Www. huh?! Wat is een goede domeinnaam en waarop moet je letten? Op internet vind je talloze voorbeelden van ongelukkig gekozen domein. Pas na twee keer lezen besef je dat er toch echt wat anders wordt bedoeld dan wat je in eerste instantie dacht. Denk daarom goed na over de juiste domeinnaam. Je wilt immers dat de bezoekers van jouw website geen verkeerde associaties krijgen wanneer ze je domeinnaam lezen of intypen.
Lange of korte domeinnamen?
Is het handig om een korte of lange domeinnaam te registreren? Dat hangt erg van de situatie af. Er zijn mensen die stellen dat korte domeinnamen eenvoudiger zijn om te onthouden, gemakkelijker zijn in te typen en minder foutgevoelig zijn. Zo zal fascinerendverjaardagsfeestjeswattedoen.nl natuurlijk eerder verkeerd getypt worden dan een domein als verjaardagsfeest.nl.
Andere mensen stellen weer dat een langere domeinnaam over het algemeen juist eenvoudiger te onthouden is, omdat deze duidelijk omschrijft wat er wordt bedoeld. Bijvoorbeeld, het domein bgw.nl kan op op van alles wijzen. Als het volledige domein buildgreatwebsites.nl wordt gebruikt, dan is het al flink duidelijker naar wat voor soort website de domeinnaam gaat verwijzen.
Tips voor een domeinnaam
Maar wat is nou aan te raden? Ga voor een korte domeinnaam, wanneer het een duidelijke betekenis betreft. Een wat langere domeinnaam hoeft niet gelijk verkeerd te zijn, bijvoorbeeld als de korte variant niet beschikbaar is. Echter, extreem lange domeinen die op het maximaal toegestane aantal karakters (67 karakters) een beroep doen, kun je beter ontwijken. Naast het voor de hand liggende probleem dat bezoekers waarschijnlijk zo’n lange domeinnaam moeilijk kunnen onthouden, wordt het een aardig karwei om het foutloos in te typen. Het is natuurlijk zonde als je op deze manier bezoekers verliest.
Minder is meer of juist hoe meer, hoe beter?
Hieronder staan een paar voorbeelden van domeinnamen die bekend zijn (geworden), omdat ze juist heel kort zijn of doordat er specifiek is gekozen ze langer te maken.
- imdb.com of internetmoviedatabase.com
Internet Movie Database heeft zowel de afkorting als de uitgeschreven versie als domein vastgelegd. - nu.nl
Eén van de meest bekende nieuwswebsites van Nederland. Het nieuws van nu. Geen afkorting, maar een korte en krachtige domein die de lading dekt. - hema.nl
Het warenhuis dat onder zijn afkorting beter bekend staat dan onder de voluit geschreven naam. Zo kun je het domein hollandscheeenheidsprijzenmaatschappij.nl nog registreren. - vd.nl
Bij Vroom & Dreesmann dachten ze daar anders over. Zij legden vroomendreesmann.nl wel vast, maar deze naam is dan ook beter bekend bij het publiek. - thelongestdomainnameintheworldandthensomeandthensomemoreandmore.com
Bekend geworden, omdat het de langste domeinnaam ter wereld is. Er is tevens geprobeerd om een notatie te krijgen in het Guinness Book of Records. Helaas niet gelukt, er werd geen prestatie voor geleverd. - ikwilvanmijnautoaf.nl
Door reclamespotjes is deze jingle bekend geworden, waardoor die blijft hangen. Prima om dus als domeinnaam te registreren. Je onthoudt het en het dekt de lading. - evenapeldoornbellen.nl
Ook deze slogan zal niemand zijn ontgaan en is inmiddels zo belangrijk geworden, dat er een domeinnaam voor is geregistreerd.
Domeinnamen met koppelteken
Dan de vraag of een koppelteken verstandig is in een domeinnaam. Voor de leesbaarheid kan het wat toevoegen, maar moet je nou een domeinnaam met koppelteken registreren of juist niet? Wederom verschilt het ook hier per situatie. Er zijn er enkele zaken, waarmee je rekening moet houden.
Een koppelteken vergeten in te typen, is snel gebeurd. Veel gebruikers zijn gewend om adressen zonder koppeltekens in te voeren. Zo zal het sneller gebeuren dat iemand ditisjouwdomein.nl intypt in plaats van dit-is-jouw-domein.nl. Als bijvoorbeeld een concurrent het domein zonder koppeltekens heeft geregistreerd, dan zal de bezoeker dus op de website van de concurrent uitkomen en dat is natuurlijk niet gewenst.
Wanneer bezoekers een website aan hun vrienden en kennissen aanraden, dan bestaat de kans dat de verkeerde domeinnaam wordt doorgegeven. Op welke wijze zullen bijvoorbeeld bezoekers refereren naar choose-spain.nl? Ze zouden kunnen zeggen: “Ik was gisteren op de website van Choose Spain punt nl; prachtideeën voor de vakantie! Moet je ook eens opzoeken.” Als diegene het dan later probeert op te zoeken, blijkt ineens dat choosespain.nl een heel andere website is dan choose-spain.nl. Het had dus als “choose streepje spain punt nl” gecommuniceerd moeten worden.
Nadelen van een domeinnaam met koppelteken
- Het is minder gemakkelijk en minder snel te typen.
- Koppeltekens kunnen vergeten worden in de domeinnaam.
- Mogelijke miscommunicatie bij mond-tot-mondreclame.
Voordelen van een domeinnaam met koppelteken
- Voor sommige zoekmachines is het makkelijker om de sleutelwoorden in de domeinnaam te herkennen met een koppelteken.
- De domeinnaam zonder koppelteken kan bijvoorbeeld niet meer beschikbaar zijn. Met behulp van een koppelteken kun je alsnog het gewenste domein registreren.
- Een koppelteken kan juist ook verhelderend zijn: choosespain.com of choose-spain.com. In dit geval maakt het koppelteken nog wel wat uit voor de associatie die je erbij krijgt.
Verkeerd gespelde domeinnamen
Het wil nog wel eens voorkomen dat iemand na een domeinnaamregistratie erachter komt dat er een typfout zit in de geregistreerde domeinnaam. Aangezien domeinnamen direct worden vastgelegd bij de uitgever en toezichthouder van het domein, is het niet zomaar mogelijk het domein te wijzigen of te hernoemen. De correcte domeinnaam kan dan wel alsnog geregistreerd worden, mits deze vrij is. Let er dus bij de registratie goed op dat je het domein registreert dat je ook daadwerkelijk wilt vastleggen en dat je dus geen typfouten maakt.
De conclusie over domeinnamen
Kortom, het registreren van een domeinnaam is iets wat je zorgvuldig moet doen. Daarom hoop ik dat je met de besproken punten een goede beslissing kunt maken wat betreft het vastleggen van een domein. Daarbij is het vaak slim om, naast andere extensies, ook verschillende varianten van je domein vast te leggen.
Domeinregistratie bij Antagonist
Het is bij Antagonist mogelijk om alleen een domeinnaam te registreren. Daarnaast kun je kiezen uit één van onze hostingpakketten en dat met een domein combineren. Het grootste verschil tussen een pakket en een ‘los’ domein is dat je bij een hostingpakket ook ruimte krijgt, waarop je jouw website en e-mail kunt opslaan. Wil je graag een persoonlijk advies wat voor soort domein of pakket het beste bij je past, neem dan gerust contact op met support@antagonist.nl.
Tip! Nu 50% korting op alle .eu-domeinnamen
Tot en met 31 mei 2014 krijg je 50% korting op alle .eu-domeinnamen die je bij Antagonist registreert. Er zijn nog veel sterke .eu-domeinnamen vrij. Nieuwsgierig of jouw domeinnaam nog beschikbaar is als .eu-variant of misschien heb je een ander goed idee? Check snel op de domeinnaampagina van Antagonist welke .eu-domeinnamen nog beschikbaar zijn. Registreer nu je .eu en profiteer van 50% korting.
P.S. Blijf op de hoogte en volg ons via Facebook, X, Instagram, e-mail en RSS. Heb je vragen, tips of opmerkingen? Laat het achter als reactie. Vond je het artikel nuttig? Deel het dan met anderen!