We plaatsen een cookie voor Google Analytics om onze website te verbeteren

Met een cookie kun je advertenties personaliseren. Wij hanteren echter de strikte regels van de Autoriteit Persoonsgegevens. Surfgedrag houden we niet bij en we achtervolgen je ook niet met reclame.

De 10 meest voorkomende misverstanden over het verhuizen van een domeinnaam

Momenteel zit ik middenin een verhuizing naar een nieuwe woning. Ik ben al een tijdje bezig, maar pas tijdens de verhuizing worden een aantal dingen duidelijk die niet voorzien waren of waar nog niet over was nagedacht. Dit doet me denken aan wat ik op onze helpdesk ook wel eens voorbij zie komen. Er komen dagelijks namelijk veel vragen binnen over een verhuizing van een domeinnaam. Zodoende vond ik het tijd voor een handig overzichtje, waarin ik een aantal misverstanden over verhuizen graag wil verduidelijken en uit de weg wil ruimen.

Verhuizen domeinnaam: de 10 meest voorkomende misverstanden

Velen die graag hun website willen verhuizen, hebben geen zin in gedoe en dat is heel begrijpelijk. Zo ontstaan er drempels waar sommige providers gebruik van maken om je langer te binden. Dat kan vervelend zijn, helemaal omdat verhuizen per se lastig is. Zodoende heb ik hieronder de 10 meest voorkomende misverstanden over het verhuizen op een rijtje gezet. Zo voorkom je onvoorziene omstandigheden en zorg je ervoor dat alles naar verwachting verloopt.

Tevens is het handig om voorafgaand de stappen voor het verhuizen in kaart te brengen, zodat het overzetten van je website en domeinnaam vlekkeloos verloopt. Een goede voorbereiding is immers het halve werk. Mocht het zo zijn dat je toch vastloopt tijdens een domeinnaamverhuizing, geen paniek! Onze helpdesk staat altijd voor je klaar. Stuur gerust een e-mail. We helpen je graag verder.

Of laat je verhuizen door een expert

Wil je direct vanaf het begin geen werk met het verhuizen van je domeinnaam en website? Of heb je zelf niet de tijd en kennis in huis? Schakel dan een deskundige van Antagonist in. We hebben sinds kort namelijk een nieuwe verhuisservice, waarbij een expert van Antagonist jouw complete verhuizing regelt. De gehele overstap wordt dus voor je gedaan, dat scheelt veel werk en je weet zeker dat het goed gebeurt.

1. Kan ik een ‘verhuisbaar’ domein registreren?

Als je een domeinnaam bij ons checkt, dan zul je misschien wel eens gezien hebben dat er een aantal domeinnamen de status ‘verhuisbaar’ hebben. In principe is dit geen misverstand. Het is namelijk mogelijk om een dergelijke domeinnaam naar ons te verhuizen! Echter, kan dit alleen als jij de houder bent van het domein, want tijdens het verhuizing wordt het eigendom geverifieerd. Als je dus de eigenaar bent en de domeinnaam staat bij een andere provider geregistreerd, dan kun je de domeinnaam naar Antagonist verhuizen. Je zult hiervoor een verhuiscode nodig hebben en die je kun opvragen bij de huidige provider.

Mocht het voorkomen dat je per ongeluk toch een bestelling hebt geplaatst met een domeinnaam die ‘verhuisbaar’ is, maar waarvan je niet de eigenaar bent, dan kunnen we dit uiteraard voor je annuleren. Of simpelweg aanpassen naar een domeinnaam die wel beschikbaar is.

2. Verhuist mijn website automatisch mee?

Nee, als je een domeinnaam verhuist, dan wordt alleen het adres overgezet. Je website, e-mail en andere data worden daarbij niet meegenomen. Zie het als een echte verhuizing. Je schrijft je uit bij de ene woning en in bij een ander. Alle instanties weten nu dat je op een ander adres woont. Echter, je inboedel staat nog in je oude huis en dat kun je vergelijken met je website. Hetzelfde geldt voor e-mail. Nieuwe post wordt op je nieuwe adres afgeleverd, maar de oude post die je had bewaard moet je zelf meenemen.

Verhuizen domeinnaam: je website meeverhuizen

Sinds kort bieden we een verhuisservice aan, waarmee we jouw website voor jou kunnen verhuizen zodat je deze stappen niet hoef te doorlopen. Hiermee hoef jij verder niets te doen, behalve het aanleveren van de gegevens die hiervoor nodig zijn. Het is daarnaast natuurlijk ook mogelijk om zelf je website te verhuizen. Daarvoor hebben we ook een handleiding geschreven en voor vragen kun je ons natuurlijk altijd een mailtje sturen.

3. Moeten mijn domein en site tegelijk worden verhuisd?

Het is natuurlijk mooi als alles in één keer kan worden verhuisd. Het kan echter voorkomen dat er extra tijd nodig is omdat er meer werk in gaat zitten, net als bij een echte verhuizing. Of misschien wil je eerst je nieuwe website inrichten.

Het is daarom mogelijk om alvast met het hostingpakket aan de slag te gaan, voordat de domeinnaam naar het pakket verwijst. Door nog niet direct een verhuiscode op te geven, als we er om vragen, kun je hiervan gebruikmaken. Daarnaast is het ook mogelijk om alvast een vaste datum in de toekomst te kiezen waarop de domeinnaam verhuisd wordt.

4. Kan ik terug, omdat mijn website nog niet is verhuisd?

Het kan voorkomen dat de verhuizing van de domeinnaam sneller plaatsvindt dan verwacht, waardoor je website en e-mail ineens niet meer bereikbaar zijn. De domeinnaam is dan naar ons verhuisd en wanneer je deze terug wilt verhuizen gaat daar extra tijd inzitten. Dat is geen goed idee, want daardoor blijven je website en e-mail nog langer onbereikbaar.

Uiteraard kunnen we dit op een betere manier oplossen! Hiervoor passen we de DNS-records aan, zodat je domeinnaam tijdelijk naar de oude hostingpartij, en dus website, verwijst. Het verkeer naar je domeinnaam en e-mail wordt dan automatisch teruggestuurd. Vervolgens, als je website wél is verhuisd, kun dit weer aanpassen en verwijst het naar de nieuwe website.

5. Moet ik verhuizen op de dag dat mijn contract afloopt?

Voordat je een verhuizing gaat uitvoeren is het aan te raden om deze goed voor te bereiden. Wanneer er bijvoorbeeld een website meeverhuisd moet worden, of e-mails, dan zal hier wat extra tijd in gaan zitten. Het is een goed idee dat je dan nog toegang hebt tot de oude provider om het een en ander te regelen.

Daarnaast is het belangrijk dat je verhuisbare domeinnaam actief is op het moment van de verhuizing. Na einde looptijd zal je domeinnaam namelijk in quarantaine raken en wanneer je deze uit quarantaine wilt verhuizen, zitten daar extra kosten aan verbonden bij de instantie die de domeinnamen uitgeeft.

6. Hoelang duurt het om een domeinnaam te verhuizen?

Een verhuizing van een domeinnaam verloopt vrij snel. De .nl- en .be-domeinnamen kunnen binnen een aantal uur verhuisd zijn. Voor internationale domeinnamen (.com, .biz, .net etc.) kan het vijf dagen duren voordat deze volledig verhuisd is. Het valt dus allemaal wel mee.

Verhuizen domeinnaam: hoe lang duurt het?

Waarom duurt het bijvoorbeeld voor een .nl-domeinnaam een paar uur? Nou, dat heeft te maken met de zone-update die door SIDN (de verstrekker van het .nl-domein) wordt uitgevoerd. Dat doen zij eens in de twee uur. Vervolgens moeten de wijzigingen actief worden op het internet, daarvoor moet de oude DNS-cache ververst worden. Afhankelijk van de internetaanbieder, gebeurt dat vrij snel tot aan max. 4 uur.

7. Kan ik een nieuwe domeinnaam direct verhuizen?

Wanneer je een nieuwe domeinnaam hebt gekozen en besluit om deze direct te verhuizen, dan is dat voor internationale domeinnamen (.com, .net, .org, etc.) pas mogelijk na een periode van 60 dagen. Dit is volgens de regelgeving van ICANN, de overkoepelende organisatie achter deze domeinen. Hiermee wordt getracht fraude te voorkomen. Na deze 60 dagen kan het domein worden verhuisd.

Stel dat je elders een domeinnaam hebt die nog in deze periode van 60 dagen zit. Het is dan mogelijk om de domeinnaam alvast naar je hostingpakket bij ons te verwijzen door middel van de nameservers bij de huidige provider aan te passen.

8. Wordt het domein na opzeggen vanzelf verhuisd?

Afgelopen jaar heeft mijn collega Marjolein een artikel geschreven over dit proces. Voordat de domeinnaam verhuisd wordt, dien je dus eerst een bestelling bij ons te plaatsen. Dat is dus een domeinnaam die de status ‘verhuisbaar’ aangeeft.

Vervolgens zullen we je na de bestelling om de verhuiscode vragen en wordt er een e-mail verstuurd ter bevestiging. Daarna vindt de daadwerkelijke verhuizing plaats en uiteindelijk staat je domeinnaam bij ons geregistreerd.

9. Wordt Antagonist de eigenaar van mijn domein?

Nee, in tegenstelling tot enkele anderen registreren wij domeinnamen niet op naam van Antagonist. Dat is immers onrechtmatig. Als je een domeinnaam naar ons wordt verhuisd dan komt deze op het klantaccount te staan, waarvan jij of je organisatie de eigenaar is. Dat betekent dus dat de producten ook op deze naam geregistreerd worden.

Verhuizen domeinnaam: eigenaar

Wij zijn enkel een registrar die ervoor zorgt dat een domeinnaam bij een eindgebruiker (jij) op de juiste wijze terecht komt. De domeinnaam is bij ons geregistreerd, maar jij als klant bent de officiële houder. Dit kun je controleren door de WHOIS-gegevens te checken. Tevens kunnen deze, mocht dat nodig zijn, aangepast worden. Let op, hiervoor is autorisatie van de eigenaar vereist om domeinkaping te voorkomen.

Het komt weleens voor dat een reseller een domeinnaam naar ons verhuist voor één van zijn klanten. Het is gebruikelijk dat hij deze dan op naam van zijn klant registreert, zodat die de officiële eigenaar van de domeinnaam is en blijft.

10. Kan ik een domeinnaam binnen Antagonist verhuizen?

Als je een domeinnaam, en eventueel een website, wilt verhuizen naar een andere klant van Antagonist, dan spreken we over een overdracht. Dit is geen verhuizing. Zodoende geldt hiervoor een andere procedure. De domeinnaam blijft namelijk bij dezelfde registrar en wordt in principe niet verhuisd, alleen het eigendom veranderd. Uiteraard is hiervoor verificatie van de houder nodig, om fraude te voorkomen.

Daarnaast is het bij deze procedure eenvoudig om meerdere producten tegelijk over te dragen op een ander account. Zo kan het bijhorende hostingpakket of eventuele andere domeinnaam gelijk meegenomen worden.

Wil je ook naar ons verhuizen?

Volg dan dit stappenplan of kijk eens naar onze verhuisservice. Zoals je hebt kunnen lezen zijn er redelijk wat overeenkomsten tussen een online domeinnaamverhuizing en een echte verhuizing naar een nieuwe woning. Ik hoop dat dit artikel een aantal misverstanden voor je uit de weg helpt en je met een gerust hart aan de slag durft en kunt gaan. Nieuwsgierig naar verhuizen en domeinnamen? Neem rustig een kijkje op onze site.

Verhuis domeinnaam →

Mocht je nou andere vragen hebben over verhuizen, dan kun je uiteraard een e-mail sturen naar support@antagonist.nl. We helpen je dan zo snel mogelijk verder.

P.S. Wil je op de hoogte blijven van alle artikelen, updates, tips en trucs die verschijnen op ons blog? Dat kan! Via RSS, per e-mail, het liken op Facebook, het +1’en op Google+ of het volgen op Twitter.

Deel dit blog
Marieke Wientjes
Marieke Wientjes

Marieke staat, samen met haar collega's op Support, voor je klaar om alle technische vragen te beantwoorden. Zij zorgt er tevens voor dat onze premium diensten, zoals websites verhuizen en Sitedokters, tot in de puntjes worden verzorgd.

Artikelen: 17

4 reacties

 1. Goedendag,
  Als ik de domeinnaam Kemnade.org wil verhuizen naar jullie en mijn huidige diensten wil behouden (web-forwarding en mail-forwarding (MX-record)) heb ik dan voldoende aan het basispakket zonder hosting?
  Kan ik ook meteen voor 9 of 10 jaar abonneren ?

  • Dag Roel, leuk dat je overweegt om naar ons toe te verhuizen! Als je slechts je domeinnaam en e-mail wilt doorsturen, dan heb je geen hosting nodig. Wil je meer dan alleen kunnen doorsturen, dan wel.

   Voor zowel hosting als domeinen geldt dat je het voor één, twee of drie jaar kunt afnemen. Gelijk voor negen of tien jaar, kan bij ons niet. Stuur anders gerust een e-mail naar support@antagonist.nl als je meer vragen hebt over het verhuizen. We helpen je graag.

 2. als ik mijn domeinen wil verhuizen omdat mijn host in de problemen zit (mijn webshop zijn al een aantal dagen offline en de host reageert nergens op. Telefonisch niet bereikbaar en toegezegde antwoord binnen 72 uur wordt niet nagekomen. Ook andere hebben hez=tzelfde probleem getuige posts op internet. Ik zoek dus ene oplossing om mijn webwinkels weer online te krijgen. Krijg dus geen verhuiscode en heb geen zin te wachten tot er bv een faillissement van de host is.

  • Bedankt voor je vraag, Freek. Allereerst vervelend dat je huidige host niet reageert! Zou je een e-mail naar support@antagonist.nl willen sturen met daarin een korte situatieomschrijving en om welke domeinen het exact gaat? We kunnen dan onderzoeken of we hierin iets voor je kunnen betekenen. Alvast bedankt!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Sterren Webhosting: 5 sterren uit 5.830 reviews

60.000+ webhostingpakketten actief
Bij de beste webhosters in MT1000 en Emerce 100