je zelf nog handige plugins om je website sneller te maken of heb je nog een goede tip voor website-optimalisatie, laat het ons gerust weten!

Dit artikel is door Jonathan Scholten geschreven en aangedragen, oprichter van sharketing.nl. Bedankt voor deze bijdrage!

P.S. Blijf op de hoogte en volg ons via Facebook, X, Instagram, e-mail en RSS. Heb je vragen, tips of opmerkingen? Laat het achter als reactie. Vond je het artikel nuttig? Deel het dan met anderen!

Deel dit blog
Gastauteur
Gastauteur

Dit artikel is door een gastauteur bijgedragen. Inzichten van buitenaf zijn interessant! Dit soort artikelen kunnen daarom over de meest uiteenlopende onderwerpen gaan. Wel is er altijd een raakvlak met webhosting en domeinnamen.

Artikelen: 7

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Sterren Webhosting: 5 sterren uit 5.830 reviews

60.000+ webhostingpakketten actief
Bij de beste webhosters in MT1000 en Emerce 100