We plaatsen een cookie voor Google Analytics om onze website te verbeteren

Met een cookie kun je advertenties personaliseren. Wij hanteren echter de strikte regels van de Autoriteit Persoonsgegevens. Surfgedrag houden we niet bij en we achtervolgen je ook niet met reclame.

Van Tumblr naar WordPress: in een paar stappen eenvoudig over!

Overstappen van Tumblr naar WordPress, dat kan heel eenvoudig, maar waarom zou je? Allereerst omdat je dan zelf de baas bent…

Van Tumblr naar WordPress: haal meer uit je blog! De blogdienst Tumblr kan worden geplaatst in de categorie ‘micro-blogging’. Het lijkt sterk op social media en kan het beste omschreven worden als platform om snel iets op te publiceren. Voor wie kennis wil maken met bloggen is Tumblr een leuk kanaal om het een en ander uit te proberen. Je kunt een gratis account aanmaken, waarna je via een simpel CMS-achtig systeem artikelen kunt plaatsen op ‘jouw’ blog. Deze site is te benaderen via jouw eigen gekozen naam met .tumblr.com erachter. Echter, wil je meer uit je blog of website halen, dan is Tumblr al snel vrij beperkt en lijkt WordPress een veel interessantere keus.

Voordelen om van Tumblr naar WordPress te gaan

Ten eerste heb je bij een WordPress-website die je in eigen beheer hebt veel meer vrijheid. Er is een ruime keuze uit (gratis) themes en plug-ins die je helpen bij een uniek design en het toevoegen van extra functionaliteit en features aan je website is geen probleem.

Van Tumblr naar WordPress: I don't always move from Tumblr, but when I do, I go to WordPress

Ten tweede biedt het veel meer mogelijkheden als je je echt wilt richten op het schrijven en publiceren van artikelen via een opzichzelfstaand webblog. Ook biedt WordPress interessante mogelijkheden voor webshops en e-commerce.

Het geeft je simpelweg meer controle en vrijheid over jouw website, waardoor het overstappen naar WordPress in eigen beheer een goede keuze voor als je serieus van plan bent te gaan bloggen of een website te gaan beginnen.

Grootse nadelen van Tumblr

Naast de beperkte controle die je hebt over je site, blijft één van de grootste nadelen van deze gratis blogdiensten, dat jij niet de eigenaar bent. Het komt er uiteindelijk op neer dat Yahoo de baas is, zij zijn eigenaar van Tumblr. Jouw blog valt onder hun beheer, zodoende hebben zij alle controle. In principe kunnen zij, wanneer zij dat willen, bepalen wat er gebeurt en dat staat ook in hun voorwaarden beschreven.

Alles wat je publiceert via een WordPress-website in jouw beheer is van jouw. Tevens heeft WordPress een open-source-licentie, waardoor je zoveel aanpassen kunt maken aan de werking, bediening en vormgeving van je website als je zou willen. Deze mogelijkheden zijn er bij Tumblr niet of zijn zeer beperkt aanwezig. Ben je dus op zoek naar wat meer mogelijkheden en wil je overstappen naar WordPress, dan vind je hieronder een handig stappenplan om je te begeleiden.

WordPress installeren

De eerste stap om jouw blog van Tumblr naar WordPress te kunnen verplaatsen is natuurlijk het installeren van WordPress. Hier hebben we bij Antagonist al eerder een artikel over geschreven en kun je hier terugvinden. Tip: geen Tumblr, maar wel nieuwsgierig naar de mogelijkheden van WordPress? Check deze pagina met informatie over WordPress en ga direct aan de slag!

Van Tumblr naar WordPress in een paar stappen

Hoe verplaats (het kopiëren en exporteren) je de inhoud van jouw blog op Tumblr naar een je nieuwe WordPress-installatie? Wat je hiervoor exact moet doen, wordt hieronder stapsgewijs uitgelegd. Zodra je WordPress hebt geïnstalleerd, log je in op de back-end en ga je naar het admin-dashboard van WordPress, en klik je op ‘Tools’ » ‘Import’.

Van Tumblr naar WordPress: eenvoudig over overstsappen, stap 1

Van Tumblr naar WordPress: eenvoudig over overstsappen, stap 2 Vervolgens klik je op de ‘Tumblr’.

Van Tumblr naar WordPress: eenvoudig over overstsappen, stap 3 Als je deze nog nooit hebt gebruikt (wat waarschijnlijk het geval is), dan zul je eerst de plug-in hiervoor moeten installeren. Gelukkig gaat dat zeer eenvoudig, door op ‘Install Now’ te klikken.

Van Tumblr naar WordPress: eenvoudig over overstsappen, stap 4 Let op: bij WordPress 4.0 krijg je een waarschuwing te zien dat de plug-in met deze versie van WordPress nog niet is getest. WordPress 4.0 is nog niet zo lang uit. Zodoende geeft de ontwikkelaar, als disclaimer, het bericht dat nog niet alle tests afgerond. Wij hebben echter wel een test-blog op deze wijze met succes overgezet. Nadat je de plug-in hebt geïnstalleerd, kun je deze activeren en het het importeren starten, dit doe je door op de link ‘Activate Plugin & Run Importer’ te klikken.

Van Tumblr naar WordPress: eenvoudig over overstsappen, stap 5

App aanmaken in Tumblr

Om nu verder te gaan is het nodig dat je eerst in de instellingen van jou Tumblr-blog een ‘app’ aanmaakt. Deze app zorgt ervoor dat jouw WordPress-blog straks kan verbinden met de Tumblr-servers. Het aanmaken van deze app gaat in vier stappen:

  • Ga naar de app-pagina van Tumblr en login.
  • Klik op de groene knop met ‘Register Application’

Van Tumblr naar WordPress: eenvoudig over overstsappen, stap 6

  • Je moet nu de volgende velden invullen ‘Application Name’, ‘Application Website’ en ‘Default Callback URL’.
  • Vervolgens kun je in de Tumblr importer binnen WordPress zien dat er bij punt drie een URL dikgedrukt staat. Deze dien je bij ‘Application Website’ en ‘Default Callback URL’ in te vullen

Let op: het is belangrijk om de dikgedrukte URL exact zo over te nemen, als dat deze wordt weergegeven in WordPress!

Van Tumblr naar WordPress: eenvoudig over overstsappen, stap 7 Nadat je op ‘Register’ hebt geklikt, krijg je een nieuw scherm te zien waarin je de ‘OAuth Consumer Key’ and ‘Secret Key’ te zien krijgt (voor de secret key moet je op de tekst ‘Show Secret Key’ klikken).

Van Tumblr naar WordPress: eenvoudig over overstsappen, stap 8 Deze twee keys kopieer je naar de juiste velden van de import-plug-in in WordPress, waarna je op de knop ‘Connect to Tumblr’ klikt.

Van Tumblr naar WordPress: eenvoudig over overstsappen, stap 9

Van Tumblr naar WordPress: eenvoudig over overstsappen, stap 10 In het volgende scherm klik je op ‘Authorize the Application’, dit stuurt je door naar een Tumblr-pagina waar je wordt gevraagd om de applicatie lees- en schrijfrechten tot jouw Tumblr-account te geven. Klik op ‘Allow’ om de importer-plug-in toegang te geven.

Van Tumblr naar WordPress: eenvoudig over overstsappen, stap 11 Zodra je toestemming hebt gegeven aan de applicatie om jouw Tumblr-account te benaderen, zul je in WordPress op de pagina van de Tumblr-importer een lijst zien van jouw blogs op Tumblr die je kunt ophalen. Hieruit selecteer je welke geïmporteerd moet worden. Klik hiervoor op de knop ‘Import this blog’ achter het blog wat je wilt importeren om het proces te starten.

Van Tumblr naar WordPress: eenvoudig over overstsappen, stap 12

Tumblr importeren in WordPress

Vervolgens kun je het importeren in WordPress starten. De duur hiervan is afhankelijk van de hoeveelheid artikelen die je op je Tumblr-blog hebt geplaatst. Gedurende het proces zal de voortgang  worden getoond.

Als het importeren klaar is, dan zul je de status ‘Finished!’ te zien krijgen. We zijn nu klaar met het importeren van de inhoud van Tumblr naar WordPress. Vergeet niet je volgers op de hoogte te stellen dat je een nieuwe blog hebt, door bijvoorbeeld een link naar het nieuwe blog op tumblr te plaatsen. Of stel een redirect in naar je nieuwe URL, zodat bezoekers automatisch worden doorgestuurd.

Als je van Tumblr naar WordPress bent overgestapt

Wanneer de overstap van Tumblr naar WordPress is voltooid, is het natuurlijk verstandig om te controleren of alles naar behoren werkt. Net als het verhuizen naar een nieuwe woning, kan er altijd iets misgaan. Gelukkig kun je eenvoudig wijzigingen of aanpassingen maken in WordPress. Mocht er iets van je webhostingpakket niet werken en je komt er niet uit, dan zit de afdeling Support van Antagonist voor je klaar, zij helpen je graag verder!

Van Tumblr naar WordPress: verhuis nu naar WordPress in eigen beheer!Tot zover het overstappen van Tumblr naar WordPress. Je kunt nu naar hartenlust verder met je blog. Installeer nieuwe thema’s en plug-ins, de mogelijkheden zijn ongekend en er is een heleboel te vinden, waarmee jij je blog kunt laten groeien tot een ongekend succes. Wat inspiratie nodig? Een collega van mij schreef eerder over wat een goed scorend artikel is. Ik wens je veel succes!

P.S. Wil je op de hoogte blijven van alle artikelen, updates, tips en trucs? Dat kan rechts bovenin via RSS, e-mail, het liken van onze Facebook-pagina, het +1′en op Google+ of het volgen op Twitter. Als extraatje: de 200 factoren die invloed hebben op je ranking in Google.

Deel dit blog
Harald Brouwers
Harald Brouwers

De achtergrond van Harald is erg breed, van computertechnologie en multimedia tot webdevelopment en sales. Per 1 februari 2014 ondersteunt Harald het Customer Service-team.

Artikelen: 7

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Sterren Webhosting: 5 sterren uit 5.830 reviews

60.000+ webhostingpakketten actief
Bij de beste webhosters in MT1000 en Emerce 100