We plaatsen een cookie voor Google Analytics om onze website te verbeteren

Met een cookie kun je advertenties personaliseren. Wij hanteren echter de strikte regels van de Autoriteit Persoonsgegevens. Surfgedrag houden we niet bij en we achtervolgen je ook niet met reclame.

Van WordPress.com naar WordPress.org in eigen beheer. Eenvoudig je blog verhuizen!

Voor wie kennis wil maken met WordPress, is WordPress.com een leuk kanaal om het een en ander uit te proberen. Je kunt een gratis account aanmaken, daarvoor krijg je een ‘jouwnaam.wordpress.com’-adres en de mogelijkheid om de basic features van WordPress te ontdekken. Dus als je erover denkt om te beginnen met bloggen, en je bent benieuwd naar WordPress, dan kun je op WordPress.com een simpel (test)-blog starten en ervaring opdoen met de functionaliteiten ervan.

Van WordPress.com naar WordPress.org!

Als je naar verloop van tijd besluit om serieuzer te gaan bloggen, dan leert de ervaring dat vele bloggers al gauw verlangen naar iets met meer mogelijkheden. Je wilt immers een professionele look en zelf graag de controle en het beheer hebben over je artikelen en gegvens. Kortom, een succesvol blog wil je in eigen beheer. Een overstap van WordPress.com naar WordPress met een unieke domeinnaam en een eigen webhostingpakket lijkt dan logisch, want er zijn nogal wat beperkingen op WordPress.com. Hieronder vind je een lijstje met de belangrijkste punten die je moet weten over WordPress.com.

Wat je moet weten over WordPress.com

  • Geen eigen domeinnaam. Je krijgt weliswaar een gratis ‘jouwnaam.wordpress.com’-adres, maar buiten dat het onprofessioneel staat, is het ook nog eens funest voor de vindbaarheid van je website. Een pakkende domeinnaam blijft immers beter hangen, maar wordt ook beter gevonden door een zoekmachine als Google beter!
  • Weinig keuze in WordPress themes. Je kunt maar een paar themes installeren bij WordPress.com. De inhoud is belangrijk, maar het oog wil ook wat. Uiteindelijk wil je een unieke look hebben voor je blog.
  • Plug-ins zijn niet mogelijk. Een groot minpunt, want met de vele duizenden gratis plug-ins die inmiddels beschikbaar zijn, kun je in een handomdraai bijzonder veel extra functionaliteiten geven aan je website.
  • Extra’s zijn duur bij WordPress.com. Een simpele upgrade kost op z’n minst € 80,- (excl. domeinnaam à € 21,-) per jaar, en daar krijg je niet heel veel voor.
  • Er worden advertenties op je blog geplaatst. Onder je berichten of op je blog kan WordPress advertenties plaatsen. Wat voor advertenties? Daar heb je geen controle over.
  • Geen ruimte om video’s te plaatsen. De mogelijkheid om video’s te hosten is er niet, want het is niet toegestaan om deze op je account te plaatsen.
  • Zelf adverteren mag niet. Begint je blog een beetje te lopen en heb je een leuk bezoekersaantal, dan kun je qua advertenties daar niks aan verdienen. Je mag namelijk zelf geen advertenties plaatsen.
  • Jij bent niet de eigenaar. Misschien nog wel het allergrootste nadeel, jij bent niet de eigenaar van je blog. Uiteindelijk komt het erop neer dat Automatic (eigenaar van WordPress.com) de baas is. Jouw blog valt onder hun beheer, zodoende hebben zij alle controle, dat ook in voorwaarden staat beschreven.
  • Niet voor bedrijven. Wil je een blog of een site voor je business, dan is WordPress.com niet geschikt, e-commerce is immers niet mogelijk. Om je als bedrijf professioneel te profileren op het internet, wil je dit goed geregeld hebben met een domeinnaam en webhosting in eigen beheer.
  • Beperkt te optimaliseren. Misschien in het begin nog niet zo belangrijk, maar uiteindelijk wil je jouw blog zoveel mogelijk optimaliseren en dan blijf je op WordPress.com al gauw steken. Qua snelheid, de vindbaarheid (SEO), het uiterlijk, social-media-integratie, en diverse andere features om van jouw blog een succes te maken.

Start met WordPress →

Maak je geen zorgen!

Vooraf wordt nog wel eens gedacht dat WordPress in eigen beheer veel meer werk is, maar dat is niet zo. Ja, je zult er zelf iets meer voor moeten doen, maar dat is logisch want jij bent nu de baas. Wat je ervoor terugkrijgt weegt niet op tegen het kleine beetje meer werk.

Ook zijn sommigen huiverig voor de verhuizing. Ze zijn bang dat het erg veel moeite koste, hun inhoud iets overkomt of dat ze hun reacties kwijtraken bij het overzetten. Maar niets is minder waar! De angst hiervoor is veelal onterecht. De overstap van WordPress.com naar WordPress in eigen beheer kan in slechts enkele minuten worden uitgevoerd. Hoe? Dat leg ik verderop in dit artikel stapsgewijs uit.

WordPress bij Antagonist

Van WordPress.com naar WordPress.org: het contract van Antaognist past op een viltjeBij Antagonist wordt WordPress al geruime tijd gratis aangeboden. Je kunt de software eenvoudig installeren op je webhostingpakket, en dat gaat heel gemakkelijk via Installatron – letterlijk met één druk op de knop. Antagonist biedt complete alles-in-1 webhostingpakketten die uitermate geschikt zijn voor WordPress.

Ons doel? Investeren in een excellente dienstverlening. Het opbouwen van een stabiele, prettige en langdurige samenwerking. Daarin staan kwaliteit en ondersteuning voorop. Zodoende scoort Antagonist 5 uit 5 sterren, gebaseerd op meer dan 2.200 beoordelingen, op onafhankelijke reviewsites als ISPGids.com en Webhoster.nl.

De voordelen van Antagonist

  • Jij houdt de controle, dus je hebt veel meer mogelijkheden.
  • De inhoud van je blog blijft jouw eigendom.
  • Betrouwbaar, ons gehele platform is ‘high available’.
  • Beveiligingslekken worden automatisch gedetecteerd en gerepareerd.
  • Geen vervelende reclame of pop-ups, zoals bij gratis webhosting.
  • Razendsnelle en excellente ondersteuning.
  • Er zijn veel gratis thema’s en plug-ins.
  • Je website is goed vindbaar voor Google.
  • WordPress is het meestgebruikte platform ter wereld.
  • Er komen regelmatig updates en verbeteringen.

Belangrijk, de voorbereiding!

Erg belangrijk, maak een backup van je WordPress.com-blog voordat je aan de slag gaat. Ook al is het risico, dat er inhoud verloren gaat bij het overzetten van WordPress.com naar WordPress in eigen beheer erg klein, het is altijd verstandig om zelf een backup te maken en te bewaren. Een backup maken van WordPress.com is vrij eenvoudig en bevat al je berichten, pagina’s, reacties, aangepaste velden, voorwaarden, navigatie menu’s en aangepaste berichttypen. Hoe je dit doet, leg ik hieronder uit.

Backup maken van je WordPress.com-blog

  • Login op je account bij WordPress.com.
  • Ga naar het admin-gedeelte van het blog dat je wilt backuppen.
  • Kies uit het menu aan de linkerkant voor ‘Extra’ » ‘Exporteren’.
  • Klik op de link ‘Exporteren’.

Van WordPress.com naar WordPress.org: exporteren

  • Zorg dat de optie ‘Gehele inhoud’ is geselecteerd.
  • Klik op de knop ‘Exportbestanden downloaden’.
  • Een .xml-bestand wordt naar je harde schijf gedownload.

Van WordPress.com naar WordPress.org: backup maken

Nu je een backup hebt van je blog, ben je er in ieder geval zeker van, dat mocht er iets misgaan, je altijd weer veilig terug kunt gaan naar de huidige situatie op dit moment.

In 5 minuten WordPress installeren

WordPress in eigen beheer geeft jou de volledige controle over je blog, en nog belangrijker: het is en blijft je eigendom! Daarnaast oogt het professioneel, met een unieke look en eigen domeinnaam. Zoals gezegd is de webhosting van Antagonist geschikt voor het hosten van een WordPress-website, en tevens worden er een heleboel gratis tips, trucs, handleidingen en extra’s aangeboden. In een eerder artikel heb ik stapsgewijs beschreven hoe je binnen 5 minuten WordPress bij Antagonist installeert.

Voor zowel beginners als gevorderden is WordPress ideaal. De technische mogelijkheden lopen uiteen van simpel tot zeer uitgebreid. Nadat je WordPress heb geïnstalleerd zijn er vele mogelijkheden die je helpen bij het succesvol maken van je blog. Hieronder heb ik een aantal waardevolle tips en handleidingen toegevoegd.

  • Dowload gratis het e-book met de 10 gouden regels voor WordPress.
  • Het zoeken en aanpassen van themes voor WordPress.
  • Handige plug-ins om WordPress sneller te maken en hoe je hoger scoort in Google.

Van WordPress.com naar je WordPress in eigen beheer!

Nu je op de hoogte bent van de mogelijkheden van WordPress, is het tijd om daadwerkelijk de overstap te maken van WordPress.com naar WordPress in eigen beheer. Het enige wat je hiervoor nog moet doen is de backup die je eerder hebt gemaakt, of als je daarna je blog nog hebt gewijzigd – een nieuwe backup, te importeren in je nieuwe WordPress-installatie.

  • Login op het admin-gedeelte van je nieuwe WordPress-blog.
  • Kies uit het menu aan de linkerkant voor ‘Extra’ » ‘Importeren’.
  • Klik op de onderste link ‘WordPress’.

Van WordPress.com naar WordPress.org: importeren

  • Om dit automatisch te doen, gebruikt WordPress een plug-in. Zodoende opent er eerst een scherm waarin je deze kun downloaden.
  • Klik op de knop links bovenin ‘Nu installeren’, de plug-in wordt automatisch geïnstalleerd.
  • Als de installatie is voltooid klik je op ‘Plugin activeren & importeren uitvoeren’.

Van WordPress.com naar WordPress.org: plug-in activeren

  • Selecteer de backup die je eerder op je computer hebt opgeslagen.
  • Klik op de knop ‘Bestand uploaden en importeren’.

Van WordPress.com naar WordPress.org: bestand uploaden

  • Vink de optie voor het importeren van bijlagen of attachments aan.
  • Klik op de knop om het importeren te starten.

Wanneer de melding verschijnt dat het importeren voltooid is, dan zijn al je berichten, reacties, etc. te zien op je nieuwe blog. De verhuizing is nu bijna voltooid!

TIP!
Het importeren is succesvol afgerond als het importeerproces onderaan op de pagina de melding ‘Klaar!’ geeft. Gebeurt dat niet, dan overtreed je vermoedelijk het geheugenlimiet. De error log zal dat aangeven. Verhoog dan via de PHP-selector in DirectAdmin van je pakket de geheugenlimiet en start de import opnieuw.

Bezoekers en Google doorsturen

Nu je van WordPress.com naar WordPress in eigen beheer bent verhuisd, wil je graag dat iedereen wordt doorgestuurd naar je nieuwe website. Je kunt dat op twee manieren doen. Eén, door op je oude site een laatste bericht te plaatsen met een link naar je nieuwe site, zodat je bezoekers weten dat je verhuist bent; en maak dat bericht ook ‘sticky’. Tevens is het aan te raden om hier ook een melding over te plaatsen in het menu aan de zijkant.

Van WordPress.com naar WordPress.org: 301 redirect

De tweede mogelijkheid is een betaalde optie van WordPress.com, waarbij ze iedere bezoeker automatisch doorsturen naar je nieuwe website. Helaas heb je zelf geen toegang tot het .htacces-bestand op WordPress.com, waardoor je geen 301 redirects (doorverwijzingen) kunt plaatsen (nog een nadeel van WordPress.com). Om bezoekers en zoekmachines toch door te sturen, is er de premium plug-in Site Redirect, deze kost $13,- per jaar. Het instellen van zo’n redirect zou voor één jaar voldoende moeten zijn, daarna zullen je bezoekers en Google gewend zijn aan je nieuwe domeinnaam. De plug-in kun je via de WordPress store kopen.

Tot slot veel succes gewenst!

Als je de overstap WordPress.com naar WordPress in eigen beheer hebt voltooid, dan is het natuurlijk verstandig om te controleren of alles naar behoren werkt. Net als bij het verhuizen naar een nieuw huis, kan er ook hier soms iets misgaan. Mocht er iets van je webhostingpakket niet werken of je komt er niet uit, dan zit de afdeling Support van Antagonist voor je klaar, zij helpen je graag verder!

Van WordPress.com naar WordPress.org: succes!

Tot zover het verhuizen van WordPress.com. Je kunt nu naar hartenlust verder met je blog. Installeer nieuwe thema’s en plug-ins, de mogelijkheden zijn ongekend en er is een heleboel te vinden, waarmee jij je blog kunt laten groeien tot een ongekend succes. Wat inspiratie nodig? Een collega van mij schreef eerder over de basis voor een succesvol blog. Ik wens je veel succes!

P.S. Wil je op de hoogte blijven van alle artikelen, tips en trucs die verschijnen op ons blog? Dat kan! Rechts bovenin via RSS, e-mail, het liken van onze Facebook-pagina of het volgen op Twitter.

Deel dit blog
Jeroen Wolsink
Jeroen Wolsink

Jeroen ondersteunt het Antagonist-team op het gebied van marketing, communicatie en strategie. Het bedenken en uitwerken van concepten met behulp van creatieve strategieën is wat Jeroen graag doet. Marketing en communicatie spelen daarbij een belangrijke rol.

Artikelen: 73

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Sterren Webhosting: 5 sterren uit 5.830 reviews

60.000+ webhostingpakketten actief
Bij de beste webhosters in MT1000 en Emerce 100